Nanocoating.nl

Epoxy pigmenten gebruiken

Van onderzetters tot tafels en juwelen, met epoxy pigmenten maak je van jouw giethars project een waar kunstwerk. Wij vertellen je in dit artikel alles over de nieuwste epoxy pigmenten, trends en handige sets.

Epoxy pigmenten voor kunst en resin art (+ veel meer!)

Resin art is een activiteit, die ook in Europa steeds meer aan populariteit wint onder kunstliefhebbers. Resin Art is niets meer dan schilderen met epoxy-verf, maar je vindt alle informatie, voor- en nadelen en toepassingen in dit artikel.

Oorspronkelijk is epoxy resin volledig transparant, maar dankzij epoxy pigmenten (ook wel epoxy kleurstoffen) kan je giethars projecten en resin art een prachtige kleur of zelfs een betonlook geven. 

Houd er rekening mee, dat je resin art producten en kleurstoffen bij een specialiteiten- of hobbywinkel of online moet bestellen. Bij reguliere bouwmarkten, zoals Karwei, Gamma en Praxis zijn deze producten helaas niet verkrijgbaar.

Zo gebruik je pigmenten in vloeibare harsen

Pigmenten zijn gedroogde kleurstoffen in poedervorm. Je kan ze mengen met diverse vloeibare gietharsen om een subtiel of juist knallend kleureffect te bereiken. Epoxy pigmenten – losse kleurstof voor giethars- kan je voor 1001 dingen gebruiken:

  • Kleuren van sieraden;
  • onderzetters maken;
  • prachtige kleur geven aan schilderijen;
  • posters opleuken;
  • tafels ingieten met kleur;
  • epoxy schilderen;
  • sieraden inkleuren;
  • etc.

We nemen je kort mee door het stappenplan, zodat jij alleen nog maar het starterspakket hoeft aan te schaffen en vervolgens direct kunt beginnen.

Tip: je kunt zelfs een speciale resin art tafel toevoegen aan je bestelling via de shop. Deze heeft opstaande randen zodat je het blad makkelijk kunt gieten; super handig!

Een marmeren tafelblad maken (makkelijker dan het lijkt!)

  1. Zorg ervoor dat er een geschikte tafel is en maak een opstaande rand door middel van afplaktape. Epoxy hecht op hout, beton of metaal. Je kunt ook een tafel mee bestellen in de webwinkel;
  2. Maak de oppervlakte droog en vetvrij;
  3. Meng de epoxy giethars aan de hand van de bijgevoegde handleiding en verdeel het mengsel over een kleine en een grote mengbeker. De grote beker wordt de basis, waarna de kleine beker voor de zwarte details gaat zorgen;
  4. Het is tijd om het tafelblad te gaan gieten. Start met de grote beker met de witte inhoud. Giet het hele blad vol en zorg dat de complete oppervlakte is bedekt. Je kunt het tafelblad enigszins heen en weer bewegen, zodat het mooi in balans is;
  5. Gebruik een satéprikker om de zwarte details aan te brengen. Doe het direct na het witte gietwerk voor uitgelopen zwarte lijnen of wacht een klein half uurtje voor scherpere lijnen;
  6. Het resultaat mag er hopelijk zijn, want het einde is in zicht! Ontlucht de giethars met een brander, zodat de luchtbellen uit de epoxy verdwijnen. Doe dit nauwkeurig, want anders krijg je verkleuringen of beschadigingen;
  7. Laat 24 uur uitharden en verwijder de tape langs de randen. Is de rand wat ruw geworden? Schuur het op met korrel 80, zodat je een mooi effect creëert.

Heb je nog geen idee hoe je het moet aanpakken? In deze video zie je hoe jij zelf een marmeren tafel kunt maken met behulp van epoxy giethars en pigmenten, stap voor stap!

Verflaag expert tip

De epoxy kleurstoffen zijn grofweg in te delen in twee groepen: epoxy pigmentpasta’s en epoxy pigment poeder. Pigmentpasta kan je makkelijk mengen met giethars, poeder kan je ook mengen maar ook gebruiken om plaatselijk in te strooien voor kleureffecten.

10 soorten kleurstoffen voor epoxy (mix & match!)

We hebben maar liefst kleur- en afwerkingsmogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

  1. Marmerlook: Natuurlijk de bekende marmerlook, zoals hierboven gebruikt voor het tafelblad. Gecreëerd met de witte en zwarte Resi-Tint MAX, waarvan je 3% van het epoxy gewicht toevoegt. Je kunt ook een compleet marmerpakket kopen waar alle benodigde epoxyproducten (inclusief giethars in zitten.
    epoxy pigmenten

    Met epoxy pigmenten maak je de mooiste creaties.


  2. Solide kleuren: RAL pigmentpasta’s zijn verkrijgbaar in alle RAL-kleuren en voeg je eenvoudig toe aan epoxyhars;
  3. Metallic: Voor een luxe, unieke uitstraling voeg je metallic epoxypigmenten toe. Een zakje van slechts 2 gram is al genoeg voor 300 gram epoxy resin, dus waar wacht je nog op?
  4. Transparante pigmenten: Door transparante pigmenten toe te voegen creëer je een bijzonder effect, zoals in gietingen en sieraden. Je hebt maar heel weinig van deze kleurpasta nodig, want 0,3% – 0,5% is al genoeg.
  5. Betonlook: Resi-Crete gebruik je wanneer je een betonlook wilt zien. Het alles in 1 pakket koop je inclusief polymeerhars en een op cement gebaseerd poeder, zodat je een uniek betonlook-effect creëert.
  6. Koper: Wil je graag een koperen uitstraling aan je Resin Art of kunst meegeven, dan is koperpoeder echt iets voor jou. Dit epoxy pigment is eenvoudig te mengen en geeft een authentieke koperkleur.
  7. Glow in the dark: Resion GlowTint is gemaakt om een glow-in-the-dark effect aan jouw kunstwerk toe te voegen. Zelfs voor speelgoed, sieraden of beelden is het een zeer geschikt glow in the dark poeder. Overdag laadt het op, zodat je tijdens de nacht tot 8 uur lang een heldere gloed waarneemt.
  8. Pigment vlokken: Luxe pigment vlokken zorgen voor een stralend effect bij sieraden, zoals ringen, armbanden en oorbellen. Ook in schilderijen en bijvoorbeeld onderzetters zal jij versteld staan van het oogverblindende resultaat.
  9. Inkt: Wil je dat de kleuren naast en over elkaar gaan en zelfs met elkaar vermengen? Gebruik dan deze speciale kleurinkt! Als de pigmenten in de inkt nat zijn duwen ze elkaar weg en krijg je zeer mooie wolken.
  10. Gem & Glow stones: Deze edelstenen geven een extra sprankelend effect in Epoxy en kan zelfs gebruikt worden voor 3D effecten. Ideaal voor het maken van natuurgetrouwe Geodes!

Zo meng je de kleurpasta’s of poeder pigmenten met epoxy

De pasta’s worden allemaal op dezelfde manier verwerkt, zoals ook in de bijsluiter staat omschreven. Je voegt de pasta toe aan de epoxyhars, zodat het eindproduct de door jou gewenste kleur zal krijgen. Vaak kun je de pigmenten onderling nog mengen voor een verbluffend effect. De toevoeging van de pigmentpasta’s varieert van 1 tot 10% van de totale hoeveelheid epoxy.

Voor de pigmentpoeders geldt eigenlijk hetzelfde, maar heb je hier nóg minder kleurstof nodig om tot een kleurrijk eindresultaat te komen.

3 super handige starterspakketten (verbluf je vrienden!)

Maak jij het jezelf liever makkelijk met een compleet pakket? We’ve got you covered! Met deze drie pakketten komt jouw project er uit te zien als een waar kunstwerk. Verbluf vrienden, familie en je buurvrouw met:

Resin art starterspakket

Alles om direct te beginnen

Epoxy sieraden pakket

Complete set met sieraden mal

Epoxy onderzetter pakket

Inclusief epoxy, mal en pigmenten

Giethars – de basis voor epoxypigmenten (voor welke ga jij?)

Epoxy pigmenten meng je of strooi je door een vloeibare giethars. Welke giethars je nodig hebt is afhankelijk van je project. Vergelijk ze hieronder!

Op je mobiel kan je naar rechts scrollen om de vergelijking te bekijken.

Soort epoxyhars VoordelenNadelen Bekijken
Epoxy giethars
Voor het industrieel ingieten van diverse objecten, zoals elektronica, lasdozen en machineonderdelen. Ook voor het aanbrengen van een coating of het ingieten van tafelbladen en sieraden is het een uitstekend middel.
+ Reukloos
+ Zeer helder systeem
+ Relatief goedkoop
+ Krimpvrij
+ Zeer goed te bewerken, zoals boren, slijpen en polijsten
+ In te kleuren met pigmenten en Glow in the dark vulstof
+ Erg sterk!
– Kan scheuren bij wisselende temperaturen
– Slechts beperkt UV-bestendig, maar er is wel een UV-stabilisator beschikbaar
– Moet lang uitharden (minimaal 24 uur)
Polyurethaan giethars
Uitermate geschikt voor het ingieten van mallen, zoals bij vliegtuigjes en treintjes het geval is.
+ Reukloos
+ Goed overschilderbaar
+ Super transparant
+ UV bestendig
+ Kan goed tegen wisselende temperaturen
+ Verkrijgbaar in verschillende soorten en hardheden
+ Flexibel middel
– Moeilijker na te bewerken
– Lange uithardingstijd voor transparante PU
– Duurder als epoxy
Polyester giethars
Geschikt voor kleine objecten, die erg teer zijn, zoals skeletten, dieren en technische objecten.
+ Eenvoudige verwerking
+ Snelle uitharding
+ Ingieten organische materialen mogelijk
+ In te kleuren met veel (transparante) pigmenten
+ UV-bestendig
+ Goed te bewerken, zoals slijpen, boren, polijsten)
– Stinkt bij verwerking
– Krimpt
– Niet geschikt voor gieten in een houten mal
– Brandbaar
Siliconen gietrubber
Veelzijdig en wordt gebruikt voor het maken van prototypes voor latere producties, het kopiëren van voorwerpen en het maken van mallen.
+ Eenvoudig te verwerken
+ Goedkope oplossing
+ Neemt zeer nauwkeurig details over
– Heeft een beperkte levensduur
– Kan verkleuren en verharden wanneer de laag “oud” is
– Niet na te bewerken

Meer lezen over giethars / resin?

Heb je een vraag over epoxy pigmenten?

Stel jouw vraag hieronder, zodat wij ons best kunnen doen jou spoedig te voorzien van een persoonlijk advies.

1 antwoord
  1. Marino Van Welden zegt:

    Geachte,
    Ik had graag vernomen welke pigmenten (bij voorkeur grijs) beschikbaar zijn om bij te voegen bij een chape-verharder voor een betonnen keldervloer. Onlangs werd een drainagevloer (beton) aangelegd in de kelder, en graag had ik een gladde ondergrond willen bekomen, en ik heb me later vertellen dat het mengen van pigmenten met de verharder dit effect zou kunnen bekomen zonder dat de vloer ook nog eens moet geschilderd worden. Alvast bedankt voor Uw advies.
    Marino.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *