Nanocoating.nl

Welke korrel schuurpapier past bij mijn klus?

Schuurpapier vind je in allerlei vormen en maten. Van papier met hele fijne korrels tot schuurpapier voor het grove werk, voor elke klus is er wel een passend vel te vinden. Maar de vraag is dan natuurlijk; welke korrel schuurpapier past bij mijn project? We leggen het je allemaal uit in dit artikel!

Waarom is schuren nodig?

Schuren is niet zo’n leuk klusje en zouden we het liefst helemaal overslaan. Toch is het vaak wel nodig ter voorbereiding op lakken of verven. Door te schuren verwijder je namelijk niet alleen een oude verflaag, maar maak je de ondergrond ruwer waardoor de verf straks beter hecht. Daarnaast kun je door te schuren ook nog eens oppervlakkig roest en verweerd hout verwijderen. Zo voorkom je dat de ondergrond ruw aanvoelt, verschillen tussen materialen zichtbaar worden en kleurverschil. Dit alles zorgt voor een strakker eindresultaat!

Soorten schuurpapier – van fijne tot grove korrel

Voordat we weten welk schuurpapier we nodig hebben voor een klus, is het handig om te kijken naar welke soorten schuurpapier er allemaal zijn. Het verschil tussen het ene en het andere stukje schuurpapier zit hem in de grofheid van de korrel. Hoe grof of fijn het schuurpapier is, wordt aangegeven met een cijfer. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Zo heeft schuurpapier met P60 bijvoorbeeld heel weinig (grotere) korrels en is daarom heel grof, terwijl P220 juist heel veel kleine korrels heeft en dus ook heel fijn schuurt. De grofheid van het schuurpapier kun je als volgt indelen:

Zeer fijn: P220, P240, P320, P400, P600
Fijn: P150, P180,
Medium: P80, P100, P120,
Grof: P60

Direct schuurpapier kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Zo kies je de schuurpapier korrel die past bij jouw project

Schuurpapier kan dus van hele fijn korrels naar hele grove korrels gaan. Maar welke gebruik je dan wanneer? In de tabel hieronder zie je in het kort een overzicht met verschillende korrels schuurpapier die je in verschillende situaties kunt gebruiken. Onder de tabel wordt alles stap voor stap uitgelegd.

Een algemene regel die geldt bij het kiezen van de juiste korrel is dat je begint met grof schuurpapier en vervolgens een steeds fijnere korrel gebruikt. Een grove korrel om de oude verf te verwijderen, middelgrove korrel om de ondergrond voor te bereiden en een fijne korrel tussen de nieuwe lagen verf of lak.

KlusKorrelWebwinkel
Roest verwijderenP60
Verflaag verwijderenP60 (optie)
P80
P120
Nieuw hout schurenP80
P100
P120
Verflagen gladmakenP150
P180
Grondverf schurenP180
P220
Tussen laklagen door schurenP240
P320

Roest verwijderen

Bij het verwijderen van roest gaat het om grof schuurwerk. Voor de klus heb je daarom ook schuurpapier nodig met een weinig korrels. Korrel P60 is hiervoor heel geschikt.

Verflaag verwijderen

Wanneer de bestaande verflaag erg slecht is, is het belangrijk om deze helemaal te verwijderen. Dit geldt ook wanneer je met transparante verf aan de slag wilt gaan. Door de verf helemaal te verwijderen ontstaat er namelijk een mooie egale basis voor de nieuwe verflaag.

Voor het verwijderen van oude verf gebruik je grof schuurpapier. Beging met korrel P80 en ga daarna verder met P120. Ga je een houten vloer verven of is de verflaag moeilijk te verwijderen? Begin het schuren dan met korrel P60, gebruik vervolgens P80 en eindig met P120.

Nieuw hout schuren

Schuurpapier fijne korrels

Schuurpapier met fijne korrels voor licht opschuren.

Hout kan er op het eerste gezicht mooi stak uit zien, maar dit is echter vaak niet het geval. Wanneer je beter kijkt zie je namelijk veel oneffenheden zoals uitsparingen en splinters. Het is daarom heel belangrijk om het hout goed te schuren. Je wilt natuurlijk niet elke keer wanneer je op de houten stoel gaat zitten een splinter in je billen krijgen. Voor het schuren van nieuw hout kun je het beste korrel P80, P100 of P120 gebruiken.

Verflagen glad maken

Zit er een verflaag op de ondergrond die er niet meer zo goed uitziet, dan is het nodig om deze laag te corrigeren. Hierbij schuur je het niet helemaal kaal, maar maak je de verflaag weer mooi glad. Voor het corrigeren van verflagen gebruik je korrel P150 en P180.

Grondverf schuren

Wanneer je de ondergrond in de grondverf hebt gezet, kun je daar vaak gelijk overheen aflakken. Toch kan het soms ook voorkomen dat de grondverf niet mooi glad is omdat er bijvoorbeeld vliegjes ingevlogen zijn of er zijn haren van de kwast in terecht gekomen. Als dit het geval is kun je de ondergrond nog een keer licht opschuren om het zo mooi glad te maken. Hiervoor gebruik je schuurpapier met korrel P180 en P220.

Schuren tussen twee laklagen

Wanneer je de houten deur of het kozijn geschilderd hebt en je wilt het nog een extra laklaag geven, dan is het soms nodig om tussendoor nog een keer te schuren. Dit is vooral belangrijk wanneer er een langere tijd tussen zit voordat de nieuwe laag erop geschilderd wordt. Gebruik voor het opschuren van de lak of verf korrel P240 of P320.

Verflaag expert tip

Het maakt voor de grofheid van het schuurpapier niet uit of je met de hand schuurt of hier een schuurmachine voor gebruikt. Let wel op dat je nooit meer dan 40 punten overslaat tussen het wisselen van schuurpapier.

Wanneer gebruik je schuurpapier korrel 400, 600 of hoger?

Schuurpapier houdt niet op bij korrel P320 maar gaat nog veel verder tot wel P8000. Maar waar gebruik je die dan voor? Schuurpapier met korrel P400 en P600 wordt nog wel eens gebruikt om de laatste verflaag een extreem mooi en strakke finish te geven. Nog fijnere korrels worden eigenlijk alleen gebruikt om te polijsten en heb je dus niet nodig bij een gewone verfklus.

Met een schuurmachine of met de hand schuren?

Als je denkt aan schuren, dan zie je al snel een schuurmachine voor je. Toch is het niet altijd nodig om een schuurmachine te gebruiken. Zo kun je kleine, simpele klussen en het opschuren tussen laklagen door, prima met de hand doen. Om het jezelf wat makkelijker te maken gebruik je een schuurblokje waar je het schuurpapier omheen wikkelt. Op deze manier schuur je met meer controle en voorkom je pijnlijke handen.

Heb je een grote klus waarbij je veel moet schuren? Dan is een schuurmachine de beste oplossing. Met een machine maak je veel sneller meer schuurbewegingen dan met de hand. Zorg er tijdens het schuren voor dat je weinig druk uitoefent; de machine doet het werk. Er zijn verschillende soorten schuurmachines verkrijgbaar. Let er bij het kopen van schuurpapier altijd op dat de vellen passen bij de vorm van het schuuroppervlak.

Schuurklus laten doen

Met de handige tips hierboven weet jij precies welk soort schuurpapier het beste bij jouw project past. Laat je het toch liever aan een vakman over? Plaats de klus dan gemakkelijk online door op de onderstaande link te klikken:

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over het voorbehandelen van de ondergrond?

Heb je een vraag over schuurpapier? Wij helpen graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *