Nanocoating.nl

Stopverf – Productgids

Stopverf is heel handig wanneer je bijvoorbeeld gaten of scheuren in houtwerk wilt opvullen. In dit artikel vertellen wij je alles over dit product, van het aanbrengen tot het verwijderen. Zo kun jij straks gemakkelijk zelf aan de slag met stopverf!

Zo vult stopverf gaten en scheuren

Het woord stopverf is eigenlijk misleidend, want het is helemaal geen verf! Het is een mengeling van krijtpoeder met olie (lijn- of sojaolie) en wordt gebruikt voor het aanstoppen van ruiten in glassponningen en het opvullen/dichten van gaten, scheuren en deuken in houtwerk. Het is verkrijgbaar in de kleur wit of bruin. Na het aanbrengen kan de verf worden overgeschilderd in iedere gewenste kleur.

Het is flexibel, plakt niet aan de handen, is gemakkelijk glad te strijken en gebruiksklaar. Om deze reden is het een populair voorbewerkingsmiddel voor zowel de professionele schilder als de doe-het-zelver.

Meestverkochte stopverf producten (2019)

Zwaluw-Profstop-Stopverf
Goedkoopste Stopverf
Toupret-Stopverf-wit
Diverse kleuren stopverf
alabastine-stopverf-naturel
Beste prijs / kwaliteit
den braven windowseal stopverf
Stopverf vervanger
Houtrot
vuller

Direct stopverf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

5 tips voor het aanbrengen en glad afwerken van stopverf

Online en op de verpakking van het door jou gekozen merk staat vaak een gebruiksaanwijzing voor het aanbrengen. Als aanvulling hierop hebben wij 5 tips van professionele schilders verzameld die je helpen bij het aanbrengen en glad afwerken.

stopverf-aanbrengen

Stopverf is ideaal voor het plaatsen van glas en om barsten in hout op te vullen voor het wordt geschilderd.

 1. Verdun het product nooit. Het is gebruiksklaar
 2. Wil je overschilderen met een Acrylverf?  Dan altijd een alkyd primer of grondverf gebruiken over de stopverf
 3. Zolang de laag nog niet droog is kun je foutjes makkelijk verwijderen of bijwerken
 4. Wees niet te zuinig! Breng het ruim aan
 5. Smeer een stopverfmes altijd eerst in met wat slaolie of lijnolie, zo blijft het product niet aan het mes kleven

Droogtijd

Let op: Stopverf droogt erg langzaam door de toevoeging van lijnolie (of soja olie). Na 2 tot 6 weken ontstaat er een zogenoemde “huid”. De onderlaag is nog steeds zacht, maar de bovenlaag is overschilderbaar. Staat er sneldrogend op de verpakking, dan betekent dit vaak een droogtijd tussen de 6 en 8 dagen.

alabastine-stopverf-naturel
Aanbevolen

Voordelige stopverf voor de doe-het-zelver

Met de Albastine Stopverf kunt u heel eenvoudig houten, betonnen en metalen glassponningen in ruiten vullen. Deze stopverf heeft een uitstekende hechting en is zowel binnen als buiten te gebruiken. Voor gebruik moet je de stopverf goed kneden. Je kunt het vervolgens met een stopmes aanbrengen. Na 2 – 6 weken kun je de stopverf overschilderen met een alkydharsverf. De Stopverf van Albastine heeft een naturel kleur, is verkrijgbaar in een pot (500 ml en 1 L) en is zeer strak af te werken.

 • Geschikt voor binnen en buiten
 • Geschikt voor hout, metaal en beton

Bestaande stopverf verwijderen en vervangen

Bij het renoveren van oud schilderwerk kun je oude lagen stopverf verwijderen door deze kort te verwarmen met een schildersföhn. Daarna afnemen met een oude doek. Een tweede optie is om de kieren van oude stopverf bij te werken met overschilderbare kit. Op deze manier hoef je niet de gehele laag te vervangen.

Je kunt er tot slot ook voor kiezen om stopverf te vervangen door glaslatten. Praxis, gamma en andere bouwmarkten hebben glaslatten van vurenhout, hardhout en kunststof in het assortiment. Spuit een laagje butyleenkit op het glas tegen de sponning en druk de glaslatten zachtjes in de kit. Spijker of schroef de glaslatten vervolgens vast.

den braven windowseal stopverf
Stopverf alternatief

Kit als alternatief voor stopverf

Een nadeel van stopverf is dat de olie na verloop van tijd uitdroogt. Wat dan overblijft is een harde laag stopverf die niet meer flexibel is en kan barsten (craqueleren). Een elastische afdichtingskit ook wel beglazingskit wordt daarom steeds vaker ingezet als alternatief.

De beste kit om als alternatief te gebruiken is een polyurethaankit. Deze blijft namelijk elastisch en scheurt niet snel als het hout krimpt of uitzet. Dit zijn vaak wel iets duurdere kitten. Gebruik echter nooit een siliconenkit of elastische kit als je deze daarna wilt overschilderen. Kies dan voor een kit in kleur zodat je deze niet hoeft te schilderen.

Stopverf merken en eigenschappen

Alabastine is één van de bekendste merken als het gaat om vulmiddelen. Ze hebben een stopverf in het assortiment van 1 kilo (vanaf € 7,50) en een kleinere variant van 500 gram (Vanaf € 4,50). Het product is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten zoals Praxis, Gamma en Karwei. Een ander merk is Toupret. Deze biedt het product aan vanaf € 8,50 (500 gram) en heeft als voordeel dat het sneller te verwerken is als Alabastine.

Stopverfklus uitbesteden aan een vakman

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verfproducten?

Heb je een vraag over stopverf? Laat het ons weten!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
4 antwoorden
 1. Vetter zegt:

  Na verwijderen oude stopverf, moet dan eerst geschilderd worden voor je nieuwe stopverf aanbrengt. Of is het voldoende om stofdeeltjes te verwijderen

  Beantwoorden
 2. js de Haan zegt:

  kan stopverf of misschien een speciale stopverf een funktie hebben m b t de koudebrug van metalen sponningen van stalramen en daarmee helpen condensvorming aan de binnenkant tegen te gaan ?

  jelle

  Beantwoorden
 3. Sandrina Pardoel zegt:

  Geachte Verflaag.nl,
  Wij hebben Soudal stopverf gekocht, maar deze stopverf plakt erg aan de handen en lijkt véél te dun. Hoe kunnen we het product gebruiksklaar maken?
  MVG Sandrina

  Beantwoorden
 4. Ton Roozen zegt:

  goedendag ,
  weet U hoe ik oude keiharde stop verf uit een met glas gezetten binnen deur kan verwijderen , glas mag kapot want komt nieuw in. al vast bedankt , groet Ton

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *