Nanocoating.nl

Een open trap opknappen – de ultieme how to

Trappen zijn er in alle soorten en maten. Open, gesloten, recht, wentelend, steil, vlak, breed, smal, hout, staal; noem het maar op. Een trap opknappen hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar weet hoe je te werk moet gaan. In dit artikel lees je daarom precies hoe je zelf een open trap kunt opknappen. Ook gaan we in op het creëren van een betonlook en hebben we de kosten van een traprenovatie op een rijtje gezet.

Open trap opknappen (voor de beste eerste indruk)

Wat is het eerste wat je ziet als je een gemiddelde Nederlandse woning binnen komt? Juist: de trap! Een trap opknappen is niet het leukste klusje en wordt daarom ook vaak gelaten voor wat het is. Toch kan een trap wel zeer bepalend zijn voor de eerste indruk van je huis! Niet verwonderlijk dat alle lifestyle- en renovatieprogramma’s daarom ook altijd de trap renoveren.

Open trappen zie je vaak terug in een woonkamer of als zoldertrap. Meestal zijn deze van hout en niet bekleed met vloerbedekking, zodat je bij het opknappen een hoop moeite bespaard blijft.

In 4 stappen een houten trap opknappen

In het stappenplan hieronder vertellen wij je precies hoe jij jouw trap kunt opknappen. Benodigdheden zijn: Schuurpapier korrel 80 en korrel 120, schuurmachine, afbijtmiddel, ontvettingsmiddel, grondverf, verfkwast, verfroller en traplak (eventueel ook afplaktape).

Stap 1: Keuze nieuwe uitstraling

Op Pinterest vind je al veel ideeën om een trap goedkoop op te knappen. Maar voordat je op zoek gaat naar inspiratie is het verstandig om eerst het materiaal te kiezen waarmee je de trap een nieuw leven wilt inblazen. Zo kan het aanbrengen van rvs trapmatten bijvoorbeeld al voldoende zijn om beschadigingen af te dekken en de trap weer te laten voldoen aan jouw smaak.

Ook kun je kiezen voor overzettreden die je over de bovenkant van de oude treden kunt plaatsen. Hierbij is het vaak niet nodig om de oude trap eerst volledig kaal te maken. Wel zul je zelf aan de slag moeten met meten en zagen om zo de treden mooi op maat te krijgen. Let op: deze oplossing is vrij duur.

Een andere optie is om de trap een nieuw laagje verf te geven. Op deze manier kun je relatief goedkoop een trap opknappen, maar daarvoor moet je wel zelf de handen uit de mouwen steken.

Stap 2: Oude bekleding verwijderen

Verwijder eventuele trapmatten, vloerbedekking, trapprofielen, oude lijm en/of verfresten. Als je geluk hebt, is de oude lijm op waterbasis en kun je deze met wat schrobwerk verwijderen. Zo niet, dan kun je de lijm wegkrabben of schrapen. Tip: wil je het jezelf gemakkelijk maken? Koop dan Albastine Super Vloerlijmafbijt. In 30 minuten zie je dan al resultaat!

Voor verfresten heb je een ander type afbijt nodig: Super Afbijt van Alabastine. Schuur de trap met grof schuurpapier (korrel 80) om eventuele laatste resten te verwijderen. Het is niet nodig om alle verflagen die door de jaren heen zijn aangebracht te verwijderen. Het gaat erom dat je een goede ondergrond hebt voor het aanbrengen van de nieuwe verflaag.

Direct verf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
Stap 3: Ondergrond voorbereiden

Na stap 2 kun je beginnen met het voorbereiden van de ondergrond. Eventuele oneffenheden maak je vlak met plamuur of bewerk je met een schuurmachine met fijn schuurpapier (korrel 120). Zo krijg je namelijk een mooi, gladde ondergrond. Verwijder vervolgens de stofresten en neem de trap af met een ontvettend middel, zoals St. Marc of water met een scheutje ammonia.

Wanneer je een lichte kleur aanbrengt op een donkere ondergrond, is het verstandig om de ondergrond in de grondverf te zetten, voordat je er met de nieuwe verf overheen gaat. Ook wanneer de ondergrond uit onbehandeld hout bestaat, breng je eerst een laagje grondverf aan. Wil je met verschillende kleuren of strakke lijnen werken? Gebruik dan tape om overgangen af te plakken. Een tape die je hiervoor goed kunt gebruiken is Masking tape, deze is speciaal voor strakke lijnen.

Stap 4: Aanbrengen van de nieuwe verflaag

Yes, dan nu het leuke werk! Een trap wordt elke dag gebruikt, het is daarom zeker de moeite waard om te investeren in een goede kwaliteit verf. Anders heb je namelijk de kans dat de verf snel slijt en je binnen een paar weken overnieuw kunt beginnen. Let daarnaast op dat de kwasten geschikt zijn voor het type verf dat je gebruikt (waterbasis of terpetinebasis). Zo voorkom je dat de verf uit de kwast op je gezicht loopt terwijl je onderkant van een trede staat te schilderen.

Verf de treden om en om, zodat de trap bruikbaar blijft tijdens het drogen van de verf. Voor een strak eindresultaat verf je eerst de randen en hoeken, waarna je de trede verder afwerkt met een lakroller. Het is belangrijk om voldoende verf op roller te hebben. Je kunt dit zien, maar ook horen. Als de roller een soppend geluid maakt, gebruik je voldoend verf. Maakt de roller een knetterend of schrapend geluid, dan verf je te droog.

Verflaag expert tip

Ben je (bijna) klaar met verven? Rol dan alle treden nog één keer na van begin tot eind. Dit doe je door de roller met verf in één richting over de trede te rollen, waarbij de rolbewegingen elkaar overlappen in de breedte. Dit zorgt namelijk voor een superstrak eindresultaat zonder blaasjes. Een tweede verfronde is vaak niet meer nodig!

Trap opknappen met afbijt, grondlak en trapverf

Super afbijt

+ Voor alle verfsoorten
+ Positieve reviews
+ Verwijdert meerdere lagen

alabastine super afbijt
Wijzonol grondlak

+ Goede hechting
+ Watergedragen
+ Snelle droging

wijzonol grondlak
Sigma S2U Nova

+ Positieve reviews
+ Vergeelt niet
+ Krasvast

sigma s2u nova

Trap renoveren met een betonlook

Van bloempot tot keukenblad; een cement- of betonlook vind je tegenwoordig terug in bijna alle interieurs! Je kunt zelfs de trap deze look geven, gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze vintage verf. Deze look is ook zeer geschikt voor de minder ervaren schilders. Doorloop voor deze traprenovatie stap 1 t/m 3 (inclusief grondverf) van hierboven. Sla stap vier over en doe in plaats daarvan het volgende:

Breng de eerste laag verf kris kras aan met een dikke kwast. Laat de verf minimaal 4 uur drogen en breng vervolgens een tweede laag aan. Nadat ook de tweede laag minimaal 4 uren gedroogd heeft, breng je nog even een laag Vernis aan. Dit zorgt er namelijk voor dat de trap kras en stootbestendig wordt!

Trap opknappen kosten

Zoals al eerder benoemd zijn de kosten van de traprenovatie sterk afhankelijk van het materiaal wat je gebruikt en de staat van de bestaande trap. Voor het opknappen van een gemiddelde trap met verf mogen onderstaande items zeker niet ontbreken. Ga uit van minimaal ongeveer 100,- euro opknapkosten voor de verf (zonder materieel) als je zelf aan de slag gaat:

  • Vloerlijmafbijt (ca. €15)
  • Super Afbijt voor verfresten (ca. €10)
  • Schuurpapier (ca. €5)
  • Grondverf en lak (ca. €50)
  • Afplaktape (ca. €5)
  • Kwasten, verfrolbeugel inclusief rollers en verfbakje (ca. €15,-)

Trap laten opknappen door een vakman

Met het stappenplan hierboven kun jij gemakkelijk zelf jouw trap met traplak opknappen. Laat je het toch liever aan een professional over? Plaats dan de klus gemakkelijk online door op de link hieronder te klikken:

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over het verven van een trap?

Heb je een vraag over het opknappen van een trap? Wij helpen graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *