Nanocoating.nl

Stucwerk waterdicht maken

Twee opties voor waterdicht stucwerk

Stucwerk wordt een steeds meer populair alternatief voor tegels. Helemaal in badkamers. En laat dit nu dé plek in huis zijn waar gemakkelijk schimmel- of vochtvorming ontstaat. Om deze reden is het erg belangrijk om stucwerk waterdicht af te werken. En niet alleen in de badkamer is dit een handige behandeling voor stucwerk. Ook in bijvoorbeeld de keuken of andere muren die met vocht te maken hebben. Bijkomend voordeel van stucwerk waterdicht maken is dat het daarna makkelijker schoon te maken is en ook andere vloeistoffen (zoals vet, urine etc.) minder makkelijk penetreren. In principe zijn er twee manieren om stucwerk waterafstotend te maken:

  1. Breng een twee componenten coating aan over het stucwerk (of gebruik een nano coating)
  2. Kies voor nieuw stucwerk met waterafstotende eigenschappen

Stucwerk waterdicht verven met coating

Stucwerk-waterdicht-verven

U kunt zelf stucwerk waterdicht verven of dit laten doen door een coatingspecialist.

Als het stucwerk reeds is aangebracht dan kunt u het beste stucwerk waterdicht maken door er een waterafstotende coating over aan te brengen. Houdt er wel rekening mee dat dit nooit dezelfde waterdichte werking zal hebben als tegels. In vochtrijke ruimtes zoals de badkamer, douche of kelders is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Omdat er geen voegen in het stucwerk zitten is dit wel veel hygiënischer dan tegels in uw badkamer. Voor het coaten van stucwerk wordt vaak gekozen voor een twee componenten coating op basis van Polyurethaan (PU coating).

PU coating op stucwerk laten aanbrengen

Twee componenten coating is wat lastiger aan te brengen als verf. De verwerkingstijd, droogtijd en laagdikte komen erg precies. Ook het goed waterdicht afdichten van de hoeken en naden kan soms lastig zijn. Veel mensen kiezen er daarom voor om deze klus uit te besteden. De prijs voor het laten aanbrengen van een PU coating over stucwerk is onder andere afhankelijk van de huidige staat van het stucwerk. Zijn er bijvoorbeeld veel beschadigingen die eerst gerepareerd moeten worden? Dan valt de prijs hoger uit.

Over het algemeen kunt u rekenen op prijzen tussen de €35,- en €50,- per m2 voor het laten aanbrengen van de coating. Wilt u een speciale afwerking zoals de populaire betonlook? Dan lopen de prijzen snel op naar de €80,- tot €150,- per m2.

Aanzienlijk goedkoper is nano coating!

NC Nano Coating voor beton, steen en tegels

Bescherm beton, steen en tegels met echte Nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Tip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Zelf uw stucwerk waterdicht maken door er een coating over aan te brengen

Een ervaren klusser kan ook zelf het stucwerk waterdicht maken. Graag geven wij een aantal tips en producten:

  • Breng altijd eerst een impregneermiddel of primer aan alvorens het stucwerk waterdicht verven
  • Er zijn meer lagen op de vloer nodig (i.v.m zwaardere belasting) dan op de wand
  • Breng de coating altijd in dunne lagen aan en let goed op de door de fabrikant aangegeven droogtijd/temperatuur
  • Bij nieuwbouw is het advies om te wachten tot het stucwerk 3 tot 6 weken oud is (i.v.m. vocht en scheuren door werking)
  • Meng nooit meer van het product dan u in één laag kunt aanbrengen
Waterafstotende-verf-trae-lyx-naturel-finish
Ultramatte coating

Een tweecomponenten coating aanbrengen over stucwerk

Een veelgebruikte coating voor stucwerk waterdicht maken is bijvoorbeeld  TraeLyx Naturel finish. Deze coating zorgt voor een vrijwel onzichtbaar waterdichte coatinglaag op latex muren, gestucte muren, minerale ondergronden en betonlook muren. Ook donkere muren of zuigende steenachtige ondergronden kunnen veilig gecoat worden met Traelyx naturel finish, zonder dat er risico bestaat op witte vegen/vlekken.

Dit betreft een tweecomponenten coating op basis van polurethaan (PU) er zijn echter nog vele andere varianten, zoals:

Voordelen: Bijna onzichtbaar over stucwerk, behoudt de matte afwerking. Beschermen & verfraaien in één keer mogelijk
Nadelen: tweecomponenten coatings zijn prijzig en vereisen enige handigheid met aanbrengen


De prijs van nieuw waterdicht stucwerk per m2

Als er nog geen bestaand stucwerk in het spel is, dan kunt u er ook voor kiezen om direct uw badkamer of andere ruimte te stucen. Er zijn hiervoor verschillende materiaal opties die allemaal een eigen look & feel hebben. De kosten variëren per optie. Bijkomend voordeel is dat u al deze stucwerk opties over bestaande tegels kunt aanbrengen. Afhankelijk van de tegelsoort moet er soms wel een tussenlaag of aanzetwand aangebracht worden voor optimale hechting.

Dit zijn de meest bekende opties voor de badkamer of andere vochtige ruimtes:

waterdicht-stucwerk-in-de-badkamer

Waterdicht stucwerk in de badkamer geeft een mooi en hygiënisch resultaat

Tadelakt: De duurste optie is Tadelakt. Dit bijzondere stucwerk is op basis van Marokkaanse Hydraatkalk en geeft een prachtig uitstraling met een marmerachtige, bijna fluwelen uiterlijk. Naast de bijzondere samenstelling drijft ook de manier van aanbrengen de prijs omhoog. Dit stucwerk moet men namelijk inwrijven of masseren met een vlakke steen. Ook de badkamermeubels kun je met dit materiaal waterdicht laten stucen. Net als de douche en het bad. Echt vakwerk dus, met een uniek resultaat!

Prijs Tadelakt stucen: vanaf €140,- per m2.

Beton Ciré: Dit 2 tot 3 cm dikke waterdichte stucwerk is afkomstig uit Frankrijk. Het vertaalt zich letterlijk in “gewreven beton” en wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt in (bad)huizen vanwege zijn veelzijdigheid. Beton Ciré hecht namelijk op bijna iedere ondergrond en geeft een mat, steenachtig resultaat. Deze variant wordt vaak gekozen voor de betonlook.

Prijs Beton Ciré stucen: vanaf €100,- per m2.

Terrastone: Dit bijzondere stucwerk kan op verschillende manieren worden aangebracht voor een robuust of juist “wolkachtig” resultaat. Het bestaat uit natuurlijke mineraalstoffen en korrels. Na het aanbrengen schuurt de stucadoor het stucwerk licht of iets intensiever op om hiermee het gewenste resultaat te bewerken. U kunt kiezen uit mat, glanzend en veel verschillende kleuren. Daarnaast is het stukwerk altijd waterdicht (mits juist aangebracht).

Prijs Terrastone stucen: vanaf €75,- per m2.

Microcement/Microbeton: De afwerking Microcement kent zijn oorsprong in Argentinië en wordt geprezen om de waterdichtheid en hygiënische eigenschappen. Microbeton heeft dezelfde eigenschappen als microcement maar is sterker en dikker (tot wel 8 cm!) en daardoor ook geschikt om patronen in aan te brengen.

Prijs Microcement & Microbeton: vanaf €135,- per m2.


Vind een specialist in de regio

Of het de beste optie is om het stucwerk waterdicht te maken door deze waterdicht te verven of te kiezen voor nieuw waterdicht stucwerk, hangt af van uw budget en gewenste uitstraling. Wilt u persoonlijk advies van een vakman in uw regio? Vakmensen weten immers het beste wat de beste oplossing voor het waterdicht maken van stucwerk is. Vergelijk makkelijk offertes via onderstaande knop en geef uw klus uit handen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *