Structuurverf: aanbrengen, overschilderen of verwijderen
Handig om te weten over structuurverf
Ga direct naar:
Zoals de naam al zegt is structuurverf verf met structuur. Door de grove of fijne korrels die zijn vermengd met de verf creëer je een structuur op de muur waarmee je oneffenheden kunt verdoezelen of meer “leven” aan je muur kunt geven. Ga je structuurverf aanbrengen of wil je de verf juist verwijderen of overschilderen? Let dan op deze zaken:
- Door de verf met een roller of kwast aan te brengen, recht of in halve cirkels kan je verschillende effecten bereiken.
- De verf bedekt kleine oneffenheden op de muur, maar geen grove gaten of scheuren
- Structuurverf verwijderen is een tijdrovende klus
- Gebruik voor het overschilderen van structuurverf meer verf dan op de verpakking per m2 staat.
- Door de korrelstructuur kan de verf tegen een stootje; het is dus ideaal voor het trappenhuis of de gang
- Kies voor een fijne korrel in leefruimtes zoals de woonkamer of kinderkamer
- Er bestaan speciale producten om een structuurmuur weer glad te strijken
Of je nu structuurverf wilt aanbrengen, verwijderen of overschilderen; je leest er alles over in dit artikel!
Merken structuurverf: Gamma, Action, Praxis en online
Zowel Gamma als Praxis, karwei hebben eigen merken structuurverf. De grondstoffen die in deze verf zijn verwerkt zijn van iets mindere kwaliteit waardoor de verf niet altijd even goed dekt. Hoewel de verf dus goedkoper is in aanschaf, moet je hier meer van gebruiken als je een andere kleur ondergrond volledig wilt bedekken. Hetzelfde is van toepassing op verf van de Action.
Naast eigen merk van bouwmarkten hebben ook bekende merken als Histor, Flexa, Alabastine Sikkens en Sigma structuurverf in het assortiment. Zowel online als in de bouwmarkt zijn deze regelmatig in de aanbieding.
Hieronder hebben we een aantal producten in verschillende prijscategorieën en korrelstructuren op een rij gezet:
Structuurverf fijn
Structuurverf grof
Premium
Structuurverf
Structuurverf sneldrogend
Structuurverf voorstrijk
Structuurverf voorbeelden van grof en fijn
Vaak worden er kwartskorrels gebruikt. Voor een grof reliëf worden grote korrels gebruikt en zitten er meer korrels in de verf als bij fijne structuurverf. Naast de korrelgrootte en hoeveelheid is ook de manier van aanbrengen van invloed op het resultaat. Wil je een grof resultaat? Breng de structuur dan aan met een blokkwast in plaats van met een roller. Door de kwast in halve cirkels te bewegen bij het aanbrengen zorg je voor nog een robuuster effect.
Hieronder voorbeelden van grove en fijne korrels en aanbrengmethoden:
Direct Structuurverf kopen?
Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:
Structuurverf verwijderen op drie manieren
Wil je structuurverf verwijderen dan heb je in de praktijk 3 opties: je schuurt het oppervlak glad, je stoomt de korrels los of je bedekt de korrels met een egaliseerpasta. Hieronder leggen we de drie drie meestgebruikte methoden uit.
- Manier 1: Structuurverf verwijderen door te schuren
Wil je grof structuurverf verwijderen dan kan je dit doen door met een gebakken baksteen over het oppervlak te wrijven, hierdoor maak je de grove korrels los. Daarna schuur je het oppervlak handmatig of machinaal met schuurpapier (korrel 40 of 60). Gebruik wel een stofmasker, er komt een hoop stof vrij bij deze methode! - Manier 2: Structuurverf verwijderen middels egaliseren
Deze oplossing maakt gebruik van een egaliseerpasta. Bijvoorbeeld muur glad van alabastine. Gebruik een universele ontvetter voor het schoonmaken van de muur, schuur de muur licht op en breng een geschikte voorstrijk aan. Breng daarna de egaliseerpasta rechtstreeks uit de emmer aan met een muur glad roller en spaan (deze ziten vaak standaard in het pakket) Verdeel het product hiermee over de muur in een oppervlak niet groter dan 2 à 3 m². Breng niet meer egaliseerpasta aan dan dat je binnen 30 minuten kunt aanbrengen én gladstrijken. Laat de laag drogen (minimaal 12 uur) en breng een nieuwe laag aan. Herhaal deze stappen net zo lang totdat je de korrels volledig hebt bedekt. - Manier 3: Structuurverf verwijderen met stoom
Een derde manier is gebruik maken van stoom en een plamuurmes. Met een behangstomer (deze kan je huren) stoom je de verf week en met een plamuurmes kan je dan de korrels afsteken. Een tijdrovende klus die voor fijne korrels niet is aan te raden.
Structuurverf aanbrengen doe je zo
Het belangrijkste bij het aanbrengen van structuurverf is dat je het gelijkmatig en dik aanbrengt. Je brengt het aan van boven naar beneden en met behulp van een structuurroller verdeel je de structuur zoals jij dat wilt. Tip: je kunt dit snel en efficiënt met z’n tweeën doen. De één verft, de ander gaat erachteraan met een structuurroller. Doe dit binnen 10 minuten, anders is de verf al droog!
Structuurverf aanbrengen in 8 stappen
- Plak de vloer, plinten en andere delen die je niet wilt verven af met schilderstape. Bescherm de vloer met folie;
- Ontvet de muur met een ontvetter;
- Verwijder oude verfresten en vul gaten en scheuren op met plamuur;
- Kit de randen af voor een strak resultaat;
- Optioneel: gebruik een voorstrijk op de muur (afhankelijk van welke structuurverf je kiest);
- Breng met een blokkwast verf aan op de randen en in de hoeken;
- Breng de structuurverf aan van boven naar beneden in banen van 50cm;
- Verdeel de structuur met eens structuurroller.
Structuurverf laten verwijderen of aanbrengen
Wil je structuurverf liever laten aanbrengen door een vakman? Klik dan op onderstaande knop en plaats je klus online:
Egaliseerpasta
Alabastine muurglad speciaal voor structuurverf verwijderen
Een makkelijke manier om muren weer glad te maken en de aanblik van structuurverf te verwijderen is met de egaliseerpasta van Alabastine genaamd MuurGlad. Deze egaliseerpasta is kant-en-klaar en eenvoudig aan te brengen met de Alabastine roller. Daarna kun je de muren glad afwerken met de Alabastine muurgladstrijker. Het handige is dat de roller en strijker in een set verkrijgbaar zijn. Andere voordelen en eigenschappen:
- Vult en egaliseert tot 2 mm in 1 laag. Meerdere lagen aan te brengen indien noodzakelijk.
- Makkelijk aan te brengen met de MuurGlad Roller en Strijker (verkrijgbaar in één set).
- Ideale basislaag voor schilderen en behangen.
- Maximale laagdikte: 2 mm.
- Uitstekend schuurbaar.
- Droogtijd: 8-12 uur (afhankelijk van de laagdikte, ondergrond, luchtvochtigheid en temperatuur).
- Na droging overschilderbaar met alle soorten muurverf of te behangen.
De muurglad egaliseerpasta is alleen verkrijgbaar in het wit en je kunt per 5 liter ongeveer 4,5 m2 egaliseren.
Een structuur muur overschilderen
Structuurverf overschilderen is helemaal niet moeilijk. Dit doe je op dezelfde manier als het schilderen van een muur zonder structuur. Je moet alleen rekening houden met de hoeveelheid verf en hoe de kleur zal uitpakken. Je hebt flink wat meer verf nodig dan bij het schilderen van een normale ondergrond. Koop dus voldoende verf en kijk of je ongeopende blikken kunt retourneren. Door de structuur is het ook mogelijk dat een kleur anders uitpakt op de muur. Probeer daarom altijd een kleurvlak uit om te zien of de tint je bevalt, zeker als je een gesctructureerde muur in dezelfde kleur als een muur zonder structuur verft.
In de hal die met gewone plafondverf is geschilderd wil ik structuurverf aanbrengen.
Kan ik hier dus gewoon overheen aanbrengen? Wat raad U aan ; grove structuur of fijn. In de muur zitten namelijk wat lichte groeven. Dank. Groet Jan.
Wat is de beste methode om de sierpleister (spachtelputz) te repareren? Wij hebben namelijk diverse krimpscheuren in onze wanden en willen die zo mooi mogelijk wegwerken. Er is een fijne korrelstructuur aanwezig. Is een PU-coating of vloeibaar rubber een oplossing?
Beste,
Wij hebben gespoten structuurverf op de muren en het plafond. Het materiaal waar de structuurverf op zit is gips. Werkt de methode van schuren/stomen dan?
Met vriendelijke groet,
Arjan Oskam
Beste Arjan,
Het is niet verstandig om gips te stomen, hierbij kunnen stukken gips loslaten. Schuren zou wel mogelijk kunnen zijn. Ga in dat geval voorzichtig te werk en win eventueel advies in bij een schilder.
Met vriendelijke groet,
Marieke – Verflaag.nl
Kunt het ook proberen en gewoon af te steken met een plamuurmes, neemt wel een hoop tijd in beslag maar het lukt wel redelijk goed, af en toe een klein plekje in de gipsplaten maar dat is wel weer te plamuren
Hoi Dimitri,
Bedankt voor het delen van je handige tip!
Met vriendelijke groet,
Marieke – Verflaag.nl
Goedemorgen, wij zijn bezig met een uitbouw. Nu heeft de bestaande muur structuurverf, is het mogelijk om de uitbouw hierop aan te sluiten? Of moet je totale muur opnieuw? Alvast hartelijk dank voor een reactie.
Beste Marjan,
Bij ons is het niet bekend of het mogelijk is om de muur met structuurverf aan te laten sluiten bij de uitbouw. Omdat het een bouwtechnische vraag is, raden wij jou aan om dit met de aannemer te bespreken.
Succes met de klus!
Met vriendelijke groet,
Gatske – Verflaag.nl
Hallo! Ik heb net een woning gekocht waar nog behang op de muur zit. Is het mogelijk om structuurverf aan te brengen op behang of moet ik dit eerst verwijderen?
Beste Stefan,
Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Als het behang nog goed is en het geen glad behang (zoals vinyl) betreft kan je er prima structuurverf op aanbrengen.
Met vriendelijke groet,
Marieke – Verflaag.nl