Nanocoating.nl

Jouw vloer egaliseren met egaline

Ga je het vloer egaliseren zelf doen? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe jij zelf een kan egaliseren, wat de kosten hiervan zijn en waar je op moet letten. 

Stappenplan vloer egaliseren met egaline

Wanneer het tijd is voor een nieuwe vloer, zoals laminaat, parket of tapijt, dan is het van belang dat de ondervloer vlak is. Doe je dit niet dan bestaat het risico dat de vloer binnen de kortste keren gaat scheuren, breken of slijten. Is de ondergrond optimaal, dan heb je jaren plezier van een mooie vloer, zelfs bij intensief gebruik.

Laten we beginnen bij de basis.

Wat is egaliseren?

Een vloer egaliseren betekent dat je een vloer gelijk wilt maken; een effen ondergrond wilt creëren. Heuveltjes, krassen en gaten worden vereffend door het gebruik van egaline. Egaline is een mix van kunsthars en cement, dat een zelfnivellerende (trekt zichzelf gelijk) werking heeft. Hierdoor verstevigt de vloer, maar blijft het ook flexibel. Vroeger was egaline een merknaam, maar tegenwoordig noemen we het in zijn algemeen egaliseercement of egalisatiemortel.

zelf vloer egaliseren met egalisatiemortel

Zelf een vloer egaliseren doe je met egalisatiemortel

Bij een vloer egaliseren met egaline dien je rekening te houden met de ondervloer. Er zijn verschillende mogelijkheden, dus kijk goed naar de juiste optie voor jou:

  • Wordt de egalisatielaag de nieuwe toplaag en komt hier geen andere vloer overheen? Gebruik dan egalisatie-zichtvloermortel, waarmee je een laagdikte van 4 tot 30 mm kunt creëren;
  • Heb je een houten ondervloer? Dan kies je voor een vezelversterkte egalisatiemortel. Hiermee maak je vloerdiktes van 5 tot 50 mm;
  • Betonnen, of andere steenachtige-, vloer, die geëgaliseerd moet worden? Dit is de meestvoorkomende ondergrond, waarop een vloer van 1 tot 30 mm dikte kan worden gemaakt. Kies altijd de gangbare ‘normale’ egalisatiemortel.

Bekijk dit korte klusfilmpje van Gamma voor Tips & Tricks (2:20 minuten)

Direct egaline (egalisatiemortel) kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Stappenplan: Hoe egaliseer ik een vloer?

  1. Voorwerk
    Begin altijd met het voorwerk: maak de vloer schoon, stofvrij en droog. Dit geldt bij een betonnen vloer egaliseren, maar ook bij alle andere ondergronden. Werk oneffenheden zoveel mogelijk weg door scheuren, en gaten, in het beton te vullen met snelcement en voorkom zuiging door de gehele oppervlakte te bewerken met een vloerprimer.
    Ga je een houten vloer egaliseren? Zorg dat er niets uitsteekt, zoals spijkers. Er mogen geen bewegende delen bestaan,

    vloer egaliseren met egaline

    Een vloer egaliseren met egaline is geen moeilijke klus

    dus schroef alles wat los zit goed vast. Als er eenmaal sprake is van een stabiele houten ondervloer, dan is het tijd om een toplaag van spaanplaat aan te brengen. Leg de platen in strekverband (halfsteensverband) en zet ze om de 30 cm vast met verzonken schroeven. Ook het spaanplaat bewerk je met vloerprimer.
    Ga je een tegelvloer egaliseren? Dan zorg je dat de vloer schoon- en vetvrij is. Vervolgens wordt er een primer aangebracht, waardoor de hechting tussen tegels en egaline optimaal zal zijn. Het aanbrengen van de egaline op tegels doe je bij voorkeur met een pleisterspaan, zodat oneffenheden worden voorkomen.

  2. Egalisatiemortel aanmaken
    Is het voorwerk klaar en de ondergrond goed opgedroogd, dan kan het egalisatiemortel worden aangemaakt. Tip: Bestel het in de webshop van een bouwmarkt zodat je niet met 20kg verpakkingen hoeft te sjouwen. Er staat exact op de verpakking omschreven hoe je het moet maken. Giet water in een speciekuip (liever iets meer dan minder) en voeg vervolgens de mortel toe. Zorg ervoor dat je het geheel mixt totdat het klontvrij is.
  3. Vloer egaliseren met egaline
    Breng de egaline over de gehele oppervlakte (bijv. met een vloerwisser) aan en vergeet de hoekjes niet. Het is aanbevolen om in banen te werken, zodat je gemakkelijk bij je werk kunt komen. Als het gaat om de egalisatie van grotere ruimtes, dan is het wellicht een idee om machinaal te egaliseren. Bij de plaatselijke bouwmarkt is vaak een pomp met hulpstukken te huur, zodat je niet een dure machine hoeft aan te schaffen voor een eenmalig klus en dit een goedkope manier van zelf egaliseren blijft.

    Is het resultaat na 24 uur niet wat je ervan had verwacht? Breng dan nog een laag aan.

Weber Egaline (20kg)

Egaline met een goede prijs/kwaliteit

Met deze egalisatiemortel van Weber (vloervlak basis 20kg) creëer je snel en eenvoudig de perfecte onderlaag voor tegels, laminaat en parket. Deze egaline is stofarm en neutraal grijs van kleur. Je brengt het product eenvoudig zelf aan met een vloerspaan. Na 4 uur is de egalisatiemortel beloopbaar en na minimaal 24 uur kan je de ondergrond afwerken.

  • Vlakke basis voor iedere vloerafwerking
  • Na 4 uur beloopbaar, na 24 uur betegelbaar
  • Zelfnivellerend, 1 tot 30 mm

De gemiddelde reviewscore van deze egaline is 4.1 met 10 positieve ervaringen en 2 kritische reviews. Met een prijs vanaf €25,99 is het dus een prima prijs/kwaliteitsverhouding!

Tip: Op basis van de reviews adviseren wij extra water toe te voegen (0,4 liter extra). Hiermee vloeit de egaline iets gemakkelijker uit en heb je meer tijd om de vloer te egaliseren voordat de egalinemortel uitgehard is.

Een aflopende vloer egaliseren

Is er sprake van een schuin aflopende vloer, dan heb je een scheve vloer. Deze moet eerst horizontaal worden gemaakt, voordat er geëgaliseerd kan worden. Egaliseren over een dikte van meer dan 10 mm verloop wordt sterk afgeraden. Eén van de beste methodes – volgens professionals – is het gebruik van egaliseerkorrels. Deze strooi je aan de laagste kant van de kamer, totdat het waterpas is met de rest van de vloer. Leg hier spaanplaat overheen.

Let op: leg spaanplaat over de gehele oppervlakte van de vloer en niet enkel over het opgehoogde deel! Als het geheel stabiel is, dan zet je het vast met lange schroeven en is het tijd om een primer aan te brengen en te starten met egaliseren. 

Voor het vloer egaliseren beamix is het even opletten: zorg ervoor dat je Weberfloor project altijd afwerkt met parket, kurk, tapijt, pvc, tegels of linoleum. 

Hoeveel egaline per m2 is er nodig?

Een simpele rekensom wijst het juiste antwoord uit, want het is natuurlijk geheel afhankelijk van je wensen. De ideale laagdikte is – volgens de professionals – 3 à 4 mm. Per m2 gebruikt men gemiddeld voor elke mm laagdikte 1,7 kg cementpoeder. 

Rekenvoorbeeld:

Bij een oppervlakte van 5 m2 en een gewenste laagdikte van 4 mm heb je 34 kg poeder nodig: laagdikte 4 mm x 1,7 kg x 5 m2.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen?

Heb je een vraag over een vloer egaliseren met egaline? Onze experts helpen je!

2 antwoorden
  1. Wilco de Groot zegt:

    Twee vragen:
    Zijn er waterdichte egalines, voor directe verwerking in de badkamer?
    Wat is de beste volgorde om de te egaliseren/geegaliseerde vloer waterdicht te maken? Eerst waterdicht maken dan egaline of eerst egaliseren en dan waterdicht. Doel is keramische tegels er over.

    Beantwoorden
  2. Jan Lakenman zegt:

    Ik heb in een gedeelte van de achtertuin rubberen tegels liggen.
    De bedoeling is om deze rubbertegel vloer van 6×5 M. te egaliseren om er daarna keramische tegels overheen te leggen. Om de rubbertegels eruit te halen is een behoorlijk karwij vandaar dat deze oplossing wordt gezocht.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *