Nanocoating.nl

Epoxy coating

De meest gebruikte coatingsoort van dit moment; epoxy coating

Bijna iedereen die wel eens op zoek is geweest naar een 2 componenten coating is wel eens de aanduiding epoxy coating, of epoxycoating, tegengekomen. En dat is niet gek. Epoxy is namelijk één van de belangrijkste grondstoffen in heel veel coatingsoorten.

3 belangrijke voordelen van Epoxy coating:

 1. De eindlaag is hard en duurzaam en daarmee bestand tegen zware belasting van auto’s en machines
 2. Epoxy coating is na uitharding chemisch resistent en bestand tegen het intrekken van olie, vet en zuren
 3. De coating geeft een naadloos en vloeistofdicht resultaat

In dit artikel vertellen we u alles over epoxy coating. Zo benoemen we de meest gebruikte toepassingen, geschikte ondergronden én waar u het beste de coating kunt aanschaffen.


Van vloer tot bootlak; veelgebruikte epoxy coating toepassingen

Epoxy-coating-aanbrengen

Epoxy coating is door de hoge belastbaarkeid een veelgebruikte betoncoating in de industrie.

Het stofje epoxy is helemaal geen coating maar een polymeer. Een polymeer is een vloeistof die overgaat in een vaste vorm door een chemische reactie. Wanneer u de hars en harder componenten mengt reageren ze chemisch en vormen ze een sterke verbinding. Dit proces noemen we ook wel crosslinken. Na de volledige chemische reactie ontstaat een stijf, krachtig plastic polymeer materiaal – oftewel een epoxy coating!

Epoxy coating is een verzamelnaam voor coatings met epoxyhars als één van de 2 componenten. Het andere component noemen we een harder.

Door de vele mogelijke samenstellingen van epoxy kan het gebruikt worden als toepassing in veel verschillende coatings. Bijvoorbeeld:

 • Epoxy vloeren
 • Gietvloer op basis van Epoxy
 • Epoxy boot lak
 • Zwembad & Wellness
 • Chemisch resistent

Op deze respectievelijke pagina’s vindt u ook geschikte specialisten in dat type coating. Wilt u weten of epoxy coating geschikt is voor uw project? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij werken samen met coating experts met verschillende specialisaties die u specifieke informatie kunnen bieden over de beste oplossing voor uw project.

Epoxy coating op beton, hout en andere geschikte ondergronden

Naast toepassing voor specifieke projecten, kan de coating gebruik ook worden gecategoriseerd per ondergrond. Epoxy coating wordt bijvoorbeeld veelgebruikt op beton. Op de volgende pagina’s leest u meer over epoxy coating voor de ondergronden:

 • beton
 • hout
 • aluminium

Epoxy coating kopen; dit zijn de beste producten

De beschikbaarheid van epoxy coatings bij bouwmarkten als Praxis, gamma en andere bouwmarkten is miniem te noemen. Waarschijnlijk omdat twee componenten epoxy coating duurder is en moeilijker in gebruik kan zijn. Vaak biedt een Gamma of Praxis wel garagevloer epoxy coatings aan. Bij online verfwinkels is het assortiment van epoxy coatings voor klussers en zelfmakers groter. Hieronder een overzicht van epoxy coatings :

Rust-Oleum_garagevloer_coating-set
Epoxy Garagevloercoating
rust-oleum-epoxyshield-sealer
Epoxy Betonverzegeling
rust-oleum-epoxyshield-ultra1k-epoxy-vloercoating
1K Epoxy Vloercoating
Sikkens_Wapex_501_epoxy_tackcoat_primer
Epoxy
Tackcoat Primer
nelf_nylo_ep_primer_wv_epoxyprimer
Epoxy Roestwerende Primer

Epoxy coating laten aanbrengen

U kunt epoxycoating zelf aanbrengen of de klus laten uitvoeren door een specialist. De prijs per m2 hangt dan natuurlijk af wat voor soort coating u wilt aanbrengen, of er ook voorbereidende werkzaamheden nodig zijn (schuren, stralen, primen etc.) en welke laagdikte u wilt bereiken.

Epoxy coating aanbrengen door een specialist; hier moet u op letten

Indien u de details van uw project naar ons opstuurt kunnen wij u informeren over een richtprijs per vierkante meter. 

Let op als u een offerte ontvangt met een veel lagere prijs als de prijs van vergelijkbare offertes. Vaak wordt er dan gewerkt met epoxy samenstellingen van mindere kwaliteit.

Hierdoor gaat de coating minder lang mee, ontstaan er vaker krassen en scheuren en is er uiteindelijk sneller een nieuwe epoxy coating nodig.


Epoxycoating aanbrengen; 5 tips voor het beste resultaat

Het-mengen-van-tweecomponenten-betonverf

Het goed mengen van twee-componenten betonverf is een belangrijk onderdeel van het aanbrengen

Als u een epoxy coating koopt zit de epoxyhars en de harder vaak in twee aparte blikken. Pas als u deze twee blikken met elkaar mengt ontstaat de gewenste chemische reactie. Het is belangrijk dat u de exacte mengverhouding aanhoudt die op de verpakking staat. Een beetje meer van het ene of ander component zal ervoor zorgen dat het eindresultaat zachter uitvalt of veel te snel is uitgehard. Ons advies is daarom om meerdere verpakkingen te bestellen met een exacte mengverhouding hoeveelheid per verpakking voor steeds 1 laag. Dan kan het mengen niet misgaan!

Met deze 5 tips kunt u probleemloos epoxycoating aanbrengen:

 1. Wijk niet af van de mengverhouding op de verpakking van de fabrikant.
 2. Meng nooit meer dan u in één keer kunt aanbrengen. Reeds gemengde componenten kunt u niet bewaren.
 3. Breng minimaal 2 lagen aan
 4. Kijk goed naar de minimale droogtijd op de verpakking voordat u de tweede laag aanbrengt
 5. Breng de coating niet aan in een te warme of te koude ruimte. De droogtijd kan dan fors veranderen.

Let op, er zijn ook een aantal nadelen bij het coaten met epoxy: zo kan er verkleuring kan optreden bij weinig UV licht en is de coating keihard en dus niet flexibel genoeg om scheuren te overbruggen. Daardoor is het minder geschikt voor vloeren of wanden in nieuwbouwwoningen waarbij er nog sprake is van krimp of uitzetting.

Let op: Epoxy coating zorgt slecht voor warmtegeleiding en hierdoor niet geschikt voor het aanbrengen op vloeren met vloerverwarming

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
4 antwoorden
 1. E.Herman zegt:

  Op een marmeren grafsteen zijn letters uitgefreesd. Hierin was witte verf aangebracht. Die is er ondertussen uit. De grafzerkenboer zegt dat hij ’t alleen opnieuw kan verven en dat het dan toch weer zal verdwijnen. Volgens mij moet met twee laagjes epoxyhars wel een weerbestendige en UV-bestendige belettering aan te brengen zijn. Klopt dit? Zoja, welke specifieke epoxyhars en kleur moet er dan gebruikt worden. Het moet zeker waterbestendig zijn, want de letters zijn aangebracht op een horizontaal liggende grafsteen.
  Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet,
  E.Herman

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste E. Herman,

   Helaas hebben wij geen ervaring met het coaten van grafstenen. Mogelijk kan een transparante epoxyhars met uv stabilisator (bijvoorbeeld deze van het merk Wilsor)een oplossing bieden. Deze hars dekt op steen en is waterbestendig. Door de uv stabilisator is de epoxy buiten toe te passen. De hars wordt op dezelfde manier aangebracht als bij schilderen, met een roller of een kwast (geen schuimrollers). Let wel op dat epoxyhars langzaam uithardt dus wanneer de steen niet verplaatst kan worden naar een binnenlocatie om de hars aan te brengen, kan het zijn dat er vliegjes, vuil, zand, weersomstandigheden etc. een nadelige invloed hebben.

   Zoals gezegd hebben wij geen ervaring met deze methode op een grafsteen. Wij adviseren u om voor de zekerheid contact op te nemen met de fabrikant of leverancier van het door u gekozen product.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 2. Marcel Koers zegt:

  Op de site staat dat epoxy (ik neem aan epoxyharst) slecht is bij het gebruik bij vloerverwarming. Kunt u mij helpen aan de lambda-waarde van epoxyhars?

  U zou me heel erg helpen.

  met vriendelijke groet,

  Marcel Koers

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Goedemorgen Marcel,

   In geval van Epoxy is de vraag niet hoe goed het warmtegeleidingscoefficient is. Als je enkel naar dit gegeven kijkt dan is een epoxyvloer geschikt voor vloerverwarming (bij een laagdikte van 2-3 mm). Echter, raden wij dit niet aan.

   Epoxy is namelijk zeer hard. Epoxy kan daarom minimaal krimp- en uitzetspanningen opvangen. In combinatie met vloerverwarming kunnen er makkelijk scheurtjes ontstaan.

   Een PU vloer (Polyurethaan vloer) zal de warmte beter geleiden, is veerkrachtig en comfortabeler.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *