Nanocoating.nl

De 10 meestgemaakte fouten bij het kiezen van een verfkleur

1 In verkeerd licht een staaltje van een verfkleur bekijken

Sta jij in een fel verlichte bouwmarkt jouw verfkleur uit te kiezen? Niet doen! In het licht van een TL buis of donker gangpad of zelfs met reflectie van andere kleuren komt een kleur altijd anders over als in natuurlijk licht en al helemaal in het licht van je eigen woonkamer.

En niet alleen de kleur is anders in het licht van een bouwmarkt, ook kan je hier niet goed inschatten wat voor afwerking mooi is. Glad, mat, zijdeglans in het licht van jouw ruimte ziet het er heel anders uit!

Oplossing: neem een kleurstaal mee naar huis, of nog beter een kleurtester zodat je de kleur thuis op je muur kunt zien in het zon en lamplicht van jouw kamer. Laat je vooral adviseren door experts. Bijvoorbeeld die van Verfmenger.com.

2 Blind vertrouwen op de kleur van het kleurstaaltje

Een afdruk op papier zal nooit overeenkomen met een verfkleur. Het komt erg dichtbij maar je kunt subtiele kleur ondertonen net missen en hierdoor de plank misslaan. Sommige luxe verfmerken spelen hier handig op in door geverfde kleurstalen mee te geven. dit geeft een reëel beeld van de kleur maar lost een ander probleem met kleurstalen helaas niet op; namelijk dat de stalen vaak erg klein zijn. Hierdoor krijg je niet een goed beeld van wat de kleur nu echt doet op je muur.

Oplossing: vraag om een kleurtester of sample in een klein potje verf en verf dit op je muur. Liever niet direct op de muur? Neem dan een vel stevig wit papier of karton (maak dan wel de basis wit of in de kleur van je muur) en verf deze met de kleurtester. Plak deze tegen je muur en voila een goed beeld van de kleur!

3 Geen rekening houden met daglicht

Heb je een raam op het noorden? Of juist licht van het zuiden? Een grote raampartij of een kleine en wanneer ben je vaak thuis? Deze vragen zijn allemaal van belang bij het kiezen van je verfkleur. Heb je bijvoorbeeld een raam op het noorden dan heb je te maken met koel ochtendlicht en op het zuiden met de warme avondzon. Kleuren ogen hierdoor warm of koel. Een kamer met veel licht van het zuiden kan prima donkere koele kleuren hebben, terwijl je bij weinig licht beter voor iets meer warme en lichte kleuren kunt gaan.

Oplossing: neem een kleurstaal of kleurtester in verschillende kleurtinten mee naar huis van de kleur die je voor ogen hebt en kijk goed wat het daglicht doet met de kleur.

4 Geen rekening houden met lamplicht

Zoek je een kleur voor je kantoor dan heb je met ander lamplicht te maken als in je woonkamer. Dimlicht, warm licht en koel licht heeft altijd invloed op kleur. Denk daarom niet dat die ene kleur in je slaapkamer het even goed zal doen in je hal of keuken, maar kijk goed naar het lamplicht in de ruimte. Je kunt het ook omdraaien, vind je de verfkleur in de avond niet zo mooi? Verander dan eens je lichtbronnen van koud naar warm of een andere lampenkap. Je zal je verbazen hoeveel effect het één op het ander heeft.

Oplossing: Ook hier geldt weer: testen, testen, testen!

Direct Verf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

5 Klakkeloos verftrends volgen

Zag jij die mooie oud roze verftrend op pinterest voorbij komen en ben je direct aan de slag gegaan om je woonkamer een make over te geven? Dan kan je nog wel eens bedrogen uitkomen. Op veel foto’s van populaire verftrends zijn namelijk de meubels aangepast aan de verfkleur, zodat het één mooi geheel is. Volg je klakkeloos de verftrends dan kan het zomaar zijn dat een verfkleur vloekt met andere meubels in de kamer die kostbaar zijn om te vervangen.

Oplossing: kijk goed naar de meubels die je hebt. Passen deze goed in het kleurenpalet van je nieuwe verfkleur? Als het harmonieus samen past dan heb je een goede match gevonden.

6 Kleuren niet op elkaar afstemmen

Experimenteren met kleur mag altijd natuurlijk, maar rust en harmonie zijn ook wel fijn. Bij kleuren zit het ‘m vaak in de subtiliteit. Kijk eens naar de meubelen en materialen in de kamer. Misschien is het mooi om een contrastkleur te gebruiken of juist een kleur in dezelfde kleurfamilie. Vergeet ook niet dat tegenwoordig de meeste muurverf kleuren ook in lak te krijgen zijn. Je kunt dus prima meubels, plinten of planken in dezelfde kleur mee schilderen.

Oplossing: Maak foto’s van jouw interieur en plak deze op een moodboard. Plak nu de kleuren van jouw keuze erbij? Hoe voelt deze sfeer? Je kunt ook kleur apps gebruiken zoals de flexa visualizer om kleuren “live” te zien op meubels en muren.

7 Niet verder kijken dan die ene verfkleur

Stel je wilt een groene muur. Dan heb ik nieuws voor je. Er bestaan wel 150 verschillende groene verfkleuren. Hetzelfde geldt voor bijna alle andere kleuren. Als je simpelweg voor de eerste kleur grijs, groen of andere verfkleur gaat die je tegenkomt kan het zijn dat je net die perfecte kleur mist. En dat is zonde!

Oplossing: Doe er je voordeel mee! Houd je van warmte in je interieur? Kies dan voor kleuren met een vleugje rood of oranje. Liever rustig en koel? Kies dan voor een tint met een zweempje blauw. Niet te fel? Vergrijsde kleuren zijn prachtig en zacht.

8 Altijd kiezen voor RAL 9010 of RAL 9016 als basis

Veel mensen houden het veilig met witte muurverf, ofwel ral 9010 of ral 9016 en dat is jammer. Er bestaan prachtige wit tinten met een subtiel vleugje kleur die de kamer karakter en persoonlijkheid geven zonder meteen een uitgesproken kleur te geven. Ga je alleen voor de standaard ral kleuren dan mis je echt de kracht van wit.

Oplossing: Ga voor wit met een vleugje grijs of wit met een subtiele hint magenta om je interieur net wat meer persoonlijkheid te geven. En schilder plinten, stopcontacten en deuren mee voor rust en een ruimtelijk gevoel.

9 Lichte kleuren voor kleine ruimtes en donkere voor grote ruimtes

Het klopt dat lichte kleuren een ruimte optisch groter doen lijken. Maar soms is dit niet het enige wat je wilt. Gebruik je lichte kleuren in je slaapkamer dan kan je net die knusheid en karakter van een mooie diep donkere kleur mislopen. Een veelgemaakte fout is dan ook dat men alleen kijkt naar de afmeting van de ruimte in plaats van het gevoel wat je wilt oproepen.

Oplossing: Daag jezelf uit door eens een donkere of juist lichte kleur te gebruiken in een ruimte. Bijvoorbeeld een donkergroene hal of donkerblauwe slaapkamer.

10 Verf aanbieding of prijs de doorslag laten geven

Er zijn mensen die maandelijks de kleur op de muur veranderen, maar de meeste mensen doen lang met één kleur op de muur. Hoe zonde is het dan dat je die ene perfecte kleur hebt laten staan vanwege de prijs. Je kijkt er immers iedere dag naar en het is enorm bepalend voor je interieur. Luxe verfmerken als Farrow & Ball, Little Greene, Painting the past etc. stellen hun kleurenpalet met veel zorg en aandacht samen. De kleurpigmenten zijn van hoge kwaliteit en er worden alleen maar hoogwaardige en duurzame ingrediënten gebruikt. Dit zorgt voor rijke kleuren met diepte en karakter. Er zit een prijskaartje aan, maar dit is het zeker waard. Bekijk verf voor de beste prijs op Verfmenger.com

Oplossing: Kan je het niet veroorloven om je hele huis in kwaliteitsverf te schilderen? Kies dan voor een paar accentmuren die erg bepalend zijn voor de sfeer van je interieur en investeer hier in goede verf!

Meer lezen over verfkleuren?

Heb je zelf wel eens een foute verfkleur keuze gemaakt? Laat het ons weten en deel je tips!

1 antwoord
  1. Mieke zegt:

    Ik heb de fout gemaakt om die populaire kleur early dew van flexa op mijn muur te doen die ik bij een vriendin had gezien. Bij haar leek het grijs groen bij mij bijna blauw. Veels te koel voor mijn smaak, moet alleen nu nog moet verzamelen om weer opniew aan de slag te gaan…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *