Nanocoating.nl

Muur waterdicht maken – De 4 beste opties

Muur waterdicht maken: verschillende opties

Vocht in je binnen- en buitenmuren wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. De schade kan flink in de papieren lopen en ook voor je gezondheid is het absoluut niet bevorderlijk. De gevolgen van waterschade in je muren:

 • Het veroorzaakt scheuren, vooral als het vriest;
 • Doorslaand vocht;
 • Ontstaan van schimmels;
 • Verergering van reuma en astma;
 • Allergieklachten;
 • Bruine vlekken op de muren.

Deze gevolgen hebben vaak een duidelijke oorzaak: slecht voegwerk of veroudering van de steenstrips.

Gelukkig zijn er manieren om je muur waterdicht te maken, zodat negatieve gevolgen voor je gezondheid en portemonnee kunnen worden voorkomen.

Een-muur-waterdicht-maken

Een muur waterdicht maken voorkomt vochtschade

Hieronder bespreken we er 4:

 1. Waterglas aanbrengen
 2. De muur impregneren met een impregneermiddel
 3. Een coating gebruiken
 4. Bitumenverf aanbrengen

ruwol-waterglas
Ruwol waterglas

Optie 1 Waterglas aanbrengen (voordelig!)

We beginnen met de eerste en meteen de voordeligste optie: het aanbrengen van waterglas om je muren waterdicht te maken. Waterglas, ook wel Kiesol of Natrium Silicaat, is een uitzonderlijk middel om objecten waterdicht te maken. Deze vloeistof reageert op kalk, waardoor muur of vloer direct waterdicht wordt. Alles over de toepassingen, producten en werkwijze vind je hier.

 • Injecteer in de muur om keldermuren, vloeren of funderingen waterdicht te maken.
 • Meng met betonmortel, klei en specie voor een waterdichte muur

Voordelen: Zeer voordelig in de aanschaf
Nadelen: Kan niet uitwendig worden aangebracht. Moet met de muur vermengd zijn bij metselen of later geïnjecteerd worden

Impregneermiddel

Optie 2 muur waterdicht maken middels impregneren / hydrofoberen

De tweede manier om je buitenmuur waterdicht te maken is door te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Een impregneermiddel zorgt er namelijk voor dat het oppervlak, in dit geval je muur, wordt beschermd tegen vocht. De bijna onzichtbare coating zorgt ervoor dat er een barrière ontstaat tussen de muur en alle invloeden van buitenaf, zoals het weer. Door deze beschermende laag kan doorslaand vocht niet langer in de muur trekken en zal vuil zich niet of minder snel aan het oppervlak hechten. Wil je meer weten over de kosten, effecten, producten en werkwijze? Je vindt het complete stappenplan hier.

Voor het impregneren van je gevel zijn er diverse impregneermiddelen verkrijgbaar. Vaak zijn ze gebruiksklaar en eenvoudig aan te brengen met kwast of roller. Gevelimpregneer maakt de meeste minerale ondergronden waterdicht. Het is onder andere geschikt voor het waterdicht maken van:

 • gasbeton en vele betonsoorten.
 • kalkzandsteen
 • minerale-pleisters
 • niet geglazuurde tegels en kunststeen (cementgebonden)
 • minerale-verven

Voordelen: levensduur van de muur wordt verlengd, bescherming tegen vorstschade
Nadelen: na 10 jaar moet de klus herhaald worden, muur moet droog en in goede staat zijn voor aanbrengen

Waterafstotende-verf-trae-lyx-naturel-finish
Muurcoating

Optie 3 een waterdichte muurcoating aanbrengen

Naast waterglas aanbrengen en impregneren is er nog een optie: een waterdichte coating. Een veelgebruikte coating voor het muur waterdicht maken is bijvoorbeeld  TraeLyx Naturel finish. Deze coating zorgt voor een vrijwel onzichtbaar waterdichte coatinglaag op latex muren, gestucte muren, minerale ondergronden en betonlook muren. Ook donkere muren of zuigende steenachtige ondergronden kunnen veilig gecoat worden met Traelyx naturel finish, zonder dat er risico bestaat op witte vegen/vlekken.

Dit betreft een tweecomponenten coating op basis van polurethaan (PU) er zijn echter nog vele andere varianten, zoals:

 • Nano coatings;
 • Vloeibare rubbercoatings;
 • Tweecomponenten Epoxy-coatings;
 • Tweecomponenten PU-coatings;
 • Kunststofcoatings.

We hebben alle voor- en nadelen van deze verschillende coatingsoorten samengevat in dit artikel.

Voordelen: verschillende oplossingen voor verschillende muren. Beschermen & verfraaien in één keer mogelijk
Nadelen: sommige coatings zijn kostbaar of kunnen het beste worden aangebracht door een vakspecialist

zwarte-teer
Bitumenverf

Optie 4 Bitumenverf / teercoating

Voor plaatsen waar de zon niet schijnt, zoals mestkelders, silo’s, ondergrondse tanks etc. is bitumenverf de oplossing voor het waterdicht maken van je muren. Bitumenverven zijn namelijk niet UV bestendig en zullen afbreken onder invloed van zonlicht, maar het is wel een betaalbaar en hoogwaardig kant en klaar product dat na uitharding een waterbestendige afdichtlaag vormt.

Bitumenverf is makkelijk te verwerken en beschermt oppervlakken, zoals ijzer, beton, staal, steen en hout. Door de speciale polymeren is deze verfsoort flexibel en bestand tegen zuren. De muurverf is smaak- en reukloos en absoluut niet schadelijk voor mens, dier en milieu. Bitumenverf is altijd zwart en niet bedoeld voor het verfraaien van de muur.

Voordelen: makkelijk zelf aan te brengen, niet duur
Nadelen: kan niet tegen zonlicht. Het is geen “mooie” verf

Buitenmuur waterdicht maken door een specialist

Liever niet zelf aan de slag met het waterdicht maken van de muur? Met name bij de buitenmuur of bij bestaande vochtproblemen kan het verstandig zijn om een specialist in te schakelen. De prijs is afhankelijk van de manier van waterdicht maken. Hydrofoberen (impregneren) van de gevel kost tussen de 10 en 15 euro per m² en schilderwerk €25-40,- per vierkante meter.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
7 antwoorden
 1. Stephan zegt:

  Hoi, volgens mij wordt er bij alle genoemde oplossingen uitgegaan dat de buitenkant van de muur behandeld wordt. Wat zou een goede oplossing zijn om de binnenkant van de buitenmuur, voordat er issolatie en een binnenmuur worden aangebracht, vochtwerend te maken? We maken dus zelf een spouwmuur, maar willen eerst de buitenmuur aan de binnenkant vochtwerend maken.

  Beantwoorden
 2. Kenneth zegt:

  Hallo!
  Graag zou ik douchewand dat betegeld is met laagjes natuursteen waterafstotend maken. Dit om te zorgen dat het water niet tussen de openingen loopt om schimmels te voorkomen. De natuursteen zijn grijze laagjes boven op elkaar en zou dus een soort van transparante coating of dergelijke moeten zijn.

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Hoi Kenneth,

   Zo te horen ben je op zoek naar een transparante tweecomponenten polyurethaan coating. Met de juiste primer kan deze ook op natuursteen worden aangebracht.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 3. Paul De Wals zegt:

  Geachte, ik zou ons tuinhuis, opgebouwd in grijze, poreuze betonstenen, graag willen waterdicht maken en daarna schilderen (van de buitenmuren). Welke welke verf (UV-bestendig + kleurvast) zou ik hiervoor dan moeten bestellen, en hoeveel lagen moet ik dan schilderen ? De te schilderen oppervlakte bedraagt ca. 60 m².

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Paul,

   Voor een betonstenen buitenmuur kan je de Sikkens Alphatex IQ gebruiken. Deze is goed weervast en dekt uitstekend. Het merk staat bekend om kwaliteitsverf dus over de kleurvastheid hoef jij je geen zorgen te maken. Gebruik wel een fixeermiddel vooraf (zoals de Sikkens Alpha Aquafix uit dezelfde lijn) om de zuigende werking van de poreuze betonstenen op te heffen. Je hebt minimaal 2 lagen nodig.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 4. Ruben zegt:

  Hallo! Goed artikel, zeer leerzaam. Korte vraag. Als ik zoek op waterglas kom ik ook (natron)waterglas producten tegen (1lt van merk Orphi) bij diverse drogisterijen. Is dit hetzelfde als het waterglas/kiesol waar jullie het in dit artikel over hebben? Kan ik deze dus ook gebruiken om de muur mee waterdicht te maken? Bedankt en groeten, Ruben

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Ruben,

   Bedankt voor je compliment!

   Wij zijn helaas niet bekend met natron waterglas van Orphi en kunnen dus helaas niet zeggen of dit dezelfde werking heeft. Als we de informatie lezen zou het goed kunnen, maar we raden je aan het voor de zekerheid even na te vragen bij de betreffende drogisterij.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *