Nanocoating.nl

Schilderen in warme temperaturen

Wil jij met dit mooie weer naar buiten om je kozijnen aan te pakken? Of kan die schutting wel een likje verf gebruiken? Lees deze tips en ontdek de meest geschikte producten voor verven in warme temperaturen!

Verven in warm weer is is een hele uitdaging

Het komt niet vaak voor in Nederland, maar als het een keer mooi weer is dan is het natuurlijk fijn om buiten aan de slag te gaan met achterstallig schilderwerk, dat leuke DIY project in de tuin, die make over aan je voordeur of gewoon je kozijnen op te knappen. Maar is dit wel een goed idee bij warme temperaturen? En zijn alle verfsoorten geschikt bij warm weer? Wij vertellen je er alles over en voor de zekerheid ook nog iets over het schilderen bij lage temperaturen. In Nederland is namelijk niets zo veranderlijk als het weer!

Wat is de beste temperatuur (en tijd) om buiten te schilderen?

De gemiddelde temperatuur waarbij verf het beste droogt en hecht is tussen de 15 en 22 graden. De meeste verf kan je probleemloos aanbrengen tussen de 5 en 25 graden als je er rekening mee houdt dat de verf bij lage temperaturen zeer langzaam droogt en bij hoge temperaturen juist snel!

Schilderen bij warme temperaturen doe je het beste “achter de zon” aan.

Schilder ook altijd achter de zon aan als het even kan (of gebruik een parasol of zonwering).

Direct zonlicht kan veel warmer zijn als de gemeten buiten temperatuur. Is de temperatuur te hoog, dan kunnen er blaren ontstaan in de verf (kleine luchtbelletjes). Niet alleen ziet dit er niet zo strak uit, het kan er ook voor zorgen dat de verf gaat afbladeren op lange termijn.

Een aantal tips van professionele schilders:

  • Begin niet te vroeg in de ochtend met schilderen. Het hout kan dan nog vochtig zijn van dauw.
  • Check lokale weerberichten online voor de verwachte luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheid boven 85% is te hoog om in te schilderen.
  • Begin niet aan de klus als er een stevige wind aankomt. Zand, vliegjes en blaadjes kunnen in de verflaag komen.
  • Er bestaan speciale kwaliteitsverfmerken die geschikt zijn voor hoge en lage temperaturen.

Wat te doen bij luchtblaren door schilderen in warme temperaturen

Bij het schilderen in temperaturen boven de 25 graden kan het zijn dat er kleine blaasjes in de verflaag zijn ontstaan. Dit komt door de lucht onder de verflaag. Deze zit opgesloten, warmt op en zet uit in kleine luchtbelletjes. Niet alleen staat dit niet zo strak, het zorgt er op lange termijn voor dat de verf kan afbladeren. Gelukkig hoef je niet helemaal overnieuw te beginnen als dit gebeurt. Ga als volgt te werk:

  • Wacht tot de verflaag helemaal droog is
  • Schuur de laag licht op met een schuursponsje voor hout (bijvoorbeeld deze van Scotchbrite)
  • Breng lichtjes een nieuwe laag verf aan en zorg dat deze in de schaduw droogt

Tip: niet alleen direct zonlicht en warme temperaturen veroorzaken blaasjes, ook wisselende temperaturen. Bijvoorbeeld een warme dag met aan het einde van de dag onweer. Schilder ook nooit te dikke lagen en wacht tot iedere laag volledig droog is voordat je een tweede laag aanbrengt,

Verfmerken voor warme temperaturen en 4-seizoenen verf

Bij hoge temperaturen (boven de 25 graden) droogt een verf erg snel (te snel) en bij lage temperaturen (-5 graden) kan het wel maanden duren voordat de laklaag droog is. Professionele verfmerken hebben hier een oplossing voor. Bij de verf voor het verven in warm weer zit een UV filter en drogingsvertragingsmiddel en bij de verf voor lage temperaturen een droogtijd versnellingsmiddel.

Let op: zorg ervoor dat de verf op geen enken moment in de droogtijd onder de minimum temperatuur of boven de maximum temperatuur komt.

Hieronder hebben we een aantal producten uitgelicht:

Sikkens Rubbol XD

4 seizoenen
Van 5 – 30 graden
10 jaar onderhoudsvrij

Sigma S2U Allure

4 seizoenen
Van 0 – 30 graden
Hoogglans

Wijzonol LBH SDT

Warme temperaturen
Tot 30 graden
Hoogglans

Sikkens DSA Thix

Warme temperaturen
Tot 30 graden
één-pot-systeem

Sigma Rapid Gloss

Koude temperaturen
Tot 0 graden
Na 12 uur droog

Binnen verven bij warm weer

Binnen heb je natuurlijk minder last van direct zonlicht. Toch is het ook voor muurverf en binnenlak het beste da de temperatuur niet onder 5 graden of boven de 30 graden komt. Naast dat de verf slecht droogt, kan het ook matte plekken of druipers gaan vertonen. Kortom, het beste resultaat kan dan niet worden gegarandeerd. Maar zeg nu zelf, als het binnen 30 graden is, zit jij lekker buiten toch?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *