Nanocoating.nl

Zwembadverf voor beton en polyester zwembaden

In dit artikel bespreken we de geschikte zwembadverf voor ieder type zwembad (polyester, beton etc.) en adviseren wij je over hoe je de verf aanbrengt voor het beste resultaat.

Zwembadverf voor beton en polyester zwembaden

Of je nu op zoek bent naar een verf voor het repareren van lekkages, het opfrissen van de kleur of voor algehele bescherming van je zwembad; zwembadverf biedt een voordelige en snelle oplossing en is ook nog eens makkelijk zelf aan te brengen.

Een reguliere waterdichte verf is helaas niet geschikt voor je zwembad omdat deze niet bestand is tegen constante waterbelasting, chloorwater en zwembadreinigers.

Tip: wist je dat je zwembadverf ook kunt toepassen in whirlpool spa’s, siervijvers en waterbassins?

Meest verkochte zwembadverf

Zwembadverf voor betonnen zwembaden

Vista Zwembadverf is een eenvoudig aan te brengen chloorrubberverf en geschikt voor het verven van onbehandelde betonnen zwembaden en zwembaden die al een oude of beschadigde chloorrubberlaag hebben. Standaard kleuren zijn blauw, lichtblauw, groen, wit en zwart en komt in een zijdeglans afwerking.

De verf is verkrijgbaar vanaf 2,5 liter. Hiermee kan je een zwembad van +- 8 m2 behandelen (2 lagen en een gemiddeld verbruik van 7m2 per liter).

De voordelen op een rij:

 • Zeer waterbestendig
 • Eenvoudig zelf aan te brengen met roller
 • Chloorwater bestendig
 • Bestand tegen ozon reiniging
 • Geen voedingsbodem voor algen etc.
 • Bestand tegen in de handel gebruikelijke
  zwembadreinigers

Let op: niet goed bestand tegen vetten en oliën. Pas dus op met zwemmen met zonnebrandcrème op oliebasis.

Zwembadverf voor polyester zwembaden

Een polyester zwembad heeft een zogenoemde basecoat (basis coating) en een sterke topcoating (beschermingslaag) nodig. De basecoat zorgt voor een uitstekende hechting op onbehandeld polyester of beton met daarop een oude twee componenten coating.

Ook speciale zwembaden gemaakt van staal, rvs, aluminium of verzinkt staal kunnen met deze coating worden behandeld. De topcoat is bedoeld als eindlaag en zorgt ervoor dat de laag bestand is tegen constante waterbelasting. Wit, blauw, groen en zwart zijn de standaard kleuren, maar andere kleuren zijn mogelijk op aanvraag.

De basecoat en topcoat zijn verkrijgbaar vanaf 1 liter. Via de handige calculator berekent u eenvoudig hoeveel liter u nodig heeft voor uw zwembad.

De voordelen op een rij:

 • Zeer waterbestendig
 • Geen voedingsbodem voor algen
 • Eenvoudig aan te brengen met roller
 • Chloorwater bestendig
 • Niet vergelend
 • Bestand tegen in de handel gebruikelijke
  zwembadreinigers
 • Bestand tegen vetten en oliën

Verfadvies per type zwembad ondergrond

Voordat je kunt overgaan tot het bestellen van de juiste zwembadverf, is het belangrijk om de huidige staat van je zwembad te bepalen. Bijvoorbeeld of het zwembad al eerder is behandeld, en zo ja, met welk coatingsysteem dit toen is gedaan. In veel gevallen is het verstandig om een oude laag eerst te verwijderen door deze te zandstralen, schuren of mechanisch borstelen. Scheuren, gaten en onregelmatigheden repareer je met vochtbestendige vulmiddelen.

Als de basis goed is kan je over het algemeen de richtlijnen uit onderstaande tabel overnemen:

Soort ondergrondToe te passen zwembadverf
Betonnen zwembad (onbehandeld)1-k Chloorrubberverf en 2-k Polyurethaan topcoat
Polyester zwembad (onbehandeld)2-k Polyurethaan basecoat en topcoat
Betonnen zwembad behandeld met Chloorrubberverfenkel 1-k Chloorrubberverf
Betonnen zwembad behandeld met 2-k coatingssystemen2-k Polyurethaan basecoat en topcoat
Polyester zwembad behandeld met 2-k coatingssystemen2-k Polyurethaan basecoat en topcoat
zwembadverf betonnen zwembad

Zwembadverf aanbrengen op een betonnen zwembad

Bij onbehandeld beton zijn er twee opties mogelijk: chloorrubberverf (1 component) of polyurethaanverf (2 component). Als je een keuze hebt gemaakt tussen de verschillende typen verf dan kan je één van onderstaande stappenplannen gebruiken als richtlijn. Beide systemen vragen echter om dezelfde voorbereiding van de betonnen ondergrond:

 • Het beton moet minimaal 28 oud zijn
 • Het beton moet schoon zijn en gaten, scheuren en onregelmatigheden zijn gerepareerd met geschikt vulmiddel
 • De ondergrond moet goed zuigen. Dit kan je testen door er licht water op te sprenkelen. Trekt dit niet in het beton? Dan adviseren wij om het beton te zandstralen, schuren of te wassen met een 15% zoutzuur-oplossing (denk om beschermende kleding!) en daarna grondig naspoelen met veel water.

Stappenplan chloorrubber zwembadverf 

 1. Verdund (20%) Aanbrengen
 2. Laat 16 uur drogen
 3. Tweede laag aanbrengen
 4. Laat 12 uur drogen
 5. Laatste laag aanbrengen

Aanbevolen producten: Vista Zwembadverf (Chloorrubber)Südwest Verdunning V33

Stappenplan polyurethaan zwembadverf

 1. Breng een impregneermiddel voor beton aan
 2. Laat minimaal 12 uur drogen
 3. Breng een laag 2-k basecoat aan
 4. Laat minimaal 12 uur drogen.
 5. Breng een dunne laag topcoat aan

Aanbevolen producten: 2k beton impregneer, Vista Zwembadverf 2-k basecoat en Vista 2-k topcoat

Verflaag expert tip

Het beton moet goed droog zijn voordat je de zwembadverf aanbrengt. Dit kan je controleren met meetapparatuur (max 5% vocht) of door het op verschillende plaatsen aanbrengen van een stuk plasticfolie (50 – 50 cm.), dat aan alle zijden met plakband moet worden dichtgeplakt. Na twee dagen controleer je dan of er onder de folie condens is ontstaan. Is dat het geval? Dan bevat het beton nog teveel vocht.

Direct zwembadverf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
zwembadverf polyester zwembad blauw

Zwembadverf aanbrengen in een polyester zwembad

Bij een polyester zwembad adviseren wij het gebruik van een 2 componenten polyurethaan zwembadverf. Deze verf is in bijna alle RAL kleuren verkrijgbaar en zorgt voor een optimale hechting op de polyester ondergrond. Polyester heeft wel iets meer voorbewerking nodig als beton, maar een goed begin is het halve werk!

zwembadverf-voor-polyester-zwembad-met-antislip

Loopzones in en om het zwembad kan je behandelen met antislip additieven die je toevoegt aan de zwembadverf

Stappenplan Polyurethaan zwembadverf – Polyester zwembad

Stap 1 Reinigen: schrob met heet water en een speciaal reinigingsmiddel voor polyester het zwembad goed. Spoel na met ruim schoon water.
Optioneel: Bij nieuw polyester is het verstandig om de ondergrond te wassen met een verdunningsmiddel.
Stap 2 Schuren: Schuur het polyester licht op zodat er een matte laag ontstaat.
Stap 3 Basecoat aanbrengen: Breng een laag 2-k basecoat aan.
Stap 4 Drogen: Laat de basecoat minstens 12 tot maximaal 24 uur drogen.
Stap 5 Topcoat aanbrengen: Breng de laatste laag aan en laat goed drogen en uitharden.

Aanbevolen producten: Vista 2K Zwembad BasecoatVista 2K Zwembad TopcoatSüdwest verdunning V33


Extra veiligheid met antislip in en om het zwembad

Voor zwembaden geldt dat alle beloopbare vlakken tot een waterdiepte van 1.10 meter, in antislip uitgevoerd moeten worden en voldoende weerstand moeten bieden tegen uitglijden. Dit kan je onder andere doen door het toevoegen van anti slip additieven aan de coating. Dit zijn losse granules die u mengt met de coating of kunt instrooien als de coating nog nat is. Let hierbij ook goed op de natte zones rondom het zwembad. Gebruik ook hier een antislip toevoeging of speciale antislip tegels, matten of strips.

Over Vistapaint

In dit artikel lees je over producten van het merk Vista. Vistapaint is één van de weinige verfmerken die ook voor consumenten goede zwembadverf op de markt heeft gebracht. Wij bevelen deze verf aan omdat de kwaliteit goed is en de prijs budgetvriendelijk. Ideaal voor de doe-het-zelver met professionele eisen! Het merk is niet verkrijgbaar bij de bouwmarkt maar wel in online webwinkels.

Verschil tussen 1-k chloorrubberverf en 2-k polyurethaan

Met chloorrubberverf en 2 componenten polyurethaan kunnen 95% van de particuliere zwembadvloeren en wanden geverfd worden.

 • Chloorrubberverf: Deze verf is te herkennen doordat deze oplost in thinner. Deze verf is eenvoudig zelf aan te brengen en goed bestand tegen chloor, reinigingsmiddelen en natuurlijk water. Ook warme bubbelbaden of spa baden zijn geschikt voor een behandeling met chloorrubber zwembadverf. De verf kan tegen temperaturen tot 80 graden!
  Nadelen: chloorrubberverf is niet bestand tegen olie en vet. Om deze reden bevelen wij deze coating niet aan voor grotere zwembaden en gebruik in combinatie met kruiden-, badolie, boylotions en zonnebrandcrème.
 • Polyurethaan coating: Deze coating moet altijd worden gemengd met een verharder en wordt daarom ook wel 2 componenten coating genoemd.  De coating is erg geschikt voor betonnen en polyester zwembaden en hecht tevens op vrijwel alle andere ondergronden. De coating is hard (en duurzaam), vergeelt niet en is uiterst bestand tegen chloor, reinigingsmiddelen en ook olie en vet.
  Nadelen: PU coating is lastiger te verwerken als chloorrubberverf. Het heeft een lange droogtijd (zeker bij meerdere lagen) en goede weersomstandigheden nodig om aan te brengen. Verder hebben 2 componentencoatings altijd een “potlife” dit is een beperkte houdbaarheid nadat beide componenten zijn gemengd.

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Vragen over zwembadverf? Wij helpen je!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
16 antwoorden
 1. Vincent zegt:

  Hallo!

  Ik heb een Jacuzzi van fiberglass maar er zit al een kleur laag overheen, het is niet bloot fiberglass. Deze laag heeft een paar plekjes waar deze stuk is, en ik wil graag een nieuwe kleur. Welke soort verf kan er het best overheen? Chloorrubberverf kan goed tegen de temperatuur en de reinigingsmiddelen. Polyurethaan coating kan dan weer tegen vet en dergelijke. Als je over een bestaande laag heen verft, las ik dat de zwembadverf van Vista Paint het goed zou moeten doen. Dus ik weet niet meer zo goed wat de beste optie voor mij.

  Met vriendelijke groet,
  Vincent

  Beantwoorden
 2. Vanhalst jean zegt:

  Beste, Wij hebben een zwembad van 7 x 4 op 1.5 diep. Gemetste + 2 lagen polyester zwart geschilderd afgeschuurd en terug 2 lagen polyester geschilderd in blauw. Nu 11 jaar verder zou ik het graag terug opfrissen graag jullie advies.
  Mvg Vanhalst Jean

  Beantwoorden
 3. Michel Ceusters zegt:

  Geachte,

  Ik plan om een betonnen zwembad met cementpleisterlaag af te werken met zwembadverf. De 2componentenverf lijkt hiervoor het meeste geschikt maar kan deze ook gebruikt worden met zoutwater/electrolyse ? of is het dan beter om toch maar voor chloortabletten te gaan ? Mogelijk is de Chloorrubberverf hiervoor beter geschikt ?

  mvg,
  Michel

  Beantwoorden
 4. vanhaelst zegt:

  Beste,
  Heb juist een betonnen zwembad geplaatst,nu is mijn vraag of ik deze eerst moet afwerken met een waterdichte bezetting.
  Kan ik ook gewoon bezetten en het waterdicht maken met de chloorrubberverf of de de 2 componentenverf.
  Welke van de twee beveelt U aan?

  Beantwoorden
 5. Pournis Eddy zegt:

  Beste
  Wij zijn een betonnen zwembad aan het plaatsen, waarbij wij de muren zullen bezetten en daarna verven.
  Ik lees dat er 2 mogelijkheden zijn. De 2 componenten lijkt mij iets degelijker maar als ik het goed begrijp moet men eerst een primer aanbrengen dan aan basecoat en daarna een topcoat. Moet er nog iets gemengd worden wat dat begrijp ik niet goed. Alvast bedankt voor een spoedig antwoord. mvg Eddy

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Hoi Eddy,

   Het klopt dat een twee componentenverf de beste keuze is voor een betonnen zwembad. De zwembadverf basecoat en de topcoat bestaan beide uit twee componenten die je moet mengen. Je krijgt dus voor zowel de basecoat als de topcoat een pot coating en een losse verharder. Zodra je deze twee componenten mengt begint het uithardingsproces en moet je de verf binnen een bepaalde tijd aanbrengen. Wacht eerst tot de basecoat volledig is uitgehard en meng daarna pas de componenten van de topcoat en breng dan deze aan.

   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 6. Bart zegt:

  Met veel interesse heb ik dit artikel gelezen! Wij overwegen om onze jacuzzi (buiten) die nu marble wit is om te turnen naar zwart/grijs. Ik vermoed dat het hier om polyester gaat.

  Welke verf en handelingswijze adviseert u?

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Bart,

   Wat fijn om te horen dat je ons artikel over zwembadverf met veel interesse hebt gelezen! Voor de jacuzzi adviseren wij om eerst deze twee-componenten basecoat zwembadverf aan te brengen voor een optimale hechting op het polyester. Daarna kun je de topcoat er als eindlaag over aanbrengen. De topcoat van de zwembadverf is verkrijgbaar in een zwarte kleur. Wil je toch liever een meer grijze kleur, dan kun je hier een aanvraag voor plaatsen bij de leverancier.

   Succes met de klus!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 7. Kuiper zegt:

  Wij hebben een betonnen zwembad van 12 meter x 9 meter en 1,50 diep. Deze willen we graag een nieuwe blauwe verflaag geven. Hoeveel zijn we nodig en welke soort verf kunnen we daarvoor het beste gebruiken?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Kuiper,

   In dit geval adviseren wij de zwembadverf van VistaPaint. Deze verf is erg geschikt om zelf aan te brengen op zwembaden die al een oude of beschadigde verflaag hebben. Op de site waar je de verf kunt bestellen staat een handige calculator waarmee je de benodigde aantal liters verf kunt berekenen. De verf is leverbaar in diverse standaard kleuren waaronder twee kleuren blauw.

   Succes met de klus!

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Lucien,

   Een polyester zwembad kunt u het beste behandelen met een 2 componenten polyurethaan zwembadverf. In het artikel hebben wij een stappenplan geschreven over hoe u de zwembadverf kunt aanbrengen. Kijk hiervoor bij de alinea “Zwembadverf aanbrengen in een polyester zwembad”. Mocht u de zwembadverf willen bestellen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een prijsopgave.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Myckel,

   Als ik u goed begrijp heeft u een zwembad met een polyester coating. Afhankelijk van de omvang van de beschadigingen is het nodig om de algehele coating te vernieuwen. Dat behelst het verwijderen, vervolgens opschuren en opnieuw aanbrengen van de polyester coating. Als u de coating wilt laten anbrengen kunt u het beste online op deze website een aanvraag doen via “Offerte aanvragen”.

   Met vriendelijke groet,

   Sofia – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *