Nanocoating.nl

Een halve muur verven, zo doe je dat!

Kleur geeft karakter aan je woning, maar een hele muur verven met knalgeel kan erg overweldigend zijn. Wil je toch gaan voor die gave gele kleur, bekijk dan de optie om een halve muur te verven. In dit artikel lees je hoe je een halve muur verft, met succes!

In 4 stappen naar een strakke halve muur

Een halve muur verven is niet moeilijk als je de juiste producten gebruikt en ons handige stappenplan. Zorg er eerst voor dat je al het benodigde materiaal in huis hebt. Voor het verven van een halve muur heb je nodig:

Stap 1 de muur ontvetten

Zorg voor een stofvrije- en ontvette ondergrond, voordat je begint met verven. Je kunt de muur ontvetten door deze af te nemen met een natte doek, die je voorziet van verdunde St. Marc of ammonia. Zorg ervoor dat je de muur niet te nat maakt als hier al behang op zit.

Stap 2 bepaal de hoogte van je halve muur

Welke hoogte houd je aan bij het schilderen van een halve muur? Het bepalen van de hoogte of breedte is geen exacte wetenschap. Kies een afmeting die voor jouw gevoel past. Om dit te testen kun je de beoogde afmetingen alvast afplakken met tape en, waar nodig, bijstellen.

Stap 3 teken de hoogte van de halve muur

Zorg ervoor dat de lijnen waterpas zijn afgetekend. Het verfijnde menselijk oog ziet vrij snel of iets recht of scheef is en dat wil je echt voorkomen. Het mooiste resultaat bereik je door een lijn te zetten met een waterpas (of een kruislijnlaser). Plak het te verven deel af met afplaktape. Zorg voor goede afplaktape, zodat de verf niet onder de tape doorloopt, want dit is funest voor een strak resultaat.

Halve muur verven

Verf je meubels en decoratie mee in de halve muur. Helemaal trendy! Bron: Histor

Tip voor een extra mooi resultaat: je kunt voor een strak resultaat op een structuurmuur, op de overgang van verfvlak naar afplaktape of bij de overgang van muur naar plafond, een laagje acrylaatkit aanbrengen. Let op dat het overschilderbare kit is!

Stap 4 de halve muur verven

Verf, nu de kit nog nat is, met een kwast als eerste de randen van de afgeplakte halve muur en verwijder daarna gelijk de afplaktape. Vervolgens verf je de rest van de muur met een roller tot het vlak af is. Voor het mooiste verfresultaat verf je in banen die elkaar overlappen.

Tip: verf de muur vervolgens gelijk nog een keer na als het geheel niet goed gedekt is. Je hoeft hiermee niet te wachten totdat de verf droog is.

Een mooie halve muur verven met deze producten

Of het nu gaat om witte verf of verf in een trendy kleur, er zijn een aantal mooie producten die je heel eenvoudig aanbrengt in de door jou gewenste afwerking (zijdeglans, mat of ultramat). Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we er alvast drie voor je op een rij gezet die je gemakkelijk online kunt bestellen:

Flexa Powerdek

+ Echt doe-het-zelf merk
+ In alle kleuren te mengen
+ Budgetvriendelijk
+ Online & bouwmarkt

Muurverf-Flexa-powerdek-muren-en-plafonds
Sikkens Alpha Projecttex

+ Professioneel verfmerk
+ In alle kleuren te mengen
+ Dekt in 1 keer
+ Alleen online

Sikkens-Alphatex-SF
Histor Monodek

+ Vernieuwde formule
+ Afwasbaar
+ In alle kleuren te mengen
+ Online & bouwmarkt

histor monodek

Verflaag expert tip

Ga jij voor een klassieke ton sur ton halve muur of juist een knalkleur? Je hebt de keuze uit alle kleuren van de regenboog en nog meer! Bij online verfwebwinkels kan je zelfs kiezen uit bijzondere kleurcollecties van andere merken. Ben jij bijvoorbeeld helemaal verliefd op een kleur van Farrow & Ball, dan kan je deze kleur kiezen uit de F&B kleurenwaaier en laten mengen in Flexa muurverf.

Inspiratie voor een tweekleurige muur

Op interieurbeurzen en woonblogs zien we steeds meer creatieve varianten op de halve muur. Soms worden zelfs meubels of decoratiestukken meegenomen in de verf. Hieronder een paar leuke en opvallende trends.

Muur 3/4 schilderen

Verf  driekwart van je muur! Hierdoor kan je die mooie foto’s of schilderijen juist accentueren en wordt de aandacht minder getrokken naar de plinten, die nog steeds ontbreken. Je kan ook een 3/4 muur verven in de woonkamer, waarbij je ook de deurpost en toegangsdeur in dezelfde kleur meeneemt. Hierdoor maak je de deur onderdeel van het geheel.

halve muur verven

Verf op een speelse manier een halve muur in de kinderkamer met bijvoorbeeld schoolbordverf.

Een halve muur verticaal verven

Verf van twee aangrenzende muren de helft, maar dan verticaal. Afhankelijk van de omvang en kleur van de te verven vlakken, kun je zo een intiem hoekje creëren. Dit is ontzettend leuk voor op de kinderkamer. Teken de gewenste vorm af door de hoek, bijvoorbeeld een huisje, om de halve muur in de kinderkamer te verven. Verf de vorm volgens ons stappenplan hierboven en kleed het geheel aan met een grote zitzak en bijpassende kussens of knuffels. Zo heb je in een handomdraai een knusse luierhoek gecreëerd.

Een nis verven

Een variant op het verven van een halve muur in de slaapkamer is het verven van een nis. Schilder de hele wand achter het hoofdbord in een kleur naar keuze en schilder vervolgens een baan over het plafond. Neem ook de aangrenzende muren mee. Hang vervolgens twee lampen aan weerszijden van het bed in de nis. Hierdoor ontstaat een luxe- en romantische uitstraling!

Halve muur verven in de kinderkamer

Ook in de kinderkamer kan een accentmuur net dat beetje extra toevoegen om het geheel af te maken. Het is een overweging waard om de halve muur in hoogglans lak uit te voeren, waardoor je een mooi contrast met matte muurverf en een super goed te reinigen oppervlak creëert. Of denk aan het schilderen van de lambrisering in schoolbordverf. Deze Histor schoolbordverf kun je in alle mogelijke kleuren laten mengen, dus dat is zeker een pré!

Wat ook erg leuk is om een schuine lijn op de muur te verven. Maak zo een speels berglandschap of optisch effect in de hoek. Een halfgeschilderde muur geeft je creatieve vrijheid!

“Slordig” muur half verven

In plaats van een strakke lijn kan je er ook voor kiezen om een halve muur slordig te verven. Bijvoorbeeld met een speels lijnenspel of een rafelige/slordige afscheiding. Dit laatste creëer je met een blokkwast of gewoon met de losse pols.

Koop alle benodigdheden online

Vind meteen wat je zoekt! Koop de verf om je halve muur te verven bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Een imperfecte slordige halve muur verven (5 tips + bonus)

Een slordige muur geeft een stoer industrieel tintje aan je interieur. Durf jij het aan? Dan heb je vast veel plezier van deze 5 tips:

  1. Ga voor een contrastkleur zodat je eer hebt van je werk. Ton sur ton werkt bij deze trend iets minder goed.
  2. Gebruik een mooie brede blokkwast en houdt deze zo droog mogelijk als je de verf aanbrengt. Hoe droger, hoe subtieler de overgang tussen beide kleuren.
  3. Wacht tot de kleur boven en de kleur onder helemaal droog zijn voordat je aan de slag gaat met de blokkwast
  4. Werk van boven naar beneden. Heb je bijvoorbeeld een mooie grijze kleur boven en een blauwe kleur onder? Maak het effect dan door met de blokkwast met de grijze verf naar beneden toe te werken.
  5. Zet dichtbij je denkbeeldige lijn meer druk en naar beneden steeds minder.

Bonus tip: vind je de overgang tussen de twee kleuren nog net wat te grof? Ga dan nog even over de denkbeeldige lijn met een roller.

Laat je huis verven door een vakschilder

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verf en verftrends?

Heb je een vraag over het verven van je muur? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *