Nanocoating.nl

Waterdichte coating voor binnen of buiten

Ben jij opzoek naar waterdichte coatings voor bijvoorbeeld in de badkamer of keuken? In dit artikel noemen we een aantal veelvoorkomende ruimtes/oppervlakken om waterdicht te maken en geven wij een onafhankelijk advies over geschikte producten. Zo kun jij straks zelf heel gemakkelijk aan de slag met waterdichte coatings!

De badkamer waterdicht maken met coating

Een ruimte of oppervlakte waterdicht maken hoeft niet moeilijk te zijn. Vanwege de diversiteit in producten en toepassingen is het wel aan te raden om goed na te gaan welke waterdichte coating (ook wel waterdichte verf) het meest geschikt is voor jouw specifieke project. Hieronder geven we vast een aantal voorbeelden van waterdichte coatings.

Voorbeelden van waterdichte coatings zijn:

 • Vloeibaar rubber coatings
 • Nano coatings (tip!)
 • Twee componenten PU coating
 • Twee componenten Epoxy coating
 • Kunststof coating (Polyurea hotspray coating)

Waterdichte coating kopen

NC Nano Coating voor beton, steen en tegels

Bescherm beton, steen en tegels met echte Nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Tip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Waterdichte coating voor tegels

Waterdichte coating voor tegels, ook buiten

Waterdichte coating over tegels aanbrengen

Een coating is geen tegel en zal daarom nooit dezelfde houdbaarheid kunnen garanderen. Toch bestaan er een aantal goede waterdichte coatings die uitermate geschikt zijn in de badkamer. Gebruik bijvoorbeeld een transparante waterdichte coating over tegels, een waterdichte coating douchevloer of op een betonlook douchewand.

 • Voordat je een waterbestendige coating in de badkamer aan kunt brengen, moet je voor het beste resultaat eerst een epoxy impregneer of primer aanbrengen.
 • Kies voor vochtige of zwaar belaste ruimtes een 2 componenten impregneer en een 2 componenten kleurcoating.
 • Het verbruik op de vloer ligt hoger dan bij gebruik op de wand.
 • Breng een kleurcoating in 2 dunne lagen aan, dit is iets meer werk, maar veel sterker en mooier dan 1 dikke laag.
 • Een PU wandcoating is speciaal voor de wand ontwikkeld. Gebruik deze niet op de vloer!
 • Voorkom vocht uit de ondergrond, wacht tot cement gebonden ondergrond 3 tot 6 weken oud is (afhankelijk van het soort coating)
 • Lees goed de technische bladen en instructies van de fabrikant vooraf
Waterafstotende-verf-trae-lyx-naturel-finish
Waterdichte keuken

Eenvoudig afwasbare waterdichte muurverf in de keuken

Als er één deel van de muur is die blootstaat aan vervuiling dan is het wel de achterwand van de keuken. Gelukkig bestaat er speciale afwasbare verf die de muur makkelijk reinigbaar maakt én ook nog eens waterdicht. Een extra matte 2 componenten waterdichte coating waar wij goede ervaringen mee hebben is Traelyx natural finish (€44,95 750 ml). Deze coating zorgt voor een vrijwel onzichtbaar coatinglaag op latex, stucwerk, minerale ondergronden en betonlook muren in de keuken. Ook donkere kleuren (muurverf) of zuigende steenachtige ondergronden kunnen veilig gecoat worden met Traelyx naturel finish, zonder dat er risico bestaat op witte vegen/vlekken.

We raden minimaal 3 lagen aan, waarbij 750 ml genoeg is voor ongeveer 1 laag op 10m2 (natuurlijk wel sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond).

Elementen in de tuin waterdicht maken (zwembad, vijver etc.)

Een veelgebruikte waterdichte coating in de tuin is toch wel de veelzijdige vloeibaar rubber coating. Vloeibaar rubber coating zorgt voor een waterdichte beschermlaag in bijvoorbeeld zwembaden, vijvers en bloempotten. Doordat de rubber coating eenvoudig aan te brengen is, grijpen veel doe-het-zelf klussers naar deze handige oplossingen om diverse producten en ondergronden waterdicht en weer proof te maken. De vloeibare rubber kan middels een spray, kwast of roller worden aangebracht.

Een aantal merken die positieve reviews hebben ontvangen op gebied van gebruiksgemak, duurzaamheid en waterdichte eigenschappen zijn:

Gummil Premium | Vloeibaar rubber coating | 1 liter €39,95 | 30 liter €649,95 | Zwart
EcoProof | Liquid rubber coating membrane | 5 liter €119,95 | 20 liter €374,95 | Zwart
Remmers | Afdichting 2K vloeibaar rubber | 10 kg €76,95 | Zwart
Rubson | Liquid rubber coating | 750 ml €18,75 | Grijs

Waterdichte verf voor hout en steigerhout

Hout is een materiaal dat vaak baat heeft bij een goede coating. Een waterdichte coating voor hout beschermt in dit geval tegen de elementen, groene aanslag en houtrot (door water). De meest gebruikte coatings op hout zijn:

 • Nano coating (een transparante waterdichte coating)
 • Beits (om het hout een “kleurwash” te geven) met een nano coating om het waterdichte effect te bereiken
 • Lak (dekkend en duurzaam)

In ons artikel over houtcoating lees je alles over deze coatings en hun toepassingen.

waterdichte-coating-oaf-gevelimpregneer
Waterdicht beton

Maak beton waterdicht met impregneermiddel

Gevelimpregneer is voor het impregneren van gevels en beton. Het maakt de muur sterk waterafstotend en voorkomt regendoorslag en de aangroei van alg en mos. Gevelimpregneer maakt de meeste minerale ondergronden waterdicht. Het is onder andere geschikt voor het waterdicht maken van:
 • gasbeton
 • kalkzandsteen
 • minerale-pleisters
 • niet geglazuurde tegels
 • minerale-verven
 • kunststeen (cementgebonden)
 • vele betonsoorten.

Verbruik: ca. 0,5 tot 1 liter per m2, afhankelijk van de zuiging/poreusheid van de ondergrond.

Vochtwerende vloercoating in de kelder of garage

Een waterdichte vloercoating of een waterdichte coating kelder is over het algemeen niet dikker dan 1 millimeter en gemaakt van kunststof. Een vloercoating bestaat uit een primerlaag en een afwerklaag. Deze toplagen geven naar wens een matte of zijdeglans uitstraling. Een vloercoating is perfect om beton en cement die mooie waterdichte naadloze en gladde look te geven. Veel online aanbieders leveren een compleet pakket met noodzakelijke producten, kwasten, rollers en uitgebreide instructies. Voor het zelf coaten van een vloer kun je denken aan de volgende prijzen:

MERK vochtwerende coatingSOORT coatingPRIJS + gemiddeld verbruik
HQ vloercoatingEpoxycoating€85,95 7,5 kg Verbruik: 0,25 – 0,3 kg /m2
WB vloercoatingDoe het zelf pakket€155,95 7,5 kg Verbruik: 0,15 – 0,2 kg /m2
EP vloercoatingTransparant Epoxy€39,95 1 kg Verbruik: 0,25 – 0,3 kg /m2
EP vloercoatingAntislip functie€89,95 7,5 kg Verbruik: 0,3 – 0,35 kg /m2

Heb je een oneffen vloer of ben je op zoek naar een coating die de uitstraling van de vloer compleet bedekt? Een doe het zelf pakket om coating vloer zelf aan te brengen is verkrijgbaar vanaf €11,75 per m2.  Een polyurethaan gietvloer kost rond €24,- per m2. Een gietvloer op epoxybasis €15,45 per m2.

Meer lezen over waterdichte oplossingen?

Heb jij een vraag? Wij helpen je graag!

De laatste opmerking en 1 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
29 antwoorden
 1. Marianne zegt:

  Ik heb een vraag: wij hebben minerale verf in onze badkamer. Hoe kunnen wij deze in de douche waterdicht maken zodat er geen schimmel ontstaat? Niet alle coatings zijn geschikt voor minerale verf of maken alleen spatwaterdicht. Zou gevelcoating een optie zijn?

  Groet, Marianne

  Beantwoorden
 2. Johan zegt:

  Goede middag,
  Ik heb in mijn garage stoeptegels liggen en als het lang regent worden deze vochtig.
  Welke coating is hier geschikt voor?

  Beantwoorden
 3. Ingrid zegt:

  Beste,
  Wij huren en hebben de indruk dat de douchetegels niet waterdicht meer zijn. Muur in aanpalende kamer had vochtige plek na verwijderen van behang. Kunnen we met een soort spray of coating de tegels waterdicht maken? Silicoonranden zijn reeds vervangen.
  Bedankt voor de raad alvast

  Beantwoorden
 4. Raaj zegt:

  Goedemorgen,

  Hebben jullie advies voor het waterdicht maken van een plateau dat is afgewerkt met poederlijm(schonox SK in dit geval) ?
  Valt dat onder de beton primer of moet ik daar wat anders voor hebben?

  alvast bedankt.

  Raaj

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Raaj,

   Helaas hebben wij geen pasklaar antwoord op deze vraag omdat wij de ondergrond niet hebben gezien. Een betonprimer is over het algemeen een eerste stap in een waterdicht coatingsysteem en bevordert de hechting van de waterdichte coatings. In veel gevallen is dit dus niet voldoende om een ondergrond waterdicht te maken.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 5. Rene zegt:

  Ik heb lekkages op diverse plekken van mijn polyester camper dak vooral bij de naden is hier ook een effectief middel voor? Ik.hoor het mvg van Rene

  Beantwoorden
 6. Remco zegt:

  Hallo,
  We hebben een houten wand in onze veranda van horizontale blokhut planken (mes – groef). Nu komt er als het regent er water door de knoesten? Hoe kunnen we dit dichtmaken?
  Remco

  Beantwoorden
 7. cecile zegt:

  goede middag,
  bestaat er een coating om de buitenkant van een tuinhuis waterdicht te maken? Ons tuinhuis heeft tand en groefplanken, maar bij erge regen komt er nog water door de naden. Het tuinhuis is gebeitst, maar dat helpt niet genoeg, er blijft water doorsijpelen.
  Het moet wel doorzichtig zijn of overschilderbaar, het tuinhuis is in een kleur gebeitst.
  mvg,

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Cecile,

   Wat een regen de afgelopen tijd! Nu komen de lekkagepunten in huis en tuin tevoorschijn. Begrijpelijk dat je het tuinhuis zo snel mogelijk waterdicht wilt hebben.

   Voor het afdichten en waterdicht maken van de naden van jouw tuinhuis adviseren wij vloeibaar rubber coating. Dit is een elastische en zeer makkelijk aan te brengen coating met sterke waterafstotende eigenschappen. Helaas is vloeibaar rubber niet transparant. Wel zijn de meeste merken liquid rubber (bijvoorbeeld deze van Gummil) over te schilderen met alkyd of acrylverf. Als u meer wilt weten lees dan eens ons artikel over dit onderwerp.
   Succes met de klus!

   Adam – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 8. Martine Monard zegt:

  Goede morgen,
  Onze zoon heeft net een appartement gekocht met een inloopdouche die afgewerkt is met een mooie waterdichte sierpleister (soort mortex), die hij zou willen behouden. Echter aan de onderkant, tegen de douchebak zijn er kleine beschadegingen, barstjes enz, dit tot op max 3cm hoog.
  Is er een oplossing om dit plaatselijk terug goed waterdicht te maken ?
  Mvg,
  Martine Monard

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Martine,

   Wat leuk dat uw zoon een appartement heeft gekocht met een mooie inloopdouche zonder tegels.

   Wij adviseren om te beginnen met achterhalen waardoor de beschadigingen zijn ontstaan. Is het enkel krimpwerking van de muren, of zit er vocht in de muur? Bij dit laatste is het belangrijk om de oorzaak van het probleem eerst aan te pakken.

   Om de beschadigingen vervolgens te repareren kunt u een twee componenten polyurethaan (PU) coating aanbrengen. Bedenk wel dat dit nooit dezelfde waterdichte werking zal hebben als tegels. In vochtrijke ruimtes zoals de badkamer, douche of kelders is het belangrijk om hier rekening mee te houden. In ons artikel over polyurethaan coating kunt u meer lezen over deze coating en onze aanbevelingen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 9. Fatma zegt:

  Help! Ik heb ergens een lekkage in de badkamer, maar ik kom er maar niet achter waar. Ik zou graag over de bestaande tegel- en voegwerk een coating willen plaatsen (toch goedkoper dan alles opnieuw te betegelen!) om de boel waterdicht te maken. Wat raden jullie mij aan? Maakt het soort tegelwerk nog wat uit voor de coating?

  Groet,
  F.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Fatma,

   Wat vervelend dat u last heeft van lekkage in de badkamer! U kunt een (transparante of gekleurde) epoxy coating aanbrengen over de tegels en de voegen van uw badkamer. Bij erg gladde tegels is in sommige gevallen een primer nodig om de hechting te verbeteren. In ons artikel over badkamer coating kunt u lezen over de coatings die wij aanraden. Tevens geven wij in dit artikel tips over het aanbrengen van een coating in de badkamer.

   Hopelijk bent u snel van de lekkage verlost!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 10. Remco zegt:

  Goedenavond,
  Ik heb de vloer van mijn douche gedeelte vervangen met mozaïek. Nu blijft er rond de drain een beetje water staan. Kan ik dat met een coating nog egaliseren?

  Met vriendelijke groet,

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Goedemorgen Remco,

   Wat vervelend dat er water blijft staan rond de drain. Begrijpelijk dat je dit wilt oplossen. Vaak wordt er gekozen voor een transparante waterdichte epoxy coating over tegels om deze waterdicht te maken en te egaliseren. Dit kan ook gebruikt worden over mozaïek.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
    • Verflaag.nl – Redactie zegt:

     Goedemiddag Remco,

     Wij zijn geen directe aanbieder van coatings maar verbinden aanvragen met coatingspecialisten. Helaas hebben we op dit moment geen coatingpartner voor particuliere epoxy in kleine hoeveelheden. Wij adviseren u om online eens te kijken bij verfwebwinkels.

     Met vriendelijke groet,

     Marieke – Verflaag.nl

     Beantwoorden
 11. Rutger zegt:

  Ik zou graag mijn stenen schuur waterdicht willen maken van binnen om een motor te stallen. Nu trekt er via de stenen muren vocht naar binnen en zorgt voor schimmel op het houten dak en vocht op spullen in de schuur.

  Welke coating raadt u aan in grijs of transparant? De schuur is 3×2 m.

  De volgende stap is isoleren als een coating onvoldoende werkt.

  Beantwoorden
 12. Serdal zegt:

  Hoi,

  Ik wil in de doucheruimte een vloer plaatsen met kiezelstenen. Nu ben ik gewaarschuwd dat er teveel water zal blijven liggen. Kan ik dit laten sealen of een coating aanbrengen? Wat heb ik daarvoor nodig? En hoe lang gaat zo een coating mee? Moet ik bijv dat spul elk jaar eroverheen gooien zodat het water niet blijft liggen en makkelijk schoon te maken is? Dank alvast voor de reactie.

  Beantwoorden
 13. Fenna zegt:

  Goedenavond ik heb net een huis gekocht waarbij in de badkamer een water afstotend coating is gebruikt over een lichte stucklaag. Nu is het smoezelig geworden en zou er graag overheen verven om het weer op te frissen. Welke verf kan ik het beste gebruiken? De coating is ongeveer een jaar geleden aangebracht. Mvg Fenna

  Beantwoorden
 14. Rudie Nijenhuis zegt:

  Hallo, kan er ,na het aanbrengen van de waterdichte rustoleum tub and tile ,over deze verf weer opnieuw getegeld worden?
  Wij hebben nl. poreuze voegen en kitnaden, of weten jullie hier misschien een ander produkt voor?
  Hoogachtend en met vr.gr. Rudie Nijenhuis/Tinie Pol.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Rudie,

   Rust Oleum Tub & Tile is een waterdichte coating die goed hecht op keramiek of porseleinen oppervlakken en wordt daarom met name gebruikt voor het schilderen van sanitair en ligbad. Over tegels kunt u deze coating wel gebruiken, onder tegels raden wij het af.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 15. Remco zegt:

  Hallo ,

  Ik wil op mijn douche vloer een coating aanbrengen om lekkage te voorkomen.
  Met name dus geschikt om de voegen te dichten.
  Heeft u een transparante coating welke geschikt is voor een donkere tegel ?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Goedemorgen Remco!

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Wij bieden zelf geen coatings aan, Remco. Echter kunnen we u wel advies geven hierover. Er zijn diverse typen waterdichte coating op de markt. Voor het dichten van voegen zouden wij normaliter bijvoorbeeld vloeibaar rubber coating aanraden – echter is deze niet transparant.

   Om een douchevloer transparant te dichten, zouden we daarom een PU badkamercoating aanraden. Deze kunt u in gewoon zelf aanleggen en maakt de vloer waterafstotend. In ons artikel kunt u daar meer over lezen.

   Voor verdere vragen, kunt u altijd een mailtje naar aanvraag@ayold.com sturen. Alvast veel succes gewenst!

   Erik – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *