Nanocoating.nl

Dakcoating en dakpannen coating

Verleng de levensduur van je dak met dak coating

Het dak is één van de belangrijkste onderdelen van een gebouw. Het vormt een sterke barrière tegen de penetratie van wind, sneeuw en regen. Een beschadiging van het dak of dakpannen kan al snel leiden tot duizenden euro’s schade- en reparatiekosten. Een manier om dit te voorkomen is om jouw dak te behandelen met een dak of dakpannen coating.

In Nederland winnen vloeibare coatings steeds meer aan populariteit voor het waterdicht maken van platte daken. Maar ook voor daken met pannen is het een veelgebruikte oplossing. En dat is niet gek! Het coaten van huidige dakpannen om deze te repareren of te verfraaien scheelt tussen de 50-70% aan vervangingskosten. Er zijn tevens innovaties op gebied van energiebesparing, hittereflectie en zonnepanelen coating.

In dit artikel bespreken we verschillende soorten dak coating voor verschillende type daken (met én zonder dakpannen!). Zodat je geïnformeerd op zoek kan naar een coating die past bij jouw wensen.


Dak coaten met de juiste dakcoating per daksoort

Een dak of dakpannen coaten is alleen de investering waard wanneer je gebruik maakt van de juiste coating. Dit verschilt per type dak en het materiaal van de ondergrond of dakpannen. Ook de omgeving speelt een rol. Heeft het dak bijvoorbeeld te kampen met hevige wind, zout water of juist de volle zon? Er is een geschikte dakcoating voor ieder dak.

plat dakcoating rood

Op een plat dak is goedkoper om te coaten dan een dak met dakpannen

  1. Platte daken – Commerciële en industriële gebouwen, fabriekshallen en schuren
    Een groot voordeel van platte daken is dat ze het meest voordelig zijn in de aanleg. Er is minder oppervlakte en dus ook minder coating nodig. Een gevaar van dit type dak is dat er snel waterophopingen en er daardoor lekkages kunnen ontstaan.
    Een plat dak coaten: de beste coating voor een plat dak is een coating met sterk waterafstotende eigenschappen. Bijvoorbeeld bitumen/asphalt, rubber of een polyurea spray coating.
  2. Zadeldak en andere gebogen type daken met dakpannen – particuliere woningen, kerkgebouwen, boerderijen, tehuizen etc.
    Vaak wil men het oorspronkelijke uiterlijk van de dakpannen niet verhullen maar juist repareren of verfraaien. Een zwarte of witte dekkende dakcoating zoals die gebruikt wordt op platte daken is daarom vaak geen goede optie. Er zijn transparante coatings of coatings in de kleur van dakpannen beschikbaar. De coating moet de levensduur van de dakpannen verlengen, huidige pannen beschermen en eventuele lekkages repareren.
    Een dak met dakpannen coaten: vaak een een transparante of gekleurde tweecomponenten coating, siliconen coating of een acryl dakverf.

Veel verkochte dakpannen coating producten

NC Nano Coating voor beton, steen en tegels

Bescherm beton, steen en tegels met echte Nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Tip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Dakpannen coaten; algemene voor- en nadelen

Dakpannen schoonmaken en impregneren (zo wordt het coaten ook wel genoemd) neemt alle hoeken en rondingen mee, zodat het dak een volledig nieuwe uitstraling krijgt. Dat niet alleen, dakpannen coating biedt de volgende voordelen:

  • Relatief lage kosten t.o.v. het vervangen van dakpannen
  • Het maakt dakpannen water en vuilafstotend
  • Ook de hoeken en rondingen worden volledig door verf gedekt
  • Minder vergeling/verkleuring
  • Verlengt de levensduur van de dakpannen
  • Voorkomt aanslag van mossoorten en groene aanslag (algen)
  • Verfraait het gebouw (en verhoogt de verkoopbaarheid)

In sommige gevallen kunt u beter niet ervoor kiezen om uw dakpannen te coaten:

  • Dakpannen coating is geen wondermiddel, bij grote beschadigingen moeten de dakpannen worden vervangen.
  • Dakpannen coating hecht alleen op een schoon dak, soms zijn de dakpannen zo poreus dat deze niet bestand tegen grondig reinigen.
  • Niet alle dakpannen coatings zijn van dezelfde kwaliteit. Laat goedkoop geen duurkoop zijn!

Bekijk ook deze video over dakpannen coating

De beste dakcoating bestaat niet

De meeste dakcoatings zijn geschikt voor het coaten van veelvoorkomende dakbekleding materialen (beton, bitumen, metaal, steen etc.) (in sommige gevallen is er wel een primer nodig) Maar de beste dakcoating is ook afhankelijk van de eisen die je stelt, het beschikbare budget en hoe vaak je onderhoud wilt plegen. De beste dakcoating bestaat dus niet, maar er is vaak wel een coatingoplossing die het beste past bij jouw dak en wensen.  Hieronder een overzicht per coatingoplossing:

SOORT DAKCOATINGONDERGRONDVOORDELENNADELENPRIJS PER M2
Bitumen & vloeibaar rubberPlatte daken, alle ondergrondenErg veelzijdig, kan over alle ondergronden worden aangebracht (zelfs voor het insluiten van asbest)Beperkt aantal kleuren beschikbaar, kan niet transparant worden aangebracht. Hoog verbruik, slecht afbreekbaar voor het milieuLaag
Acryl & 1- componentDakpannen en platte dakenEenvoudig te verwerken, voordelig, UV bestendigSnelle slijtage, regelmatig bijwerken noodzakelijk, minder geschikt voor zwaar weer omgevingeLaag
Polyurea coatingPlatte dakenBestendig tegen hoge en lage temperaturen, hoge elasticiteit, droog in seconden, uiterst waterbestendigDunne laag dus oneffenheden blijven zichtbaar, niet zelf aan te brengen zonder de juiste apparatuurGemiddeld
2- component coating (epoxy & polyurethaan)Dakpannen en platte dakenVeel beschikbare kleuren (ook transparant), uiterst waterbestendig, slag- en stootvastMoet onder de juiste temperatuur omstandigheden worden aangebracht. lange droogtijdGemiddeld
Siliconen coatingDakpannen en platte dakenHoge uv bescherming, uiterst waterdicht, milieuvriendelijk, reflectieve eigenschappenDuurste optie en eenmaal dak coaten met siliconen betekent in de toekomst weer hetzelfde product gebruiken of volledig verwijderenHoog

Dakcoating en dakpannen coating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Particuliere dakcoating prijs per m2

Vele coating leveranciers bieden pakketten aan met alle benodigdheden voor dakpancoating ofwel reinigen en impregneren van uw dak.

De grondregels voor een goed resultaat? Werk nauwgezet, laat alles goed inwerken en drogen én, tot slot, pak alles zorgvuldig af!

Hiermee voorkomt je dat er nevel op bijvoorbeeld windveren, boeidelen en dakramen komt. Onderaan dit artikel lees je de instructies “dakpannen coaten in drie stappen”.

Wanneer je zelf dakpannen wilt gaan coaten raden wij een 1-component coating aan. Deze is het makkelijkst te verwerken van alle opties en behoeft geen professionele apparatuur. Hieronder een aantal voorbeelden van 1-component dak coating prijzen. Het verbruik ligt rond de 0,8 tot 2,8 m² per liter. Een dakcoating prijs per m2 wanneer je het zelf aanbrengt ligt tussen de 5 en 20 euro.

Toch liever je dak- of dakpannen coaten door een vakman? Dan kan je rekening houden met de volgende prijs per m2:

DienstPrijs per M2 (gemiddeld)
Dakpannen coaten20 tot 40 euro (afhankelijk van soort coating)
Dak reinigen10 tot 30 euro
Primer5 tot 20 euro
Reparaties of aanvullende behandelingen15 tot 20 euro
Totaalpakket (reinigen, behandelen, primen en coaten)30 tot 50 euro (excl. reparaties)

Zelf dakpannen coaten in drie stappen

Particuliere woningbezitters kiezen er vaak voor om bij goed weer zelf deels de voorbereidende schoonmaak en reparatie werkzaamheden te verrichten. Dit scheelt natuurlijk in de kosten. Een handige doe-het-zelver zonder hoogtevrees kan dit zelf uitvoeren. Tenzij u al enige ervaring heeft met het coaten van dakpannen, raden wij het echter af om deze stap zelf uit te voeren. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen maar ook omdat het een precieze klus betreft waarbij u professionele hulpmiddelen nodig hebt. Wanneer u toch van plan bent om de klus volledig zelf uit te voeren, gebruik dan dit stappenplan als richtlijn en volg tevens de instructies op de verpakking van de coating.

dakcoating

Dakcoating scheelt 50-70% dakpannen vervangingskosten.

Stap 1: Dakpannen schoonmaken voor het coaten 

Voordat dakpannen coating aangebracht kan worden moet u het dak eerst goed (laten) schoonmaken. Begin met het zorgvuldig reinigen van dakpannen met water en een hogedrukspuit. Zelfs het allerkleinste stukje mos en alle hardnekkige vlekken moeten worden verwijderd.

Let op: Gebruik voor (kwetsbare) leien en pannen een lagere druk als voor sterke golfplaten. Bij een druk van meer dan 150-320 bar is de kans op het beschadigen van alle soorten dakpannen groot. De buitenlaag van de pannen kunnen namelijk hierdoor worden aangetast en de kans op lekkages wordt daardoor groter. Een veilige druk is tussen 40-135 bar.

Stap 2: Disinfectant en primer aanbrengen

Bewerk het dak na het reinigen met een disinfectant om de laatste resten van micro organismen te verwijderen. Breng hierna een primer aan om het hechten van de nieuwe verf te optimaliseren. Omdat de poreuze binnenlaag van de dakbedekking bloot ligt (met name bij gebakken en betonnen dakpannen) is het aanbrengen van een hechtende primer in de meeste gevallen noodzakelijk.

Stap 3: De dakpannen coaten

Dakpannen coaten bestaat feitelijk uit het aanbrengen van een dunne laag dakpannen coating op het zichtbare deel van de dakpan. Dit doet u als volgt:

  1. Bescherm alle dak onderdelen als dakgoten, dakramen of afvoerbuizen met beschermingsfolie en tape.
  2. Breng de coating met borstel or roller nat in nat aan. Minimaal 2 lagen. Gebruikt u een airless spray? Breng dan te lagen kruislings nat in nat aan en verdun de coating volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meer lezen over het verven en coaten van dakpannen?

Stel je vraag over dakcoating, wij helpen graag!

De laatste opmerking en 2 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
8 antwoorden
  1. G.wolgen zegt:

    mijn dak is schoongespoten en binnenkort komen de mensen terug om het te coaten, maar er moet toch eerst een primer
    als hechting laag op?

    Beantwoorden
  2. Fred zegt:

    Ik heb op mijn recreatiebungalow metalen dakpanplaten van Metrobond liggen met een granulaat bovenlaag in de kleur terracotta. Nu is na ongeveer 15 jaar de kleur helemaal grauw geworden en nu vraag ik mij af kan zo’n dak ook behandeld worden met een coating. Is dat eventueel zelf aan te brengen en welke coating heb ik hier voor nodig en wat is het verbruik.

    Beantwoorden
    • Gatske zegt:

      Beste Cor,

      Het is mogelijk om een dak te coaten waar zonnepanelen op liggen. Er kan namelijk om de panelen heen gewerkt worden. De dakpannen die onder de zonnepanelen liggen zijn al voor een groot deel beschermd tegen regen en zon. Handiger zou echter zijn om voordat de zonnepanelen gelegd worden, eerst het dak te coaten, zodat je het volledige dak kunt beschermen.

      Met vriendelijke groet,

      Gatske – Verflaag.nl

      Beantwoorden
    • Marieke - Verflaag.nl zegt:

      Beste Jonneke,

      Het is voor ons moeilijk om na te gaan hoe de betonpannen eruit zien, of er al een coating op heeft gezeten (en zo ja, welke?) en of de dakpannen andere beschadigingen hebben. Het is verstandig om een specialist uit te nodigen om de situatie te bekijken.

      Met vriendelijke groet,

      Marieke – Verflaag.nl

      Beantwoorden
  3. Marie de Jonge zegt:

    Bedankt voor het delen van dit artikel over dakcoating. Ik denk er ook over na om mijn dakpannen te laten coaten. Ik heb ze nog niet zo lang geleden vervangen en wil ze graag beter beschermen tegen weer en wind. Ga binnen kort maar wat offertes opvragen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *