Nanocoating.nl

Stappenplan – Radiator verven in een handomdraai

De radiator schilderen wordt vaak als een lastige klus gezien, maar toch moet het af en toe gebeuren, want anders gaat je kachel roesten of geel uitslaan. Met een goede, warmtebestendige, radiatorlak is jouw radiator weer als nieuw. Wit of een verrassende kleur: de mogelijkheden zijn eindeloos. In dit artikel nemen we je mee naar de beste materialen en verfsoorten voor deze klus én vertellen we je wat de kosten zijn als je het schilderen wilt uitbesteden.

Hammerite radiator lak

In onze beleving werd vroeger Hammerite overal gebruikt. We horen onze grootouders nog zeggen: ‘Een laagje Hammerite er overheen en het kan er weer een tijdje tegenaan’. Ook in deze tijd is dit product een zeer goede optie voor het opknappen van je verwarming. Hammerite heeft verschillende voordelen:

Naast Hammerite zijn er natuurlijk voldoende andere opties en daar lees je hieronder meer over. Wil je radiatorlak kopen, klik dan op onderstaande opties:

Radiatorlak kopen

Hammerite-Radiatorlak-Ral-9010-wit
Hammerite Radiatorlak wit RAL 9010
flexa-metaal-radiatorlak-alkyd-wit
Flexa Radiatorlak alkyd wit
Hammerite Radiatorlak
wit
Rust-Oleum Radiator enamel wit
flexa-metaal-radiatorlak-acryl-wit
Flexa Radiatorlak acryl wit

In 8 stappen de radiator verven

   1. Zet de radiator van tevoren uit en laat afkoelen, zodat je niet een warm oppervlak hoeft te verven. Dan krijg je gegarandeerd last van afbladderende verf;
   2. Dek de omgeving van de radiator goed af, inclusief de wand achter de kachel. Heb je afplaktape bij de hand? Hiermee plak je de leidingen en de thermostaat af;
   3. Gebruik een goede ontvetter en maak de radiator schoon;
   4. Na het ontvetten ga je licht schuren. Schuur roestplekjes extra goed, want hiermee voorkom je dat de roest terugkeert. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 240;
   5. Stof het geheel nog eens grondig af en maak je klaar voor het echte werk;
   6. Zet de radiator in de grondverf. Roest krijgt hierdoor geen kans en de laklaag heeft een betere hechting;
   7. Verf verticale banen met een kwast en ga daarna er nog eens overheen in horizontale richting. Voor de moeilijk bereikbare plaatsen gebruik je een radiatorkwast. Voor een strak resultaat rol je het geheel na met een verfroller, want dan wordt alles gelijkmatig verdeeld;
   8. Als de grondlaag is uitgehard, dan is het tijd voor het aflakken. Het mooiste resultaat behaal je met een kwalitatief goede kachelverf. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf en breng twee laklagen aan.

Tip: er wordt ook radiatorverf bij de Action verkocht. Denk eraan dat deze kwaliteit zeker minderwaardig is aan de bekende merken. Over het algemeen is de verf minder goed smeerbaar en zit er minder pigment in de verf, waardoor het verfrissende resultaat minder is. Daarbij is de verflaag eerder aan vervanging toe, dus je moet sneller opnieuw aan de slag met de Action radiatorlak.


Achter de radiator verven

Soms is het zo dat er achter de radiator nog een verfkleur van de vorige bewoner is achtergebleven óf is de muurkleur simpelweg aan een opfrisbeurt toe. Dan is het tijd om achter de radiator te gaan verven. Dit kun je op twee manieren aanpakken:

 1. Je sluit het cv-systeem af en koppelt de verwarming los van de muur. Hierdoor heb je alle ruimte om project ‘achter de radiator verven’ uit te voeren. Denk eraan dat je naderhand het systeem weer gevuld dient te worden en je de radiator moet ontluchten;
 2. De tweede optie is minder arbeidsintensief en dus ook makkelijk als je niet zoveel verstand hebt van cv-systemen. Koop een radiatorkwast, of geschikte roller, en ga – met een doek in de hand – aan de slag. Raak je per ongeluk de verwarming aan? Maak het direct schoon en voorkom vlekken op je vernieuwde radiator.

Bekijk ook deze video over het verven van de radiator

Direct radiatorlak kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Open haard verven

Naast de moderne verwarmingssystemen heb je ook de ouderwetse open haard. En ook die moet regelmatig onderhouden worden. In principe zou je kunnen denken dat je met een hittebestendige lak al gauw goed zit, maar niets is minder waar. Een open haard is vaak opgebouwd uit een combinatie van materialen: gips, metaal, baksteen, pleister- of plaatmateriaal.

Daarbij heb je met een schouw/ open haard snel last van roetvervuiling. Deze aanslag kan doorslaan naar de buitenlaag, waardoor er allerlei vlekken vormen in de buitenkant van je schouw. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Gebruik daarom, na het aanbrengen van de grondverf, een laag hittebestendig isoleermiddel.

Tip: wil jij specifieke informatie en tips over het schouw verven? Lees dan dit artikel over hittebestendige verf en coatings.


Radiator laten verven

Wil jij jouw radiator laten verven? Dat vinden wij helemaal niet raar! Het is een arbeidsintensief klusje en het is maar afwachten of je tevreden bent met het resultaat. Daarom hebben wij voor je uitgezocht wat de gemiddelde kosten zijn voor het laten schilderen van je radiatoren.

Per m2 liggen de kosten tussen de € 15,- en € 27,50, afhankelijk van het soort radiator.

Ga je voor een oogverblindend resultaat en wil je na de grondverf nog twee laklagen laten aanbrengen? Dan moet je denken een bedrag van € 30,- à € 55,- per vierkante meter.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over warmtebestendige lak?

Advies nodig? Stel je vraag hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *