Waterafstotende verf voor badkamer & keuken

Waterafstotende verf kent vele benamingen

Waterafstotende verf zorgt ervoor dat water, maar ook vuil en spetters van vet/olie niet hechten op de muur. Een achterwand in de keuken of een douchemuur in de badkamer kunt u daardoor eenvoudiger reinigen. De verf staat ook bekend onder de noemer vochtwerende verf of badkamerverf. In principe zijn er de volgende typen te onderscheiden:

 • Waterafstotende latex / muurverf voor alle muren en wanden (Sikkens Alphatex, Sigmapearl Clean matt)
 • Badkamer & keukenverf – muurverf met aanvullende anti schimmel eigenschappen (Flexa en Alabastine)
 • Twee componenten coating – voor zeer vochtige ruimten / zones (Trae Lyx Naturel Finish)

Voor uw keukenmuur, toiletmuur en andere muren binnenshuis kunt u reguliere waterafstotende muurverf gebruiken. Sigmapearl Clean Matt is in deze categorie als beste getest door de consumentenbond. In ruimten met een slechte vochthuishouding (isolatie en ventilatie) dan kunt u het beste een verf met extra anti schimmel eigenschappen aanbrengen. Eventuele schimmel die dan ontstaat kunt u eenvoudig met een doek afnemen. Alabastine Badkamer & Keuken is een bestseller voor deze toepassing.

Verf in plaats van tegels? – onze aanbeveling

Heeft de verf als doel om te functioneren als alternatief voor tegels in vochtige ruimtes? Dan is een twee componenten coating zoals Trae Lyx naturel finish aan te raden. Deze is veel beter bestand tegen zware vochtbelasting. Het geeft een zeer matte uitstraling en is tevens krasvast. Normale waterafstotende verf is helaas niet geschikt om bescherming te bieden op hetzelfde niveau als tegels.

Meest verkochte waterafstotende verf in 2019

Waterafstotende-verf-sikkens-alphatex-sf
Sikkens Alphatex

Waterafstotende latex

Waterafstotende-verf-trae-lyx-naturel-finish
Trae Lyx Naturel Finish

2 componenten coating

Waterafstotende-verf-sigmapearl-clean
Sigmapearl Clean Mat*

Waterafstotende latex / muurverf

Aquaplan
buitenverf

Waterafstotende verf buitenmuur

Waterafstotende-verf-alabastine
Alabastine
2 in 1

Badkamer & keuken muurverf

* Lees onze uitgebreide uitleg over waarom wij als coating & verf experts aanraden om deze waterafstotende verf te gebruiken voor uw muur.

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Waterafstotende muurverf voor iedere muur

Welke waterafstotende muurverf het beste is voor uw project is afhankelijk van waar u de verf wilt aanbrengen. Hieronder hebben er een aantal voor u op een rij gezet per ruimte:

Voor alle muren binnenshuis

Sigmapearl Clean Matt | 2,5 liter| Zeer goed reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van beton, metselwerk, pleisterwerk en cementgebonden plaatmaterialen. Het overschilderen van oude muurverflagen.
Verbruik: 7-9 m2 per liter.

Sikkens Alphatex SF | vanaf 1 liter | Gemiddeld reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van winddroog beton, pleisterwerk, metselwerk, gips- en boardplaten, houtwolcementplaten, oude, intacte verflagen, behang etc.
Verbruik: Circa 6 m2 per liter, afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond en de methode van aanbrengen.

Speciaal voor natte zones in de keuken

Deze waterafstotende verf is beschikbaar als 1 component en 2 componenten coating. De tweecomponenten coating heeft een wat hogere chemische resistentie en is te gebruiken in de nattere gedeelten van de keuken (zoals achter het fornuis en de gootsteen).

Trae Lyx naturel finish | vanaf 0,75l  | extra mat | 2-componenten
Ondergrond: voor het vrijwel onzichtbaar coaten van latex, stucwerk, minerale ondergronden, betonlook e.d. Gezien de sterkte ook zeer geschikt voor vloeren van minerale aard , kunstbeton, vast zandcement, plaatmateriaal en hout.
Verbruik: In 750 ml voor ongeveer 1 laag op 10m2, echter sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond. 750 ml is dus goed voor een goede bescherming op max. 5-6 m2 (in 2 lagen), een 2.5 liter is goed voor max. zo’n 18m2 (in 2 lagen).

Waterafstotende-verf-sigmapearl-clean
Sigmapearl Clean Mat (*Aanbevolen)

Aanbeveling: Multifunctionele waterafstotende verf

Sigmapearl Clean Matt wordt aangeraden door onze verf en coating experts vanwege de hoge en professionele schilderskwaliteit. Deze verf dekt erg goed en heeft naast een waterafstotende functie ook een hele goede schrobklasse. Dit betekent dat de verf ook reinigbaar en bestand tegen het intrekken van vlekken is. Ideaal dus voor keuken, toilet en badkamer. Een veelzijdige verf die voor ieder project in de keuken of badkamer geschikt is.

Grootste Pluspunten:

 • Heeft een professionele schilderskwaliteit
 • Verf ook bestand tegen intrekken van vlekken
 • Door de Consumentenbond succesvol getest!

Tip: deze verf kunt u gebruiken in plaats van tegels op plekken met een hoge vochtbelasting in combinatie met een twee componenten toplaag.

Direct Waterafstotende Verf Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Waterafstotende verf voor hout

Rigo Skylt | vanaf 1 liter | ultramat | 2- componenten
Ondergrond: Deze waterafstotende verf is specifiek ontwikkeld voor eiken. Op eiken en andere relatief blonde houtsoorten komt het effect van een onzichtbare finish dan ook het best tot zijn recht.
Verbruik: 10 tot maximaal 15m2 per liter/per laag, Een echt gezonde laagdikte krijgt men met de vuistregel: aantal m2 x 0,3 liter – en door dit vervolgens op te maken (in 3 x aanbrengen of desnoods vaker, tot de lak op is).

Trae Lyx Parketlak | vanaf 740 ml | 2-componenten
De lak is uitermate geschikt voor parket, plankenvloeren en meubelen in woonruimten en openbare ruimten, zoals bijv. winkels en restaurants, die blootstaan aan een zeer intensieve belasting.
Verbruik: 10-12 m²/liter

Deze verf gebruikt u in plaats van tegels in natte ruimten

Dan komen we nu bij de zware jongens aan. Een waterafstotende verf voor de badkamer kan het beste bestaan uit een sterk 2-componenten epoxy systeem. Toch is verf geen tegel en een lange houdbaarheid is daarom niet gegarandeerd.

waterafstotende-verf-badkamer

Waterafstotende verf in de badkamer kunt u over tegels heen aanbrengen, of in plaats van!

Het beste resultaat kunt u verkrijgen met een epoxy primer waarna u een 2 componenten polyurethaan coating aanbrengt. Tot slot breng je een topcoating aan, al dan niet met antislip toevoeging (zoals de voorbeelden hieronder).

Holdbar Badkamerprimer | vanaf 1 kilo | Epoxy
Ondergrond: beton, stucwerk, (geglazuurde) tegels en cementvloeren in badkamers en keukens. Geschikt voor vloeren met vloerverwarming.
Verbruik: op ruwe, zuigende ondergronden, zoals cementdekvloeren en stucwerk: circa 150 gram per m2
Op dichte, niet zuigende ondergronden, zoals gevlinderd beton: circa 100 gram per m2
Op geglazuurde tegels: circa 50 gram per m2

Holdbar badkamercoating | vanaf 1 kilo | Polyurethaan | Vele kleuren
Holdbar Badkamercoating is een hoogwaardige 2 componenten polyurethaan coating voor badkamers die je kunt toepassen in plaats van tegels. Deze coating is geschikt voor badkamervloeren en wanden met (geglazuurde) tegels, stucwerk, pleisterwerk, beton of zandcement. Ook zeer geschikt voor de doucheruimte en stalen of polyester douchebakken. Geschikt voor vloeren met vloerverwarming.
Verbruik: ca. 120 gram per m² per laag. 2 lagen aanbrengen.

Holdbar Badkamer Topcoating Antislip | vanaf 1 kilo | Polyurethaan | ook verkrijgbaar in extra grof
Deze coating bevat een unieke onzichtbare antislipkorrel waardoor uitglijden wordt voorkomen.
Verbuik: ca. 100 gram per m² per laag. 1 laag aanbrengen.

Eenvoudig zelf verf waterafstotend maken

Handig én goedkoop is om zelf je verf waterafstotend te maken. Alle verf op waterbasis is hiervoor geschikt. Met Paintseal Pro maak je elke acryl of latex verf waterafstotend. Het is makkelijk toe te passen; meng Paintseal door de verf, goed roeren en klaar! De verf heeft nu een waterafstotende en vochtwerende werking, waardoor schimmels zich niet meer kunnen hechten en water – zonder sporen achter te laten – op de muren zal parelen en er afloopt. 100 ml is voldoende voor 2,2 liter verf / 3,3 liter beits. Paintseal Pro | 1 liter | €59,95

Bijkomend voordeel is dat de verf een 3x betere hechting heeft dan verf wat niet gemengd is met Paintseal.


De buitenmuur waterafstotend maken met verf

Vooral voor uw buitenmuren is het verstandig om te kiezen voor een kwaliteitsmerk verf. Kies een muurverf voor buiten die goed hecht op bestaande verflagen, stucwerk en baksteen. Het is belangrijk dat een muurverf voor buiten vuil en regen afstoot en zeer goed is te reinigen.  Bijvoorbeeld:

Dit kleurloze impregneerproduct van Aquaplan dringt diep door in de ondergrond en is waterafstotend, zodat je muren te allen tijde droog blijven. Bovendien ontstaat er geen mosvorming en wordt vorstschade vermeden. Ook de structuur van de muur wordt niet drastisch aangetast, dus de muur ziet er vrijwel hetzelfde uit als voorheen. Naast waterdichtheid, beschermt deze buitenmuurcoating ook voor jarenlange bescherming tegen vuil. De waterafstotende buitenmuurverf is gemakkelijk zelf aan te brengen met een kwast en is bedoeld op niet-geschilderde muren van beton, baksteen, pleisterwerk en kalkzandsteen. Wil je de muur direct een fris kleurtje meegeven dan is er ook een dekkende variant.

Vind een vakman in uw regio

Deze klus uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Stel hier je vragen over waterafstotende verf

2 antwoorden
 1. Tanja van Wijk zegt:

  Goede middag,

  Ik heb een vraag aan u. Voor een project ben ik opzoek naar een transparant impregneer middel of coating dat ik over behang (vinyl) en over stof kan aanbrengen om deze sterk waterafstotend te maken voor gebruik tegen de muren in een badkamer.
  Zou u mij hier in kunnen adviseren?

  Met vriendelijke groet

  Tanja van Wijk

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *