Nanocoating.nl

Droogtijd verf

Niet alle verf dekt in één keer. Maar al die kwasten afspoelen en je schilderspullen opruimen is ook zo’n gedoe. Het liefst ga je in één keer door. Dan is de droogtijd van de verf handig om te weten. Is dit altijd hetzelfde? En zijn er trucs om het te versnellen? Wij vertellen je er alles over in dit “droogtijd verf” artikel!

Droogtijd verf op waterbasis en terpentinebasis

Helaas heeft niet iedere verf dezelfde droogtijd. Dit heeft vooral te maken met het oplosmiddel in de verf. Een verf op waterbasis droogt snel, omdat water makkelijk vervliegt onder de juiste omstandigheden. Terpentine heeft langer de tijd nodig. Een verf op waterbasis kan je dus veel sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis.

Maar let wel op: droogtijd is iets anders dan de uithardingstijd. Uithardingstijd staat voor de tijd die nodig is voordat je de eindlaag volledig kan belasten. Droogtijd staat voor de tijd die nodig is voordat je een tweede of derde verflaag kunt aanbrengen.

Een watergedragen verf kan soms wel tot twee weken nodig hebben om volledig uit te harden, terwijl een terpentinegedragen verf vaak al na twee dagen uitgehard is.

Hieronder een indicatie van de gemiddelde droogtijd (onder goede omstandigheden)

VerfsoortDroogtijdUithardingstijd
Waterbasis (Acryl)5 uur2 weken
Terpentinebasis (Alkyd)16 uur2 dagen
Muurverf4 uur1 week
Sneldrogende verf2 uur1 week
Beits24 uur3 dagen
KalkverfDirect12 uur
Krijtverf30 minuten12 uur
Olie24 uur1 week

5 tips voor het versnellen van de verf droogtijd

Hierboven hebben we al wat gemiddelde verf droogtijd indicaties gegeven. Maar naast verschillende typen verf, zijn ook de omstandigheden van invloed op de droogtijd. Graag geven we je een aantal tips:

droogtijd verf

De droogtijd van verf hangt af van een aantal factoren.

 1. Zorg voor de juiste temperatuur.
  Hoewel schilderen in lage temperaturen niet onmogelijk is, zorgt het wel voor een langere droogtijd. De optimale temperatuur voor je verfklus is 15 tot 25 graden Celsius.
 2. Voorkom een te hoge luchtvochtigheid.
  In een vochtige ruimte, krijg je verf niet snel droog. Klinkt logisch toch? Ga je dus de badkamer schilderen, of je schutting buiten in de zomer verven, let er dan op dat de luchtvochtigheid onder 85% is.
 3. Schilder niet te dik, maar ook niet te dun.
  Per type verf is de optimale laagdikte anders. Kijk daarom altijd op het etiket van je verfproduct. Een te dikke laag zal niet snel drogen, een dunne laag juist te snel en daardoor niet goed dekken.
 4. Gebruik geen verf na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.
  Je kunt dan namelijk niet meer uitgaan van de gemiddelde droogtijd en het kan hechtingsproblemen veroorzaken.
 5. Gebruik de juiste kwast of roller voor je verfklus.
  Hiermee voorkom je dat je de verf te dik opbrengt of dat het niet goed intrekt in het oppervlak.

Snelle droogtijd verf buiten met sneldrogende verf

Soms kan je niet helemaal voorkomen dat de omstandigheden van je verfklus niet perfect zijn. Bijvoorbeeld in je nieuwe huis waar de verwarming nog niet is aangesloten, of wanneer je echt nog even een kozijn buiten moet lakken in de winter. Gelukkig zijn er goede opties in deze situaties. Met speciale sneldrogende verf zorg je ook voor een snelle droogtijd buiten.

Overschilderbaar na 6 uur

Stofdroog na 1 uur

Overschilderbaar na 12 u

Stofdroog na 2 uur

Overschilderbaar na 4 uur

Stofdroog na 1 uur

witte-verf-flexa-strak-op-de-muur

Hoe lang moet verf drogen voor een tweede laag?

Begin je te snel met overschilderen dan kan het zijn dat de bovenste laag sneller droogt als de laag daaronder. En de onderlaag is als het ware nat “opgesloten” De verf zal hierdoor nooit goed kunnen uitharden en gaat rimpelen. De schildersterm voor dit gevolg is “schroeien”. Houd daarom altijd de droogtijd aan die op het etiket staat.

Schilderklus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer sneldrogende verf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Zo droogt verf (5 fases)

Er zijn 5 fases die de verf doorloopt voordat de verflaag volledig is uitgehard, namelijk:

 1. Stofdroog: dit is het punt waarop stof, vliegjes en ander vuil niet meer in de natte verflaag trekt. De verf is zeker nog niet droog.
 2. Kleefvrij: de tweede fase waarin je de verf al licht kunt aanraken zonder dat deze aan je vingers plakt. De verflaag is nog steeds kwetsbaar.
 3. Schuurbaar: je kunt de verf in deze 3e fase licht opschuren om ervoor te zorgen dat de volgende laag optimaal hecht.
 4. Overschilderbaar: in deze fase kan je een tweede of derde laag aanbrengen. Let op: de laag is nog niet klaar voor gebruik.
 5. Uitgehard: in deze laatste fase is de verflaag volledig belastbaar en sterk. Bij afneembare verf is de verf nu bestand tegen vlekken.

Wil je weten hoe snel jouw verfproduct deze fases doorloopt? Kijk dan naar het etiket of productinformatieblad van de verf die je gebruikt.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verf?

Heb jij een vraag over de verf droogtijd?

We helpen je graag! Plaats je bericht hieronder en ontvang persoonlijk advies.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *