Nanocoating.nl

Plafond witten en sauzen – kluswijzer

Kan jouw plafond ook wel weer een frisse verflaag gebruiken? In dit artikel geven wij een handig stappenplan waarin wij je precies vertellen hoe je dit aanpakt. Zo kun jij straks prima zelf jouw plafond sauzen.

Zo kan je een plafond witten zonder strepen

Veel mensen denken dat een plafond witten enkel door de vakman kan worden uitgevoerd. Met een goede voorbereiding en de juiste materialen kun je echter prima zelf een plafond sauzen (sauzen en witten = een verzamelnaam voor plafond schilderen met witte verf)

Witte plafondverf komt doorgaans in deze standaard tinten:

 • RAL 9001 – crème wit – beige, roodoranje ondertonen – standaard kleur bouwmaterialen (stopcontacten, kozijnen etc.) in oudere huizen.
  Aanbevolen voor: Een warm interieur met veel natuurlijk daglicht in combinatie met wit tinten of kleuren die donkerder zijn.
 • RAL 9010 – zuiver wit – iets gelig en lichter dan 9001 – kleur van de meeste bouwmaterialen (stopcontacten, kozijnen etc.) anno nu.
  Aanbevolen voor: Veelzijdig toepasbaar in interieurs met wanden in dezelfde ral kleur en/of andere lichte of donkere kleuren. Ruimten met veel tot gemiddeld daglicht.
 • RAL 9016 – verkeerswit – lichtste tint, geen kleur pigment – standaard voor plafonds – populairste kleur van het moment voor muren.
  Aanbevolen voor: Deze witste witte verf is heel helder en zeer geschikt voor ruimten met weinig daglicht. Omdat een plafond witter dan muren veel ruimtelijker oogt wordt deze witte kleur ook vaak toegepast om plafonds te witten.

Tip: meer weten over witte kleuren? We hebben een heel artikel over witte verf.

Nu je weet met welke verfkleur je wilt gaan witten, loodsen we je met deze handige kluswijzer door het hele proces, dus lees snel verder voor het complete stappenplan.

>> Direct naar de uitgebreide test van het programma Radar (Avro Tros) over de best geteste witte plafondverf .

Stap 1: Plafond reinigen voor schilderen

Dat je de plafonds moet reinigen voordat je aan slag gaat is een ding wat zeker is. Hoe je dit aanpakt hangt echter af van de staat en het materiaal van de ondergrond. Over het algemeen kun je de volgende stappen aanhouden:

 1. Verwijder stof met een zachte borstel;
 2. Veeg vervolgens de stofresten met een vochtige doek weg;
 3. Bij vervuiling of vette oppervlakken ga je jouw plafond ontvetten;
 4. Laat de oppervlakte drogen.

Uitzonderingensteen en betonnen ondergronden reinig je met een harde borstel, hout schuur je licht op en oude niet-poreuze verflagen was je af met een neutraal reinigingsmiddel.

Zorg ervoor dat eventuele beschadigingen worden gerepareerd en verwijder lampen en andere ‘obstakels’. Nu het reinigen klaar is gaan we over naar de grote klus: een plafond witten zonder spatten en strepen. Want hoe pak je dit aan en welke materialen gebruik je hiervoor?

Stap 2: materialen voor het verven van je plafond aanschaffen

Je kunt in plaats van de roller en kwast ook de verfspuit voor je plafond gebruiken. Dit is minder arbeidsintensief en dankzij de lange lans kun je toch precisiewerk leveren.


Stap 3: Witte plafondverf kopen

Daarna is het tijd voor het echte werk. Het uitzoeken van een witte verf die de ruimte optisch groter laat lijken en past bij de stijl van je interieur.

Stelregel voor een optisch grote en frisse ruimte is om de lichtste tint wit op het plafond te schilderen. Heb je dus RAL 9010 op de wand, kies dan voor dezelfde RAL kleur of een tint lichter (RAL 9016) witte plafondverf:

Brander-Brava-Wand-en-Plafond
Brander muurverf

Geschikt voor:

 • Beton en pleisterwerk
 • Hardboard en zachtboard
Sigmapearl-Plafond-Supermatt
Sigmapearl Plafond

Geschikt voor:

 • Beton, gipsplaten
 • Metselwerk
 • Gestucte plafonds
Sikkens-Alphacryl-Plafond-verf
Sikkens Alphacryl

Geschikt voor:

 • Spackplafond
 • Sierpleister
 • Zuigende plafonds
Sigma-WallPrim-Primer
Sigma Wallprim

Geschikt voor:

 • Vermindering baanvorming
 • Zuigende ondergronden
Flexa-Powerdek-Muren
Flexa powerdek

Geschikt voor:

 • Budgetoptie
 • Standaard plafonds
 • Wanden
Sikkens Alpha Projecttex
Sikkens Latex (Best getest!*)

De best geteste allround (plafond) verf: Sikkens Alpha Projecttex

Sikkens Alpha Projecttex is de witte verf die specialisten zelf ook aanschaffen als ze met de klus beginnen. Als ze tenminste niet voor de maximale marge gaan, want producten van hoge kwaliteit komen nou eenmaal ook met een prijs. Zo is de 2,5 liter variant gemiddeld € 25.- en krijg je de 10 liter variant (handig voor grotere projecten) voor gemiddeld € 85,-. Maar gezien de kwaliteit en het resultaat valt het qua prijs weer reuze mee.

Grootste pluspunten:

 • Beste uit de test van het programma Radar (Avro Tros) – Bekijk de test hier!
 • In verschillende RAL kleuren wit verkrijgbaar
 • Spat weinig bij aanbrengen op plafond
 • Schrobvast en goed dekkend

Stap 4: Plafond sauzen

De plafonds zijn gereinigd en je hebt de juiste materialen in huis gehaald. Hieronder beschrijven we de verschillende soorten plafonds, waardoor jij de juiste aanpak kunt kiezen voor jouw persoonlijke situatie. Voor bijna ieder plafond is de werkwijze hetzelfde, dus onthoud het volgende stappenplan:

 1. Begin in de hoeken en randen;
 2. Gebruik een kwast voor deze uithoeken;
 3. Ben je bang voor strepen of zichtbare randen? Gebruik een kleine roller om het nog even na te werken;
 4. Verdeel de verf goed over een beetje vochtige verfroller en start met rollen;
 5. De eerste laag saus je van links naar rechts;
 6. Bij de tweede laag werk je juist van voren naar achteren.

Bekijk ook deze video over het witten van je plafond

Direct plafondverf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Verschillende plafondsoorten

Wil je een systeemplafond schilderen, zachtbord plafond witten of een gespoten plafond (Spackplafond) sauzen? Lees dan hier hoe dat in z’n werk gaat en welke plafondverf je nodig hebt:

Systeemplafond witten

Er zijn verschillende soorten plafonds en we behandelen in dit verhaal een aantal oppervlakken. We beginnen met de aandachtspunten bij het sauzen van een systeemplafond. Er zijn simpelweg twee opties:

 1. Verwijder de platen uit de metalen steunen en ontvet ze met een goed middel. Laat het drogen en spuit, of verf, vervolgens met een verdunde latex. Gebruik niet een te dun verfmengsel (maximaal 15%), want de systeemplaten zijn poreus. Na het drogen stop je de platen weer terug in de metalen houders en klaar is je plafond;
 2. De tweede manier om je systeem plafond te witten is het geheel verven in één kleur. Je plakt de muren, en alles op de vloer, af en spuit of rolt het gehele plafond in één beweging.

Tip: ga je voor optie 1 en wil je ook de metalen lijsten een opfrisbeurt geven? Breng een primer aan en breng vervolgens een hoog- of zijdeglans acryl lak aan voor een stijlvol effect.

Zachtboard plafond witten

De tweede plafond soort, die we gaan behandelen, is het zachtboard plafond. Een enigszins achterhaald materiaal, want tegenwoordig worden zachtboard plafonds vaak verwijderd in verband met de brandveiligheid.

Heb jij nog wel een plafond van deze houtvezels en wil je dit geheel gaan sauzen? Gebruik dan eerst een laag isoleerverf, zodat kringen, aanslag en andere oneffenheden niet door de verf heen zichtbaar zijn. Als deze laag droog is, dan kun je aan de slag met de latex.

Gespoten plafond witten

Veel plafonds hebben een gespoten structuurlaag; dit noemen we spack. Spackplafonds zijn lastiger te sauzen, omdat je snel last hebt van baanvorming. Heb je kleine beschadigingen die bijgewerkt moeten worden? Gebruik dan een handige spackspray, zoals deze van Alabastine.

Wil je wel het gehele spack plafond witten? Zorg er bij nieuwe plafonds voor dat je de oppervlakte voorbereid met een fixerend middel, zodat de ondergrond niet teveel zuigt. Zit er al een verflaag op het plafond? Dan kun je deze stap overslaan. Gebruik een verf met een lange opentijd, zoals deze speciale spacklatex, zodat je geen banen te zien krijgt.


Plafond witten in de badkamer

Qua werkwijze verschilt het witten van je plafond in de badkamer niet zozeer, maar de materiaalkeuze is het recept voor succes. Zorg ervoor dat je een verf kiest die geschikt is voor natte ruimtes, zodat je schimmel- en vochtplekken voorkomt. Een goede keuze is, volgens ons, de Sikkens Alpha Humitex SF.

Plafond witten prijs per m2

Aan de hand van onze tips is het natuurlijk haalbaar om zelf je plafonds te witten, maar wil je het toch liever uitbesteden? We hebben de kosten voor je op een rijtje gezet.

 • De gemiddelde prijs per m2 ligt tussen de € 10,- en € 15,-.
 • Laat je het plafond spuiten in plaats van sauzen, dan liggen de kosten eerder tussen de € 6,- en € 10,-. Dit is inclusief de kosten van de vakman, de materialen en overige kosten.
 • Voor een plafond tussen de 30 en 70 m2 lopen de kosten uiteen van € 220,- tot € 1.500,-.

Hoe zorg je voor de scherpste prijs?

 1. Vraag meerdere offertes op en kies voor een lokale vakman;
 2. Heb je een oude woning? Dan worden er al snel extra kosten gemaakt voor fixeermiddel etc. Houd hier rekening mee;
 3. Combineer het schilderen van je plafonds met een nieuwe laag muurverf of bijvoorbeeld deurposten en kozijnen. In verhouding ben je hiermee goedkoper uit!

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verf?

Heb je een vraag over plafondverf? Laat het ons weten!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *