Nanocoating.nl

Kwasten schoonmaken (en bewaren) doe je zo

Een verfkwast die je hebt gebruikt bij het aanbrengen van acrylverf maak je op een andere manier schoon dan kwasten met verf op basis van terpentine. En wist je dat er een speciale kwastenreiniger bestaat? In dit artikel lees je niet alleen alles over kwasten schoonmaken en kwasten bewaren, maar we vertellen je ook wat je het beste kunt doen met gebruikte verfrollers en verfbakken.

Kwasten bewaren (en verfrollers) – zonder uitdrogen

Een verfklus kan soms lang duren waardoor je niet alles binnen één dag af krijgt. Om de volgende dag dan weer snel verder te kunnen, is het belangrijk dat je de verfkwasten en verfrollers goed bewaart. Het is niet nodig om deze grondig schoon te maken, maar je wilt natuurlijk ook niet dat de verf opdroogt en je de kwasten niet meer kunt gebruiken. Gelukkig is dit heel makkelijk te voorkomen door de haren van de kwast en het uiteinde van de roller in aluminiumfolie te wikkelen.

Verfkwasten in water bewaren

Kwasten bewaren kan  je heel makkelijk doen in een pot met water.

Plak vervolgens wat tape om de handvaten, stop de schilderspullen allemaal in een luchtdichte plastic zak en bewaar het op een droge plek. Op deze manier kun je de verfkwasten en rollers tot wel twee dagen bewaren.

En andere manier om kwasten te bewaren tot de volgende dag is door deze in een pot met water te zetten. Deze manier van kwasten bewaren wordt vaak door professionele schilders gebruikt. Wanneer je de kwasten dan weer nodig hebt hoef je alleen het water er af te slaan en kun je weer aan de slag. Heel simpel dus!

Kwasten schoonmaken – zo bewaar je ze een langere tijd

Goede kwasten zijn een investering, maar maken je verfklus een stuk gemakkelijker. Als je kwasten voor een langere tijd wilt bewaren, moet je deze goed schoonmaken voordat je ze wegstopt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, omdat er ook verschillende typen verf zijn. Zo maak je een kwast die gebruikt is bij verf op waterbasis op een andere manier schoon dan verf op terpentinebasis. Hieronder leggen wij precies uit hoe je dit doet.

Acrylverf kwasten schoonmaken met water

Acrylverf wordt ook wel verf op waterbasis genoemd. Het schoonmaken van kwasten met acrylverf kan dan ook heel gemakkelijk gedaan worden met warm water. Voordat je begint met reinigen, haal je eerst zoveel mogelijk verf van de kwast met een plamuurmes, doe dit bijvoorbeeld op een oude krant. Leg de kwasten vervolgens in een bak met warm water en laat ze ongeveer twee uur weken. Droog de kwasten daarna goed af met een schone doek en je bent klaar! Zorg er nog wel even voor dat je de kwasten op een droge plek bewaart.

Let op: gooi het verontreinigde water niet zomaar weg. Laat het in plaats daarvan bezinken waarna je het water van de verfresten afgiet en deze laat drogen.

Kwasten schoonmaken met terpentine in 5 stappen

Het schoonmaken van kwasten met verf op terpentinebasis is iets lastiger, maar gelukkig niet onmogelijk. Hiervoor heb je nodig: een plamuurmes, twee glazen potten (bijvoorbeeld oude augurkpotten), terpentine en groene zeep.

verfkwasten schoonmaken

Door verfkwasten schoon te maken heb je er jarenlang plezier van.

Stap 1: Schoonmaken met plamuurmes; haal eerst zoveel mogelijk verf van de kwast met een plamuurmes, doe dit bijvoorbeeld boven een oude krant.

Stap 2: Spoelen met terpentine; pak een van de glazen potten en doe hier een laagje terpentine in. Spoel vervolgens de kwast schoon in de pot met terpentine.

Stap 3: Droogdraaien; haal de kwast uit de pot en haal deze langs de rand zodat de terpentine eruit loopt. Houdt de steel vervolgens tussen twee handen en rol de kwast hard heen en weer. Zorg ervoor dat het onderste gedeelte van de kwast in de pot blijft zodat de spetters niet overal heen vliegen.

Stap 4: Naspoelen; spoel de kwast na in de tweede glazen pot met schone terpentine. Maak ook nu weer de draaibewegingen.

Stap 5: Wassen met zeep; was de kwastharen nog even met groene zeep en spoel dit af met water. Vergeet niet om nog een keer de kwast droog te draaien en klaar is Kees!

Voordat je de kwasten weglegt wikkel je ze in keukenrolpapier welke je met een elastiekje of tape vastmaakt. Zo kun je de kwast stofvrij op een droge plek opbergen. Gooi de gebruikte terpentine niet weg! Voeg in plaats daarvan de twee potten samen in één pot en sluit deze af. De verfresten zullen naar beneden zinken waardoor je de volgende keer de opgedreven schone terpentine weer kunt gebruiken voor een nieuwe schoonmaakbeurt. De uitgezakte verfdelen laat je indrogen en kun je weggooien bij het restafval.

Let op: alleen als de verf helemaal opgedroogd is, is het geen chemisch afval en mag je het bij het huisvuil weggooien.

Verflaag expert tip

Net als de kwasten waarmee verf is aangebracht, kun je kwasten waarmee olie is aangebracht reinigen met terpentine of kwastenreiniger. Door de stappenplannen hierboven te volgen heb je ook deze kwasten zo weer schoon!

Kwastenreiniger voor super zachte verfkwasten

Alabastine kwastenreiniger

Alabastine
Kwastenreiniger

In plaats van terpentine kun je verfkwasten ook goed schoonmaken met een kwastenreiniger! De kwastenreiniger van Alabastine zorgt niet alleen voor schone kwasten, maar maakt de haren ook nog lekker zacht! Op deze manier blijven de kwasten in goede conditie en kunnen ze langer mee. Daarnaast werkt de kwastenreiniger effectiever en sneller dan terpentine (Let op: kwastenreiniger is niet geschikt voor acrylverf). Hoe ga je te werk?

Stap 1. Veiligheidsstrip verwijderen; verwijder voorzichtig de metalen afdichting onder de dop.

Stap 2. Onderdompelen; giet de kwastenreiniger in een glazen pot of metalen blik (geen plastic!) en doop de haren van de kwast er helemaal in.

Stap 3. Masseren; laat het 3 minuten inwerken en masseer vervolgens de haren.

Stap 4 Uitknijpen en naspoelen; knijp de kwast goed uit in een doek. Spoel het vervolgens nog een keer na met water en je bent klaar!

Tip: verwijder eerst zoveel mogelijk verf van de kwast met een plamuurmes, zo gaat de kwastenreiniger langer mee!

Direct terpentine of kwastenreiniger kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Kun je een verfroller ook schoonmaken?

Het schoonmaken van een verfroller is een hele klus die niet alleen veel tijd kost, maar waarbij ook veel water en chemisch afval verbruikt wordt. Het is beter om één verfroller per keer te gebruiken en voor een nieuwe klus dus ook een nieuwe verfroller te gebruiken. Dit is niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het milieu. Wanneer je de klus niet gelijk af krijgt, wikkel je de verfroller in aluminiumfolie en kun je het de volgende dag gewoon weer gebruiken. Ben je klaar met de verfklus? Laat de verfroller dan helemaal opdrogen en gooi het weg met het restafval.

Verfbak hergebruiken (zonder te reinigen)

Verfbakken kun je prima hergebruiken, en dat zonder de bakken te hoeven schoonmaken! Het enige wat je nodig hebt is aluminiumfolie (en de verfbak zelf natuurlijk). Voordat je de verf in de bak giet, wikkel je eerst aluminiumfolie over de verfbak heen. Druk de folie goed aan zodat het stevig vastzit. Giet nu de verf in de bak en je bent klaar om te verven! Wanneer je klaar bent met de klus kun je gemakkelijk de folie in elkaar vouwen en weggooien. Zo heb jij weer een schone verfbak.

Komt deze tip te laat en heb je de verf al in de bak zitten? Laat dan de gebruikte verfbak opdrogen. Draai vervolgens de bak op de kop en sla op de onderkant. Vaak valt de opgedroogde verflaag er dan zo uit. Zorg er wel voor dat je er bijvoorbeeld een oude krant onder hebt liggen, zo kun je het makkelijker weggooien.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verfproducten?

Heb je een vraag over kwasten schoonmaken? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *