Nanocoating.nl

In 3 stappen plinten schilderen – zo pak jij het slim aan!

Het plafond is hagelwit en de muren zitten strak in de verf, maar hoe zit het met de plinten? Voor het beste eindresultaat kunnen de plinten natuurlijk niet achterblijven. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel leggen wij in 3 stappen uit waar je op moet letten bij het plinten schilderen. Zo maak jij jouw interieur helemaal af!

Wat heb je nodig: Afplaktape, afdekzeil, verfreiniger, schuurpapier, verfkwast, verfroller, grondverf en houtlak.

Stap 1: Voorbereiding – Waar begin je?

Pak jij je hele huis aan en wil je dat alles zo soepel mogelijk verloopt? Dan is het verstandig om je aan een bepaalde volgorde te houden. Je wilt natuurlijk niet dat de nieuwe vloer wordt verpest, doordat je het plafond nog moet witten. Start daarom altijd met het plafond, zet daarna de muren in de verf, pak vervolgens de plinten aan en eindig met de vloer.

Voordat je begint met het schilderen van de plinten, zorg je eerst voor voldoende ventilatie in de kamer en een temperatuur die niet te hoog of te laag is. Dit kan namelijk de kwaliteit van de verf beïnvloeden. Een temperatuur rond de 21 graden Celsius is ideaal. Wanneer je dit gedaan hebt, begin je met het voorbereiden van de plinten:

  1. Plak de randen af met afplaktape, zodat de wanden en vloer goed beschermd zijn;
  2. Leg een afdekzeil op de vloer tegen het spetteren;
  3. Start met het ontvetten met een goede verfreiniger, hierdoor hecht de verf straks beter;
  4. Schuur de plinten op met juiste korrel schuurpapier: P150-P180 voor onbehandeld hout en P220-P280 voor behandeld hout;
  5. Neem de plinten af, zodat ze stofvrij zijn.

Verflaag expert tip

Kit de kier bovenaan de plint dicht met acrylaatkit. Zo krijg je een superstrak resultaat!

Stap 2: Plinten gronden voor een goede basis

De voorbereidingen zijn getroffen en de plinten zijn vet- en stofvrij gemaakt. Nu is het tijd om ze in de grondverf te zetten. Voor puur houten plinten gebruik je een speciale grondverf voor hout die vochtregulerend is, zodat je afbladderen voorkomt. Werk je met plinten van MDF, dan is het verstandig om de grondverf hierop aan te passen.

Wees niet te zuinig met de grondverf, want een goede gronding verbetert het eindresultaat. Start met het verven van de randen van de plinten met een kwast, waarna je het geheel mooi afwerkt met een roller.

Let op: we gaan in dit artikel uit van houten plinten, maar misschien heb jij wel te maken met kunststof plinten. Ook hiervoor heb je een speciale grondverf die uitstekend hecht op plastic ondergronden.

Flexa Grondverf MDF

+ Geschikt voor MDF en HDF
+ Sneldrogend
+ Makkelijk verwerkbaar

flexa grondverf mdf
Flexa Grondverf Hout

+ Geschikt voor hout
+ Goed vullend
+ Vochtregulerend

Flexa Expert Houtlak

+ Geschikt voor kunststof, hout, metaal en dekkende verflagen.
+ Positieve reviews
+ Stoot- en krasvast

Flexa expert houtlak

Stap 3: Plinten verven met een strakke afwerking

Nu de grondverf erop zit, is het tijd voor wat professioneel schilderwerk. Hierdoor creëer je namelijk mooie stoot- en slijtvaste plinten. Schuur de ondergrond nog even licht op en maak de plint stofvrij. Voor het verven van houten én kunststof plinten kies je een houtlak, waarmee je de latjes een strakke afwerking geeft. Kies eventueel voor een extra glans effect, zodat je een contrast met de muur creëert. Het verven kan beginnen:

  • Verven: Gebruik een kwast, zodat je de hoeken en randjes strak in de verf kunt zetten;
  • Rollen: De overige delen van de plint zet je er mooi egaal in met behulp van een roller;
  • Drogen en Herhalen: Nadat de eerste verflaag goed gedroogd is, zet je de plinten nogmaals in dezelfde verf (kan al na zes uren, maar het is beter om even een dagje te wachten);
  • Tape verwijderen: Vergeet niet direct na de klus het afplaktape te verwijderen, zo voorkom je beschadigingen.

Dankzij de samenstelling van de houtlak kun je met een gerust hart stofzuigen en de plinten raken, want een polyurethaandispersie beschermt ze tegen dit soort invloeden.

Direct grondverf of houtlak voor plinten kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Plinten schilderen uitbesteden

Met de stappen hierboven kun jij heel makkelijk zelf aan de slag gaan met het schilderen van de plinten. Laat je de klus toch liever door een professional uitvoeren? Klik dan op de link hieronder en plaats de klus gemakkelijk online:

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over schilderen?

Heb je een vraag over het verven van plinten? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *