Nanocoating.nl

Houten vloer wit verven

Een witte houten vloer maakt een ruimte direct lichter en is helemaal volgens de laatste trends. Geen wonder dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een witte vloer als basis te nemen. Ga jij jouw houten vloer wit verven? Lees dan dit artikel over de beste producten voor de klus.

Houten vloer verven: white wash of dekkend wit

Ga je jouw houten vloer witter maken dan heb je de keuze uit een white wash of een dekkende parketlak. Wil je de natuurlijke kleur behouden en een beetje witter maken of ga je volledig voor een nieuwe kleur? Bedenk van te voren goed wat je wilt, zodat je de juiste producten koopt. Dit zijn de grootste verschillen:

White wash

 • Trekt in de vloer, de houtnerf blijft zichtbaar.
 • Subtiele vintage uitstraling
 • Maakt de vloer witter met een witte waas.
 • Olie of beits.
 • Je kunt opbouwen in lagen, met iedere laag wordt de houten vloer witter.
 • Eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Breng de white wash overal even dik aan voor een gelijkmatig effect.
 • Niet geschikt voor vloeren met veel vlekken/verweerde houten vloeren.

Dekkend wit

 • Bedekt de vloer volledig.

  houten vloer wit verven dekkend

  Met een dekkende witte vloerlak wordt het hout volledig bedekt.

 • Trendy en echt wit
 • Egaal wit resultaat, ideaal voor vloeren met vlekken.
 • Parketlak of vloerlak.
 • Mat, zijdeglans of hoogglans.
 • Betere bescherming tegen vloeistoffen.
 • Het herstellen van krassen en doffe plekken is lastiger.
 • De naden tussen de vloerdelen vallen meer op.

Tip: wil je meer weten over verschillende tinten wit? Lees dan eens ons artikel over witte verf.

Deze producten kunnen jouw houten vloer witter maken

Of je nu gaat voor een subtiele white wash of een dekkende vloerverf; er zijn talloze producten in de bouwmarkt of online te verkrijgen. Om je zoektocht makkelijker te maken vroegen wij online webshops naar hun meest verkochte producten om houten vloeren wit te verven, oliën of beitsen. Hieronder een top 3!

Tip: gebruik bij een dekkende witte verf altijd een witte grondverf.

#1 Histor Vloer Verf

+ Veel verkocht
+ Uitstekende dekking
+ Alle tinten wit
+ Dekkend

vloerverf wit
#2 Rambo Pantserlak

+ Dekkend
+ Budgetvriendelijk
+ Sterk tegen krassen
– Beperkt aantal kleuren

rambo vloerverf wit
#3 Trae Lyx Kleurbeits

+ Zeer goede beits
+ Kleuren kan je mengen
+ Positieve reviews
– White wash

trae-lyx-kleurbeits-wit

Verflaag expert tip

Niet iedere vloer kan je zomaar wit verven of behandelen met beits of olie. Deze houten vloeren zijn wel geschikt: zachthouten vloeren van grenen of vuren planken, (eiken)houten parketvloeren en parketvloeren van massieve (hard)houten planken. Het is altijd aan te raden om eerst een proefstrookje te doen voordat je de hele vloer in de witte verf zet!

Houten vloer verven met witte betonverf, krijtverf of latex (niet doen!)

Kan je een houten vloer verfven met witte betonverf? Dit is een veelgestelde vraag. Persoonlijk raden wij dit af. Betonverf is zo samengesteld dat het uitstekend hecht op (poreus) beton. Hout is echter een heel ander product. Hout zet uit of krimpt bij warmte en kou, terwijl beton dit niet doet. Witte verf voor houten vloeren is daarom altijd een klein beetje elastisch om dit op te vangen. Gebruik je een betonverf om je vloer te witten, dan kunnen er scheuren ontstaan.

houten vloer wit verven

Verf je houten vloer wit met vloerverf, geen andere verfsoorten voor lang plezier van je verflaag!

Een houten vloer verven met latex geeft weer andere problemen. Latex is namelijk gemaakt voor muren en plafonds en niet voor zogenoemde contactoppervlakken zoals een vloer. Het is dus niet bestand tegen het schuiven van meubels, loopverkeer of vallend speelgoed. Je houten vloer wit verven met latex lijkt dus een goedkope oplossing, maar je zal niet lang plezier van je verflaag hebben.

Tot slot het gebruik van krijtverf. Krijtverf geeft een prachtige matte uitstraling aan de vloer en een vintage gevoel in je interieur. Toch is ook dit niet aan te raden n om je houten vloer mee te verven. Krijtverf is erg gevoelig voor krassen en niet bestand tegen het dagelijks gebruik van een vloer.

Let op: gebruik je verf van een onbekend (goedkoper) merk zoals vloerverf van de action, verf dan altijd een proefvlak en kijk of je tevreden bent met de dekking, droging en vloei voordat je de hele vloer schilderen gaat. Soms is goedkoop duurkoop!

Koop je witte vloer verf makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop witte vloer verf bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Houten vloer wit verven: stappenplan

In dit stappenplan bespreken wij hoe je een houten vloer wit verft met een dekkende witte houtverf.

Voordat je begint is het noodzakelijk om de vloer volledig te schuren. Het is geen leuke klus maar een houten vloer verven zonder scheuren is echt niet verstandig. De hechting van de verf is dan veel minder waardoor er stukjes verf los kunnen laten. Je kunt met de hand schuren, een parketschuurmachine huren of de schuurklus overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf.

 1. Maak de houten vloer schoon met warm water en ontvetter.
 2. Schuur de houten vloer met een grove korrel (120) en daarna een fijne korrel (240). Altijd in de richting van de houtnerf. Zuig met de stofzuiger het schuurstof op en maak daarna nog een keer schoon met warm water en ontvetter. Wacht tot de vloer volledig droog is voor de volgende stap.
 3. Plak de plinten af met afplaktape.
 4. Breng de (witte) grondverf aan in de richting van de houtnerf met een parketverfroller, schilder de randen met de kwast. Schilder een aantal planken (3 tot 4) naast elkaar totdat deze helemaal klaar zijn. Schilder daarna de volgende 3 tot 4 planken totdat de houten vloer helemaal wit geschilderd is. Afhankelijk van de temperatuur in je kamer is de grondverflaag overschilderbaar na ongeveer 5 uur.
 5. Je houten vloer wit verven kan nu echt beginnen! Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf. Tip: Werk in verticale richting en rol daarna horizontaal uit. Schilder daarna weer in verticale banen. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat!
 6. Voor een mooi egaal wit resultaat kan het nodig zijn om een tweede of derde verflaag aan te brengen.

Wil je zien hoe het er in het echt aan toe gaat? Bekijk dan dit korte filmpje van histor met stap voor stap uitleg!

3 nadelen van een houten vloer wit verven

Een houten vloer wit verven is natuurlijk prachtig maar het heeft helaas ook een paar nadelen:

 1. Eenmaal een vloer in de witte verf gezet is het heel veel werk om weer terug te gaan naar de natuurlijke houtkleur (mocht je dit willen).
 2. Vuil, modder en zand zijn erg duidelijk zichtbaar op een witte vloer.
 3. Beschadigingen plaatselijk bijwerken is lastig zonder kleurverschil te zien.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over vloerverf en parketlak?

Heb je een vraag over het wit verven van je houten vloer? Wij helpen!

1 antwoord
 1. John zegt:

  Ik heb de vloer 1 keer whitewash olie behandeld en 2 keer met whitwash lak behandeld. Ik heb het parket in zones ingedeeld om te behandelen, maar ik zie elke overgang wanneer ik een nieuwe zone heb gedaan. Hoe kan ik dit best aanpakken om die overgang niet te hebben?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *