Nanocoating.nl

Houten meubels verven doe je zo!

Een nieuw laagje verf doet vaak wonderen voor oude meubels. Of je het meubel nu stralend wit wilt verven of een vintage look wilt geven met krijtverf; het kan allemaal! Benieuwd hoe je meubels verven het beste aanpakt? In dit artikel geven wij je een handig stappenplan waarin we precies vertellen hoe je te werk gaat!

Geef je meubels een nieuw kleurtje voor een tweede leven

Zelf meubels opknappen kan een hele leuke klus zijn. Door (oude) meubels een nieuw laagje verf te geven, kun je deze een heel nieuw tweede leven geven. En als je vervolgens het nieuwe ‘zelf gemaakte’ meubel in je interieur ziet staan, heb je hier ook nog eens extra veel plezier van!

Voordat je aan de slag gaat is het slim om goed na te denken over welke kleur je wilt gebruiken. Ga daarom eerst op zoek naar inspiratie en kies vervolgens een kleur die jij écht mooi vindt. Kijk hierbij ook goed of de kleur mooi bij het interieur in jouw huis past. Je wilt er natuurlijk niet al snel op uitgekeken zijn.

Heb je de juiste kleur gevonden en zin om aan de slag te gaan? Lees snel het stappenplan hieronder!

In 5 stappen jouw houten meubel verven (+ extra tip!)

Benodigdheden: verfreiniger, schuurpapier (korrel 150-180 of 220 – 280), grondverf en meubellak.

Stap 1. Voorbereiden

Verwijder eventuele hang- en sluitwerken van en zorg ervoor dat je het meubel goed ontvet met een verfreiniger. Dit zorgt namelijk voor een betere hechting van de verf. Verdun de verfreiniger met warm water en gebruik een geschikte doek om het meubel zo goed schoon te maken.

Stap 2. Schuren

Is alles droog? Dan kun je beginnen met schuren. Voor kaal hout gebruik je middelgrof schuurpapier (korrel 150-180). Als de verflaag van het oude meubel nog goed is, kun je het schuren met fijn schuurpapier (korrel 220 – 280). Na het schuren maak je het meubel stofvrij met een doek of zachte borstel.

Stap 3. Gronden

Nu het oppervlak goed schoon is, is het tijd voor de grondverf. Let op; grondverf heb je alleen nodig bij beschadigd en onbehandeld hout. Wil je het meubel wit verven of een andere lichte kleur geven? Gebruik dan ook een witte grondverf. Voor een donkere afwerking zoals paars of zwart gebruik je een donkere grondverf.

Bij het aanbrengen van de grondverf op bijvoorbeeld een stoel, werk je met een wast vanaf het midden naar de hoeken van de stoel toe, zo voorkom je druipers in de hoeken. Heb je te maken met grote oppervlakken, bijvoorbeeld van een kastje of tafel? Verf dan eerst de randen met een kwast en doe de grote vlakken met een roller.

Tip: Heb je te maken met kaal hout? Zet de ondergrond dan minstens 2 keer in de grondverf. De eerste laag kan op deze manier goed doordringen in de ondergrond, door de tweede laag hierover heen aan te brengen zal de verf beter hechten. Tussen de lagen in kun je het eventueel de ondergrond nog bijwerken met bijvoorbeeld plamuur.

Stap 4. Opschuren

Wanneer de grondlaag helemaal opgedroogd is, is het verstandig om deze nog een keer licht op te schuren. Hiervoor gebruik je fijn schuurpapier (korrel 220 – 280). Maak het daarna nog even stofvrij en je bent klaar om te gaan verven!

Stap 5. Verven

Zorg ervoor dat je de lak goed doorroert voordat je het gebruikt. Schilder eerst met een kwast de randen, vervolgens kun je voor grote vlakken een roller gebruiken. Werk hierbij in verticale richting en rol daarna horizontaal uit. Werk van boven naar beneden om zo zakkers te voorkomen. Eindig altijd met in de lengte in één richting te rollen.

Tip: Gebruik voor het aflakken een lak die kras- en slijtvast is zoals deze acryl lak van Histor. Deze lak zorgt er namelijk voor dat het houtwerk niet snel beschadigd raakt en is daarbij ook nog extra dekkend en heel makkelijk te verwerken!

Bescherm met de beste nano coatings

Met de nano coatings van Nanocoating.nl blijven je spullen en oppervlakken langer schoon en beschermd. Eerst goed reinigen en daarna de coating aanbrengen. Zo heb je er jaren lang geen omkijken meer naar. Onze nano coatings en reinigers bevatten geen PFAS. Alle producten die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar kunnen zijn, zijn het ook. Zo houden we onze aarde mooi en schoon.

Bij Nanocoating.nl kan je snelle klantenservice verwachten. Zij helpen je graag met al je vragen zodat jij snel weer verder kan. Daarnaast is de levering ook snel met PostNL en ben je niet tevreden? Krijg jij je geld terug!

Check dus snel Nanocoating.nl!

Acryl lak, grondverf en krijtverf voor een nieuwe look

Histor One Acryl lak

+ Kras- en slijtvast
+ Vergeelt niet

Histor one acryllak
Koopmans grondverf

+ Goede dekking
+ Uitstekende hechting

Painting the past

+ Krijtverf voor hout
+ Geen grondverf nodig

painting the past

Verflaag expert tip

Wil je jouw houten meubel wit verven? Zorg er dan voor dat je hier watergedragen verf (acryl) voor gebruikt. Met verf op terpentine basis heb je namelijk de kans dat de verf snel geel wordt, terwijl verf op waterbasis veel langer mooi blijft!

Meubels verven met krijtverf – wel of niet schuren?

Vaak wordt gedacht dat met krijtverf schuren of gronden niet nodig is. Maar is dat ook echt zo? Of het wel of niet nodig is hangt namelijk af van de ondergrond. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om onbehandeld hout te schuren en kun je de krijtverf hier direct op aanbrengen. Zit er een oude verflaag op het meubel die nog in goede staat is? Dan is het verstandig om deze licht op te schuren. Dit doe je met een fijne korrel schuurpapier (korrel 220 – 280), voor ongeschaafd hout gebruik je korrel 180. Is de oude verflaag niet goed meer? Krab deze er dan eerst helemaal af en schuur het hout grondig met korrel 80 – 120.

Grondverf is vaak niet nodig voor krijtverf, tenzij het meubel een ondergrond heeft van Eikenhout. Eikenhout kan namelijk verkleuren als de krijtverf direct aangebracht wordt. In dat geval is het daarom verstandig om eerst 2 lagen grondverf aan te brengen.

Direct verf voor je meubels kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Zo creëer je bijzondere effecten met krijtverf

Krijtverf oogt mat, authentiek en landelijk. Er zijn verschillende manieren om de krijtverf aan te brengen. Schilder eerst de randen van het meubel met een kwast van natuurhaar, zoals een spalter of een brede platte kwast. Voor de grotere delen kun je een velvetroller gebruiken. Ga op dezelfde manier te werk als in stap 5 van het stappenplan hierboven. Wil je een bijzonder effect creëren? Lees hieronder dan snel verder.

Verouderd effect
Door meerdere lagen krijtverf aan te brengen creëer je een mooi verouderd effect. Breng de verf aan met dikke kwaststrepen voor een extra oude look!

Glad en strak effect
Krijtverf is wat dikker en droogt snel waardoor er vaak een licht streperig effect ontstaat. Wil je een gladde afwerking creëren? Gebruik dan een goede synthetische kwast, zoals een platte kunstvezel kwast. Zorg ervoor dat je niet te lang blijft smeren. Als de verf niet in één keer dekt, kun je het beste meerdere dunne lagen aanbrengen.

Verweerd/ versleten effect
Een versleten look creëer je door de verflagen te schuren. Zorg er wel voor dat de verf eerst helemaal droog is voordat je begint met schuren. Bij deze techniek kun je ook verschillende kleuren krijtverf over elkaar gebruiken. Door de bovenste laag plaatselijk te schuren, wordt de laag eronder zichtbaar en ontstaat er een heel mooi versleten effect!

Whitewash effect
Met krijtverf kun je heel gemakkelijk zelf een whitewash effect creëren door de verf te verdunnen. Hierdoor wordt de verf niet helemaal dekkend en laat je de ondergrond doorschijnen. Let op dat je hierbij geen grondverf gebruikt. Door meerdere lagen aan te brengen kun je de whitewash meer dekkend of juist transparanter maken! Het aanbrengen van de verdunde krijtverf doe je met een brede kwast waarbij je de overtollige verf er met een (niet pluizende) doek vanaf veegt. Zorg ervoor dat je dit altijd met de richting van de houtnerf mee doet.

Let op; hoe langer je de verf laat intrekken, hoe meer de ondergrond de verf opneemt en hoe minder je de verf nog kunt uitvegen.

Meubels laten verven

Met het stappenplan hierboven kun jij heel gemakkelijk zelf jouw meubels verven. Laat je het toch liever over aan een professional? Plaats dan de klus gemakkelijk online door op de link hieronder te klikken:

Meer lezen over meubels verven?

Heb je een vraag over het verven van meubels? Laat het ons weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *