Nanocoating.nl

Watergedragen verf productgids

Ga jij aan de slag met verf dan kom je gegarandeerd de benaming watergedragen verf tegen. Maar wat is dit precies en waarom zou je voor deze verfsoort kiezen? Wij zochten het voor je uit en nemen je graag mee in de wereld van verf op waterbasis!

Wat is een watergedragen verf?

Simpel gezegd is watergedragen verf een verf op waterbasis. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Om dat te kunnen uitleggen is het goed om te weten waar verf van wordt gemaakt. Verf bestaat uit drie ingrediënten:

 1. Vulstof (vaak kalk)
 2. Bindmiddel/oplosmiddel (hechting en verdunning)
 3. Pigment (kleur)

Het oplosmiddel is in geval van watergedragen verf water in plaats van terpentine. Terpentine was tot en met een aantal jaar geleden een standaard oplosmiddel voor verf. Alleen kleven er aan terpentine een aantal nadelen voor je gezondheid en het milieu.

Oplosmiddelen als tolueen, thinner, wasbenzine, terpentine en alcohol zijn daarom sinds 2000 verboden voor binnenschilderwerk.

Voordelen van water als oplosmiddel zijn:

watergedragen verf

Watergedragen verf is perfect voor het schilderen van meubels op een baby/kinderkamer

 • Beter voor het milieu en kinderkamer vriendelijk!
 • Vergeling van lichte kleuren komt minder voor.
 • Geen indringende verflucht.
 • Droogt snel dus je kunt meerdere lagen aanbrengen op één dag.

Zijn er ook nadelen bij gebruik van watergedragen verf? Helaas wel. Hieronder noemen we er een aantal:

 • Het is iets lastiger om mee te werken omdat de verf zeer snel droogt.
 • Je hebt meer kans op kwaststrepen omdat de verf sneller en voller verwerkt moet worden.
 • De hoogglans van een terpentinelak kan niet worden geëvenaard.

Drie aanbevolen verfproducten op waterbasis

Of het nu gaat om een muurverf op waterbasis of juist een mooie watergedragen lak voor kozijnen, er zijn een aantal mooie producten die je heel eenvoudig aanbrengt in de door jou gewenste afwerking (zijdeglans, mat of ultramat). Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we er alvast drie voor je op een rij gezet die je gemakkelijk online kunt bestellen:

Rubbol BL Magura

+ Favoriet bij schilders
+ Watergedragen houtlak
+ Voor binnen
+ Alleen online

sikkens rubbol magura
Sikkens Alpha Projecttex

+ Professioneel verfmerk
+ Ultramat
+ Watergedragen muurverf
+ Alleen online

Sikkens-Alphatex-SF
Histor Vloerverf

+ Watergedragen vloerverf
+ Dekkend
+ Voordelig
+ Online & bouwmarkt

vloerverf wit

Verflaag expert tip

Wil jij de babykamer een trendy kleur geven? Dan is watergedragen verf voor op de muur en op meubels de beste keuze. Na droging is het water opgelost en zijn er geen giftige stoffen die overblijven (zoals bij terpentine wel het geval is). Ook kan je deze verf gerust aanbrengen als je zwanger bent.

Met verf op waterbasis over verf op terpentinebasis (en andersom)

Zit er een verf op terpentinebasis op bijvoorbeeld je kozijnen, deur of meubels en twijfel je of je hier overheen kunt verven met een verf op waterbasis? Dan hebben wij goed nieuws; het kan! Wel raden we je aan om rekening te houden met de volgende punten:

verf op waterbasis

Met de juiste voorbereiding kan je jouw kozijnen overschilderen met verf op waterbasis

 • De verflaag op terpentinebasis moet meer dan 6 maanden oud zijn.
 • Ontvet de verflaag op terpentinebasis minstens twee keer met een verfreiniger. Haal na het reinigen een schone, witte en 100% katoenen doek over de verf heen. Blijft de doek schoon? Dan is het ontvetten goed gelukt.
 • Vergeet niet te schuren voor een optimale hechting van je verf op waterbasis.
 • Gebruik eventueel een grondverf op waterbasis voor een nog betere hechting.

Kan verf op terpentinebasis ook over verf met waterbasis? Ja, ook andersom is het mogelijk. Alleen moet je de oude verflaag wel volledig mat schuren.

Let op: Je kunt niet twee keer wisselen van verfsysteem (dus verf op waterbasis over verf op terpentinebasis en daarna weer oveschilderen met verf op terpentinebasis). Doe je dit wel dan krijg je gegarandeerd problemen met de hechting van de verf. Moet het toch gebeuren? Dan zit er niets anders op dan de volledige oude verflagen verwijderen met verfafbijt en schuren, voordat je aan je nieuwe schilderklus begint.

Watergedragen verf verwijderen (Geen paniek!)

Ben je enthousiast begonnen aan een verfklus maar is er toch een vlek gekomen op je vloer? Geen paniek. Watergedragen verf verwijderen doe je eenvoudig met een natte doek zolang de verf nog nat is. Met spiritus of alcohol verwijder je verfvlekken die al droog zijn. Geknoeid bij het schilderen van je kozijnen? Met een beetje aceton kan je ook heel makkelijk watergedragen verf verwijderen van je raam.

Koop je watergedragen verf makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop verf op waterbasis bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Speciale verfrollers en kwasten voor watergedragen verf

Voor watergedragen verf is het goed om gebruik te maken van polyestervezel kwasten in plaats van kwasten van dierenhaar. Kwasten voor watergedragen verf zijn zo gemaakt dat ze de verf goed opnemen en geleidelijk de verf weer afgeven. Dit zorgt voor zo min mogelijk kwaststrepen en een goede laagdikte.

Verfrollers voor watergedragen verf vind je online en in de schappen onder de naam acrylverfroller. Deze rollers zijn speciaal gemaakt voor watergedragen verf en zorgen voor minder spatten en pluizen en zorgen voor een mooi egaal resultaat.

Watergedragen verf kan je eenvoudig uit de kwast spoelen met water. Laat de verf niet indrogen anders wordt de schoonmaak klus er niet makkelijker op! Hier vind je meer tips over het bewaren van je verfkwast.

Tip: Acrylverf (watergedragen verf) en muurverf op waterbasis kan je makkelijk verdunnen met water!

Jouw verfklus uitbesteden aan een vakschilder

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over watergedragen verf?

Heb je een vraag over verf op waterbasis? Wij helpen!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
1 antwoord
 1. Klaas Bouwer zegt:

  Kan ik een tuinschuur die pas is geschilderd met watergedragen beits overschilderen met verf op alkydbasis of beter met watergedragen beits?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *