Nanocoating.nl

Tuinhuis verven en beitsen – De koop en klusgids

Wilt je jouw tuinhuisje opfrissen? Schilderen is de beste manier om hem er na verloop van tijd mooi uit te laten zien. Leer alles over hoe jij jouw tuinhuis verven moet, en krijg een handig stappenplan zodat je de klus goed kunt aanpakken! Schilderen geeft je tuinhuis niet alleen een frisse nieuwe look, maar biedt ook bescherming tegen verwering, vervaging en slijtage. Daarnaast geven wij extra tips voor een nog betere bescherming.

Tuinhuis verven beschermt het hout tegen houtrot

Een tuinhuis verven kan niet alleen de uitstraling van het hout verbeteren, maar zorgt er gelijk voor dat het tuinhuisje of de blokhut jaren langer meegaat. Het gaat namelijk houtrot door vocht en schimmel tegen. Er zijn in principe drie methoden om een tuinhuis of blokhut te verven:

 • (Half) dekkend verven: Bij deze optie is de houtkleur geheel of grotendeels onzichtbaar. Het reliëf blijft wel goed zichtbaar. Om de 5 à 7 jaar moet de dekkende verf opnieuw worden aangebracht of onderhouden.
 • Transparant verven: Hiermee blijft de houtkleur zichtbaar. Hoe meer lagen je aanbrengt hoe donkerder het hout kleurt. Om de 2 à 4 jaar moet de transparante verf opnieuw worden aangebracht of onderhouden.
 • Oliën: Hout oliën is een aparte techniek waarbij de olie in het hout dringt in plaats van er een beschermingsfilm over te plaatsen zoals verf. Olie komt in verschillende kleuren en transparant. Om de 1 à 2 jaar moet de olie opnieuw worden aangebracht.
 • Nano coating: Door na het behandelen met een van bovengenoemde opties raden wij ook aan om jouw tuinhuis te behandelen met nano coatings. Dit geeft een extra beschermlaag waardoor water en vuil niet in het trekt en je tuinhuis nog langer mooi blijft.

Beitsen of lakken; de beste optie

Wijzonol-tuinbeits-dekkend-in-pot

Er zijn dekkende tuinbeitsen zoals deze, maar ook transparante.

Er zijn veel verschillende soorten tuinbeits, houtverf en oliën te koop in bouwmarkten. De keuze voor beitsen, lakken of oliën hangt natuurlijk af van wat jij decoratief voor ogen hebt, maar ook in hoeverre je bereid bent om het werk te onderhouden. Wil je een tuinhuis verven zonder al teveel onderhoud? Bedenk dan het volgende:

Dekkende verfsystemen bieden meer bescherming aan het hout dan transparante. De beschermende werking van een verfsysteem wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Een dekkende verf gaat hierdoor langer mee.

Decoratief is het verschil tussen beitsen of lakken dat beits in het hout trekt en lak op het hout ligt. Dat is dus een kwestie van wat je zelf mooi vindt. Nog een gezamenlijk voordeel van beits en olie is, dat je geen grondverf nodig hebt als basis. Je kunt het dus direct aanbrengen op het hout. Lak heeft daarentegen wel een grondverf nodig.

Extra tip! Bescherm je tuinhuis met de beste nano coatings

Nadat je jouw tuinhuis geverfd of gebeitst hebt raden wij aan om je tuinhuis extra te beschermen door deze met nano coating te behandelen. Check vooral de NC Nano coating voor hout, perfect voor jouw tuinhuis!

Met de nano coatings van Nanocoating.nl blijven je spullen en oppervlakken langer schoon en beschermd. Eerst goed reinigen en daarna de coating aanbrengen. Zo heb je er jaren lang geen omkijken meer naar. Onze nano coatings en reinigers bevatten geen PFAS. Alle producten die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar kunnen zijn, zijn het ook. Zo houden we onze aarde mooi en schoon.

Bij Nanocoating.nl kan je snelle klantenservice verwachten. Zij helpen je graag met al je vragen zodat jij snel weer verder kan. Daarnaast is de levering ook snel met PostNL en ben je niet tevreden? Krijg jij je geld terug!

Check dus snel Nanocoating.nl!

schuur-en-tuinhuis-klus-pakket
CetaBever klus pakket

Handig: Compleet Schuur & Tuinhuis verf pakket

Met het CetaBever Kluspakket heb je alles in huis om je schuur of tuinhuis te beitsen, Naast een blik beits zitten er in je pakket de volgende attributen:

 • Klus handschoenen
 • Afplaktape
 • Een mengbakje
 • Een roerstok
 • Een roller en kwast
 • Afdekfolie
 • Schuurpapier

Schuur & Tuinhuisbeits is een hoogwaardige watergedragen beits. Deze beschermt het schilderwerk en hout al na 1 uur na aanbrengen tegen regen en vocht, doordat er een waterdichte afsluiting op de buitenste laag van de beits wordt gevormd.

Kleuren: Tuinbeits Schuur & Tuinhuis is beschikbaar in zowel dekkende als transparante kleuren.

Belangrijk bij het uitzoeken van de juiste verf

Wat belangrijk is bij het uitzoeken van de juiste tuinhuis beits, is dat je gaat voor een verf die dampdoorlatend is. Verven met deze eigenschap sluiten vocht niet op in het hout (wat vaak resulteert in houtrot of verfblaasjes) maar laat vocht uit hout verdampen.

Verschil tussen tuinhuis verven met tuinbeits of buitenbeits

Er bestaan verschillende kwaliteiten beits, dit heeft te maken met de mate van vochtregulering. Voor een tuinhuis is het verstandig een beits te gebruiken met hoge vochtregulering. Hiervoor is tuinbeits heel geschikt. Buitenbeits is minder vochtregulerend en bijvoorbeeld beter geschikt voor kozijnen.

De beste beits of lak voor jouw tuinhuis heeft in ieder geval de volgende eigenschappen:

 • UV bestendigheid;
 • Laat damp door;
 • Flexibiliteit;
 • Schimmelwerende componenten.

Een greep uit tuinhuis verf, beits en olie producten

Milieuvriendelijk
Dekkend
Sigma-S2U-Allure-Satin
Dekkend
Budget keuze
pantserbeits-tuinhuis-dekkend
Pantserbeits

5 tips + 1 extra tip voordat je begint met Beitsen, Lakken of Oliën

Tuinhuis verf aanbrengen

Tuinhuis verven met een pensel lukt het beste bij kleine huisjes.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het begint natuurlijk met het uitzoeken van de juiste verf of beits. Daarna kun je aan de slag! Met deze tips en onderstaand stappenplan is succes gegarandeerd:

 1. Verwijder de oude verflaag met een afbijtmiddel of door afbranden als deze al gedeeltelijk is afgeschilferd. Als er nog een beits op zit kun je deze ontvetten met verdund ammoniakwater.
 2. Begin altijd bovenaan met het schilderen van het tuinhuis en verf altijd met de houtstructuur/houtnerf van het hout mee.
 3. Vermijd schilderen in de volle zon. Schilder ook niet op plaatsen waar even later de volle zon op komt te staan. Er kunnen dan blazen ontstaan in de verflaag.
 4. Verf de deuren van het tuinhuis altijd aan de binnenkant en aan de buitenkant, anders trekken ze krom.
 5. Vergeet niet de onderkanten van deuren, kozijnen en ramen te schilderen
 6. Extra tip, behandel je tuinhuis ook met nano coating voor hout. Dit beschermt je tuinhuis extra tegen vocht en vuil en houd je tuinhuis langer mooi.

Bekijk ook de video over tuinhuis verven van Rambo

Hoeveel lagen verf moet er op een tuinhuis?

Over het algemeen zijn er 2 lagen verf nodig voor een tuinhuis. Dit is sterk afhankelijk van de staat van het tuinhuis. Zit er al een bestaande verflaag op bijvoorbeeld of bladert het verf er af. In het laatste geval moet je het tuinhuisje schuren en minimaal met 2 lagen behandelen. Tip is om dan als laatste er een laag nano coating overheen te doen.

Stappenplan: een blokhut of tuinhuis verven doe je zo

Let’s get started! Heb je voldoende lak, beits of olie? Afhankelijk van het hout is het namelijk vaak verstandig om nog een tweede laag beits aan te brengen. Nieuw, onbehandeld hout kan het beste drie lagen krijgen. Ouder, verweerd tuinhout wat al eens in de beits of olie heeft gezeten, behoeft maar twee lagen beits. In het geval van lak zijn, ongeacht het type hout, twee lagen genoeg.

Stap 1 Afdekken en afplakken
Plak eventueel niet te behandelen delen af met tape en/of folie.

Stap 2 Reinigen en ontvetten
Eventueel aanwezige verflagen ontvetten en reinigen met ammoniak en water (of soortgelijk product).

Stap 3 Schuren en stofvrij maken
Gehele ondergrond schuren met schuurspons of schuurpapier (P180). Eventuele overgangen van kale delen en intacte verflagen vlak schuren. Stofvrij maken met de stoffer.
Eventuele gaten vullen met een epoxy houtreparatiemiddel. Vlakschuren gevulde plekken (P100 en naschuren met P180). Stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje.

Stap 4 Grondlaag (bij kaal hout)
Kaal hout schilderen met een grondverf. Gebruik zoveel mogelijk een rolletje vanwege het voorkomen van kwaststrepen.

Stap 5 Tuinhuis verven
Ondergrond weer licht schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P180) en dan stofvrij maken. Breng vervolgens de verf aan in de richting van de houtnerf.

Stap 6 Tuinhuis verven met tweede of derde laag
Laat de verf volledig drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Herhaal vervolgens de handelingen van stap 5.

Stap 7 Behandel je tuinhuis met nano coating als impregneer
Nadat de verf droog is, is een extra tip van ons om je tuinhuis met een impregneermiddel voor hout of nano coating te gebruiken.

Tip: Bewaar kwasten en rollers in een luchtdichte zak of aluminiumfolie. Je kunt de kwasten dan opnieuw gebruiken voor de eindlaag. Heb je ze niet meer nodig? Maak ze dan goed schoon met terpentine of water (afhankelijk van de soort houtverf).


Een bestaande laag overschilderen

Tuinhuis verven kwast

Het overschilderen van een bestaande laag kan met de juiste voorbereiding.

Als jouw tuinhuis al eerder is behandeld, is het goed om eerst na te gaan wat voor laag er op zit. Ondanks dat het verstandig is om het te houden bij óf verf of beits, is het niet heel erg als je tussentijds overgaat op de ander.

Beits over lak
Beits kun je prima over een bestaande lak aanbrengen. Wel eerst goed ontvetten met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten.

Lak over beits
Het is in dit geval verstandig om het oppervlak goed te schuren en stofvrij te maken. Daarna grondig ontvetten met verdund ammoniakwater. Zorg ervoor dat het hout goed droogt (minimaal 24 uur ). Zodra het hout opgedroogd is schuur je het nog een keer en maak je het goed stofvrij.

Lak of beits over olie
Dit is de moeilijkste van de drie. Verf of beits zal niet zomaar hechten op olieachtige lagen. Olie of wax moet je volledig uit het hout verwijderen voordat je deze met iets anders kunt overschilderen. Dit gaat vaak gepaard met agressieve reinigingsmiddelen en is daarom af te raden.

Tip! Zo verwijder je bestaand schilderwerk: Je kunt oude verflagen verwijderen met afbijt. Soms is afkrabben met een verfkrabber gemakkelijker. Gaat de verf niet helemaal weg? Je kunt de verf ook afbranden met een speciaal hiervoor bestemde föhn. Pas daarbij wel goed op dat je geen schroeiplekken maakt, want deze moeten vervolgens eerst weg geschuurd worden voordat je kunt gaan schilderen.

Heb je een vraag over tuinhuis verven? Laat het ons weten!

4 antwoorden
 1. Marie de Jonge zegt:

  Bedankt voor deze tips om mijn tuinhuis te verven. De huidige lak is erg oud en ziet er niet meer mooi uit. Volgende week ga ik beginnen met schuren en op zoek naar een geschikte kleur. Ik ga erop letten dat de verf dampdoorlatend is.

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Marie,

   Fijn dat we je hebben kunnen helpen met tips. Succes met je tuinhuis verven!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Anneke van der Gooi - Steenstra zegt:

  Beste verflaag.nl, kan ik ook mijn tuinhuis verven met een van deze lakken die jullie voorschrijven in de winter? Ik wil heel graag mijn tuinhuis opknappen alleen weet ik niet of het mogelijk is om ook op koude winter dagen mijn tuinhuis te schilderen. mvg, Anneke

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Anneke,

   Een goede vraag. Niet iedere verf is geschikt om op koude winterdagen aan te brengen. Er bestaan speciale buitenverf producten die geschikt zijn om aan te brengen bij lage temperaturen. Een voorbeeld hiervan is Sigma Rapid Gloss die je tot 0 graden celcius kunt aanbrengen.

   Het is niet aan te raden om buiten te lakken wanneer de temperatuur onder het nulpunt zakt. De verf zal dan erg langzaam drogen en dit zorgt ervoor dat er makkelijk vuil, zandkorrels of beestjes in de verflaag komen.

   Succes met het verven van je tuinhuis!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *