Afwasbare muurverf voor de keuken

Lees alles over de beste afwasbare muurverf en afneembare muurverf voor de keuken en bekijk ons onafhankelijke advies en product aanbevelingen.

Waarom de ene afwasbare muurverf de andere niet is

Afwasbare verf moet doen wat de naam zegt; goed afwasbaar zijn. Deze verf (ook onder de noemer schrobvaste verf en reinigbare verf) kunt u kopen bij iedere bouwmarkt en online. Maar helaas heeft niet iedere verf dezelfde kwaliteit. Dit heeft niets te maken met of het een budgetverf merk is zoals Gamma of Praxis eigen merk of een consumentenmerk als Flexa of Histor afwasbare verf maar meer met de dekking.

Dekkingsgraad

Hoe hoger de dekking van afwasbare verf, hoe minder goed olie, vuil of vloeistof de verf kan hechten. Hierdoor is de verf beter afwasbaar. Een budgetverfmerk of bijvoorbeeld Histor afwasbare verf adviseren wij u dan ook in meerdere lagen aan te brengen.

Iets duurder in aanschaf zijn de professionele verfmerken Sikkens en Sigma. Deze hebben een hogere dekkingsgraad en kunnen dus in minder lagen worden aangebracht. De Sigma afwasbare verf is zelfs door consumentenbond als beste getest.

Schrobklasse

De afwasbaarheid (schrobvastheid) geeft aan in hoeverre een product bestand is tegen slijtage. Hoe lager het cijfer van de klasse, des te beter de muurverf kan worden schoongemaakt. Direct naar schrobklasse tabel.

Verf versus tegels

Naast het vaststellen van de dekkingsgraad en schrobklasse is het ook goed om uw verwachting bij te stellen. In zones waar veel vuil, vet en vloeistoffen op de muur terecht kunnen komen zoals de keuken achterwand, zal een afwasbare verf nooit zo goed beschermen als tegels. De beste afwasbare verf voor in de keuken (en met name de splash zone van de keuken achterwand) is een basis schrobvaste verf met daaroverheen een transparante polyurethaan coating (zoals de Traelyx naturel finish).

Top 5 beste afwasbare muurverf

 1. Trae Lyx Naturel finish – Schrobvast klasse 1 – Coating
  Niet helemaal een verf maar een twee componenten coating en daardoor toepasbaar over iedere kleur muurverf. Duurder in aanschaf als een reguliere verf maar biedt superieure bescherming. Om deze reden de nummer 1 van deze lijst. Alleen online verkrijgbaar.
  Geschikt voor: Keuken achterwand, Splash zone (achter de gootsteen) achterwand van het kooktoestel, badkamer, toilet etc.
 2. Sigmapearl Clean- Schrobvast klasse 2
  Als beste getest door de Consumentenbond op gebied van afwasbaarheid. Er bestaat ook een speciale cleaner spray waarmee u eenvoudig hardnekkige vlekken reinigen kunt. Verkrijgbaar online.
  Geschikt voor: Keuken achterwand, muren
 3. Sikkens Projecttex – Schrobvast klasse 2
  Deze muurverf is erg mat en toch erg goed reinigbaar. Dekt in één keer over lichte kleuren dus u heeft weinig product nodig. In vele kleuren verkrijgbaar online.
  Geschikt voor: Keuken achterwand, muren
 4. Histor Clean – Schrobvast klasse 3
  Een andere budgetvriendelijke optie is deze matte muurverf die niet gaat glimmen na het schoonmaken. Gemiddelde vlekbestendigheid voor etensresten en modder en andere “leef” vlekken. Verkrijgbaar in de bouwmarkt en online.
  Geschikt voor: Muren in kinderkamer, woonkamer en vuilgevoelige ruimtes (niet in de keuken)
 5. Flexa Powerdek Clean – Schrobvast klasse 4
  Iets minder goed reinigbaar als bovenstaande producten maar wel geschikt voor het reinigen van milde vlekken op muren in woon- en slaapkamers. Budgetvriendelijke optie. Verkrijgbaar in de bouwmarkt en online.
  Geschikt voor: Muren & plafonds
trae-lyx
Transparant
2 component

#1

sigma
Beste afwasbare muurverf

#2

sikkens
Kwaliteit Afwasbare muurverf

#3

histor-clean
Budget Afwasbare muurverf

#4

flexa
Budget Afwasbare latex

#5

De beste afwasbare muurverf review – Sigma en Flexa

Enige tijd geleden voerde de Consumentenbond een test uit tussen twee bekende afwasbare verven. Namelijk de Sigmapearl Clean Matt (€57,35) en Flexa Powerdek (€20,95).

Bekijk de test (video 4 minuten):

Ervaring met afwasbare verf achterwand keuken

Als er één deel van de muur is die blootstaat aan vervuiling dan is het wel de achterwand van de keuken. Gelukkig bestaat er speciale afwasbare verf voor de achterwand van een keuken die de muur makkelijk reinigbaar maakt. Onze ervaring met afwasbare muurverf leert dat hoe meer glanzend de afwerking van de verf is, hoe beter deze vlekken afstoot. Kijk wel altijd op de verpakking van de verf of deze ook geschikt is om desinfecterend te reinigen (met zwaardere schoonmaakmiddelen). Uit ervaring blijkt dat anders de verf los kan komen bij het schrobben van vlekken. Helaas zijn de meeste afwasbare muurverf producten niet geschikt voor de splash zone van de keuken achterwand. Maar gelukkig is daar een oplossing voor:

Verf voor de splash zone (achterwand keuken bij spoelbak)

Met de splash zone bedoelen we het deel van de keuken achterwand dat het meeste blootstaat aan vervuiling, bijvoorbeeld achter de gootsteen of het kookblok. Voor dit gedeelte van de keuken zijn er extra maatregelen nodig. Breng een transparante polyurethaan coating aan over de verf en reinig de muur met een speciale reiniger.

Een voorbeeld van een transparante coating is bijvoorbeeld Traelyx naturel finish (0,75L €33,50).  Dit is een transparante 2-component ultramatte watergedragen polyurethane coating. De coating zorgt voor een vrijwel onzichtbare afwasbare laag op de meeste muur ondergronden latex, stucwerk, minerale ondergronden, betonlook e.d.  Het rendement is ongeveer 750 ml voor 1 laag op 10m2. Maar dit is sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond en we raden minimaal 2 lagen aan.

sigma
SigmaPearl Clean (Best getest)

Aanbevolen voor de keuken (buiten de splash zone):

Sigmapearl Clean Matt is door de test van de Consumentbond beoordeeld als product dat beter schoon te maken is dan budgetmerken en waarbij de verf goed blijft zitten na het schrobben. Daarnaast raden wij ook Sigmapearl Cleaner Spray aan om vlekken nog eenvoudiger van de muur te verwijderen.

Grootste Pluspunten:

 • Getest door de Consumentenbond waarbij de verf goed blijft zitten na schrobben
 • Samen met Sigmapearl Cleaner Spray nog makkelijker schoon te maken
 • Goed dekkend en glanst niet na het schrobben

Vlekbestendige afwasbare verf versus vlekafstotend

Bij veel producten wordt vlekbestendigheid geclaimd. Dit betekent dat vloeistoffen en viezigheid niet de muur kunnen binnendringen. Het is eenvoudig af te wassen. Toch hecht het vuil zich wel aan een vlekbestendige, afwasbare verf. Met vlekafstotend bedoelen we dat een vloeistof van de muur afdruppelt. Dit hecht dus helemaal niet aan de verf. Door de extreme vuilafstotendheid van vlekafstotende verf is deze soort ideaal voor ruimtes die onderhevig zijn aan hoge dagelijkse belasting. Het product is daardoor zeer geschikt om toe te passen binnen bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en horecagelegenheden. Daarnaast is het uitstekend toepasbaar in keukens en (trappen)hallen.

Vlekafstotende verf bestaat uit twee componenten en is echt voor zwaarder bevuilde omgevingen waar hygiëne een grote rol speelt. Een vlekafstotende verf is daarom over het algemeen niet verkrijgbaar in de bouwmarkt maar wel online.

Direct Afwasbare Muurverf Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Bepalen schrobvaste muurverf klasse 1 tot 5

De afwasbaarheid (schrobvastheid) geeft aan in hoeverre een product bestand is tegen slijtage. Hoe lager het cijfer van de schrobklasse, des te beter de muurverf kan worden schoongemaakt. Doel hiervan is de mate aan te geven waarmee een muurverf bestand is tegen reinigen met water en een Scotch Brite schuurvlies, kortom: hoe de muurverf bestand is tegen schoonmaken. Om het overzichtelijk te maken is dit onderverdeeld in vijf klassen. Schrobklasse 1 heeft de hoogste schrobvastheid en Schrobklasse 5 de minste. Een hoge schrobvastheid is vooral belangrijk, wanneer het oppervlak blootstaat aan sterke vervuiling. Bijvoorbeeld voor afwasbare muurverf voor keuken of kinderkamer.

Let op: Een transparante muurcoating zal altijd sterker zijn dan een afwasbare muurverf, hoe goed deze ook is. Een transparant bindmiddel is namelijk sterker dan hetzelfde bindmiddel dat ook een dekkende functie moet hebben (dus ook pigment moet binden).

De schrobvastheid wordt bepaald met een schuurspons die wordt opgespannen in een testapparaat en vervolgens een bepaald aantal keren heen en weer wordt bewogen over een proefvlak. Daarna wordt het monster gewogen en wordt uit het gewichtsverlies de afname van de deklaagdikte berekend. Het aantal  “slagen” (heen en weergaande bewegingen) met het schuurvlies is medebepalend voor de klasse.

Klasse Afname verflaag
1 < 5 μm bij 200 slagen
2 >= 5 μm tot 20 μm bij 200 slagen
4 < 70 μm bij 40 slagen
5 >= 70 μm bij 40 slagen

In 4 stappen schrobvaste muurverf keuken & wanden aanbrengen

sigma-coatings-afwasbare-verf

Afwasbare muurverf in de keuken is geen overbodige luxe

Een muurverf afwasbaar kunt u zelf aanbrengen. Bijvoorbeeld in de keuken, badkamer of woonkamer. In het onderstaande stappenplan leest u hoe u de reinigbare muurverf in dekeuken, badkamer of woonkamer aanbrengt: 

1 Voorbereiden: 

Verf hecht goed op een schoon oppervlak. Maak de muur eerst schoon met warm water met een ontvetter. Repareer beschadigingen op de muur met een muurvuller. Ventileer de ruimte goed, maar zorg ervoor dat het niet tocht.

Tips: Een temperatuur van ongeveer 20 °C is het best. Dek de vloer en alles wat u niet wilt schilderen af. Werk bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen!

2 Muur voorstrijken:

Muren die niet gestuct of onbehandeld zijn hebben een zuigende werking. Deze muren hebben voorbehandeling nodig. Kiest u voor een felle of donkere kleur schrobbare muurverf? Gebruik dan eerst een dekkende muur voorstrijk. Deze zorgt voor een goed dekkend en prachtig eindresultaat. Kiest u boor een lichte kleur? Ook dan kunt u een gewone voorstrijk gebruiken. Zit er al een oude, maar intacte, muurverflaag op uw muur? Dan is een voorstrijk niet nodig.

Tips: Voorstrijk brengt u net zo aan als muurverf. Maar dan in omgekeerde volgorde. Werk van onder naar boven om teveel aangebrachte voorstrijk weg te kunnen strijken/ rollen. Voor een glad resultaat schuurt u de korrels op de muur weg met schuurpapier korrel 240 die u om een blokje hout vouwt. Veeg het stof weg met een borstel.

3 Muur verven: 

Is de muur droog? Dan kunt u beginnen met schilderen! Roer de verf goed door en giet de verf vervolgens in een verfbak. Doop de roller en kwast in de verf en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op uw roller. Gebruik hiervoor een verfbak of verdeelrooster. Verdeel de muur in denkbeeldige banen en verdeel deze weer in kleinere vlakken. Werk zo snel mogelijk en gebruik genoeg verf. Start met de afgeplakte randen van de te schilderen vlakken. Behandel niet meer dan de randen van de baan die u gaat schilderen. Daarmee voorkomt u dat de rand na het drogen zichtbaar blijft. Gebruik voor de grote oppervlakken een vachtroller. Begin langs de kant van het vlak, plaats de roller halverwege in het vlak en verdeel de verf door eerst naar boven en dan naar beneden te rollen. Schilder elke baan stapsgewijs. Laat vlakken en banen iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.

Tips: gebruik voor gladde muren een kortharige vachtroller. Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel en zijn slapper en dus gemakkelijker aan te brengen met een kwast met synthetisch haar.

4 Na de verfklus:

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als u de tape langere tijd laat zitten, beschadigt de verflaag bij het verwijderen. De tape scheurt en er blijven lijmresten soms lijmresten achter door de indroging.

Verfklus uitbesteden aan een vakman

Klus uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

17 antwoorden
 1. Adriana zegt:

  Dames, heren,

  Binnenkort wordt mijn keuken in mijn nieuwbouwwoning geplaatst. De achterwand wil ik geverfd hebben.
  De vraag is dan. Ga ik ook de keuken net als de gehele woning met vliesbehang behangen en daarna verven met Histor clean, schrobklasse 1. En daarna er overheen met RAE LYX Naturel Finish. Of behang ik de keuken NIET, maar verf deze alleen maar en ga er erna overheen met:TRAE LYX Mineral Finish?

  Bedankt alvast voor je antwoord.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Adriana,

   Van harte gefeliciteerd met je nieuwbouwwoning! Beide opties die je noemt zijn mogelijk en een kwestie van wat je zelf wilt. In nieuwbouwwoningen wordt er vaak voor gekozen om de wanden met vliesbehang of renovlies te behangen om scheuren te overbruggen en een mooi egaal geheel te creëren. Als je dit ook wenst in de keuken dan kan je daar ook behangen. Trae-Lyx naturel finish is van zichzelf transparant en zal de muur dus niet dekkend kleuren. Dit kan mooi zijn wanneer je juist een industriële look wenst. Wil je een dekkende kleur eronder dan zou je ook de keukenachterwand (met indien gewenst behang) kunnen verven met een normale verf. Dit hoeft namelijk geen schrobvaste verf te zijn omdat deze toch bedekt en beschermt gaat worden door Trae-lyx.

   Succes met klussen!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Wilbert,

   Een keukenmuur hoeft niet glad te zijn voor het toepassen van afwasbare muurverf. Echter is een gladde muur iets makkelijker schoon te maken. De afwasbare muurverf zorgt ervoor dat het vuil niet hecht aan de verf en dat vlekken niet intrekken, maar kan helaas niet voorkomen dat restjes achterblijven in onregelmatige structuur. Dit zal je dan goed moeten schoonmaken met een doek of sponsje.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 2. Bas zegt:

  Ik wil graag mijn achterwand van de keuken die overgaat in de woonkamer als 1 muur één kleur geven en dit afschilderen met Trae finisch. De woonkamer heeft niet de zelfde bescherming nodig als de keuken. Kan ik de Trae finisch stoppen op de grens van de keuken? Ik vraag me namelijk af of er niet te veel kleur verschil onstaat.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Bas,

   Wat goed dat je de keuken achterwand wat extra bescherming meegeeft.

   In principe is TraeLyx naturel finish transparant en mat en je zou dus weinig tot geen kleurverschil moeten zien op lichte kleuren. Het kan natuurlijk zijn dat je muurverf een andere glansgraad heeft als de TraeLyx, waardoor de één matter is dan de andere. Het beste kunt u dit testen op een niet opvallende plek. Bij donkere kleuren kan TraeLyx in sommige gevallen een subtiele witte waas geven. Ook in dit geval maak je dus het beste even een proefstukje.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 3. Richard Beerkens zegt:

  Hebben jullie ook ervaring met
  relius cleancoat 5. Wat ik kan vinden op internet is deze muurverf ook zeer schrobvast.
  Groet Richard

  Beantwoorden
 4. Charlotte zegt:

  Hallo, ik denk erover deze verf te gebruiken voor de achterwand van mijn nieuwe keuken. De keuken is echter open, en het aanrecht neemt slechts een deel van de muur in (de muur is 7m en het aanrecht maar 3m). Kan ik gewoon het deel boven het aanrecht met deze verf verven en de rest van de muur niet, of is dat te zien?

  Beantwoorden
 5. van den Berg zegt:

  Hallo,

  Ik laat een nieuwe keuken plaatsen, hiervoor wordt eerst de muur gestukt. Wij willen in de keuken een goede schrobbare verf gebruiken. Kan ik één van de door u genoemde matte schrobvaste muurverf gebruiken in combinatie met de Trae Lyx Naturel Finish? Of is het beter om direct naar het stuken de Trae Lyx Naturel Finish te gebruiken?

  Graag hoor ik van u.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Bedankt voor uw vraag over afwasbare muurverf in de keuken. In principe kunt u direct Trae Lyx natural finish aanbrengen nadat het stucwerk droog is (deze afwasbare muurverf kan o.a worden toegepast op wanden, die zijn afgewerkt met latex, stucwerk, spack, enz.), tenzij u de muur in een andere kleur wilt hebben. In dat geval kunt u de muur eerst verven met iedere willekeurige muurverf (dit hoeft niet specifiek afwasbaar te zijn) en daarna kunt u de Trae Lyx 2-componenten coating als toplaag aanbrengen.

   Wij wensen u alvast veel plezier met uw nieuwe keuken!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
   • Jack zegt:

    Beste Mariek,

    Aanvullend op de bovenstaande vraag (wil ik namelijk ook uitvoeren), hoeveel lagen kun je het beste aanbrengen en kan dit zomaar of moet er i.v.m. de hechting een (tussen) primer gebruikt worden?

    Met vriendelijke groet,

    Jack

    Beantwoorden
    • Verflaag.nl – Redactie zegt:

     Beste Jack,

     Het is aanbevolen om ten minste 2 lagen aan te brengen maar een optimale slijtvastheid voor de keuken achterwand bereikt u met 3 lagen. Het is niet nodig om tussendoor een primer te gebruiken. Wel is het goed om vooraf een voorstrijk te gebruiken en alle tussenlagen goed te laten drogen (+-6 uur). Houdt hierbij wel rekening met de potlife (verwerkingstijd) van 2-3 uur bij 20° Celsius. Verwerk daarom niet meer dan u voor 1 laag nodig heeft of bestel meerdere blikken Trae Lyx naturel finish afwasbare muurverf voor de keuken.

     Met vriendelijke groet,

     Marieke – Verflaag.nl

     Beantwoorden
 6. Suzanne zegt:

  Ik heb een afwasbre coating aangebracht op de muur boven mijn fornuis. Maar nu wil ik de muur een andere kleur geven. Kan ik hier gewoon overheen verven?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Suzanne,

   Indien u een reguliere 1 component afwasbare muurverf heeft aangebracht dan kunt u hier (in de meeste gevallen) zonder problemen met een 1 component muurverf overheen. Heeft u echter een 2 componenten coating aangebracht dan is het mogelijk dat u deze eerst moet verwijderen of een primer moet aanbrengen alvorens de keuken achterwand overschilderbaar is. Neem in dat geval contact op met de leverancier van de huidige afwasbare muurverf voor instructies.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Hallo Theo,

   In principe hechten alle soorten afwasbare muurverf op glasvezel. Een twee componenten muurcoating is altijd sterker als een verf maar ook duurder en moeilijker te verwerken. Gebruikt u het echt als spatwand in de kookzone dan is dit wel aan te bevelen. Gaat het maar om incidentele spatten/bevuiling dan kunt u ook een afwasbare muurverf gebruiken. Welke het meest past bij uw wensen is afhankelijk van uw budget en beoogde doel. In het artikel bespreken we meerdere merken en voor- en nadelen. Ook hebben we een consumentenbond test aan het artikel toegevoegd die u kunt bekijken.

   Veel succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *