Nanocoating.nl

Waterafstotende verf voor badkamer & keuken

Waterafstotende verf zorgt ervoor dat water, maar ook vuil en spetters van vet/olie niet hechten op de muur. Een achterwand in de keuken of een douchemuur in de badkamer kun je daardoor makkelijker schoonmaken! In dit artikel vertellen we je niet alleen hoe waterafstotende verf werkt, maar lees je ook hoe je zelf verf waterafstotend kunt maken.

Waterafstotende verf kent vele benamingen

De verf wordt ook wel vochtwerende verf of badkamerverf genoemd. In principe zijn er de volgende typen te onderscheiden:

 • Waterafstotende latex / muurverf voor alle muren en wanden (Sikkens Alphatex, Sigmapearl Clean matt)
 • Badkamer & keukenverf – muurverf met aanvullende anti schimmel eigenschappen (Flexa en Alabastine)
 • Twee componenten coating – voor zeer vochtige ruimten / zones (Trae Lyx Naturel Finish)

Voor jouw keukenmuur, toiletmuur en andere muren binnenshuis kun je reguliere waterafstotende muurverf gebruiken. Sigmapearl Clean Matt is in deze categorie als beste getest door de consumentenbond. In ruimten met een slechte vochthuishouding (isolatie en ventilatie) dan kun je het beste een verf met extra anti schimmel eigenschappen aanbrengen. Eventuele schimmel die dan ontstaat kun je eenvoudig met een doek afnemen. Alabastine Badkamer & Keuken is een bestseller voor deze toepassing.

Verf in plaats van tegels? – onze aanbeveling

Heeft de verf als doel om te functioneren als alternatief voor tegels in vochtige ruimtes? Dan is een twee componenten coating zoals Trae Lyx naturel finish aan te raden. Deze is veel beter bestand tegen zware vochtbelasting. Het geeft een zeer matte uitstraling en is tevens krasvast. Normale waterafstotende verf is helaas niet geschikt om bescherming te bieden op hetzelfde niveau als tegels.

NC Nano Coating voor beton, steen en tegels

Tip! Bescherm beton, steen en tegels met echte Nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Tip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Meest verkochte waterafstotende verf in 2023

Waterafstotende-verf-sikkens-alphatex-sf
Sikkens Alphatex

Waterafstotende latex

Waterafstotende-verf-trae-lyx-naturel-finish
Trae Lyx Naturel Finish

2 componenten coating

Waterafstotende-verf-sigmapearl-clean
Sigmapearl Clean Mat*

Waterafstotende latex / muurverf

Rubson transparant vochtbeschermer buitenmuur
Rubson
buitenmuur

Waterafstotende coating buiten

Alabastine 2-in-1 Muurverf Badkamer en Keuken
Alabastine
2 in 1

Badkamer & keuken muurverf

* Lees onze uitgebreide uitleg over waarom wij als coating & verf experts aanraden om deze waterafstotende verf te gebruiken voor uw muur.

Waterafstotende muurverf voor iedere muur

Welke waterafstotende muurverf het beste is voor jouw project is, hangt af van waar je de verf wilt aanbrengen. Hieronder hebben er een aantal op een rij gezet per ruimte:

Voor alle muren binnenshuis

Sigmapearl Clean Matt | 2,5 liter| Zeer goed reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van beton, metselwerk, pleisterwerk en cementgebonden plaatmaterialen. Het overschilderen van oude muurverflagen.
Verbruik: 7-9 m2 per liter.

Sikkens Alphatex SF | vanaf 1 liter | Gemiddeld reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van winddroog beton, pleisterwerk, metselwerk, gips- en boardplaten, houtwolcementplaten, oude, intacte verflagen, behang etc.
Verbruik: Circa 6 m2 per liter, afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond en de methode van aanbrengen.

Speciaal voor natte zones in de keuken

Deze waterafstotende verf is beschikbaar als 1 component en 2 componenten coating. De tweecomponenten coating heeft een wat hogere chemische resistentie en is te gebruiken in de nattere gedeelten van de keuken (zoals achter het fornuis en de gootsteen).

Trae Lyx naturel finish | vanaf 0,75l  | extra mat | 2-componenten
Ondergrond: voor het vrijwel onzichtbaar coaten van latex, stucwerk, minerale ondergronden, betonlook e.d. Gezien de sterkte ook zeer geschikt voor vloeren van minerale aard , kunstbeton, vast zandcement, plaatmateriaal en hout.
Verbruik: In 750 ml voor ongeveer 1 laag op 10m2, echter sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond. 750 ml is dus goed voor een goede bescherming op max. 5-6 m2 (in 2 lagen), een 2.5 liter is goed voor max. zo’n 18m2 (in 2 lagen).

Waterafstotende-verf-sigmapearl-clean
Sigmapearl Clean Mat (*Aanbevolen)

Aanbeveling: Multifunctionele waterafstotende verf

Sigmapearl Clean Matt wordt aangeraden door onze verf en coating experts vanwege de hoge en professionele schilderskwaliteit. Deze verf dekt erg goed en heeft naast een waterafstotende functie ook een hele goede schrobklasse. Dit betekent dat de verf ook reinigbaar en bestand tegen het intrekken van vlekken is. Ideaal dus voor keuken, toilet en badkamer. Een veelzijdige verf die voor ieder project in de keuken of badkamer geschikt is.

Grootste Pluspunten:

 • Heeft een professionele schilderskwaliteit
 • Verf ook bestand tegen intrekken van vlekken
 • Door de Consumentenbond succesvol getest!

Tip: deze verf kun je gebruiken in plaats van tegels op plekken met een hoge vochtbelasting in combinatie met een twee componenten toplaag.

Waterafstotende verf voor hout

Rigo Skylt | vanaf 1 liter | ultramat | 2- componenten
Ondergrond: Deze waterafstotende verf is specifiek ontwikkeld voor eiken. Op eiken en andere relatief blonde houtsoorten komt het effect van een onzichtbare finish dan ook het best tot zijn recht.
Verbruik: 10 tot maximaal 15m2 per liter/per laag. Een echt gezonde laagdikte krijg je met de vuistregel: aantal m2 x 0,3 liter – en door dit vervolgens op te maken (in 3 x aanbrengen of desnoods vaker, tot de lak op is).

Trae Lyx Parketlak | vanaf 740 ml | 2-componenten
De lak is uitermate geschikt voor parket, plankenvloeren en meubelen in woonruimten en openbare ruimten, zoals bijv. winkels en restaurants, die blootstaan aan een zeer intensieve belasting.
Verbruik: 10-12 m²/liter

Deze verf gebruik je in plaats van tegels in natte ruimten

Dan komen we nu bij de zware jongens aan. Een waterafstotende verf voor de badkamer kan het beste bestaan uit een sterk 2-componenten epoxy systeem. Toch is verf geen tegel en een lange houdbaarheid is daarom niet gegarandeerd.

waterafstotende-verf-badkamer

Waterafstotende verf in de badkamer kun je over tegels heen aanbrengen, of in plaats van!

Voor het beste resultaat breng je eerst een een epoxy primer aan. Vervolgens een 2 componenten polyurethaan coating. En tot slot breng je een topcoating aan, al dan niet met antislip toevoeging (zoals de voorbeelden hieronder).

Holdbar Badkamerprimer | vanaf 1 kilo | Epoxy
Ondergrond: beton, stucwerk, (geglazuurde) tegels en cementvloeren in badkamers en keukens. Geschikt voor vloeren met vloerverwarming.
Verbruik: op ruwe, zuigende ondergronden, zoals cementdekvloeren en stucwerk: circa 150 gram per m2
Op dichte, niet zuigende ondergronden, zoals gevlinderd beton: circa 100 gram per m2
Op geglazuurde tegels: circa 50 gram per m2

Holdbar badkamercoating | vanaf 1 kilo | Polyurethaan | Vele kleuren
Holdbar Badkamercoating is een hoogwaardige 2 componenten polyurethaan coating voor badkamers die je kunt toepassen in plaats van tegels. Deze coating is geschikt voor badkamervloeren en wanden met (geglazuurde) tegels, stucwerk, pleisterwerk, beton of zandcement. Ook zeer geschikt voor de doucheruimte en stalen of polyester douchebakken. Geschikt voor vloeren met vloerverwarming.
Verbruik: ca. 120 gram per m² per laag. 2 lagen aanbrengen.

Holdbar Badkamer Topcoating Antislip | vanaf 1 kilo | Polyurethaan | ook verkrijgbaar in extra grof
Deze coating bevat een unieke onzichtbare antislipkorrel waardoor uitglijden wordt voorkomen.
Verbuik: ca. 100 gram per m² per laag. 1 laag aanbrengen.

Eenvoudig zelf verf waterafstotend maken

Handig én goedkoop is om zelf je verf waterafstotend te maken. Alle verf op waterbasis is hiervoor geschikt. Met Paintseal Pro maak je elke acryl of latex verf waterafstotend. Het is makkelijk toe te passen; meng Paintseal door de verf, goed roeren en klaar! De verf heeft nu een waterafstotende en vochtwerende werking, waardoor schimmels zich niet meer kunnen hechten en water – zonder sporen achter te laten – op de muren zal parelen en er afloopt. 100 ml is voldoende voor 2,2 liter verf / 3,3 liter beits. Paintseal Pro | 1 liter | €59,95

Bijkomend voordeel is dat de verf een 3x betere hechting heeft dan verf wat niet gemengd is met Paintseal.


De buitenmuur waterafstotend maken met verf

Vooral voor de buitenmuren is het verstandig om te kiezen voor een kwaliteitsmerk verf. Kies een muurverf voor buiten die goed hecht op bestaande verflagen, stucwerk en baksteen. Het is belangrijk dat een muurverf voor buiten vuil en regen afstoot en zeer goed is te reinigen. Bijvoorbeeld:

Dit kleurloze impregneerproduct van Rubson dringt diep door in de ondergrond en is waterafstotend, zodat je muren te allen tijde droog blijven. Bovendien ontstaat er geen mosvorming en wordt vorstschade vermeden. Ook de structuur van de muur wordt niet drastisch aangetast, dus de muur ziet er vrijwel hetzelfde uit als voorheen. Naast waterdichtheid, beschermt deze buitenmuurcoating ook voor jarenlange bescherming tegen vuil. De waterafstotende buitenmuurverf is gemakkelijk zelf aan te brengen met een kwast en is bedoeld op niet-geschilderde muren van beton, baksteen, pleisterwerk en kalkzandsteen.

Vind een vakman in jouw regio

Meer lezen over verf of coating?

Heb je een vraag over waterafstotende verf? Stel hem hieronder!

7 antwoorden
 1. Vincent zegt:

  Goed om hier meer te lezen over waterafstotende verf. Voor mijn buitenproject heb ik verf nodig dat tegen regen en vorst kan. Ik ga kijken welke soort het beste past bij de materialen die ik wil gaan gebruiken.

  Beantwoorden
 2. Loek zegt:

  In mijn huis in de Dordogne heb ik een buitenmuur die vochtig is en waar schimmels op staan (champignons hier genoemd)
  Welke waterafstotende verf kan ik het beste in de slaapkamer gebruiken en om de muur eerst te reinigen, wat raadt U mij aan?
  Worden deze producten ook naar Frankrijk gestuurd?

  Beantwoorden
 3. Maria zegt:

  Goedemorgen.
  Kan een badkamer keukenverf ook over een bestaande verflaag( balken plafond) heen? .
  We hebben 24 balken en daartussen willen we een badkamer keukenverf aan brengen van de aldi.
  Het liefst willen we de balken ook meenemen met dat produkt.

  Beantwoorden
 4. Tom Hoekstra zegt:

  Handig om deze verschillende verfsoorten op een rij te hebben. In de badkamer hebben we net een gevlinderde cementvloer gestort en laten impregneren, deze is waterafstotend. Voor de wanden zouden we nog wel een lik verf kunnen gebruiken. Bedankt voor deze lijst!

  Beantwoorden
 5. Carlien zegt:

  Beste,

  Wij hebben een huis gekocht waar volgens mij een waterafstotende verf op het plafond van de badkamer zit. Hoe moet ik deze voor behandelen om te kunnen schilderen en welke verf kan ik dan het beste gebruiken?

  Groetjes Carlien

  Beantwoorden
 6. Tanja van Wijk zegt:

  Goede middag,

  Ik heb een vraag aan u. Voor een project ben ik opzoek naar een transparant impregneer middel of coating dat ik over behang (vinyl) en over stof kan aanbrengen om deze sterk waterafstotend te maken voor gebruik tegen de muren in een badkamer.
  Zou u mij hier in kunnen adviseren?

  Met vriendelijke groet

  Tanja van Wijk

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *