Nanocoating.nl

Kan ik verven over behang?

Ben je uitgekeken op de kleur van je behang? Dan is het in veel gevallen mogelijk om over het behang te verven. Zeker glasvliesbehang en glasweefselbehang zijn makkelijk te verven. Sterker nog, de fabrikant gaat er zelfs vanuit dat het behang nog geverfd wordt. Niet alle behangsoorten kun je verven. Sommige behangsoorten bevatten namelijk weekmakers, die op de verf inwerken. Ook afwasbaar behang kan niet geverfd worden; de toplaag van kunststof voorkomt dat de verf hecht.

Welk behang is overschilderbaar?

De meeste behangsoorten kun je met een gerust hart verven. Denk bijvoorbeeld aan renovlies behang en glasweefselbehang. Afwasbaar behang kun je echter niet verven. Ook het verven van vinylbehang is niet altijd mogelijk, omdat dit behangtype weekmakers bevat. Die weekmakers kunnen naar boven komen en in de verf trekken. Fabrikanten van vinylbehang raden het verven van dit behangsoort daarom af. Sommige schilders daarentegen, geven aan dat het soms wél mogelijk is om dit behangtype te verven. Weet je niet zeker of jouw behang weekmakers bevat? Test dit dan uit door een klein gedeelte van het behang nat te maken. Als het behang hierna loskomt, bevat het weekmakers. Breng ook altijd een test aan met de kwast voordat je besluit om de hele muur te verven.

Over behang vervenWelke verf voor behang?

Voor het verven van behang kun je muurverf gebruiken. Muurverf wordt ook wel latexverf genoemd. Welke latexverf je het best kunt aanschaffen, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Er zijn ontzettend veel kleuren om uit te kiezen. Belangrijk is om in ieder geval verf van een goed merk te kopen. Zo staan merken als Wijzenol en Sigma bijvoorbeeld bekend om de hoge kwaliteit. Een goede verf dekt beter. Het is ook verstandig om een goede primer aan te schaffen als je het behang gaat verven. Een primer zorgt ervoor dat de verf goed hecht. Zo hoef je het behang minder vaak over te schilderen. Als je besluit om een primer aan te brengen, scheelt dit je uiteindelijk dus tijd en moeite!

Stappenplan voor het verven van je behang

Ben je van plan om je behang te verven? Zorg er dan voor dat je vooraf goed weet wat er moet gebeuren! Door eerst het onderstaande stappenplan door te nemen, voorkom je dat je fouten maakt.

  1. Test het behang op weekmakers met een natte spons
  2. Koop een kwalitatieve verf en primer
  3. Zorg dat het behang goed vastzit en vul eventuele gaten op
  4. Maak het behang vet- en stofvrij
  5. Plak alles goed af en doe beschermende/oude kleding aan
  6. Breng een primer aan
  7. Verf de muur in de gewenste kleur

Verflaag expert tip

Wil je zeker zijn van een goed eindresultaat? Kies dan niet zomaar een verf, maar ga voor kwaliteit. Merken als Wijzenol en Sigma hebben goed hechtende verf met een lange levensduur. Wellicht betaal je in eerste instantie iets meer, maar je bespaart jezelf zo een hoop moeite. Ook kan het op de lange termijn voordeliger uitpakken.

Vragen over het verven van behang? Wij helpen graag!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *