Nanocoating.nl

Anti schimmel verf – Top 3

Niets is zo vervelend als schimmel op een muur of wand. Daar wil je natuurlijk snel van af. In dit artikel vertellen wij je daarom alles over verschillende soorten anti schimmel coating en verf. Ook geven we een stappenplan om de schimmel te verwijderen én in de toekomst te voorkomen!

Belangrijke verschillen tussen de soorten anti schimmel verf

Door een anti schimmel verf toe te passen kunnen toekomstige problemen met schimmel worden voorkomen en bestaande worden tegengegaan. De verf is vrij verkrijgbaar in de bouwmarkt en online, maar helaas is het niet altijd duidelijk hoe het product precies werkt of wat het doet. Het eerste waar je goed op moet letten als je van plan bent deze verf te kopen is de benaming.

In principe kunnen we vier soorten anti schimmel coating of verf onderscheiden:

 1. Anti schimmel coating: Vochtregulerende werking op basis van zout en keramisch filter. De vochtregulering werkt doordat het keramische filter waterdamp opslaat in deze poriën wanneer er een te hoge luchtvochtigheid is.
 2. Anti schimmel verf:  Bestrijdt schimmelvormende micro organismen met een biocide zoals zilver (nano deeltjes). Zilverdeeltjes worden ook gebruikt in vele soorten antibacteriële coatings. De zilverdeeltjes zijn op nanoschaal in de verf aanwezig en dringen diep door in de plafond of wand. Ze zorgen voor een effectieve en langdurige werking. Er zijn ook schimmelwerende verven die werken met andere biociden.

  Anti-schimmel-coating

  Anti schimmel coating zorgt voor een schimmelbestendig plafond of wand

 3. Schimmelbestendige verf: Vormt een verflaag met ongunstige leefomstandigheden voor een schimmel. Een voorbeeld hiervan is kunstharsdispersie en copolymeerdispersie.
 4. Schimmelwerende verf: Vochtregulerende werking op basis van kalk. Vocht trekt in de kalkverf en droogt uit waardoor er geen schimmels kunnen ontstaan. Een nadeel; het actief schimmelwerende karakter van de verf neemt na verloop van tijd af. De verf moet daarom regelmatig opnieuw aangebracht worden om zo de werking te behouden.

  Let altijd op de vochtigheid in de ruimte: Wanneer de temperatuur en de vochtigheid in de ruimte constant ideaal zijn voor het ontkiemen van schimmels, is schimmelvorming na verloop van tijd met schimmelbestendige verf niet te voorkomen. Het is daarom heel belangrijk dat de ruimte goed geventileerd wordt.

NC Nano Coating voor beton, steen en tegels

BONUS TIP! – Bescherm beton, steen en tegels met echte Nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Tip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Top 3 schimmelbestendige en schimmelwerende verf

Het is altijd erg belangrijk om schimmelwerende verf aan te brengen in twee lagen; alleen een juiste dikte biedt voldoende buffercapaciteit. Daarnaast is het erg belangrijk om zichtbare schimmels en schimmelsporen eerst te behandelen met een schimmelreiniger en beschimmeld behang te verwijderen (verderop in het artikel vertellen wij meer over anti schimmel spray en schimmelvreters).

anti-schimmel-verf-Sigma-sigmaresist-fungi-matt
Aanbevolen

#1 Onafhankelijk getest: Sigma schimmelbestendige verf

Werkzame stof: kunstharsdispersie (gaat aantasting van de verf door bacteriën, schimmels of gisten tegen)

Omschrijving: Een afwerking met twee lagen Sigmaresist Fungi Matt resulteert in een optimale schimmelbestendigheid in vochtige en warme ruimtes, zoals de badkamer en keuken. De kunstharsdispersie zorgt voor een ongunstige voedingsbodem voor schimmels waardoor deze de verf niet aantasten.

Waarom nummer 1? De verf staat op nummer 1 in onze top 3 omdat de verf uitvoerig getest is door ACIMA (Agar diffusie test) waarbij is gebleken dat het zeer sterk werkt tegen de aangroei van schimmels op de verffilm. Daarnaast dekt de verf uitstekend en kun je de verf eenvoudig schoonmaken (Schrobklasse 2). Ook heb je er jaren plezier van, want zelfs de lichte kleuren vergelen niet. Dit maakt het een ideale verf voor zowel de woonkamer als badkamer, keuken of professionele aangelegenheden.

Verbruik:  7-8 m²/liter. Optimale schimmelbestandheid wordt verkregen bij twee lagen en door de muurverf aan te brengen in een egaal gesloten laag.

anti-schimmel-sikkens-alpha-humitex-sf
Voor slecht geventileerde ruimtes

#2 Schimmelbestendige verf voor slecht geventileerde ruimtes

Werkzame stof: copolymeerdispersie (gaat aantasting van de verf door bacteriën, schimmels of gisten tegen). Niet toepassen op oude olie- en alkydharsmuurverven in vochtige ruimten.

Omschrijving: Sikkens Alpha Humitex SF is een watergedragen, schrobvaste, schimmelwerende muurverf. Speciaal voor vochtige ruimtes waar slecht geventileerd kan worden.

Waarom nummer 2? De verf staat op nummer 2 omdat het een goede schimmelbestendige verf betreft, maar er helaas geen onafhankelijke onderzoeksresultaten bekend zijn (op het moment van schrijven). De verf krijgt goede recensies van zowel consumenten als professionele gebruikers. De verf wordt veel toegepast in de voedingsmiddelen- en zuivelindustrie, maar is ook zeker geschikt voor thuisgebruik als dekkende schimmelbestendige verf of als basis om over te schilderen met een andere muurverf.

Verbruik:  6-7 m²/liter. Twee lagen zijn aanbevolen.

Professionele keuze

#3  Schimmelbestendige verf met goede prijs/kwaliteit verhouding

Werkzame stof: kunstharsdispersie (met schimmelwerende functie in warme, slecht geventileerde ruimtes zoals badkamers).

Omschrijving: Wijzonol badkamer muurverf is een watergedragen (lees: oplosmiddelvrije) schimmelbestendige verf voor binnen, op basis van kunstharsdispersie. De schimmelbestendige verf droogt snel en is geschikt voor het behandelen van steenachtige ondergronden, zoals beton, plaatmateriaal, metselwerk en pleisterwerk.

Waarom nummer 3? Wijzonol is een degelijk merk voor een zeer betaalbare prijs. Het hoort bij de goedkopere verven uit deze top 3. De schimmelbestendige muurverf voor de badkamer wordt vooral verkocht voor budgetbewuste gebruikers. De verf wordt dan ook met name toegepast in badkamers, WC’s en vochtige ruimtes waar snel schimmel kan ontstaan. Ook wordt het door professionele schilders gebruikt. Ben je dus op zoek naar kwaliteit voor een lage prijs? Dan is dit een uitstekende keuze!

Verbruik:  rond 8 m²/liter. Twee lagen zijn aanbevolen.

anti-schimmel-verf-alabastine-badkamer-en-keukenverf
Budget keuze

Goedkope schimmelwerende verf in de badkamer

Zoek je schimmelwerende verf voor de badkamer of keuken voor een zacht prijsje? Deze schimmelbestendige muurverf dekt doorgaans in 1 laag, is bovendien afwasbaar en voordelig! Breng twee lagen Alabastine Muurverf 2in1 Badkamer & Keuken aan en je bent verzekerd van een schimmelbestendige werking.

De verf krijgt op de website van Alabastine uitsluitend goede reviews van consumenten die de verf prijzen om de dekkracht en de frisse witte kleur. Wil je de verf een kleur geven, dan kun je 5% kleurpasta vermengen met de schimmelwerende verf of de verf overschilderen met latex (hoeft geen schimmelwerende latex te zijn).

De bijzondere werking van anti schimmel coating met keramisch filter

Schimmelwerende verf wordt steeds innovatiever. Waar vroeger alleen producten op basis van zilverdeeltjes verkrijgbaar waren, kun je nu ook kiezen voor een geavanceerd systeem op basis van vochtregulering door middel van een keramisch filter.

schimmelwerende-verf

Gevaarlijke schimmels kunnen worden voorkomen met schimmelwerende verf

De poriën van het filter zijn in staat om waterdamp op te nemen, zodat de afwerking zelf feitelijk droog blijft en waardoor zich geen schimmels kunnen ontwikkelen. Daarnaast zorgen bepaalde zouten in de samenstelling ervoor dat schimmelvorming wordt tegengegaan. Wanden en plafonds hebben hierdoor precies het juiste vochtklimaat en schimmels hebben geen fijne voedingsbodem om te kunnen groeien.

Waarom kiezen voor deze verf tegen schimmel?

Een keramisch filter heeft niet alleen schimmelwerende eigenschappen maar beïnvloedt ook de temperatuur en akoestiek van een ruimte positief. Daarnaast hecht vuil en nicotine zich nauwelijks aan het oppervlak. Mochten er toch vlekken ontstaan dan kunnen deze makkelijk met lauw water en zeep worden schoongemaakt.

De coating is verkrijgbaar in alle gangbare kleuren, zoals RAL, NCS en de meeste Sikkens-kleuren.

Andere producten van hetzelfde merk die handig zijn tegen schimmel:

ProductOmschrijvingPrijs (indicatie)5 liter
Thermoshield VitalAktivSchimmelreiniger voor zichtbare schimmelsporenVanaf €31,46 (incl. BTW)
Thermoshield VitalPreventVerwijdert alle niet-zichtbare schimmelsporen (in combinatie met vernevelaar) Vanaf €93,78 (incl. BTW)
Dynafog VernevelaarT.b.v. het vernevelen van VitalPreventVanaf €665,50 (incl. BTW)

Kortingscode voor deze innovatieve verf

Wil je het product zelf aanbrengen? Dat kan zeker! Gebruik onze exclusieve kortingscode 1907 voor 5% korting op bovenstaande producten die je kunt bestellen in de webwinkel van Thermoshield.

Comfort verbeteren en stookkosten verlagen met gemiddeld 10%. Energie besparen was nog nooit zo prettig en eenvoudig!

Schimmel verwijderen en voorkomen

Schimmel ontstaat in alle gevallen door vocht. Bijvoorbeeld wanneer:

 • De ruimte erg vochtig is (luchtvochtigheid van 70%)
 • Er sprake is van (plaatselijke) condensvorming
 • De wand van binnen of buiten vocht of water opneemt (lekkage, beschadigingen etc.)

In geval van bouwtechnische schimmel oorzaken hebben wij helaas geen pasklaar antwoord. Wij raden je bij structurele vochtproblemen aan om een expert in te schakelen en de juiste maatregelen te nemen. Daarna kun je onderstaand stappenplan hanteren om schimmel te verwijderen van de muur in badkamer of keuken:

 1. Verwijder aangetast behang (wanneer van toepassing).
 2. Spray een schimmelreiniger op de aangetaste muur en laat 25-30 minuten inwerken.
 3. Reinig het behandelde oppervlak met water en zeep of soda tot alle schimmelsporen verwijderd zijn.
 4. Eventuele gaten in de muur dichtmaken met een vuller op cementbasis (schimmelsporen hechten niet op cement) en scheuren dichten met een acrylaatkit (op waterbasis).
 5. Breng eventueel voorstrijk of primer aan (volgens de instructies van de fabrikant).
 6. Eerste laag anti schimmel verf aanbrengen en laten drogen.
 7. Tweede laag anti schimmel verf aanbrengen en laten drogen.

Anti schimmel spray en schimmelreinigers

In geval van zichtbare schimmelsporen bestaan er ook zogenoemde schimmelreinigers. Schimmelreinigers kunnen rechtstreeks op bestaande schimmelplekken worden gespoten. Dit is een belangrijke stap in de aanpak van schimmels omdat de sporen zich anders weer als eerste zullen nestelen op de plek waar ze vandaan kwamen.

Indien de badkamer of de douche schimmel bevat raden wij het volgende product aan:

Meer Anti Schimmel Verf, Spray en Reinigers

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Schimmel verwijderen van zwaar beschimmelde muren

Schimmelreiniger-vernevelaar

Met een schimmelreiniger vernevelaar zoals deze kunnen ernstig beschimmelde ruimtes worden aangepakt

Zwaar verschimmelde ruimten ruiken muf. De schimmelsporen zijn daar actief, zowel in de muur als in de ruimte zelf.

Schimmels van de wand verwijderen en meteen overschilderen is dan niet voldoende; de sporen zetten zich dan opnieuw op de wand en plafond af.

Voor een optimale bescherming is het in dat geval aan te raden om ook onzichtbare schimmelsporen aan te pakken met een product als VitalPrevent.

Je kunt deze vloeistof verwerken m.b.v. een vernevelaar; hiermee wordt in korte tijd veel vloeistof in vernevelde vorm de te behandelen ruimte ingeblazen. Laat het product gedurende 60-90 minuten inwerken op de schimmelsporen en droog dan de ruimte d.m.v. ventileren of een droge doek.

Meer lezen over verf voor vochtige ruimtes?

Heb je een vraag over anti schimmel verf? Wij helpen graag!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *