Stopverf – Productgids

Zo vult stopverf gaten en scheuren

Het woord stopverf is eigenlijk misleidend, want het is helemaal geen verf! Het is een mengeling van krijtpoeder met olie (lijn- of sojaolie) en wordt gebruikt voor het aanstoppen van ruiten in glassponningen en het opvullen/dichten van gaten, scheuren en deuken in houtwerk. Het is verkrijgbaar in de kleur wit of bruin. Daarna kan de verf worden overgeschilderd in iedere gewenste kleur.

Het is flexibel, plakt niet aan de handen, is gemakkelijk glad te strijken en gebruiksklaar. Om deze reden is het een populair voorbewerkingsmiddel voor zowel de professionele schilder als de doe-het-zelver.

In dit artikel leest u alles over het aanbrengen en verwijderen van stopverf, alternatieven en verkooppunten.

Meestverkochte stopverf producten (2019)

Zwaluw-Profstop-Stopverf
Goedkoopste Stopverf
Toupret-Stopverf-wit
Diverse kleuren stopverf
alabastine-stopverf-naturel
Beste prijs / kwaliteit
den braven windowseal stopverf
Stopverf vervanger
Houtrot
vuller

Direct stopverf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

5 tips voor het aanbrengen en glad afwerken van stopverf

Online en op de verpakking van het door u gekozen merk staat vaak een gebruiksaanwijzing voor het aanbrengen. Als aanvulling hierop hebben wij 5 tips van professionele schilders verzameld die u helpen bij het aanbrengen en glad afwerken.

stopverf-aanbrengen

Stopverf is ideaal voor het plaatsen van glas en om barsten in hout op te vullen voor het wordt geschilderd.

  1. Verdun het product nooit. Het is gebruiksklaar
  2. Wilt u overschilderen met een Acrylverf?  Dan altijd een alkyd primer of grondverf gebruiken over de stopverf
  3. Zolang de laag nog niet droog is kunt u foutjes makkelijk verwijderen of bijwerken
  4. Wees niet te zuinig! Breng het ruim aan
  5. Smeer een stopverfmes altijd eerst in met wat slaolie of lijnolie, zo blijft het product niet aan het mes kleven

Stopverf heeft een lange droogtijd

Let op; droogt erg langzaam door de toevoeging van lijnolie (of soja olie). Na 2 tot 6 weken ontstaat er een zogenoemde “huid”. de onderlaag is nog steeds zacht maar de bovenlaag is overschilderbaar. Staat er op de verpakking sneldrogend dan betekent dit vaak een droogtijd tussen de 6 en 8 dagen.

alabastine-stopverf-naturel
Aanbevolen

Voordelige stopverf voor de doe-het-zelver

Met de Albastine Stopverf kunt u heel eenvoudig houten, betonnen en metalen glassponningen in ruiten vullen. Deze stopverf heeft een uitstekende hechting en is zowel binnen als buiten te gebruiken. Voor gebruik moet u de stopverf goed kneden. U kunt de stopverf vervolgens met een stopmes aanbrengen. Na 2 – 6 weken kunt u de stopverf overschilderen met een alkydharsverf. De Stopverf van Albastine heeft een naturel kleur, is verkrijgbaar in een pot (500 ml en 1 L) en is zeer strak af te werken.

  • Geschikt voor binnen en buiten
  • Geschikt voor hout, metaal en beton

Bestaande stopverf verwijderen en vervangen

Bij het renoveren van oud schilderwerk kunt u oude lagen stopverf verwijderen door deze kort te verwarmen met een schildersföhn. Daarna afnemen met een oude doek. Een tweede optie is om de kieren van oude stopverf bij te werken met overschilderbare kit. Op deze manier hoeft u niet de gehele laag te vervangen.

U kunt er tot slot ook voor kiezen om stopverf te vervangen door glaslatten. Praxis, gamma en andere bouwmarkten hebben glaslatten van vurenhout, hardhout en kunststof in het assortiment. Spuit een laagje butyleenkit op het glas tegen de sponning en druk de glaslatten zachtjes in de kit. Spijker of schroef de glaslatten vervolgens vast.

den braven windowseal stopverf
Stopverf alternatief

Kit als alternatief voor stopverf

Een nadeel van stopverf is dat de olie na verloop van tijd uitdroogt. Wat dan overblijft is een harde laag stopverf die niet meer flexibel is en kan barsten (craqueleren). Een elastische afdichtingskit ook wel beglazingskit wordt daarom steeds vaker ingezet als alternatief.

De beste kit om als alternatief te gebruiken is een polyurethaankit. Deze blijft namelijk elastisch en scheurt niet snel als het hout krimpt of uitzet. Dit zijn vaak wel iets duurdere kitten. Gebruik echter nooit een siliconenkit of elastische kit als u deze daarna wilt overschilderen. Kies dan voor een kit in kleur zodat u deze niet hoeft te schilderen.

Stopverf merken en eigenschappen

Alabastine is één van de bekendste merken als het gaat om vulmiddelen. Ze hebben een stopverf in het assortiment van 1 kilo (vanaf € 7,50) en een kleinere variant van 500 gram (Vanaf € 4,50). Het product is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten zoals Praxis, Gamma en Karwei. Een ander merk is Toupret. Deze biedt het product aan vanaf € 8,50 (500 gram) en heeft als voordeel dat het sneller te verwerken is als Alabastine.

Stopverfklus uitbesteden aan een vakman

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *