Nanocoating.nl

Alles over auto coating – van soorten tot prijzen

Een auto waar het water zo af loopt en vuil niet aan de lak hecht. Klinkt goed toch? In dit artikel lees alles over auto coating; van wat het precies inhoudt en welke soorten er zijn tot de voor en nadelen. Zo weet jij straks precies welke coating geschikt is voor jouw auto!

Wat is een auto coating?

Een auto coating beschermt de auto tegen invloeden van buitenaf. Dit komt doordat de coating een flinterdunne laag achterlaat. Deze laag wordt ontzettend hard en vormt zo een beschermende laag over de lak van de auto heen. Met zo’n coating is de auto beschermd tegen UV-straling, regen, steenslag en ander stof en vuil. Een extra pluspunt daarbij is dat wanneer je per ongeluk een krasje maakt, deze vaak in de coating-laag zit en makkelijk te verwijderen is bij het polijsten van de lak. Erg handig dus!

Verschil auto coating en autowas

Een coating en een autowax beschermen de lak beide tegen vuil, toch zit er wel verschil tussen de beide producten. Een autowax is namelijk een zelf-opofferend product. Dit betekent dat de wax het vuil op de lak weert door zijn eigen laag op te geven. Dus hoe viezer de auto, hoe sneller de wax laag weg is. Een wax breng je daarom vaker aan om de lak te blijven beschermen.

Verschil auto coating en sealant

Een sealant biedt, net als coating en wax, bescherming tegen vuil. Een sealant heeft vergelijkbare eigenschappen met een wax maar beschermd de lak net wat beter, waardoor het ook wat duurder is. Daarnaast is een sealant vaak makkelijker om mee te werken en slijt het minder snel. Toch is een sealant nog niet zo duurzaam als een coating. Een coating is namelijk harder, slijt minder snel en werkt beter.

Soorten auto coatings (+ kosten)

Er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om een auto coating. Reparatie na schade, bij renovatie of voor een upgrade; het kan allemaal. Zo zijn er coatings voor roestige benzinetanks, krassen in de lak, beschadigde velgen, extra sterke bescherming voor de lak, een verkleurd dashboard of autobekleding en meer.

Wanneer je op zoek gaat naar auto coatings kom je vaak de termen nano coating, keramische coating en glass coating tegen. Soms wordt gedacht dat al deze begrippen hetzelfde betekenen, maar dit is niet het geval. Wij leggen je uit wat welke coating doet:

 1. Glascoating auto: Een coating op basis van vloeibaar glas (Siliciumdioxide), speciaal ter bescherming van autolak. Bestand tegen krasvorming en bijzonder waterbestendig. De eindlaag geeft een glimmende glasachtige uitstraling aan de lak. Bescherming van 5 tot 10 jaar.
  – Vanaf €500,- bij een vakgarage
  – Wordt alleen aangebracht door specialisten
 2. Keramische coating: Lijkt veel op glascoating, maar is zeker niet hetzelfde! Dit coatingtype geeft ook glans en bescherming aan je auto, maar minder lang (6 tot 12 maanden). Er hangt dan ook een lager prijskaartje aan.
  – Vanaf €250,- bij een vakgarage, vanaf €80,- online
  – Zelf aanbrengen of aangebracht door specialisten
 3. Nano glascoating: Hier spreken we over speciale coatings die ontworpen zijn voor autoglas en lak. Deze coatings zorgen ervoor dat water zo van je ramen en lak afrolt en vuil veel makkelijker te verwijderen is. Verkrijgbaar in sprayvorm en vloeistofkits (particulier), verwerkt in het glas (fabricage), of vloeibaar (garage).
  – Vanaf €500,- bij een vakgarage, vanaf €20,- online (autoruiten) en €80,- (autolak)
  – Particulier te bestellen via webshops en eenvoudig zelf aan te brengen

Verflaag expert tip

Let op: alleen nano glascoating kun je eenvoudig zelf aanbrengen. Een keramische lakverzegeling of glascoating voor autolak is een stuk moeilijker en vereist enige kennis en ervaring.

Een greep uit de mogelijke producten:

Motip Spuitbus Undercoating Bitumen
Motip roest-
bescherming

(Anti roest auto coating)

Motip removable coating
Motip verwijderbare lak spray

(Lak auto coating)

9H Mr. Fix Auto Ceramics Coating
Car Polish
Glass Coating

(Keramische auto coating)

Auto coating spray
Nanoglans auto
coating spray

(Nano coating auto)

De voordelen en nadelen van auto coating op een rij

Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten coatings voor in en op de auto. Iedere coating heeft eigen voor- en nadelen en alternatieve producten. Lees je daarom altijd goed in en overleg eventueel met je garage voordat je begint. Over het algemeen zijn de volgende voor- en nadelen te noemen voor auto coatings die je op de laklaag aanbrengt:

VOORDELEN

 • Auto coating gaat lang mee (1 tot 5 jaar) en kan veel hebben.
 • De auto ziet er super glanzend uit; voorwaarde is wel dat de auto coating goed aangebracht is en voldoende tijd krijgt om uit te harden.

  Auto coating

  Auto coating heeft zowel voor- als nadelen. Lees je altijd goed in!

 • Coating is waterafstotend; water glijdt gemakkelijk van de lak of ruiten af.
 • Onderhoud is simpel; het wassen en spoelen van de auto is vaak genoeg om de lak weer te laten glanzen.
 • Auto coating biedt weerstand tegen chemicaliën.
 • Er is een zekere mate van krasbestendigheid; lichte krassen komen in de coating laag terecht en kunnen makkelijk gepolijst worden.
 • Het is niet meer nodig om de auto regelmatig te polishen of waxen.

NADELEN

 • Een auto coating is duurder dan een wax of seleant.
 • De voorbereiding moet feilloos zijn; voor een goede hechting moet de ondergrond perfect schoon zijn.
 • Het kan lastig zijn om mee te werken; te veel aanbrengen kan zorgen voor dikke ongelijke coating lagen.
 • Aanbrengen vereist kennis en ervaring; wanneer de coating eenmaal uitgehard is, is het erg moeilijk om dit weer te verwijderen.
 • De coating heeft tijd nodig om uit te harden; dit kan 24 tot 48 uur duren, waarbij de auto droog moet blijven.
 • Auto coating verbergt geen imperfecties; wanneer er al krassen in de lak zitten, kan de coating dit niet verwijderen of verbergen.

Direct auto coating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Coating zelf aanbrengen – hier moet je op letten

Zoals al eerder beschreven is het aanbrengen van een keramische- of glascoating niet een makkelijk klusje. Zo moet je er zeker van zijn dat je werkt in een smetteloze werkruimte en moet de voorbereiding perfect zijn. Een stofje, kruimel of zandkorrel kan al zorgen voor een oneven resultaat. Ga daarom als volgt te werk:

 • De auto en velgen grondig wassen in een wasstraat en daarna nog eens met de hand om er zeker van te zijn dat alle onderdelen volledig stof- en vuilvrij zijn.
 • Hierna de auto handmatig drogen met een microvezel doek.
 • Middels een techniek genaamd kleien (clayen) alle verontreinigingen die diep in de lak zijn getrokken verwijderen.
 • Met een polijstmachine de lak ontdoen van krassen. Aanbevolen om dit in meerdere stappen te doen voor een even resultaat.
 • Een professioneel ontvettingsmiddel toepassen voor optimale hechting.
 • Minimaal 3 glascoating lagen aanbrengen en iedere laag volgens de droogtijd uitharden.
 • De rubbers en velgen tevens ontvetten en behandelen met een speciale coating voor optimale glans en bescherming.
 • Tot slot een nano coating op de autoruiten aanbrengen zodat ook deze een hydrofobische bescherming genieten.

De klus uitbesteden

Het zelf aanbrengen van een auto coating is dus zo makkelijk nog niet. Wil je zeker zijn van een professioneel resultaat? Dan kun je terecht bij een vakgarage bij jou in de buurt of plaats je de klus gemakkelijk online door op de link hieronder te klikken:

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over coating?

Heb je een vraag over auto coating? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *