DE BESTE PARKETLAK TOP 5

Transparant, mat, glans of in kleur; wij zetten de beste parketlak merken in Nederland voor je op een rij

De beste parketlak voor iedere vloerwens

Wanneer u aan de slag gaat met parket lakken is het gekozen product misschien wel de belangrijkste factor voor het eindresultaat. Houten vloeren die intensief worden belopen moeten een goede kwaliteit parketlak hebben die kan tegen een ongelukje en vergelen voorkomt. En of je nu gaat voor een transparante of gekleurde parketlak, glanzend of mat: je wilt de lak niet snel bij hoeven te werken.

In het verleden werden er vaak lakken gebruikt met ongezonde oplosmiddelen. Anno 2019 zijn bijna alle parket lakken op waterbasis. Beter voor mens en milieu en toch slijtvast en duurzaam. Er zijn éénpotsystemen (gebruiksklaar) en twee componenten lakken. Bij deze laatste meng je beide componenten (hars en verharder) waarna je het in een beperkte tijd op het parket moet aanbrengen.

Waar moet de beste parketlak aan voldoen?

 • De eindlaag moet goed bestand zijn tegen slijtage van schuivende meubels, wieltjes en natuurlijk het belopen van de vloer
 • Steentjes onder schoenen, spullen die vallen en rondslingerend speelgoed kunnen zorgen voor krassen. Krasvastheid en slagvastheid is dus een vereiste.
 • In een huis moet geleefd worden! Een goede parketlak kan dus tegen vloeistoffen en allesreiniger,
 • Hout verkleurt helaas na verloop van tijd. De beste parketlak gaat dit proces zo lang mogelijk tegen.

Daarnaast kan je nog meenemen (indien van toepassing) glansbehoud, hittebestendigheid en huisdierbestendigheid.

De keuze voor 1k of 2k parketlak

Wanneer je op zoek gaat naar een goede parketlak dan ziet je vaak op verpakkingen 1k of 2k staan. Dit staat voor 1 component of 2 componenten. Een 1 component parketlak breng je op dezelfde manier aan als een normale blanke lak. Een 2 componenten parketlak komt met iets meer gebruiksaanwijzing, maar daar staan dan ook weer voordelen tegenover! Hoewel de eigenschappen verschillen per product, kan je over het algemeen spreken over de volgende voor- en nadelen:

 • 1k parketlak: makkelijk aan te brengen. Verf is na openen ook nog houdbaar voor een tweede laag. Aantrekkelijke prijs per m2, minder slijtvast en bestand tegen vloeistoffen in vergelijking met 2k parketlak. Geschikt voor normaal belopen vloeren.
  Aanbevolen 1k parketlak: Vista Project parketlak (de meest slijtvaste 1k parketlak)
 • 2k parketlak: twee componenten mengen, vervolgens aanbrengen als normale verf. Verf is na openen beperkt houdbaar (potlife) en moet vaak in één keer worden aangebracht en voor de volgende laag een nieuwe verpakking. Duurder in aanschaf. Suprieure bescherming en slijtvastheid. Zeer goed bestand tegen bestand tegen olie, alcohol, koffie en wijn. In veel gevallen moeilijk brandbaar. Geschikt voor intensief belopen vloeren.
  Aanbevolen 2k parketlak: Vista Aqua 2k PU clear (supersterke afwerking voor wanden, vloeren, trappen en meubels)

Top 5 beste parketlak producten van dit moment

Gezien de hoeveelheid merken die parketlak aanbieden en alle afwerkingsmogelijkheden is het niet verwonderlijk als je de beste parketlak niet weet te kiezen. Daarom helpen wij je een handje met de lijst beste parketlak producten van dit moment:

Vista-Project-Parketlak
1e keuze

#1 Vistapaint 1k parketlak met de slijtvastheid van 2k

Ben je op zoek naar een ultra slijtvaste, matte en beschermende parketlak maar zie je het aanbrengen van een 2 componenten coating (2k) niet zitten? Dan is deze parketlak van Vistapaint iets voor jou! Vistapaint is een favoriet merk van vloerspecialisten en professionele schilders en nu kan je er ook zelf mee aan de slag! Een greep uit de voordelen:

 • Eén component, dus makkelijk zelf aan te brengen
 • Project kwaliteit – favoriet van vloerspecialisten
 • Mooie laagdikte en snel droog
 • Bestand tegen water, alcohol en reinigingsmiddelen – ideaal voor de woonkamervloer!

Theoretisch verbruik: 10 m²/liter.
Kleur: Transparant. Verkrijgbaar in zijdeglans en extra mat
Primer in dezelfde lijn: ja: Vista Project Parketprimer

vista_aqua_invisble_50_parketlak
Onzichtbare parketlak

Gedeelde 1e plaats: Vistapaint Invisible – ultra mat en natuurlijk uiterlijk

Heb je een prachtige houten parketvloer en wil je deze eigenlijk houden zoals het is, maar toch beschermen? Dan is onze tweede nummer 1 (we konden niet kiezen!)  de oplossing die je zoekt. Vista Aqua Invisible 5.0 is een waterverdunbare, twee componenten polyurethaan parketlak. Het zeer matte uiterlijk geeft de vloer een natuurlijke, onbehandelde uitstraling. Zelfs bij toepassing van meerdere lagen! Vanwege deze eigenschappen staat ook deze parketlak op 1 in onze ranglijst. Nog niet overtuigd? Dit zijn de voordelen:

 • Zeer geschikt voor houten vloeren (eiken, teak e.d.), trappen, parket, bamboe en OSB-platen.
 • Direct toepasbaar op eiken houtsoorten – bescherming tegen vergeling!
 • Onbehandelde uitstraling en extreem mat!
 • Goed bestand tegen huishoudelijke chemicaliën
 • Eenvoudige verwerking
 • Potlife: 2 uur

Let op: deze parketlak is niet bestand tegen huidvet. Wil je de lak toepassen op bijvoorbeeld de trap, dan kan is Vista Project Meubellak aan te raden.

Theoretisch verbruik: 8 m²/liter.
Kleur: Transparant en extreem mat. Tip: wil je liever hoogglans? Ga dan voor Vista Aqua 2k PU clear.
Primer in dezelfde lijn: niet nodig

hermadix-parketlak-extra
2e keuze

#2 Hermadix parketlak eXtra

In September 2001 voerde deze parketlak al de lijst aan van de best geteste vloer lakken door de Consumentenbond. Nu, 18 jaar later staat deze ijzersterke parketlak nog steeds in de top van de meest verkochte parketlakken in bouwmarkten en op bol.com. En wij begrijpen wel waarom. Deze parketlak is geschikt voor ALLE zacht- en hardhout soorten als grenen, eiken, teak, azobé en merbau. Parketlak eXtra is een waterverdunbare polyurethaan acrylaathars lak met een zeer hoge slijt- en stootvastheid. Het product is sneldrogend, geurarm, waterafstotend, niet vergelend en bestand tegen intensief gebruik.

Theoretisch verbruik: 10 m²/liter. (inhoud vanaf 0,75 tot 4 liter)
Verkrijgbaar in de glansgraden: extra mat, zijdeglans en hoogglans.
Extra: Wil je eerst de vloer een ander kleurtje geven met parketolie? Na het aanbrengen van hermadix parketolie kan je de parketvloer schilderen met de parketlak van hetzelfde merk.

Rigostep-skylt-parketlak
3e keuze

#3 Onzichtbare bescherming met Rigostep Skylt

Wil je de prachtige onbehandeld hout look bewaren op je parketvloer? Dan zijn de twee component parketlakken van Skylt de beste keuze. Al sinds 1938 ontwikkelt en produceert dit merk vloerlakken en zijn het dus echte ervaren specialisten op dit gebied. Vakblad Mobilia vloeren publiceert in 2005 testresultaten van 26 matte parketlakken en zegt over dit merk: “Niets is matter dan Skylt” Met een glansgraad van minder dan 5* is dit product net zo mat als onbehandeld hout en door een enigszins blekende werking, bewaart het ook de “natural look” van de ondergrond en gaat het vergeling tegen.

Het nadeel van deze parketlak is dat al dit moois helaas komt met een stevig prijskaartje. Vandaar de derde plaats in onze top 5 beste parketlak!

Theoretisch verbruik: 10 m²/liter (inhoud 1 tot 4 liter)
Potlife na mengen = +/- 3 uur
Verkrijgbaar in Ultramat

Prijs/kwaliteit

#4 Professionele kwaliteit: Trae Lyx Naturel Extreme Ultra Mat

Het merk Trae Lyx is specialist in bescherming van hout: van meubels tot vloeren! Geef je vloer optimale bescherming met deze speciaal door Trae Lyx ontwikkelde transparante parketlak in ultra mat. Het betreft een 2-componenten parketlak en die is dan ook voor gevorderde klussers aan te bevelen. De watergedraken 2k parketlak beschermt parket en hardhouten vloeren en creëert een onbehandelde uitstraling. De lak is snel droog en geurarm, ook is de parketlak kras- en slijtvast, dus voor intensief gebruik van de houten vloer ideaal. De transparante lak vloeit mooi uit en beschermt jaren met een mooie matte uitstraling. Geschikt voor parket, houten trappen, houten vloeren en meubels. Ben je op zoek naar ultra matte bescherming voor intensief gebruikte houten vloeren? Kies dan voor deze terechte nummer 4!

Theoretisch verbruik: ca. 11 m²/liter
Kleur: blank; ultra mat

Trae-lyx-parketlak
Mat voor hardhout

#5 Trae-lyx parketlak voor harde houtsoorten en intensieve belasting

Trae-Lyx Parketlak Mat Blank is een glasheldere blanke lak, die door de unieke samenstelling niet vergeelt. De kleur van het hout zal na behandeling nagenoeg niet veranderen. De lak is vrijwel reukloos. De matte lak geeft de behandelde objecten een uitstraling alsof deze met olie behandeld zijn. De lak is helaas alleen geschikt voor harde houtsoorten. Zoek je een goedkoper alternatief voor Rigostep SKYLT en heb je een parket van een harde houtsoort? Dan is deze #5 een geschikte keuze!

Theoretisch verbruik: 12 m²/liter (inhoud vanaf 750 ml tot 2,5liter)
Kleur: Blank in mat en zijdeglans

Parket lakken? Lees dit eerst!

Er zijn zachte, harde en vette houtsoorten. Ook bevatten sommige houtsoorten inhoudsstoffen (bijvoorbeeld looizuur). Daarnaast zijn er een aantal houten oppervlakken die zeer moeilijk of zelfs niet te behandelen zijn met een parket lak. Dit zijn bijvoorbeeld vloeren die al in de was of olie staan, vochtige vloeren en zeer zachte houtsoorten.

Een-houten-vloer-lakken

De juiste parketlak voor een duurzaam resultaat zonder verkleuren, doorbloeden of hechtingsproblemen

Standaard regels om rekening mee te houden:

 • Het vochtgehalte in het hout mag maximaal 9% zijn
 • Vet en was altijd eerst verwijderen
 • Slecht hechtende of deels doorgesleten laklagen verwijderen
 • Bij twijfel over de ondergrond een proefvlak aanbrengen
 • Na ontvetten en/of na reinigen altijd met schoon water naspoelen
 • Primer- en/of isoleerlagen niet schuren
 • Één laag per dag versnelt het doorharden
 • Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid hebben grote invloed op de
  snelheid van drogen en doorharden.

Bekijk in dit overzicht de meest voorkomende houtsoorten en aanbevolen behandeling:

HoutsoortBehandeling Voorbeelden
Zacht houtRelatief elastische parket lak of blanke lak aanbrengen (bijvoorbeeld op basis van polyurethaan).Vuren, grenen, geperste soorten als kurk (alleen zware persing), multiplex en vezelplaat.
Zeer zacht houtMoeilijk of zelfs niet te behandelen. Professioneel advies inwinnen. Vuren, zachte kurkvloeren en spaan/vezelplaat.
Vet hout Voor lakken eerst schuren en dan ontvetten met thinner. Afzelia met ammonia ontvetten.Onkergekleurde hardhoutsoorten die van nature vet zijn, als teak, afzelia, mahonie, palissander en wengé, maar ook oud grenen.
Hard hout Voor lakken eerst schuren en dan ontvetten met thinner. Zuigende houtsoorten (bijvoorbeeld beuken) eerst in grondlak zetten.Merbau, mahonie beuken, essen, eiken
Hout met tanine of agressieve inhoudsstoffenHet looizuur reageert met lakken en geeft verkleuring en problemen bij het drogen. Gebruik een speciale primer of impregneer die dit tegengaat.Eiken, kastanje kambala, afzelia en basralocus.
Hout met kleurstoffen Isolerende grondlaag aanbrengen voor het lakken.De bekendste is merbau; maar vrijwel alle donkergekleurde soorten kunnen oplosbare kleurstoffen bevatten

Direct Parketlak kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Voordeel van zelf een parketvloer verven of dit laten doen

Een professionele applicateur kan het houttype, huidige staat van de ondergrond en behandelingswijze ter plaatse correct voor je vaststellen. Maar dit is niet het enige voordeel.

Vakmannen maken gebruik van professionele blanke parketlak waarmee er een duurzaam resultaat wordt behaald van 10 tot 14 jaar. Bij consumentenlak is dit 8 tot 10 jaar. Daarnaast beschikt een professionele applicateur over schuurmachines en diverse handige tools waardoor je snel het houten oppervlak weer kunt belopen.

Tot slot heb je bij professionele parketlak vaak meer keuze qua uitstraling; bijvoorbeeld extreem mat of juist een geoliede look voor de houten vloer of wand.

Natuurlijk zijn er ook algemene voor- en nadelen die voor alle blanke lakken gelden. Zo bieden alle blanke lakken een goede weerstand tegen vloeistoffen en hebben ze weinig noodzakelijk onderhoud nodig. Je moet er wel rekening mee houden dat een parketlak niet lokaal kan worden bijgewerkt. Wil je dit wel? Dan kan je beter de vloer (laten) oliën of beitsen.

Parket lakken uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Reeds behandelde en onbehandelde parketvloer schilderen

Stappenplan voor onbehandelde houten vloeren:

 1. Ontvet en schuur het oppervlak
 2. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en stofvrij is door gebruik van een krachtige stofzuiger
 3. Breng indien nodig een isoleerlaag of grondlak aan
 4. Breng een laag parketlak of 2 componenten blanke PU lak aan
 5. Een tweede laag aanbrengen
 6. Schuur het oppervlak als de tweede laag compleet droog is
 7. Gebruik een krachtige stofzuiger om het oppervlak stofvrij te maken
 8. Breng de laatste laag aan in de gewenste glansgraad
 9. Breng eventuele antislip additieven aan.
 10. Laat het drogen en uitharden.

Stappenplan voor reeds behandelde houten vloeren:

Let op: Alle verontreinigingen als bijv. olie-, vetvlekken, dienen eerst volledig verwijderd te worden, alvorens met de overige bewerkingen begonnen kan worden. Heeft u een vloer/wand die eerder met was of olie is behandeld? Win dan altijd advies in van een professional.

 1. Ontvet en schuur het oppervlak
 2. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en stofvrij is door gebruik van een krachtige stofzuiger
 3. Breng een laag parketlak of 2 componenten blanke PU lak aan
 4. Tweede laag aanbrengen in de gewenste glansgraad
 5. Breng eventuele antislip additieven aan.
 6. Laat het drogen en uitharden.

Natuurlijk betreft het hier slechts een algemeen advies voor het lakken van houten vloeren en wanden. Neem voor een advies op maat contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Lakken van parket en houten vloer uitbesteden

Deze klus uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *