Nanocoating.nl

Voorstrijk – Alles wat je moet weten

Wanneer je een muur of plafond gaat verven wil je natuurlijk niet dat je kleurverschillen op de muur ziet of dat de verf na een tijdje gaat afbladderen. Daarom is het goed om de muur eerst voor te behandelen met voorstrijk. Maar wat is voorstrijk en wanneer gebruik je het? In dit artikel geven wij antwoord op deze en andere vragen. En vertellen wij je hoe je voorstrijk het beste kunt aanbrengen.

Voorbehandelen met voorstrijk voor (structuur)verf

Voorstrijk is een middel dat gebruikt wordt bij sterk- of onregelmatige zuigende ondergronden, zoals wanden en plafonds. Met het voorbehandelen zorg je ervoor dat het product dat je aan wilt brengen goed aan de ondergrond hecht. Voorstrijk is geschikt voor ondergronden die bewerkt worden met zowel gewone muurverf als structuurverf. Zo voorkom je dat de verf onregelmatig op de muren terecht komt en kleurverschil zichtbaar wordt.

Voorstrijk voor stucwerk

Gebruik je geen voorstrijk op je stucwerk dan kan je er extra liters verf op aanbrengen. Stucwerk is namelijk gemaakt van pleister en is sterk zuigend. Dit geldt ook voor spackwerk, sausklaar of behangklaar stucwerk of sierpleister. Voorstrijk heft de onregelmatige zuiging van stucwerk op waardoor je daarna mooi egaal en efficiënt kunt verven. Let goed op bij stucwerk voorstrijk dat je de voorstrijk egaal aanbrengt en goed uitstrijkt.

Voorstrijk als basis voor behang

Wanneer je een muur gaat behangen, is het belangrijk dat deze muur voldoende zuigkracht heeft. Een sterke zuigkracht zorgt er

voorstrijk stucwerk

Voorstrijk op stucwerk, sierpleister, beton, spackwerk en andere zuigende ondergronden is sterk aan te raden.

namelijk voor dat de lijm goed aan de muur hecht. Maar de zuigkracht moet niet zo sterk zijn dat het behang zich direct aan de muur vast zuigt. Door voorstrijk voor behang aan te brengen, zorg je ervoor dat het behang beter zal hechten. Voor het beste resultaat moet de wand goed droog zijn voordat je gaat behangen. De minimale droogtijd van voorstrijk voor behang is 24 uur.

Wanneer is voorstrijk nodig? (Test het zelf!)

Een bestaande ondergrond hoeft niet altijd met voorstrijk behandeld te worden. Of jouw ondergrond dit wel nodig heeft, kun je heel gemakkelijk zelf testen. Pak hiervoor een vochtige doek of spons en haal deze over de muur. Wordt de ondergrond donker van kleur? Dan zuigt de ondergrond het water op en moet de muur behandeld worden met voorstrijk. Bij niet zuigende ondergronden trekt het water niet in de ondergrond en is het ook niet nodig om het te behandelen met voorstrijk.

Verflaag expert tip

Test vooraf altijd of jouw ondergrond voorstrijk nodig heeft. Zo verspil je geen tijd en geen geld. Haal een natte spons of vochtige doek over het beton, stukwerk of bestaande verflaag. Zuigt de ondergrond het water snel op? Gebruik dan een voorstrijkmiddel.

3 aanbevolen voorstrijkmiddelen

Voordat je een voorstrijkmiddel koopt, is het belangrijk om te kijken met wat voor ondergrond je te maken hebt. Er zijn namelijk veel soorten en merken voorstrijkmiddel verkrijgbaar, passend bij verschillende ondergronden. Hieronder hebben wij alvast drie voor je op een rij gezet:

VP Dekkende voorstrijk

+ Fixeert diverse ondergronden (zoals stucwerk)
+ Dekkend

Alabastine sneldrogend 

+ Voor latex, sierpleister, muur- en structuurverf
+ Toepasbaar als sneldrogend

Alabastine voorstrijk sneldrogend

Alabastine voorstrijk fixeer 

+ Fixeert poederende ondergronden
+ Voor binnen en buiten

Voorstrijk aanbrengen in 5 stappen

Voor het aanbrengen van voorstrijk maak je gebruik van de volgende benodigdheden: blokkwast, roller, verfbak, afdekfolie, afplaktape, handschoenen en veiligheidsbril.

Stap 1 Veiligheid. Zorg dat je tijdens het aanbrengen een veiligheidsbril en handschoenen draagt. Wanneer spetters eenmaal opdrogen, zijn deze moeilijk af te wassen. Wanneer je toch voorstrijk op je handen krijgt, kun je dit het beste gelijk afspoelen onder de kraan.

Stap 2 Voorbereiding. Voordat je aan de slag kunt gaan, zorg je eerst dat de kamer helemaal leeg is. Verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten. Bedek de vloer met afdekfolie en plak kozijnen en plinten af met afplaktape.

Stap 3 Ontvetten. Wanneer je een gestucte muur gaat voorstrijken, moet deze eerst ontvet worden met een doek en water waarin een ontvetter is opgelost. Als de muur wit afgeeft en poederend is, moet de kalk zoveel mogelijk verwijderd worden met vochtige doeken. Behandel de poederende muur daarna met voorstrijk fixeer middel door dit met een blokkwast aan te brengen.

Stap 4 Voorstrijk aanbrengen. Nu kan het voorstrijken beginnen. Roer de voorstrijk goed door en giet het in een verfbak. Begin eerst bij de randen met een blokkwast. De grote stukken kun je vervolgens het beste met een vachtroller behandelen. Maak de vachtroller voor gebruik vochtig met lauw water en pluk losse pluisjes uit de roller. Zorg er bij het rollen voor dat je altijd van beneden naar boven rolt. Op deze manier wordt de voorstrijk uit de roller geperst en blijft boven op de roller bewegen. Wanneer je dit niet doet, valt het uit de roller op de grond.

Stap 5 Voorstrijk drogen. Kijk voor de voorstrijk droogtijd op de verpakking van jouw product. De gemiddelde droogtijd van voorstrijk is 8 uur.  

Let op: Wanneer er vochtplekken in de ondergrond zitten, moeten die vooraf behandeld worden. Hier kan een isolerende muurverf of isolatielak voor gebruikt worden. Zorg altijd dat de oorzaak van de vochtplek opgelost is.

Nu is de ondergrond klaar voor het verven of behangen!

Bekijk de video voor het stappenplan

Koop voorstrijk makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop voorstrijk voor behang of voor muurverf bij één van onderstaande webshop en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook kwasten en andere benodigdheden kun je eenvoudig bijbestellen.

 

Voorstrijk laten aanbrengen

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verfproducten?

Heb je een vraag over voorstrijkmiddelen? Wij helpen!

1 antwoord
  1. Lyanne zegt:

    ik heb een tafelblad van beton gemaakt. kan ik de voorstrijk die ik als basis heb aangebracht ook gebruiken als coating om het blad te impregneren? MvG, Lyanne.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *