Nanocoating.nl

Houten vloer lakken of oliën – Klusgids

Houten vloer lakken? Kies voor olie of lak!

Wanneer je aan de slag gaat met een houten vloer lakken is het gekozen product misschien wel de belangrijkste factor voor het eindresultaat. De eerste keuze waar je voor komt te staan is olie of lak? Olie is de oudste manier om een houten vloer te behandelen. In de jaren 70 kwam de lak ten tonele. In die eerste jaren werden er vaak lakken gebruikt met ongezonde oplosmiddelen. Anno 2019 zijn bijna alle houten vloer lakken op waterbasis. Beter voor mens en milieu en toch slijtvast en duurzaam. Er zijn éénpotsystemen (gebruiksklaar) en twee componenten houten vloer lakken. Bij deze laatste meng je beide componenten (hars en verharder) waarna je het in een beperkte tijd op het parket moet aanbrengen. Maar wat is nu de beste keuze?

houten-vloer-lakken

Je houten vloer lakken of olien is een kwestie van kiezen!

De voor- en nadelen van olie en lak

Gelakte houten vloeren zijn makkelijk te onderhouden. Lak geeft extra bescherming aan de vloer ten opzichte van olie en is verkrijgbaar in ultramat (onbehandeld hout look) tot chique glanzend. Blanke parketlak wordt het meest toegepast, maar uiteraard zijn dekkende kleuren ook mogelijk. Olie zorgt nooit voor een dekkende kleur, hooguit een mooie white of grey wash. Nadeel van de vloer lakken is dat plaatselijke beschadigingen (zoals krassen) niet goed bij te werken zijn. De hele vloer moet in dat geval geschuurd en opnieuw gelakt worden. Houten vloer olie moet regelmatig opnieuw worden aangebracht om een goede werking te behouden.

Samengevat:

 • Kies voor lak als je geen zin hebt in regelmatig onderhoud en wanneer de vloer gebruikt wordt door huisdieren of kinderen
 • Lak geeft de sterkste bescherming tegen vuil en vloeistoffen
 • Olie zorgt voor een subtiele houten vloerkleur, lak kan zowel dekkend als transparant worden aangebracht
 • Een geoliede vloer heeft een zeer natuurlijke uitstraling en krassen/beschadigingen tekenen zich nauwelijks af
 • Hout olie past het beste bij een beperkt budget (maar moet dus wel na een tijd weer opnieuw worden aangebracht)

Tip: met sommige producten is het mogelijk om een geoliede vloer te lakken. Waarom je een geoliede vloer zou lakken? Je hebt dan bijvoorbeeld het mooie kleureffect van de olie en de bescherming van de lak. Of je hebt al een oudere vloer die je extra wilt beschermen. Let op: Je kunt een gelakte vloer niet in de olie zetten.

De beste vloerlak producten voor houten vloeren

Gezien de hoeveelheid merken die lak aanbieden is het niet verwonderlijk als je de beste lak voor je houten vloer niet weet te kiezen. Daarom helpen wij je een handje met de lijst beste houten vloerlak producten van dit moment:

Bescherm met de beste nano coatings

Met de nano coatings van Nanocoating.nl blijven je spullen en oppervlakken langer schoon en beschermd. Eerst goed reinigen en daarna de coating aanbrengen. Zo heb je er jaren lang geen omkijken meer naar. Onze nano coatings en reinigers bevatten geen PFAS. Alle producten die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar kunnen zijn, zijn het ook. Zo houden we onze aarde mooi en schoon.

Bij Nanocoating.nl kan je snelle klantenservice verwachten. Zij helpen je graag met al je vragen zodat jij snel weer verder kan. Daarnaast is de levering ook snel met PostNL en ben je niet tevreden? Krijg jij je geld terug!

Check dus snel Nanocoating.nl!

Vista-Project-Parketlak
#1 in vloer lakken

#1 De beste keuze als je ervoor kiest om je houten vloer te lakken

Ben je op zoek naar een ultra slijtvaste, matte en beschermende parketlak maar zie je het aanbrengen van een 2 componenten coating (2k) niet zitten? Dan is deze parketlak van Vistapaint iets voor jou! Vistapaint is een favoriet merk van vloerspecialisten en professionele schilders en nu kan je er ook zelf mee aan de slag! Een greep uit de voordelen:

 • Eén component, dus makkelijk zelf aan te brengen
 • Project kwaliteit – favoriet van vloerspecialisten
 • Mooie laagdikte en snel droog
 • Bestand tegen water, alcohol en reinigingsmiddelen – ideaal voor de woonkamervloer!

Theoretisch verbruik: 10 m²/liter.
Kleur: Transparant. Verkrijgbaar in zijdeglans en extra mat
Primer in dezelfde lijn: ja: Vista Project Parketprimer

hermadix-parketlak-extra
Beste lak na olie

#2 Houten vloer lakken na olie?: Hermadix eXtra

In September 2001 voerde deze houten vloer lak al de lijst aan van de best geteste trap lakken door de Consumentenbond. Nu, 18 jaar later staat deze ijzersterke vloerlak nog steeds in de top van de meest verkochte lakken in bouwmarkten en op bol.com. En wij begrijpen wel waarom. Deze lak is geschikt voor ALLE zacht- en hardhout soorten als grenen, eiken, teak, azobé en merbau. Parketlak eXtra is een waterverdunbare polyurethaan acrylaathars lak met een zeer hoge slijt- en stootvastheid. Het product is sneldrogend, geurarm, waterafstotend, niet vergelend en bestand tegen intensief gebruik. Een andere eigenschap die deze vloerlak de beste keuze maakt is dat je de vloer kan lakken na het aanbrengen van olie van hetzelfde merk. 

Theoretisch verbruik: 10 m²/liter. (inhoud vanaf 0,75 tot 4 liter)
Verkrijgbaar in de glansgraden: extra mat, zijdeglans en hoogglans.
Extra: Wil je eerst de vloer een ander kleurtje geven met parketolie? Of wil je een geoliede vloer met lakbescherming? Na het aanbrengen van hermadix parketolie kan je de parketvloer schilderen met de parketlak van hetzelfde merk.

vista_aqua_invisble_50_parketlak
Onbehandelde vloer look

#3 De meest natuurlijke 2 component vloerlak op de markt

Heb je een prachtige houten parketvloer en wil je deze eigenlijk houden zoals het is, maar toch beschermen? Dan is onze tweede nummer 1 (we konden niet kiezen!)  de oplossing die je zoekt. Vista Aqua Invisible 5.0 is een waterverdunbare, twee componenten polyurethaan parketlak. Het zeer matte uiterlijk geeft de vloer een natuurlijke, onbehandelde uitstraling. Zelfs bij toepassing van meerdere lagen! Vanwege deze eigenschappen staat ook deze parketlak op 1 in onze ranglijst. Nog niet overtuigd? Dit zijn de voordelen:

 • Zeer geschikt voor houten vloeren (eiken, teak e.d.), trappen, parket, bamboe en OSB-platen.
 • Direct toepasbaar op eiken houtsoorten – bescherming tegen vergeling!
 • Onbehandelde uitstraling en extreem mat!
 • Goed bestand tegen huishoudelijke chemicaliën
 • Eenvoudige verwerking
 • Potlife: 2 uur

Let op: deze parketlak is niet bestand tegen huidvet. Wil je de lak toepassen op bijvoorbeeld de trap, dan kan is Vista Project Meubellak aan te raden.

Theoretisch verbruik: 8 m²/liter.
Kleur: Transparant en extreem mat. Tip: wil je liever hoogglans? Ga dan voor Vista Aqua 2k PU clear.
Primer in dezelfde lijn: niet nodig

Rigostep-skylt-parketlak
Lak met olie look

#4 Bescherming van lak, de look van olie

Wil je de prachtige onbehandeld hout look bewaren op je houten vloer, maar liever niet de vloer olien? Dan zijn de twee component houten vloer lakken van Skylt de beste keuze. Al sinds 1938 ontwikkelt en produceert dit merk vloerlakken en zijn het dus echte ervaren specialisten op dit gebied.

Vakblad Mobilia vloeren publiceert in 2005 testresultaten van 26 matte lakken voor houten vloeren en zegt over dit merk: “Niets is matter dan Skylt” Met een glansgraad van minder dan 5* is dit product net zo mat als onbehandeld hout en door een enigszins blekende werking, bewaart het ook de “natural look” van de ondergrond en gaat het vergeling tegen.

Het nadeel van deze lak is dat al dit moois helaas komt met een stevig prijskaartje. Vandaar de 4e plaats in onze top 5 beste vloerlak!

Theoretisch verbruik: 10 m²/liter (inhoud 1 tot 4 liter)
Potlife na mengen = +/- 3 uur
Verkrijgbaar in: Ultramat

Trae-lyx-parketlak
Mat voor hardhout

#5 Trae-lyx matte lak houten vloer (hardhout)

Trae-Lyx Mat Blank is een glasheldere blanke lak, die door de unieke samenstelling niet vergeelt. De kleur van het hout zal na behandeling nagenoeg niet veranderen. De lak is vrijwel reukloos. De matte lak geeft de behandelde vloer een uitstraling alsof deze met olie behandeld is. De lak is helaas alleen geschikt voor harde houtsoorten. Zoek je een goedkoper alternatief voor Rigo SKYLT en heb je een vloer van een harde houtsoort? Dan is deze #4 een geschikte keuze!

Theoretisch verbruik: 12 m²/liter (inhoud vanaf 750 ml tot 2,5liter)
Kleur: Blank in mat en zijdeglans

Bona-parketlak
Kies voor glans

#6 Bona lak voor een schitterende glans

Is die matte uitstraling juist niet wat je wilt? Creëer dan een chique uitstraling met het duitse merk Bona. Het merk is in Duitsland de marktleider in watergedragen lakken voor houten vloeren. Het wordt toegepast op kantoren, in kleine winkels, hotelkamers en als premium-product voor in huis. Door de slijtvastheid van de lak kan je de hele dag over de vloer lopen en maken vloeistoffen niet snel vlekken. Let op: Er zijn twee tot drie lagen lak nodig voor een mooie glans. Omdat de gebruiksaanwijzing er helaas alleen in het Duits bij zit, zetten wij deze houten vloer lak op nummer 5 in de ranglijst.

Theoretisch verbruik: 12 m²/liter.
Kleur: Transparant en dekkend in diverse witte, grijze en taupe RAL kleuren. De glans van dit product is Zijdeglans.
Primer in dezelfde lijn: nee

Over Vistapaint

In deze top 5 wordt de lijst aangevoerd door 2 producten van het merk Vista. Vistapaint is een expert op het gebied van hout en parketlak. Wij bevelen deze verf aan omdat de kwaliteit goed is en de prijs budgetvriendelijk. Ideaal voor de doe-het-zelver met professionele eisen! Het merk is niet verkrijgbaar bij de bouwmarkt maar wel in online webwinkels.

Houten vloer lakken: kosten, droogtijd en aanbrengtips

Een houten vloer lakken hoeft niet duur te zijn met de juiste vloerlak. Je hebt al een lak van 1 liter (+-10m2) vanaf €25,-. Wil je besparen op de kosten? Koop dan een grootverpakking in plaats van meerdere kleine potten of kies toch voor de goedkopere houtolie.

Hoe lang moet lak uitharden en drogen?

De droogtijd van een houten vloer lak is uiteraard afhankelijk van het product/merk dat je hebt gekozen. Over het algemeen is de droogtijd van lak 24 uur na het aanbrengen van de laatste laklaag (er zijn vaak 2 lagen nodig die tussendoor moeten drogen). De droogtijd voor een geoliede vloer is 24-36 uur na de laatste olielaag. Na 10 dagen is de gelakte of geoliede vloer volledig uitgehard, pas voor die tijd op met vloeistoffen en het schuiven van meubels.

Een-houten-vloer-lakken

Een houten vloer schuren en lakken is prima zelf te doen.

Standaard regels om rekening mee te houden:

 • Het vochtgehalte van de houten vloer mag maximaal 9% zijn
 • Vet en was altijd eerst verwijderen
 • Slecht hechtende of deels doorgesleten laklagen verwijderen
 • Bij twijfel over de ondergrond een proefvlak aanbrengen
 • Na ontvetten en/of na reinigen altijd met schoon water naspoelen
 • Primer- en/of isoleerlagen niet schuren
 • Één laag per dag versnelt het doorharden
 • Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid hebben grote invloed op de
  snelheid van drogen en doorharden.

Bekijk hieronder een korte instructiefilm van Vista aqua 2K pu clear

Deze blanke parketlak wordt hier aangebracht op een houten trap, maar de instructies zijn hetzelfde voor een parketvloer.

Houten vloer behandelen met kleur – van white wash tot dekkend

Kies je ervoor om de houten vloer te behandelen met olie dan kan je een subtiele kleur aan het hout geven. Niet alleen is dit mooi, het gaat ook nog eens optisch vergeling tegen. Een mooie white wash of grey wash geeft een prachtig fris effect aan een eiken houten vloer. Ga je de houten vloer lakken, dan heb je de keuze uit blanke lak (transparant) tot dekkend. Hiermee kan je een sterk verkleurde vloer weer opfrissen met bijvoorbeeld een mooie witte kleur. Je kunt ook een combinatie maken door de vloer te kleuren met een olie en vervolgens te beschermen met een blanke lak. Niet alle merken zijn hiervoor geschikt, check dit dus altijd vooraf.

Let op: je kunt een houten vloer lakken na olie, maar na lakken niet olien!

Direct houten vloer lakken Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Houten vloer schuren en lakken – Zelf Doen Stappenplan

Stappenplan voor onbehandelde houten vloeren en wanden:

 1. Ontvet en schuur het oppervlak
 2. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en stofvrij is door gebruik van een krachtige stofzuiger
 3. Breng indien nodig een isoleerlaag of grondlak aan
 4. Breng een laag parketlak of 2 componenten blanke PU lak aan
 5. Een tweede laag aanbrengen
 6. Schuur het oppervlak als de tweede laag compleet droog is
 7. Gebruik een krachtige stofzuiger om het oppervlak stofvrij te maken
 8. Breng de laatste laag aan in de gewenste glansgraad
 9. Breng eventuele antislip additieven aan.
 10. Laat het drogen en uitharden.

Stappenplan voor reeds behandelde houten vloeren en wanden:

Let op: Alle verontreinigingen als bijv. olie-, vetvlekken, dienen eerst volledig verwijderd te worden, alvorens met de overige bewerkingen begonnen kan worden. Heb je een vloer/wand die eerder met was of olie is behandeld? Win dan altijd advies in van een professional.

 1. Ontvet en schuur het oppervlak
 2. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en stofvrij is door gebruik van een krachtige stofzuiger
 3. Breng een laag parketlak of 2 componenten blanke PU lak aan
 4. Tweede laag aanbrengen in de gewenste glansgraad
 5. Breng eventuele antislip additieven aan.
 6. Laat het drogen en uitharden.

Natuurlijk betreft het hier slechts een algemeen advies voor het lakken van houten vloeren. Stel je vraag hieronder voor een advies op maat. Wij helpen je graag verder!

7 antwoorden
 1. wijnand Mijnhardt zegt:

  Ik heb een vraag waarop het moeilijk is een afdoend antwoord te krijgen. Ik ben op zoek naar een hoogwaardig antislipmiddel voor parket in een slaapkamer met aangrenzende/walk in badkamer voor senioren met blote en soms ook natte voeten. Niemand heeft een afdoend antwoord. Uw hulp wordt zeer op prijs gesteld.

  Beantwoorden
 2. Loes zegt:

  Vraag. Ik wil mijn maple vloer een zo mat mogelijke onbehandelde uitstraling geven. Wat kan ik dan het beste gebruiken. Als ik geen rekening hou met de wat duurdere prijs. Is Skylt dan de beste optie om dit effect te krijgen?

  Beantwoorden
 3. Guida Ribeiro zegt:

  Goedenavond,

  Welke lak raadt u ons aan om onze merbau zo neutraal mogelijk te lakken? En moeten we bij de door u geadviseerde lak gebruik maken van een grondlak ivm bloeden? Zo ja welke?

  Met vriendelijke groet,

  Guida Ribeiro

  Beantwoorden
 4. Elly zegt:

  Goedemiddag,
  Wij willen graag onze hardhouten eiken vloer die al goed geschuurd is lakken, maar de vloer zo naturel mogelijk houden..
  Welke lak raden jullie aan en hoeveel lagen lak?

  Met vr gr,
  Elly Govers

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Elly,

   Bedankt voor je vraag. Om de vloer zo naturel mogelijk te houden raden wij de Vista Aqua Invisible 5.0 parketlak aan als de vloer normaal belast wordt. Wordt de vloer intensief belast? Dan is de Trae-lyx Parketlak meer geschikt. Beide lakken zijn blank en veranderen de kleur van het hout niet. Zo blijft de vloer er mooi naturel uitzien!

   Als je de Vista Aqua Invisible 5.0 parketlak gebruikt wordt geadviseerd om 3 lagen aan te brengen. Bij de Trea-lyx Perketlak geldt 3 tot 4 lagen.
   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 5. Rinck B Wiegge zegt:

  Dank u wel voor deze informatie en hartelijk dank voor de tips. Ik heb een vraagje: kunt u mij advies geven over de onzichtbare lak? Is het aan te bevelen om die samen te gebruiken met de olie?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Rinck,

   Graag gedaan! Het is mogelijk om een houten vloer te lakken na het oliën. Op deze manier kan je met de olie een mooi kleureffect geven aan het hout en het de beschermende eigenschappen bieden van een transparante lak. Wil je echt die onbehandeld hout look dan is het aan te raden om een ultramatte transparante lak te gebruiken. Bijvoorbeeld één van de houten vloer lakken van Rigostep. Succes met de klus!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *