Nanocoating.nl

Bootlak – Het complete overzicht

In dit artikel vertellen we je alles over bootlak! Wist je bijvoorbeeld dat hoe meer glans een jachtlak geeft, hoe beter de lak het water afstoot? Verder lees je hier alles over jachtlak mat, de beste producten om aan te schaffen én uitleg over zogenoemde 1-components en 2-components varianten.

Bootlak beschermt en laat jouw schip blinken als nieuw!

Bootlak is een speciale en decoratieve coating voor boven de waterlijn en wordt gebruikt op alle houten delen van een schip. Jachtlak is een andere officiële benaming voor deze lak. Het wordt echter ook wel botenlak, bootvernis of jachtvernis genoemd. Deze lak benadrukt de schoonheid van het hout en daarnaast wordt het materiaal tegelijk beschermd tegen UV straling en (zee)water.

Bijna alle jachtlak soorten bevatten de volgende positieve eigenschappen:

 1. UV-filter (het UV-filter beschermt de ondergrond effectief tegen verkleuring);
 2. Slijt-, Kras- en Stoortvast;
 3. Hoge buitenduurzaamheid;
 4. Weer- en waterbestendigheid;
 5. Korte droogtijd;
 6. Uitstekende vloeiing.

Jachtlak komt in mat, transparant en andere soorten

Bij de vraag welke jachtlak het meest geschikt is moet er gekeken worden naar het doel dat de vernis moet dienen. De beste keuze is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Op zoek naar een harde en krasvaste vernis? Of juist een meer flexibele jachtlak die houtwerking kan opvangen? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat de te behandelen ondergrond en is.

Verschillende soorten hout en verschillende temperaturen vragen om andere bootlak. Een overzicht van de verschillende soorten:

 • Bootlak Mat
 • Jachtlak Mat
 • Botenlak Transparant (ook wel blanke lak)
 • Transparante Lak Mat (alles gecombineerd)
 • Bootlak Polyester

Bootlakken zijn geschikt voor alle houtsoorten! Tot slot is het handig om te weten dat de ene vernis makkelijker aan te brengen is als de andere. Laat je altijd goed informeren door een specialist. Let wel: Jachtlak of bootlak is een decoratieve coating boven de waterlijn. Wil je aangroei weren onder de waterlijn? Lees hier dan alles over in ons artikel over antifouling coating.

Bootlak – veelverkochte lakken

tenco-bootlak
Budget blanke lak
Bootlak Hoogglans
Bootlak transparant
epifanes-bootlak
Klassieke bootlak
epifanes-bootlak-mat
Bootlak mat zwart

Jachtlak mat of transparant kopen: hier moet je op letten

Een botenlak is er in een twee- en één component soort. De keuze hangt af van de omgeving (binnen of buiten), het soort hout en welke soort lak er eventueel al op de ondergrond zit. Op een boot van hout is vaak extra flexibiliteit nodig, omdat hout krimpt en rekt. Tip: het is altijd het beste om de boot met dezelfde jachtlak te behandelen waar het eerder mee is behandeld

 • 1 component jachtlak op basis van houtolie, fenol en alkydhars.
  Deze lak is geschikt voor zachtere houtsoorten zoals grenen en mahonie. De vernis is te verdunnen met terpentine en is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans.
 • 2 component jachtlak op basis van polyesterhars en isocyanaat.
  Deze soort geeft normaal gesproken een hogere bescherming dan 1 component lakken, maar is moeilijker aan te brengen en wat lastiger in het onderhoud.

Van International tot Epifanes jachtlak: de 1-components producten

Een 1 component jachtlak reageert op zuurstof om uit te harden en te drogen. Het is gebaseerd op bindmiddelen zoals bitumen, oliën en alkyd. Deze soort lak geeft over het algemeen minder bescherming dan een 2 component lak. Een 1 component lak is gemakkelijk te gebruiken, omdat je geen rekening hoeft te houden met verhoudingen van componenten.

Van Hydrant tot Jotun jachtlak: de 2 components producten

Bij een 2 component jachtlak maak je gebruik van twee verschillende vloeistoffen. De verf of lak (vaak A component genoemd) en een verharder (component B). Het samenvoegen van deze twee stoffen zet een chemische reactie in werking, die ervoor zorgt dat er een harde filmlaag wordt gevormd. Bij een 2 componenten afwerking heeft wordt een hoge laagdikte bereikt met slechts enkele keren verven. Door het chemische uithardingsproces is de beschermlaag erg goed bestand tegen chemicaliën.

Verkrijgbaarheid van bootlakken en jachtlakken bij bouwmarkten

Je kan jachtlak bij de Gamma kopen (rond de 800 buiten lakken, waarvan 60 relevant voor jachten). Ook bij de Praxis is er botenlak te halen, het assortiment is iets kleiner (zo’n 40 relevante jachtlakken). Verder zijn de meest gebruikte jachtlakken van Sikkens, Ruwa, Epifanes, De Ijssel, Tenco, Rambo, Nelf Hydrant, International Cruiser One, Nautical en AWL Grip.

Direct bootlak kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Belangrijk om te weten bij aanbrengen bootlak transparant of mat

De producten waarbij bootlak mat of transparant is, moeten aangebracht worden op een schoon, droog en vetvrij gemaakt, licht opgeschuurd ondergrond.kleurenkaart

 • Aanbrengen is mogelijk met een kwast, roller of spuitapparatuur. Meeste jachtlakken zijn indien nodig verdunbaar met bijv. Terpentine, er zijn echter voor hoogwaardige lakken speciale verdunners verkrijgbaar voor verwerking met kwast of spuitverwerking.
 • Verwerkingstijd is gemiddeld rond vier uur bij een temperatuur van ca. 20 graden, het hout is overschilderbaar na 24 uur bij ca. 18 graden en binnen 48 uur zonder dat het noodzakelijk is om opnieuw bij te schuren.

Het is aan te bevelen om meerdere lagen aan te brengen indien men streeft naar een diepere glans. Bovendien zorgt elke extra laag voor meer UV-bescherming en duurzaam behoud van glans.

Meer weten over het aanbrengen van bootlak? Lees ons artikel over jachtvernis en bootvernis!

Dit zijn de verschillende kleuren en soorten bootlak

Een bootverf is vaak in veel verschillende kleuren beschikbaar. Het aanbod in kleuren voor dek, romp, striping en antifouling kan verschillen. Epifanes Yacht Coatings heeft een online kleurensimulator. Met deze simulator kies je zelf kleuren en krijg je een beeld van hoe een bepaalde kleurenmatch eruit komt te zien.

De bootlak is te verkrijgen in verschillende soorten: mat, glanzend, wit, transparant en in verschillende kleuren. Hiernaast is een voorbeeld van de verschillende kleuren lak van Epifanes:

Boot laten lakken

Het boot lakken liever aan specialisten met ervaring uitbesteden? Klik op onderstaande knop en geef de klus op – volkomen gratis!

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over jachtlakken en coating?

Heb je een vraag over bootlak? Wij helpen graag!

De laatste opmerking en 3 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
53 antwoorden
 1. Igor zegt:

  Goedendag,
  20 jaar geleden mijn vorige zeilboot gelakt met een lak die 10 jaar goed beschermde en mooi glanzend bleef. Ik ben op zoek naar wat dat was of iets vergelijkends. Iemand een idee? Vr gr

  Beantwoorden
 2. Lint zegt:

  Goedemiddag,
  Ik heb de houten lijst van een oude spiegel met bootlak gelakt, zodat ik hem in de badkamer kan hangen.
  Helaas heb ik glanslak gebruikt, waardoor de charme er een beetje af is.
  Is het mogelijk hierover een laag mat bootlak te doen?
  Bedankt.

  Beantwoorden
 3. Ivan zegt:

  Hallo,

  Wij krijgen een houten raampje in de natte cel, water komt direct erop. We willen een ral9010 kleur erop en zit nu al een laag verf en lak op. Hoe kunnen we dit het beste behandelen/verfen/lakken?

  Beantwoorden
 4. henk zegt:

  Vraag: heb inmiddels eikenhouten tafelblad van de eetkamertafel geschuurd. Wil deze graag met kleurloze, harde ondergrond en kringen voorkomende lak behandelen. Tafel moet ook goed afneembaar zijn als kleinkinderen hun hobby’s beoefenen. Wat komt hiervoor het beste voor in aanmerking?

  Beantwoorden
 5. Anthony zegt:

  Beste,
  Ik heb een aluminium zeiljacht dat momenteel opnieuw gelakt wordt met een Sikkens 2-componenten bootlak. Hoe dien ik dit de volgende jaren te onderhouden, welke producten en op welke manier?
  Mvg,
  Anthony

  Beantwoorden
 6. Linda zegt:

  Onze houten vloer is behandeld met witte woca paint. Nu komen er snel krassen en beschadigingen op, vooral door het speelgoed van onze kids. Zou het helpen om een sterke transparante lak te gebruiken? Zo ja,welke? Ik heb namelijk begrepen dat transparante lak heel snel vergeeld. Dit willen we niet op onze witte vloer.

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Linda,

   Transparante lak uit de bouwmarkt kan inderdaad vergelen. Daarnaast biedt reguliere lak vaak onvoldoende bescherming op intensief gebruikte vloeren. Ik zou je een houtcoating voor vloeren willen adviseren. Deze is optimaal bestand tegen krassen, stoten en vlekken en kan over witte verf worden aangebracht. Houtcoating vergeelt niet en is verkrijgbaar in verschillende glansgraden.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 7. Leo Blanken zegt:

  Ik heb een recreatiewoning die bekleed is met meranti en afgelakt met botenlak. Nu wil ik graag af van de transparante houtlook. Vraagt het een speciale primer om daar een kleurlak op aan te brengen?

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Leo,

   In principe zou goed opschuren moeten volstaan voor het aanbrengen van een kleurlak. Is de ondergrond niet meer egaal en moet je de hele laag bootlak verwijderen tot op het hout? Dan is een houtprimer wel aan te bevelen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 8. Petra zegt:

  hallo,

  Ik ben bezig 2 oude eiken stoelen in de bootlak te zetten. De bedoeling is dat ze op mijn balkon komen te staan.
  De 1e laag zit erop.
  Op de pot staat dat ze 3 lagen adviseren. Is dit echt nodig.( Boven mijn balkon zit weer een balkon. Alleen met harde buien / wind worden de stoelen dan wat nat)
  Ik wil er niet perse glans op hebben. Alleen beschermen tegen vocht /regen.
  Zijn 2 lagen dan ook genoeg. (Wishfull thinking…🥴)

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Hoi Petra,

   Ik begrijp je vraag maar al te goed! Sommige merken geven bij twee lagen al een goede bescherming, andere vragen echt om drie lagen. Ik zou persoonlijk de instructies van de fabrikant opvolgen (better safe than sorry!). Of even advies vragen via de klantenservice van het betreffende merk.

   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 9. Vincent Philipsen zegt:

  Hoi, voor een minimalistische uitstraling wil ik graag de douchecel ongetegeld laten. Kan ik hiervoor een matte bootlak gebruiken over de wit geschilderde muren? Indien ja, welke zou je dan adviseren? In de douchecel wordt het echt nat, niet alleen spettertjes.

  Ik kijk uit naar je reactie. Mvg, Vincent

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Vincent,

   Bedankt voor je vraag! Voor natte zones is een twee componenten coating meer geschikt. Deze is geschikt als alternatief voor tegels en volledig waterbestendig. Het merk Holdbar heeft een goed drie stappen systeem speciaal voor badkamers met een primer, coating en topcoating. De coating kan je zowel op de wanden van de douchecel aanbrengen als op de vloer (evt. met antislip mogelijk) voor een naadloos en minimalistische uitstraling. Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 10. Lin zegt:

  Goedendag,

  Wij willen onze beukenhouten pakket vloer, helemaal wit geverfd hebben. Geen white wash, maar echt wit. Ook zo slijtvast mogelijk. Nu heb ik tips gekregen om dit met bootlak te doen.

  Is dit verstandig om te doen of heeft u een andere tip?

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Lin,

   Een witte vloer is prachtig! Ons advies zou zijn om de vloer wit te verven met een witte vloer verf. In ons artikel Houten vloer wit verven hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet. Bij intensieve belasting van de vloer kan je de vloer ook wit verven met een houtlak voor binnen en deze afwerken met een twee componenten parket/projectlak. Op deze manier is de vloer extra slijtvast en bestand tegen vlekken. Het merk TraeLyx heeft hiervoor een aantal geschikte producten.

   We zijn benieuwd naar het resultaat!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 11. Viviann zegt:

  Goedendag,

  Wij hebben onder onze overkapping een tafel staan waarvan de bovenzijde voorzien is van een epoxylaag. Het gedeelte die de meeste zo’n krijgt wordt dof. Is het mogelijk om dmv botenlak de glans weer terug te krijgen?

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Viviann,

   Het is inderdaad mogelijk dat epoxy dof wordt of verkleurt in zonlicht. Gelukkig is dit prima op te lossen met een bootlak. Let op dat niet iedere bootlak geschikt is om direct over epoxy aan te brengen, maar met deze Hoogwaardig twee-componenten polyester is dat geen probleem. Bij deze lak kun je kiezen uit transparant of een RAL-kleur. Zorg er wel voor dat je eerst de hele tafel opschuurt, zo krijg je een mooi egaal resultaat.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 12. Angenietha zegt:

  We hebben sinds kort een eiken houten aanrechtblad, staat nu 6x in de olie, maar elke spetter water is een vlek.
  Kan ik daar iets over heen smeren ik dacht aan bootlak of moet er dan eerst geschuurd worden??????

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Angenietha,

   Wat vervelend dat de waterspetters vlekken achterlaten op het aanrechtblad. Voor het behandelen van het aanrechtblad raden wij jou aan om de Trae Lyx Naturel te gebruiken. Deze heeft een ultra matte uitstraling en is zeer waterafstotend. Helaas is het niet mogelijk om de lak zo over de olie heen aan te brengen. De olie zorgt er namelijk voor dat de lak niet goed aan de ondergrond kan hechten. Je zult het aanrechtblad dus eerst helemaal moeten schuren en vet vrij maken.

   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 13. Anne-Marie zegt:

  Ik heb een oude grenen buffetkast gekocht die ik als decoratie in de tuin wil zetten. De kast is behandeld met wax. Wat kan ik het beste doen om de kast te beschermen tegen weersinvloeden.

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Anne-Marie,

   Wat goed dat je de buffetkast wil beschermen tegen weersinvloeden, een wax beschermd hier namelijk niet voldoende voor. Omdat de wax een vettig laagje aan het oppervlak geeft, kun je hier niet een ander beschermmiddel overheen aanbrengen. Daarom moet je eerst de waslaag verwijderen. Dit kun je doen door de kast eerst te ontvetten met een thinner/ ammoniak en vervolgens te schuren met schuurpapier.

   Om de buffetkast weerbestendig te maken, kun je deze behandelen met een nano coating voor hout. Wanneer de waslaag helemaal verwijderd is, kan de coating aangebracht worden. De coating zorgt ervoor dat het hout olie- en waterafstotend wordt en geeft het een UV-filter. Daarnaast heeft nano coating voor hout vaak toevoegingen die beschermen tegen schimmel en groene aanslag, waardoor het dus een goede behandeling is voor meubels die veel buiten staan.

   In plaats van de nano coating, kun je de kast natuurlijk ook aflakken met een buitenlak.

   Succes met het behandelen van de buffetkast!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 14. Danielle van der Lee zegt:

  Goedendag!

  Mijn eikenhouten werkblad in de keuken is nodig toe aan een opknapbeurt, vanwege kringen e.d.
  Ik denk er over het blad een kleur te geven. Bijv grijs (misschien graniet- of betonlook), zeker geen hoogglans.

  Hebben jullie hier ervaring mee. En zo ja, welke verf adviseren jullie?

  Alvast dank voor de reactie.
  Groet, Daniëlle

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Daniëlle,

   Als je een keukenblad gaat opknappen is het belangrijk dat je een verf gebruikt die goed bestand is tegen water en slijtvast is. Hiermee worden je opties wat meer beperkt, want de meeste verf voor hout is ervoor bedoeld om de uitstraling van het hout te behouden, niet om te bedekken. Helaas hebben wij geen ervaring met een waterdichte betonlook verf die geschikt is voor hout in de keuken. Ik kan je daarom niet verder adviseren. Mijn excuses hiervoor.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 15. margot zegt:

  Hallo, wij hebben een eikenhouten eettafel. Omdat hij er niet uitzag wilden we hem opknappen met watervaste lak. De tafel is kaalgeschuurd en de poten heb ik in 2 lagen Rambo jachtlak gezet. Maar nu kom ik erachter (dom, niet op gelet) dat het hoogglans is. Ik wil niet zo’n glimmende tafel. Het blad is nog niet gedaan. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Hoi Margot,

   Dat is balen! Maar gelukkig niet moeilijk te verhelpen. Schuur de poten met een grof schuurpapiertje en gebruik iedere laag een fijnere korrel totdat er een dunne matte laag is ontstaan en gebruik dan een mooie matte lak zoals deze ultramatte lak van Trae Lyx.. Deze geeft een geoliede matte uitstraling. Hier kan je ook het blad mee behandelen (mits het een binnentafel betreft). De naturel versie geeft een onbehandelde matte uitstraling. Gebruik je de tafel buiten, zoek dan een mooie matte lak die geschikt is voor buitengebruik of gebruik een beits.

   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 16. Jenny zegt:

  Hallo,
  Wij hebben een hardhouten trap in huid die afgelakt is met scheepslak. Nu wil ik graag dat de trap bijgewerkt wordt. Hoe kan ik het beste te werk gaan? Ik heb begrepen dat overschilderen met een kleurbeits geen optie is.
  Ik hoor het graag.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Jenny,

   Een trap met traplak kan je inderdaad niet beitsen. Dit heeft ermee te maken dat beits moet kunnen “intrekken” in het hout. Lak zorgt voor een dichte laag waar de beits niet doorheen komt. Je kunt het beste de trap licht schuren en opnieuw lakken met een goede traplak. Kijk hiervoor eens bij ons artikel over traplak voor tips en aanbevolen producten. Wil je echt liever beitsen dan zal je de trap volledig kaal moeten schuren totdat alle lak restanten zijn verwijderd. Dit is echter niet erg aan te bevelen want beits is niet slag en stootvast en een trap moet tegen een stootje kunnen!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 17. Edwin Prasing zegt:

  Hallo
  Vraagje….ik heb een boot met in de stuurhut een (watervast) multiplex vloer.
  Deze wordt regelmatig nat en daardoor ook glad omdat de afstap ongeveer 40cm is.
  Ik zoek een kleurlak ( in een lichte grijstint ) die stroef en slijtvast is maar i.v.m. schoonmaken geen echte antislip met zand erin.
  Wat raden jullie aan?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Edwin,

   Tegenwoordig zijn de nieuwste lakken en coatings met een antislipkorrel ook heel goed schoon te maken. Deze lak van Sigma voel je bijvoorbeeld bijna niet maar maakt het oppervlak toch antislip (het is een traplak, maar kan je ook als vloerlak gebruiken). Holbar heeft ook een hele fijne twee componenten antislip vloercoating als je nog meer slijtvastheid en chemicaliënbestandheid zoekt. Beide zijn prima schoon te maken en vuil blijft niet tussen de (bijna) onzichtbare korrels zitten.

   Kijk nog wel even of er een primer benodigd is, dit kunnen wij moeilijk inschatten zonder de vloer te zien. Zowel Sigma als Holdbar hebben een primer in dezelfde lijn.

   Veel vaarplezier!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 18. Soso zegt:

  Beste verflaag.nl,

  Onlangs heb ik een buitentafel aangeschaft (acacia en behandeld met lazuur). Omdat de tafel het gehele jaar buiten blijft staan (weliswaar onder een zeil) wil ik de tafel behandelen met (transparante) botenlak om het hout beter te beschermen tegen de weersinvloeden en te verstevigen. Is het mogelijk om voorbehandeld (lazuur) hout van botenlak te voorzien en zo ja, welk soort kan ik daarvoor het beste nemen?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Beantwoorden
 19. Herman Dumoulin zegt:

  Beste,
  Ik moet een (reeds behandelde) ijzeren paal (4M hoog en een diameter van 70 cm) die in het water staat opnieuw verven (zwart halfmat). Deze paal staat heel regelmatig onder waterdruk. met andere woorden als het waterpeil stijgt, komt de paal dus onder (zoet)water te staan. Momenteel staat het water laag en dus het ideale moment om te verven. Binnenkort stijgt het waterpeil en zal de paal dus quasi constant onder water staan.
  Ik dacht aan bootlak 2-componenten voor onder de waterlijn maar klopt het dat dit enkel voor houten boten geschikt is. Hebben jullie eventueel een oplossing voor ijzeren palen. Alvast bedankt voor het advies.
  .

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Herman,

   Je denkt in de goede richting! 2 componenten lak is inderdaad geschikt voor onder de waterlijn. In dit geval bevelen wij een tweecomponentencoating met corrosiewerende eigenschappen aan. Bijvoorbeeld Nelfapox STL premium coat. Officieel is dit een primer/coating voor gebruik op staalconstructies, in de scheepvaart en offshore, maar wellicht is het ook een goede oplossing voor de ijzeren paal. De coating is verkrijgbaar in matzwart en roestwerend.

   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 20. Ireen zegt:

  Hallo,
  Ik heb onlangs een tafel gekocht van douglas hout. Nu wil ik deze graag lakken met bootlak die de natuurlijke uitstraling van de tafel zo goed mogelijk behoudt. Welke lak kan ik daarvoor het beste gebruiken?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Ireen,

   De meest natuurlijke uitstraling verkrijg je door het behandelen van Douglas hout met een olie. De tweede optie is beits. Zie je echter regelmatig onderhoud niet zitten dan is blanke bootlak ook een optie. Hiermee krijg je echter niet dezelfde natuurlijke uitstraling als olie of beits. Bijna alle bootlakken (geschikt voor hout) zijn toepasbaar. Let goed op dat de lak ultra mat en transparant is voor het meest naturelle resultaat.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl – Redactie

   Beantwoorden
 21. Jan Smelik zegt:

  Ik heb Robinia (= Pseudo-acacia) planken aangeschaft voor een tuinbankje, dus voor buiten. Nu wil ik deze bank optimaal beschermen met een transparante jachtlak, die de kleur van het hout zoveel mogelijk intact laat. Mij wordt geadviseerd een “sluitende” lak te gebruiken, maar welk merk en/of kwaliteit daarbij hoort heb ik niet kunnen uitvinden. Heeft iemand daar een idee/advies over wellicht?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Jan,

   Alle lakken op basis van polyurethaan zijn in principe volledig dichte (dus sluitende) lakken. Een beits is bijvoorbeeld ademend en dus een “open” systeem. De epifanes en tenco bootlakken uit het artikel zijn voorbeelden van dichte laksoorten. Kijk wel even goed bij het product van uw keuze of deze geschikt is voor de houtsoort van uw tuinbank. Dit wil nog wel eens verschillen per lak.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 22. Nico zegt:

  Beste,

  Ik heb een massief beuken tafelblad (8cm) die 1j gedroogd is, die ik voor buiten zou willen gebruiken, lage duurzaamheidsklasse en aldus hout die niet geschikt is voor buiten.
  Met welk product is het mogelijk om dit blad te behandelen voor buiten? Moet ook matte afwerking zijn.
  Ik dacht aan 2 lagen bootlak en 1 eindlaag matte lak.
  Of wat stel je voor?

  Hartelijk dank voor uw antwoord!

  Nico

  Beantwoorden
 23. Eoin burke zegt:

  Dag, wij hebben een badkamer meubel laten maken van atlas ceder. Er komt een waskom op. We willen deze graag met botenlak behandelen zodat het water er niet in kan en spatwater geen plekken achter laat. We willen wel graag dat het transparant zodat jet hout te zien blijft en dat het mat is. Welk product kunt u aanraden?
  Vriendelijk bedankt!
  Eoin

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Eoin,

   Voor het behandelen van je badkamer raden wij Trae-Lyx naturel finish aan (voor donker hout wordt Trae-Lyx Naturel Extreme aanbevolen). Het bijzondere aan deze lak is dat, na droging de ondergrond een onbehandelde, zeer matte uitstraling heeft, terwijl deze optimaal beschermd is. Trae-Lyx Naturel is daarnaast zeer slijt- en stootvast en heeft een hoge bestendigheid tegen chemicaliën van badkamer schoonmaakmiddelen. De lak is o.a. te koop via verfwinkel.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 24. Hellem zegt:

  Goedemorgen.
  Wij hebben een eiken blad (verlijmd) laten maken op onze buitentafel. Vorig jaar heb ik hem in de speciale olie gezet, echter is het blad toch krom getrokken.
  Blad is nu gerestaureerd en helemaal afgeschuurd en weer als. nieuw.
  Het houtbedrijf geeft nu de tip om de tafel op te sluiten in een lak op
  terpentine basis. Ik wil graag een oude vergrijsde kleur die mat is. Bestaat er iets transparants met een vergrijsde kleur die toch hoge bescherming biedt?
  Dank voor uw reactie

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Hellem,

   In dit geval zouden wij een greywash beits gebruiken en deze vervolgens aflakken met een matte twee componentenlak zoals deze TraeLyx Naturel finish. Op deze manier heb je de kleur die je wilt met de bescherming van een lak. Een alternatief is een beits met daarna een nano coating voor hout. Let er wel op dat de olie volledig uit het hout is geschuurd. Zowel beits als nano coating hebben het nodig om in het hout te kunnen penetreren. Dit is niet mogelijk als er al een olie laag op zit.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 25. Dick zegt:

  Goede morgen,

  Vorig jaar hebben wij onze houten recreatiewoning laten schilderen. Nu hebben wij het advies gekregen om er een laag
  botenlak overheen aan te brengen. Dit zou een betere en langdurigere bescherming bieden tegen zon en weer.
  Wij hebben hier zelf geen ervaring mee.

  Vindt u het een goed advies dat we zouden kunnen opvolgen?

  met vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Dick,

   Bootlak is inderdaad bestand tegen weer en wind. In sommige gevallen kan een transparante toplaag extra bescherming bieden. E.e.a. is wel afhankelijk van de verf die er nu op zit, de staat van het hout en houtsoort en de gewenste look. Dit is voor ons lastig vanaf een afstand te bepalen. Een schilder of verfspecialist kan u hier het beste over informeren.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 26. Wendy zegt:

  Hallo

  Wij willen onze keuken schilderen. Nu lijkt me bootlak wel wat om mee af te lakken over een kleurverf omdat het zo sterk is. Wel zouden we graag matte lak erover willen. Zou dit kunnen en welke raad u aan?
  Mvg Wendy

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Wendy,

   Bootlak raden wij je niet aan voor de keuken omdat je aangeeft graag een matte afwerking te willen. De meeste bootlakken geven juist veel glans. Een goede ultra matte lak die erg geschikt is voor de keuken is Trae Lyx Naturel finish. Je kunt deze twee componenten aflak gebruiken over iedere kleurverf. Het oogt als onbehandeld, droogt snel en biedt een hele goede bescherming, zelfs op ondergronden die snel nat of vuil worden (zoals de keuken achterwand).

   Er zijn ook afwasbare muurverven voor de keuken die je niet hoeft af te lakken en in vele kleuren te mengen zijn. Als je daar meer over wilt weten dan kan je eens een kijkje nemen bij ons artikel hierover.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 27. Robert Regeer zegt:

  Ik zou graag mijn tuin set bedekken met bootlak omdat ik hoorde dat het langer goed blijft dan andere middelen. Maar ben benieuwd wat jullie hiervoor aanraden.

  Groetjes Rob

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Robert,

   Bedankt voor uw interessante vraag over bootlak. Het is uiteraard mogelijk om bootlak te gebruiken op een tuinset (mits gemaakt van hout). Bootlak is ontworpen om de ondergrond te beschermen tegen intense weersomstandigheden zoals langdurige blootstelling aan zeewater. Daarnaast geeft het een high gloss finish. Vaak is bootlak duurder in aanschaf en moeilijker te verwerken (volledig gladde ondergrond vereist). Een tuinset heeft vaak minder te verduren als een boot, daarom zou een normale houtlak ook zeker volstaan. Dus de keuze is aan u!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 28. Hamid zegt:

  Geachte heer,
  Ik heb een zaak met een houten vloer. Nu heb ik deze geschuurd en wil deze voorzien van bootlak omdat er de hele dag mensen in en uit lopen. De vloer moet dus vooral tegen vuil kunnen.
  Ik dacht dus aan bootlak voor ultieme bescherming.
  Raad u mij dat ook aan of zijn er andere mogelijkheden?
  Alvast dank

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Hamid,

   Bedankt voor uw vraag over bootlak voor houten vloeren. Een bootlak is niet per definitie geschikt voor een houten vloer. Polyurethaan lak voor vloeren is wel een goede keuze. Soms bestaan ook bootlakken uit polyurethaan, maar deze zijn niet slijtvast. Omdat u zoekt naar een vuilvaste en slijtvaste oplossing raden wij een polyurethaan lak geschikt voor intensief gebruik aan.

   Met vriendelijke groet,

   Sofia – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 29. Verflaag.nl – Redactie zegt:

  Bester heer / mevrouw Schilder,

  Hartelijk dank voor uw vraag!

  Er bestaan zeker lakken op de markt die bestendig zijn tegen water en ander vocht en vuil. Omdat het echter over een wastafel binnen gaat, zouden we echter niet specifiek bootlak aanraden. Een uitstekend alternatief is waterbestendig houtverf voor in de badkamer. Daar kunt u in het artikel over houtverf meer over lezen.

  PU Acryl lak Mat van Gildemeesters, verkrijgbaar bij Hornbach, is een uitstekend voorbeeld. Deze is bestand tegen diverse chemicaliën, is gemakkelijk te reinigen én heeft een waterafstotende werking. Ook een zogenoemde matte hybride lak is een optie.

  Met vriendelijke groeten,

  Erik – Verflaag.nl

  Beantwoorden
 30. J. Schilder zegt:

  Goedendag,
  Wij hebben wastafels met een houten blad erom heen.
  Dit hout moet beschermd worden tegen water, inwerking van tandpasta, crèmes etc.
  Welke lak kan ik hier het best voor gebruiken?
  Ik wil eigenlijk het liefst een matte lak, kan dat?
  Alvast bedankt voor uw antwoord!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *