Nanocoating.nl

Spack plafond verven met spacklatex

Oorzaak baanvorming bij spack plafond verven

De meeste nieuwe huizen worden met een zogenoemd spack plafond opgeleverd. Spack is een pasta welke kalk en kunsthars bevat. De spack wordt door middel van een machine op het plafond gespoten in een grove of juist fijne structuur. De ondergrond wordt hierdoor poreus en “zuigt” als het ware de verf snel op. Een spack plafond witten met normale muurverf resulteert erin dat de verf sneller intrekt dan u kunt werken. Hierdoor is “nat in nat” werken bijna onmogelijk en gaan delen muurverf overlappen. Zo ontstaat de gevreesde baanvorming of een vlekkerig resultaat.

Gelukkig is dit goed te voorkomen. En als het kwaad al geschied is? Dan is er ook een goede oplossing. Lees alles over spack plafond verven zonder baanvorming in dit artikel en ontdek de beste Spacklatex voor uw plafond.

Of ga > direct naar de beste plafondverf


De zuiging van een spack plafond vooraf verminderen

Zoals hierboven beschreven is de grootste boosdoener van baanvorming een zuigend oppervlak. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het spack plafond met de juiste voorbereiding klaar te maken voor het schilderwerk. Dit doet u als volgt:

 1. Maak het plafond schoon en stofvrij. Eventuele schimmelvorming kunt u verwijderen met een schimmelreiniger
 2. Repareer beschadigingen met een speciale muurvuller of spackspray
 3. Let erop dat de vochtgraad in het plafond maximaal 5% is
 4. Wanneer er nog geen oude verflaag op het plafond zit, kunt u een isoleerverf of fixeer voorstrijkmiddel aanbrengen met een microfibre roller
 5. Laat dit volledig drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking

Het verschil tussen een isoleerverf en voorstrijkmiddel is dat een isoleerverf vaak een witte kleur heeft en tevens kan worden toegepast voor het isoleren van roet, nicotine en droge watervlekken, zelfs over bestaande verflagen. Bij een spack plafond witten is dit de ideale eerste stap. Een voorstrijkmiddel kunt u niet over een bestaande verflaag gebruiken, sommige isoleerverfsoorten wel.

Aanbevolen voorstrijk producten kopen

Voorstrijk is niet duur en eenvoudig aan te brengen. Toch zijn er verschillen in kwaliteit. Van goedkopere voorstrijkmiddelen moet er vaak meer worden aangebracht voor hetzelfde resultaat met minder van een premium merk. Kies daarom niet alleen afhankelijk van budget, maar ook met oog op hoeveel werk u eraan wilt besteden. Is het plafond al eerder geverfd? Of ziet u nicotine, roet of vochtvlekken op het plafond? Gebruik dan een isoleerverf. Hieronder hebben we een aantal producten voor u op een rij:

Professionele
kwaliteit voorstrijk

Voor vervuilde
plafonds

Fixeert licht
poederende plafonds

Spacklatex; spack plafond verven zonder baanvorming

Vista-extreemat-spack-plafond

Vista Extreemat kunt u gebruiken over bestaande verflagen met baanvorming of strijklicht

Nu de voorbereiding klaar is kunt u beginnen met het spack plafond witten of verven in een kleur. De truc is om een speciale muurverf te gebruiken met een lange “open tijd”. Men noemt dit spack latex of spack verf. Deze spacklatex droogt langzamer dan normale latex. Dit zorgt ervoor dat u ruim de tijd heeft om de lagen aan te brengen en eventuele oneffenheden te corrigeren. Er bestaat zelfs spack plafondverf die u in een bepaalde kleur aanbrengt, maar wit opdroogt. Zo ziet u tijdens het spack plafond sauzen direct als een strook verf niet aansluit of er een stukje is vergeten.

Een andere verf met een zeer lange open tijd is Vista Aqua ExtrÉÉmat. Deze diep matte spack verf garandeert een resultaat zonder baanvorming. U kunt het zelfs aanbrengen op spackwerk waar al baanvorming of strijklicht te zien is! Daarnaast zorgt de matte kleur ervoor dat beschadigingen na het spack plafond schilderen eenvoudig bij te werken zijn. U kunt deze spacklatex bestellen door een bericht achter te laten onder dit artikel of via de contactpagina.

Ook andere verfmerken hebben speciale Spacklatex in het assortiment. Bijvoorbeeld Wijzonol Spacklatex, Sigma Spackverf en Pastolex Spacklatex.

Aanbevolen Spacklatex producten

Zoekt u naar Spacklatex Praxis of een ander eigen merk van een bouwmarkt dan komt u met lege handen thuis. Zelfs andere merken spacklatex verkoopt de praxis en andere bouwmarkten niet. Alleen online kunt u deze langdrogende spackverf kopen. Spackspray is wel verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Heeft u al een normale latex gekocht dan kunt u wel eventueel een drogingsvertrager toevoegen. Bijvoorbeeld van Floetrol. Door dit product te mengen met normale verf verlengt u de open tijd waardoor de verwerkbaarheid wordt verbeterd. Hierdoor worden strepen en aanzetten en schaduweffecten voorkomen.

Spacklatex en Spackverf kopen

Bekende merken als Wijzonol en Global Paint hebben Spackverf in het assortiment met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Gaat u voor ultieme dekking en verwerkbaarheid? Dan zijn de premium merken van Sikkens en Sigma ook zeer aan te bevelen. Dit zijn de merken die professionele schilders ook gebruiken. Let op: spacklatex is altijd duurder als normale latex.

Handige
Spackverf spray

Speciaalverf
voor spack plafonds

Spack plafond
zonder baanvorming

Spack plafond witten in 6 stappen

Zo gaat u te werk:

 1. Zorg voor voldoende spacklatex in een verfemmer
 2. Doop de kwast of roller in de verfemmer en zorg voor een gelijkmatige verdeling middels het verdeelrooster
 3. Deel het plafond in denkbeeldige banen en vervolgens in vlakken
 4. Vervolgens de spackverf aanbrengen via deze methode en de klus in 1 keer afmaken
 5. Zorg ervoor dat de banen/vlakken altijd een beetje overlappen
 6. Laat de verf volledig drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking

Schrik niet als het plafond in eerste instantie vlekkerig oogt direct na het spack plafond verven. U zal zien dat nadat de spackverf volledig droog is er een mooi egaal resultaat is bereikt.

Spack schilderen overlaten aan een professionele schilder

Wanneer u interesse heeft in één van de genoemde producten helpen wij u graag. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier. Het schilderen van een plafond kan een intensieve klus zijn, zeker bij grote oppervlakken. Een professionele schilder heeft alles in huis om een spack plafond te schilderen zonder baanvorming. Kies onderstaande button om uw verfklus gratis en eenvoudig online te plaatsen.

Aanbevolen voor plafonds met vlekken

Isolerende grondverf voor plafonds met vlekken

Vista Boscalit Aqua Isoleergrond is een grondlaag voor het isoleren van nicotine-, roet aanslag, droge vochtvlekken en brandgeur op waterbasis. Deze verf is verkrijgbaar in transparant (voor gebruik op hout) en in het wit (voor gebruik als plafond of muurverf)

De 30 minuten vlekkentest

Hoe weet je zeker dat de vlekken niet meer doorslaan? Doe de 30 minutentest. Als na 30 minuten de vlekken niet meer doorkomen, weet je dat 1 laag voldoende is. Als je na 30 minuten ziet dat de vlekken toch weer naar voren komen, dan kan je als tweede test na droging (3 tot 5 uur) een tweede laag aanbrengen en weer 30 minuten wachten.

Let op: Bij zeer zware verontreinigingen is het soms noodzakelijkom na deze grondverf nog een dekkende laag Vista BO KH aan te brengen.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over plafondverf?

Heb je een vraag over spack plafonds?

6 antwoorden
 1. Janvan den broek zegt:

  Spackplafond voorgestreken met sigmafix universal daarna 2x behandeld met Sikkens alphacryl toch geen mooi egaal plafond

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Jan,

   Wat vervelend dat je spack plafond toch niet mooi egaal is geworden. Het is voor ons op afstand lastig te achterhalen waar dit aan kan liggen. Wij adviseren je contact op te nemen met de webshop waar je de producten hebt gekocht of rechtstreeks met sikkens. Geef hierbij zoveel mogelijk informatie over de ondergrond en de stappen die je hebt genomen. Wellicht kunnen zij jou technisch advies geven over hoe je alsnog een mooi streeploos resultaat bereikt!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 2. Sienna Dorland zegt:

  Beste Verflaag.nl, hoe kies ik de beste verf voor mijn spack plafond? Ik zie wel keuzes staan maar ik weet niet welke ik moet hebben.

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Sienna,

   Bekende merken als Wijzonol en Global Paint hebben Spackverf in het assortiment met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Bij een goedkopere Spackverf is een goede voorstrijk wel aan te bevelen. Gaat u voor ultieme dekking en verwerkbaarheid? Dan zijn de premium merken van Sikkens en Sigma ook zeer aan te bevelen. Dit zijn de merken die professionele schilders ook gebruiken. Heeft u een vervuild plafond? Dan is de verf van Vista (Boscalit Aqua) een uitstekende keuze.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Geert zegt:

  Bedankt, ik had last van baanvorming bij het schilderen van een plafond.
  Maar met deze tips, ga ik aan de slag.
  Jammer dat jullie van NL zijn. Werken jullie ook in belgie?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Geert,

   Fijn dat je wat hebt aan onze tips over het verven van een spackplafond zonder strepen en baanvorming! Wij voeren zelf geen werkzaamheden uit maar hebben een informerende en verbindende rol. Ook in België!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *