Nanocoating.nl

Zo lang kun je verf bewaren (plus 4 tips!)

Wanneer je klaar bent met je schilderklus en je nog veel verf over hebt, is het natuurlijk zonde om dit weg te gooien. Maar hoe lang kun je verf dan nog bewaren? In dit artikel geven wij 4 tips waarmee jij jouw verf langer kunt bewaren, zonder dat er vellen op onstaan!

Hoe lang blijft verf goed bruikbaar?

Hoe lang je verf kunt bewaren hangt af van de omstandigheden. Watergedragen verf en muurverf kun je over het algemeen ongeveer een jaar bewaren. Verf op basis van terpentine kun je iets langer bewaren, hierbij geldt namelijk een bewaartermijn van maximaal 2 jaar. Het betekent niet dat je de verf na deze 1 of 2 jaar gelijk moet weggooien. Wanneer je de verf op een geschikte plek bewaard, is het vaak nog jaren te gebruiken!

Tip: Houdt er wel rekening mee dat na verloop van tijd de kwaliteit van verf (zowel watergedragen als verf op terpentine basis) afneemt. Het is daarom goed om oude verf altijd te testen voordat je bijvoorbeeld een hele muur gaat verven. Kijk hierbij naar of de verf goed te verwerken is, of het naar tevredenheid opdroogt en of het een gewenst resultaat geeft.

De beste plek (en temperatuur) om verf te bewaren

Als je de verf op een koele en droge plek bewaard, is het vaak nog jaren te gebruiken. Verder kun je verf het beste op een donkere plek met een constante temperatuur bewaren. Een kast, kelder of garage is prima. Een schuur is minder geschikt om de verf in te bewaren omdat de het product dan bloot kan komen te staan aan te hoge of juist te lage temperaturen.

Verflaag expert tip

Let op: zorg ervoor dat je de verf op een plek bewaart waar het niet kan bevriezen. Wanneer de verf bevroren is geweest, verliest het zijn eigenschappen en kun je het niet meer gebruiken. Daarbij gaat de verf ook nog eens enorm stinken.

4 handige tips om verf langer te bewaren

Voor het bewaren van verf is het heel belangrijk dat er geen lucht bij kan komen. Met de tips hieronder kun jij jouw blik of pot helemaal luchtdicht afsluiten, om het zo langer te kunnen bewaren!

  1. Heb je meer dan de helft over na het verven? Dan kun je de verf het beste bewaren in het originele verfblik. Leg een stuk huishoudfolie over de pot en druk vervolgens de deksel erop. Zo zit het blik helemaal luchtdicht. Plak er nog even een sticker op waarop staat wanneer de verf voor het laatst gebruikt is, en je kunt het zorgeloos wegzetten!
  2. Is er minder dan de helft over na het verven? Giet het dan over in een kleiner blik of in bijvoorbeeld een oude jampot. Op deze manier zit er minder lucht bij en kun je de verf langer bewaren. Ook hier kun je het blik of de pot extra afdichten met behulp van huishoudfolie. Vergeet niet om nog even een sticker met de naam, kleurinformatie en laatst gebruikte datum op de pot te plakken. Zo weet je voor de volgende keer precies welke verf er in de pot zit.
  3. Zo voorkom je vellen; Vaak worden blikken te hardhandig opengemaakt waardoor het deksel beschadigd en deze er daarna niet meer perfect oppast. Zorg er daarom bij het openen van een blik voor dat je dit heel geleidelijk doet door de schroevendraaier (of lepel) beetje bij beetje langs de rand te halen. Wanneer je de deksel er dan na de tijd weer op legt, past deze nog precies. Druk vervolgens met je duimen goed de randen aan, zodat het blik helemaal dicht zit. Daarna zet je het blik op de kop weg op een koele en droge plek. Op deze manier kun je verf lang bewaren zonder dat hier vellen op komen!
  4. Is er toch vel op de verf gekomen? Wanneer er vel op de verf zit hoef je het niet direct weg te gooien. Vaak kun je het vel er gewoon afhalen waarna je de verf eronder nog prima kunt gebruiken. Let op dat je het vel niet door de verf heen roert, dit werkt namelijk niet en zorgt ervoor dat er kleine harde stukjes in de verf terecht komen waardoor het minder goed schildert.

Is de verf niet meer te gebruiken? Koop dan gemakkelijk nieuwe verf online!

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
Verf bewaren tot volgende dag

Sluit een verfblik altijd goed af.

Verf bewaren tot volgende dag

Of je verf nou tot de volgende dag wilt bewaren of tot volgend jaar; beide keren is het belangrijk dat er geen lucht bij de verf kan komen. Zorg er dus altijd voor dat je de verf goed afsluit met een van de tips hierboven. Wil je naast de verf ook de verfkwasten bewaren? In ons artikel over kwasten schoonmaken vertellen wij je alles over het bewaren van verfkwasten!

Wanneer is de verf niet meer te gebruiken?

Heb je nog verf ergens in een kast staan en twijfel je of deze nog kunt gebruiken? Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten om erachter te komen of de verf nog goed is. Zo kan waterverdunbare verf na verloop van tijd gaan stinken. Wanneer de verf stinkt is deze niet meer te gebruiken. Daarnaast moet een verf altijd goed doorgeroerd worden. Hoe langer de verf niet gebruikt is, hoe langer je moet roeren om het weer homogeen te krijgen. De vaste bestanddelen van de verf zakken naar beneden, lukt het niet meer om deze bestanddelen te roeren? Dan kun je de verf niet meer gebruiken om mee te schilderen.

Verfklus overlaten aan een vakman

Met de tips hierboven kun jij jouw verf prima bewaren tot het volgende project. Laat je de verfklus toch liever aan een professional over? Plaats het dan gemakkelijk online door op de onderstaande link te klikken:

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verfproducten en klussen?

Heb je een vraag over het bewaren van verf? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *