Nanocoating.nl

Epoxyhars productgids

Online zoeken naar epoxyhars is best lastig. Zoekt u naar een gietmiddel voor je tafel – komt er ineens lijm in de zoekresultaten te staan. Verder zijn er ook varianten om te lamineren, te gieten, plamuren, vullen etc. Helaas worden in webwinkels en bouwmarkten ook verschillende benamingen gegeven aan producten met epoxyhars.

Epoxyhars in de basis

Epoxyhars bestaat uit twee componenten: de hars zelf en een verharder. De makkelijkste doe-het-zelf producten hebben een verharder die precies is afgestemd op de epoxyhars. Je kunt de twee componenten 1 op 1 mengen. Voor iets grotere projecten kan de mengverhouding afwijken.

Wilt je iets gieten, repareren of bekleden en weet je niet zeker wat voor epoxy product je nodig hebt? Stel dan je vraag onderaan dit artikel voor vrijblijvend advies!

> Wil je een tafelblad of ander item gieten? Kijk dan eens bij onze DIY special hierover.

Snelle epoxyhars

Lamineren en bekleden

Resion epoxyhars snel
Basis epoxyhars

Gieten (binnen)

UV bestendige epoxyhars

Gieten (buiten)

Verflaag expert tip

Welke epoxyhars je ook gebruikt, geen enkele epoxy is op lange termijn UV bestendig. Gebruik bij buitentoepassingen daarom altijd een uv blocker (uv stabilisator). Je kunt de UV blocker vooraf in de hars mengen, of na menging aan het mengsel toevoegen. Zo vergeelt de epoxyhars niet!

Epoxyhars voor vele toepassingen

Afhankelijk van bepaalde toevoegingen is deze transparante coating onder te verdelen in de volgende categorieën:

Transparante epoxyhars kan gebruikt worden voor het gieten van diverse objecten

tafel gieten met epoxyhars

Gieten is maar één van de vele toepassingen van epoxyhars

 1. Lamineren: epoxy in combinatie met een laag glasweefsel om een ondergrond te verstevigen, beschermen en verduurzamen. Ook wel epoxy bekleden genoemd.
  Toepassingen: het bekleden van diverse “zachte” materialen als EPS, piepschuim, hout, wanden, vloeren en polyester.
 2. Gieten: een dikke laag epoxy hars wordt op een ondergrond gegoten om materiaal in te sluiten, te verfraaien en te beschermen tegen vloeistoffen.
  Toepassingen: gieten van houten tafels, kunstwerken, dienbladen, keukenbladen, surfplanken, sieraden etc.
 3. Lijmen & repareren: zeer sterke lijm op basis van epoxyhars. Ook wel epoxylijm of epoxyvuller genoemd. Te gebruiken voor het verlijmen van diverse materialen.
  Toepassingen: reparatiemiddel voor houtrot, reparaties op boten, modeltreintjes verlijmen
 4. Plamuren: 2 componenten vulplamuur op basis van epoxy. Ook verkrijgbaar onder de noemer epoxyschuim of gietschuim.
  Toepassingen: Voor het opvullen van gaten en oneffenheden op diverse ondergronden.

Bekijk ook deze video over epoxyhars

Direct Epoxyhars kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

4 toepassingen van vloeibare epoxyhars in de praktijk

Wat is epoxyhars precies? Epoxyhars is in de eerste plaats een hoogwaardige, heldere hars – sterk en slijtvast en dient als bindmiddel bij verschillende coatings, kitten en lijmen. Ten tweede is het middel op zichzelf te gebruiken als transparante beschermlaag, reparatielaag, lamineerlaag en plamuurlaag.

epoxyhars-gieten

Epoxyhars om te gieten is vaak stroperig van substantie

Let wel op: Hars en verharder worden nooit los gebruikt maar altijd in combinatie. De uithardtijd kan niet worden verkort door meer verharder toe te voegen dan de door de fabrikant beschreven mengverhouding.

Afhankelijk van de mengverhouding bestaan epoxyharsen in de volgende viscositeiten:

 • Stroop: hars zonder toevoegingen – giethars, lamineerhars
 • Ketchup: dun aan te brengen, druipt vanaf verticale oppervlakken op de grond – giethars, lamineerhars
 • Mayonaise: Glijdt, maar valt langzaam – epoxylijm
 • Pindakaas: soort kleefpasta, glijdt niet makkelijk – epoxy plamuur, epoxyschuim

De viscositeit bepaalt uiteindelijk de geschiktheid voor één van de volgende toepassingen:

Basis epoxyhars

De meest veelzijdige epoxyhars

Epoxy 2k giet van het merk Resion is een hoge kwaliteit epoxy giethars voor zeer transparante gietingen. Je kunt de epoxyhars voor van alles gebruiken.

Dit veelzijdige product is bijvoorbeeld ideaal om voorwerpen zoals insecten, munten en kwetsbare voorwerpen in te gieten. Tevens is deze gietepoxy erg geschikt om een dikke glasachtige laag te gieten op tafelbladen, barbladen, sloophout, steigerhout, betonnen keukenbladen, etc. Ook kunnen decoratieve effecten worden bereikt, bijvoorbeeld door inkleuren met epoxypigment, metallic poederpigmenten of met LED verlichting.

Voordelen en eigenschappen van deze transparante epoxy giethars:

 • Oplosmiddelvrij
 • Ruikt niet/nauwelijks
 • Met de UV stabilisator zelfs buiten te gebruiken zonder verkleuring
 • tot 3 cm dik te gieten / in meerdere lagen over elkaar te gieten
 • Zeer helder eindresultaat
 • Hoge krasvastheid en bescherming
 • Vloeit waterpas uit
 • Hecht op bijna alle ondergronden (hout, beton, kunststof, etc)
 • In te kleuren met een pigment naar keuze

Let op: de mengverhouding is bij deze epoxyhars niet kant en klaar maar 100:60 (100 gram hars, 60 gram verharder)

Epoxyhars vergelijken

Op mobiel kan je naar rechts scrollen om de vergelijking te bekijken.

Soort epoxyhars ToepassingEigenschappenPrijs indicatie (vanaf)Bekijken
Epoxyhars basisBinnen. Hecht op bijna alle ondergronden (hout, beton, kunststof, etc)Basis epoxyhars, geschikt voor alle soorten gietingen. € 13,99 (160gr)
UV bestendige epoxyharsBuiten. Hecht op bijna alle ondergronden (hout, beton, kunststof, etc)Basis epoxyhars met uv stabilisator, geschikt voor alle soorten gietingen.€ 18,99 (160gr)
Epoxyhars snelGeshikt voor bekledingen in combinatie met glasweefsels, gietwerk, coatings, vloer- en wandbekledingen, plamuurmassa’s en verlijmingspasta.Sneldrogende epoxyhars voor lamineren, bekleden en lijmen€ 18,99 (160gr)
Epoxyhars langzaamZeer geschikt voor o.a. bekledingen in combinatie met glasweefsels, coatings, vloer- en wandcoating, plamuurmassa’s en verlijmingspasta.Langzaam drogende epoxyhars voor grote projecten€ 12,99 (160gr)
UV stabilisatorVoeg circa 1% van deze UV stabilisator toe aan het totaalgewicht van epoxyhars en verharder om te voorkomen dat deze verkleurt door inwerking van zonlicht. UV bestendigheid bij buitentoepassingen.€ 5,99 (10gr)
EpoxylijmMetaal, hout, keramiek, glas, leer en vele plastic soorten.Sterke lijm op basis van epoxy€ 11,49 (15ml x 2)
EpoxyschuimRepareren en opvullen van gaten, ook in natte omgevingenHard, waterbestendig en rotvrij schuim€ 44,95 (1,3kg)

1. Lamineren en bekleden met epoxyhars en glasweefsel

Aan te brengen op: Een polyester boot, surfboard, hout, EPS, piepschuim, kunstwerken, gips, beton
Doel: Door het aanbrengen van een laag epoxyhars op glasweefsel wordt een ondergrond sterker en waterafstotend. Het vormt een harde laag die u daarna eventueel kunt afwerken met een andere coating, verf of lak. Het glasweefsel zal al grotendeels de hars opnemen en transparant worden.
Niet geschikt voor: Ronde en hoekige objecten
Aanbrengtips: Een ondergrond met veel glasweefsel is sterker dan een ondergrond met veel epoxy.  Daarom; zodra het glasweefsel nat is drukt u de overtollige hars eruit met een lamineerspatel. U kunt direct meerdere lagen glasweefsel nat in nat aanbrengen. Laat de epoxy circa 24 tot 36 uur uitharden.


2. Epoxyhars gieten

Aan te brengen op: Bijna alle ondergronden, zelfs papier! Bij gladde ondergronden is een primer nodig.
Doel: Epoxyhars kan in iedere vorm worden gegoten en zorgt voor een keiharde, vochtbestendige en duurzame beschermlaag. Doorzichtig dus de ondergrond blijft uitermate goed zichtbaar.
Niet geschikt voor: buitentoepassingen zonder toplaag (na verloop van tijd zal de transparante laag vergelen). Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE)
Aanbrengtips: Epoxy hecht slecht op een vuile of vettige ondergrond, zorg er dus voor dat u het te gieten object eerst goed ontvet en schoonmaakt. Mix de hars en verharder zorgvuldig volgens de mengverhouding van de fabrikant. Eventueel kunt u kleurstof pigmenten toevoegen aan de epoxy. Hoe meer pigment u toevoegt, hoe minder transparant het resultaat. Eventueel zijn ook glitter pigmenten, glow in the dark, metallic flakes etc. mogelijk om toe te voegen.


3. Epoxylijm voor reparaties

Aan te brengen op: Bijna alle ondergronden
Doel: Bij epoxylijm is hars het hoofdbestanddeel van een krachtige, transparante kleefpasta. Hierbij wordt een vaste stof als vulstof gebruikt (bijvoorbeeld vloeibaar staal of hout). De epoxylijm wordt al binnen luttele minuten ongelofelijk hard. Ideaal voor het snel, sterk en onzichtbaar repareren van vele materialen. Het komt in een tube die u gemakkelijk uit kunt smeren of aan kunt brengen met een lijmpistool. U kunt het gebruiken voor (tuin-)meubilair, maar ook voor precisiewerk als een modelvliegtuig.
Niet geschikt voor: het lijmen van Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP),P.T.F.E. en siliconenrubber
Aanbrengtips: Materialen samenvoegen en gedurende 20 minuten op hun plaats houden. Er hoeft maar lichte druk op de te lijmen delen worden uitgeoefend. Drukt u te hard dan ontstaat er juist een zwakkere verbinding tussen de lijm en het object.


4. Plamuren met epoxy

Aan te brengen op: bijna alle mogelijke ondergronden, met name veelgebruikt onder en boven de waterlijn  op polyester, epoxy, staal, aluminium en hout.
Doel: Kleefpasta op basis van epoxy. Epoxyplamuur is volledig waterdicht en lichtgewicht. Daarnaast krimpt het niet en valt het goed te schuren om deze reden wordt het vaak gebruikt voor het vullen van gaten, repareren van houtrot en behandeling van beschadigingen op boot, camper etc.
Niet geschikt voor: de meeste epoxyplamuren zijn ongeschikt voor het vullen van gaten in Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP),P.T.F.E. en siliconenrubber. Kijk ook goed op de verpakking of het product geschikt is voor buitentoepassing.
Aanbrengtips: Epoxyplamuur is kant en klaar verkrijgbaar maar ook eenvoudig zelf te maken door het toevoegen van holle glasbolletjes genaamd Microballoons.

Epoxyhars kopen: Gamma, Praxis, Karwei en online aanbieders

Hars is een echt doe-het-zelf middel! Dit betekent dat er een groot aantal consumentenproducten op de markt zijn. Maar waar is het te koop? Voor de duidelijkheid, onderscheiden we het wederom als bekleding, giethars, reparatielijm en plamuur:

 • Verkrijgbaarheid vloeibare epoxyhars voor lamineren en bekleden: Niet verkrijgbaar bij Gamma, Praxis, Karwei, Action etc. Wel bij diverse online aanbieders en verfgroothandels.
 • Verkrijgbaarheid epoxy giethars: Niet te koop bij Gamma, Praxis, Karwei, Action etc. Wel bij diverse online aanbieders en verfgroothandels.
 • Verkrijgbaarheid epoxylijm: Wel verkrijgbaar bij Gamma, Praxis, Karwei, Action, Hema en andere bouwmarkten. Sommige bouwmarkten verkopen de lijm onder een eigen merk, andere bekende merken zijn Bison en Pattex. Tevens bij diverse online aanbieders en verfgroothandels.
 • Verkrijgbaarheid epoxyplamuur: Te koop bij Gamma, Praxis, Karwei, Hornbach en andere bouwmarkten. Tevens bij diverse online aanbieders en verfgroothandels.

Heeft u een vraag over epoxyhars of één van de andere toepassingen van deze veelzijdige coating? Stel uw vraag hieronder en wij doen ons best u te helpen met persoonlijk advies. Voor grote projecten kunt u ook contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij helpen u graag!

Meer lezen over epoxyhars?

Heb je een vraag over epoxyhars? Onze experts helpen je!

48 antwoorden
 1. Günther zegt:

  Hallo! Kan ik epoxyhars gebruiken om een gipsplaat te repareren? Deze zit in het plafond op een badkamer. Doordat van bovenaf lange tijd druppels op een bepaalde plek zijn gevallen is de hele plaat vochtig geworden en gaan scheuren. Op de genoemde plek is een gaatje ontstaan. Mijn idee is om epoxyhars op te gieten na het initieel afdichten van het gaatje. Is dit aan te raden of is er een ander advies? Bedankt en fijne dag!

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Günther,

   Wat vervelend dat er scheuren zijn ontstaan in de badkamer. Als je de oorzaak van het vochtprobleem hebt opgelost en de plaat is volledig droog dan kan je inderdaad epoxyhars gebruiken om het gaatje te dichten. Voor een advies op maat over producten kan je terecht bij de webshop waar je de epoxyhars koopt.

   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste José,

   Wat een leuk project! Wij adviseren bij het ingieten van foto’s altijd speciale glasheldere giethars voor kunst. Na het uitharden geeft deze giethars een harde, bijna glasachtige toplaag op het dienblad en ook biedt deze giethars optimale bescherming tegen foto vergeling. Vervolgens kan je een groot deel van dit stappenplan aanhouden.

   Veel plezier met het ingieten van je dienblad met epoxyhars!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 2. Josse zegt:

  Hallo, ik heb thuis een houten tafel met een coating eroverheen. Helaas is deze coating gaan scheuren op diverse plekken en de scheuren blijven groter worden. Ik vroeg mij af of ik deze scheuren kan dichten en wellicht met een extra laag coating kan zorgen dat dit proces van scheuren niet verder gaat. Wat voor coating/epoxy kan ik het best hier voor gebruiken?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Josse,

   Van een afstand is het lastig om in te schatten wat de beste oplossing is voor je probleem. Zijn de scheuren in de coating niet al te diep dan zou je de epoxylaag kunnen polijsten met een polijstpasta. Daarna kan je een mooie transparante aflak aanbrengen voor extra glans en bescherming. Je reinigt de tafel eerst met aceton en begint dan met schuren (schuurmachine is aan te raden). Start met een grove korrel en ga steeds fijner. Gebruik als laatste stap een matteerschijf (fijnste korrel). Vervolgens kan je beginnen met polijsten. Dit doe je met polijstpasta en een polijstmachine of opzetstuk van schapenvacht. Ga door tot je tevreden bent. Let op dat de epoxy niet te warm wordt. Het beste kan je de laag tussendoor koelen met water.

   Zijn de scheuren dieper dan kan het nodig zijn om de epoxyhars geheel te verwijderen en opnieuw aan te brengen. Hiervoor warm je de laag op met een föhn totdat de laag vloeibaar is. Je verwijdert de resten met een plamuurmes en schuurmachine. Daarna kan je opnieuw epoxyhars aanbrengen.

   Online zijn vele handleidingen te vinden met meer uitgebreide stappenplannen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 3. Marc DE GROOF zegt:

  Goede middag,

  Mijn moeder overweegt om haar terrasvloer van een epoxylaag te laten voorzien.
  Bij een terras evenwel van buren dat onlangs werd behandeld, merkt zij dat deze laag glimmende én doffe plekken vertoont (niet kleverig).
  Is dat een normaal aspect van deze materie ?
  Met dank

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Marc,

   Goed dat je even wat extra informatie vraagt voor je moeder voordat zij haar terras laat/gaat behandelen. Helaas is het voor ons moeilijk om te achterhalen wat voor product er is gebruikt op het terras van de buren. Net zoals er vele verfsoorten zijn, zijn er ook vele soorten epoxy coating. De Epoxyhars in dit artikel is in ieder geval niet geschikt om als vloercoating te gebruiken.

   Wij adviseren een twee componenten epoxy coating te gebruiken speciaal voor vloeren of tegels. Welke je moeder nodig heeft is afhankelijk van het soort terras (beton, tegels, hout) en of ze het terras dekkend of transparant wil coaten. We hebben ook een artikel geschreven over het coaten van een vloer buiten. Misschien heb je daar nog iets aan!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 4. Pedro zegt:

  Opel Movano H3 met plastic geribbeld dak. Ik wil een vlak oppervlakte met epoxy maken om een dakluik te plaatsen. Hecht epoxy of polyester op plastic dak? Welke voorbereidingen voor het lamineren? Bedankt voor de medewerking

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Pedro,

   Helaas kunnen wij hier geen antwoord op geven omdat er verschillende epoxy harsen op de markt zijn. De meeste epoxyhars hecht echter wel goed op gladde oppervlakken. Kijk goed op de verpakking of informeer bij de leverancier of het door u gekozen product geschikt is. Let wel op bij toepassing op een dak. Epoxyhars heeft neiging tot verkleuring onder invloed van UV-licht.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 5. annemieke zegt:

  Beste verflaag.nl,
  Ik heb een zgn ‘kunstposter’ die ik graag wil voorzien van een epxylaag ter bescherming. Kan ik dat zo op de poster gieten (gewoon papieren poster) of moet ik de poster eerst verlijmen op een ondergrond? En heeft u dan misschien ook een idee bij het soort ondergrond en lijm?

  mvg Annemieke

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Hoi Annemieke,

   Het is wel aan te raden om de poster te versterken met een ondergrond. Bijvoorbeeld een dunne houtplaat of fotopaneel/canvas. Ook omdat je voor het gieten de poster moet kunnen ondersteunen zonder dat het de tafel raakt en de poster waterpas moet staan. Dit gaat een stuk lastiger zonder verstevigde ondergrond. Kies een lijm die past bij het materiaal dat je wilt verlijmen (een hobbywinkel kan je hier over informeren).

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 6. J. Mulder zegt:

  Ik heb een glazen douchewand geplaatst, deze staat mooi haak, maar de vloer douchebak loopt scheef, ik heb dus een kier onder mijn glazen wand.
  Ik wil deze ruimte opvullen door een mal te maken en deze vol te gieten, mijn vraag is, hoeveel kracht/druk kan uitgeharde epoxy aan, welke hars heb ik hier voor nodig, en, kan ik de hars als het dun is in een kleine spuit doen, om het netjes in een mal te doen van 2cm breed ?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Johan,

   Voor dit project raden wij u aan contact op te nemen met een fabrikant van Epoxyhars (Bijvoorbeeld Resion). Omdat u waarschijnlijk gebruik moet maken van een speciale primer en giethars voor dikke gietingen. Daarnaast moet de epoxy voor gebruik in de douche bestand zijn tegen warmte en zoals u zelf al zegt “druk”. Helaas kunnen wij u daarmee niet verder helpen omdat epoxyhars met deze eigenschappen niet via één van onze partners verkrijgbaar is.

   Onze excuses voor het ongemak.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 7. Hanne zegt:

  Beste

  Mijn man heeft van een oude poort een prachtige grote tafel gemaakt. Nu willen we deze zoveel mogelijk laten zoals ze is (verweerd) ze werd wel licht opgeschuurd maar als hij ze behandeld met epoxy wil de epoxy op bepaalde plaatsen niet hechten (waar er silicone op gezeten heeft) wat kunnen we nu best doen aangezien mijn man de tafel niet teveel wil schuren? Alvast bedankt Hanne

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Hanne,

   Wat een mooi project! Vervelend dat de epoxy niet overal even goed hecht. Helaas staan siliconen erom bekend een afstotende werking te hebben op epoxy (daarom zijn epoxy mallen vaak ook hiervan gemaakt). Er is naar ons weten geen andere oplossing dan de siliconen afschuren.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 8. Cor zegt:

  Ik heb een tegeldouche. Nu heb ik wederom lekkage tussen muur en vloer. Ik heb al een paar keer gekit maar het blijft op een of andere manier toch lekken. Kan bijv. giethars i.p.v. kit hier een oplossing voor zijn? mijn gedacht is dan de gehele voeg vol te laten lopen. Is epoxy hiervoor een toepassing?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Cor,

   Het is niet een standaard toepassing van giethars. Epoxyplamuur wordt wel gebruikt als reparatiemiddel (dichten van gaten) in tegels, dus zou mogelijk ook gebruikt kunnen worden. Voor zover bij ons bekend hecht epoxyplamuur echter alleen goed bij ruwe / poreuze tegels. Er bestaan ook speciale twee component epoxy sanitair kitten (Seal-it Poxfix of Douche & Drain Epoxy). Mogelijk biedt dit een oplossing als u deze soort kit nog niet heeft gebruikt.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 9. Silvia kwadijk zegt:

  Hallo ik ben met giethars bezig om sieraden te maken ik giet dit in speciale mallen maar en blijft een plak laagje op de armband zitten hoe verwijder ik de plak laag ik krijg het niet glanzend ik heb poleistpasta flitz maar krijg de plak laag niet weg met vriendelijk groet silvia

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Silvia,

   Graag help ik je verder met je vraag over de plaklaag / vettige laag die achterblijft na het gieten van epoxyhars om sieraden te maken. Uitgeharde epoxyhars lagen adviseren wij altijd te ontvetten met Aceton of een andere ontvetter. Schuur daarna het oppervlak licht op en ontvet nog een keer, net zo lang totdat u het gewenste resultaat hebt verkregen.

   Succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 10. rudolf zegt:

  Beste coatingexpert, Ik heb een overdekte ligfiets (een zogenoemde velomobiel of banaanfiets). Type: LEIBA Classic (www.leiba.de) De body is gemaakt van glasvezel (Fibre Reinforced Plastic) en overgespoten met autolak (oorspronkelijk had de fiets gelcoat). In de zijkant zit, door een val op z’n kant, een klein scheurtje/sneetje van ongeveer 3 cm. Deze wordt langer, als je op de plek van het sneetje op de body duwt. Glasvezel moet aan de binnenkant van de fiets gerepareerd worden met epoxy. Aan de binnenkant van mijn fiets is echter niets te zien. Aan de buitenkant alleen dat sneetje.
  1) Zou ik die aan de buitenkant kunnen opvullen met epoxylijm, zodat het sneetje niet verder gaat?
  2) Bootreparatiebedrijven en uiteraard velomobielbedrijven kunnen de reparatie met epoxy uitvoeren (als epoxylijm geen oplossing is). Maar deze zitten niet bij mij in de buurt. Kent u alternatieven van bedrijven die eventueel de reparatie zouden kunnen verrichten?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Rudolf,

   Van een afstand is het moeilijk om hierin te adviseren. Wij adviseren u daarom in dit geval contact op te nemen met een autospuiterij of garage. Deze kunnen een reparatie met epoxyhars of epoxylijm vaak uitvoeren. Zo weet u zeker dat uw fiets de juiste behandeling krijgt.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 11. Anne zegt:

  Vloeit (epoxy) giethars “uitzichzelf” egaal uit?
  Zoniet, hoe krijg je dit naderhand egaal?

  Betreft een beton/houten tafel (waar een bak omheen gebouwd word, waarin eerst de beton rondom het hout word gestort en daarna bovenop de giethars)

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Anne,

   De epoxy zal automatisch uitvloeien maar kan eventueel een beetje geholpen worden met een kwast, roller of roerhoutje. Giet eerst een kleine hoeveelheid hars op het object en rol deze vervolgens uit. Na het uitharden van deze dunne laag kunt u de volgende dikkere laag epoxyhars gieten. Giet per keer minimaal 2mm maar maximaal 10mm dikte. Meet voordat u begint wel na of het object waterpas staat. Epoxy zal zich namelijk altijd waterpas uitvloeien.

   Succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 12. Monique zegt:

  Hallo, ik wil mijn salontafels van boomstammen behandelen met epoxy. De natuurlijke barsten die ontstaan door het drogen wil ik dichtmaken met epoxy voor het mooie glaseffect. Deze barsten lopen natuurlijk door. Mijn vraag is hoe zorg ik ervoor dat de epoxy netjes op zijn plaats blijft? Wat leg ik op de bodem zodat dit makkelijk later te verwijderen is? En hoe krijg ik het overtollige epoxy mooi glad? Kan ik het schuren bijvoorbeeld?

  Benieuwd naar jullie antwoord, bedankt!
  Monique

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Goedemiddag Monique,

   Wat leuk dat u boomstammen salontafels gaat behandelen met epoxyhars. Begrijpelijk dat u de natuurlijke barsten wilt behouden en een mooi glanseffect wilt creëren. Het beste is om de rand van de boomstammen af te plakken of om een bekisting te timmeren. Epoxy droogt glad en glanzend op. Eventuele luchtbellen kunt u wegbranden door licht en snel met een gasbrander over het blad te gaan. Oneffenheden kunt u wegschuren en vervolgens een dunne nieuwe laag aanbrengen. In ons artikel over giethars hebben we een stappenplan geschreven over het gieten van een tafelblad en andere objecten. Wij raden u aan om deze eens door te lezen voor handige tips & trucs.

   Succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Jaap,

   Bij coating is het eigenlijk altijd het beste om bestaande verflagen te verwijderen. In sommige gevallen kunt u epoxyhars over een verflaag heen aanbrengen maar dan moet de verflaag in ieder geval in uitstekende staat en minimaal 1 jaar oud (volledig uitgehard) zijn. Schilfers, bladderen, loslatende verf etc. komt de hechting absoluut niet ten goede. U kunt dit even testen door een stukje plakband op het te coaten object te plakken en te verwijderen, is de plakband daarna schoon? Dan is de staat van de verf goed en kunt u epoxyhars aanbrengen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 13. Harry zegt:

  Vraagje ik ben op zoek naar een goede coating voor steen primer/epoxy
  Ik heb gehoord dat dit uitermate geschikt is om pleisterlaag/stucwerk beter te laten hechten en dat het daarna goed te texen is
  Klopt dit? Zo ja welke moet ik dan aanschaffen?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Harry,

   Wat een goede vraag! Het is ons niet bekend of een epoxy primer de beste primer is voor stucwerk. Wel weten we dat het de hechting van een epoxycoating op poreuze ondergronden kan bevorderen. Epoxy is vaak goed overschilderbaar (te texen) dus daarmee lijkt het ons wel mogelijk!

   Afhankelijk van het soort steen adviseren een dunne primer die geschikt is voor droge ondergronden (baksteen, beton, cement) of een hechtprimer voor gesloten ondergronden (keramiek, hardsteen, polybeton etc.). Bij een droge ondergrond moet de epoxyhars vrij dun zijn waardoor deze makkelijk doordringt in de poreuze stenen ondergrond. Houdt er echter wel rekening mee dat een droge ondergrond niet erg geschikt is voor het afwerken met een verf of coating. Het toepassen van een epoxyprimer geeft iets meer mechanische sterkte aan de ondergrond, maar het risico op breuken, barsten en beschadigen van de onderlaag – en daarmee het beschadigen van afwerking – blijft bestaan.

   Bij een gesloten ondergrond moet de epoxyhars juist stroperiger zijn waardoor deze goed blijft hechten. Er zijn online meerdere aanbieders van dit soort primers. Vaak ook onder de noemer vloerprimer (kan ook op wanden) Laat u altijd goed adviseren over het product. U zou bijvoorbeeld Vistapox Hechtprimer AEH kunnen gebruiken op een gesloten ondergrond of Nylo EP impregneer WV op een zuigende poreuze ondergrond.

   Tijdens ons onderzoek kwamen wij ook het product Knauf Stuc primer tegen. Deze voorstrijk wordt verkocht als primer voor sterk of onregelmatig zuigende ondergronden, speciaal als ondergrond voor stucwerk en en voorkomt dat het gipspleister verpoederd. Hoewel dit ons een geschikte oplossing lijkt, hebben wij echter geen ervaring met dit product/merk.

   Wij wensen u veel succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 14. Winfrid van der kroef zegt:

  Ik heb een glasvezelmast die aan het verweren is, zou een behandeling met epoxy het goede product zijn en zo ja wat voor ?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Winfrid,

   Graag helpen wij u verder met uw vraag over of Epoxy geschikt is voor de behandeling van een verweerde glasvezelmast. Helaas is epoxyhars niet geschikt voor het reparerern van beschadigingen. Ons advies is daarom eerst de glasvezelmast te herstellen en daarna een beschermende coating aan te brengen. Epoxy is niet geschikt voor buitengebruik zonder een polyurethaan toplaag omdat Epoxy verkleurt en beschadigt bij langdurige blootstelling aan UV straling. U kunt ook kiezen voor een Polyurethaan coating, deze heeft geen aparte toplaag nodig.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 15. Ilse zegt:

  goedenmorgen,
  ik wil een dienblad maken met mozaïek afsluitn3 met transparante hard, het heeft een diameter van 55cm.
  hoeveel hars zou ik nodig hebben?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Ilse,

   Leuk dat u aan de slag wilt met epoxyhars op een dienblad! Hoeveel hars u nodig heeft is onder andere afhankelijk van de dikte die nodig is om alle mozaïk steentjes te bedekken. Wilt u bijvoorbeeld dat de mozaiek structuur voelbaar blijft of juist een strak gladde epoxylaag? De meeste giethars fabrikanten adviseren 300-400 gram epoxy aan te mengen per vierkante meter voor een dunne laag. Deze kunt u vervolgens naar wens opbouwen tot de epoxyhars de gewenste dikte heeft bereikt. Lees de instructies van de fabrikant goed door om te kijken of dit bij uw product ook het geval is. Laat ook iedere tussenlaag goed drogen en schuur daarna licht op voor u de volgende giethars laag aanbrengt.

   Veel succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 16. Rob zegt:

  Geachte…., ik wil mijn pickniktafel van douglas met epoxy laten glimmen en beschermen. Welke adviseert u en hoeveel? De tafel is 300 80 cm.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Rob,
   Voor het coaten van een picknicktafel voor buiten is epoxy niet de beste keuze omdat epoxuhars niet UV-bestendig is en daardoor kan verkleuren. Ons advies is om een blanke polyurethaan lak te gebruiken. Meerdere toepasbare opties vindt u ook in ons artikel over coatings voor hout. We hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Met vriendelijke groet,

   Sofia – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 17. Miranda van osch zegt:

  Goedemiddag
  Ik heb dezelfde vraag
  Tafel met mozaïek afsluiten met hars.
  Hoeveel heb ik nodig en voornamelijk wat…

  Met vriendelijke groet Miranda

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Miranda,

   Bedankt voor uw vraag over epoxy hars. Voor het afsluiten van een mozaïek tafel zou een super clear epoxy een goede keuze kunnen zijn.
   Wat betreft de hoeveelheid epoxy hars: dat is afhankelijk van de afmetingern van uw tafel. Wij adviseren voor de zekerheid de hoeveelheid hars ruim te berekenen.

   Met vriendelijke groet,

   Sofia – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 18. Arne zegt:

  Goedemiddag

  Er zit in de deksel van onze vouwwagen(harde deksel, Holtkamper Spacer) een gaatje. Kunt u mij aangeven welke epoxy ik kan gebruiken om deze te dichten? Bvd

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Arne,

   Bedankt voor uw vraag over het repareren van een gaatje in de deksel van de vouwwagen.

   Epoxy kan in veel gevallen de oplossing zijn om beschadigingen, gaatjes en scheuren te repareren. Echter hangt het af van de staat van de beschadiging en het materiaal van de ondergrond.
   Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, horen wij graag van wat voor materiaal de deksel is gemaakt en of er verder nog beschadigingen of roestvorming op het te repareren object zitten.

   Met vriendelijke groet,

   Sofia – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 19. Van der horst zegt:

  Goede avond ik heb een fles Portugese plak tegels vloer leggen daar de gang niet haaks was en het motief van de tegels niet gelijk lopen hebben we veel moeten snijden waar toch ondanks goed aan geduwd en aangelegd zijn er toch kiertjes ontstaan deze wil ik egaliseren met de epoxyhars zodat als ik het dweil er geen water tussen de moertjes kan lopen zodat ik anders bang ben dat de tegels los gaan laten kan ik dit hiervoor gebruiken of raad u mij dat af of heeft u een betere oplossing voor mij
  Alvast vriendelijke dank arinav/d horst

  Beantwoorden
 20. Margreet zegt:

  Hallo, ik wil op het tafelblad van mijn salontafel cd mozaic maken en afsluiten en opvullen met epoxyhars. Hoeveel heb ik dan nodig? De tafel is 70×70 cm. En gaat het glanzen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *