Nanocoating.nl

Verf verwijderen

Zijn jouw deuren toe aan een ander kleurtje of kunnen de kozijnen wel een nieuw laagje verf gebruiken? Voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt, moet je eerst de oude verf verwijderen. Niet zo’n leuk klusje, maar vaak wel nodig. In dit artikel vertellen wij je alles over het verwijderen van verf en wat de beste manier is om dit te doen.

Moet ik de oude verf verwijderen? (Doe de test!)

Het verwijderen van oude verflagen is een hele klus. Toch moet het vaak wel gebeuren, zeker als de oude verflaag gebarsten is of er kleine scheurtjes in zitten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de verf niet goed hecht en structuurverschillen zichtbaar worden. Een goede ondergrond is dus heel belangrijk.

Is de oude verflaag nog in een goede staat? Dan is het niet altijd nodig om deze helemaal te verwijderen. Dit kun je testen met de ruitjesproef. Hiermee test je namelijk of de verf nog goed hecht aan de ondergrond. De test gaat als volgt:

 • Maak de verf vetvrij met een ontvettingsmiddel en veeg het vervolgens droog met een tissue of doek.

  Ruitjesproef patroon

  Hechtingstest door in een ruitvorm te snijden

 • Maak met een scherp mesje twee sneetjes in de verf tot op de ondergrond. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk in de ondergrond snijdt en dat de sneetjes recht naast elkaar lopen.
 • Snijd nog twee dezelfde sneetjes in de verf dwars op de andere sneetjes in de vorm van een ruit (zie afbeelding hiernaast).
 • Plak een stuk tape over het patroon in de lengterichting van de ruit. Druk dit stevig aan.
 • Haal de tape er met een snelle vloeiende beweging af.

Wanneer de verf niet met de tape meekomt en mooi op de ondergrond blijft zitten, is de hechting sterk genoeg en hoef je de verflaag niet te verwijderen.

3 middelen om verf mee te verwijderen

Nu je weet of het nodig is om de oude verf te verwijderen, is het ook handig om te weten hoe je dit dan doet. Vaak is alleen schuren niet voldoende om de verf helemaal te verwijderen. Daarom vertellen wij je hieronder welke 3 middelen je kunt gebruiken om van de oude verflaag af te komen:

Verfschraper Lion 300-EH

+ Professionele kwaliteit
+ Met ophangmogelijkheid

Verfschraper Lion 300-EH driehoek 6 cm
GAMMA heteluchtpistool

+ Positieve reviews
+ Voor elke klus te gebruiken

Heteluchtpistool Gamma
Rust-Oleum Paint Stripper

+ Positieve reviews
+ Op metaal, hout, steen en gips

Afbijtmiddel

Verf wegkrabben met verfkrabber

De eerste manier om verf te verwijderen is door het weg te krabben met een verfkrabber. Verfkrabbers zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. De meest gebruikte verfkrabber is de driehoekskrabber. Deze krabber is in verschillende afmetingen te koop en is handig voor het verwijderen van zowel kleine als grotere vlakken. Andere vormen van de verfkrabber zijn de profiel verfkrabber en de ovale verfkrabber. De profiel verfkrabber is handig bij het afkrabben van smalle, haakse ondergronden en de ovale verfkrabber bij het afkrabben van hol gevormde ondergronden.

Verf afbranden met een heteluchtpistool

De tweede manier om een oude verflaag te verwijderen is met behulp van een heteluchtpistool, ook wel verfföhn genoemd. De heteluchtpistool gebruik je in combinatie met een verfkrabber. Door eerst te verhitten laat de verf makkelijker los en krab je het beter weg. Het afkrabben gaat veel lichter en sneller dan wanneer je alles ‘koud’ zou wegkrabben.

Reviews GAMMA heteluchtpistool

 • Zeer handig dat zowel temperatuur als luchtstroom te regelen is. Andere merken zijn minstens 2 keer zo duur en hebben nauwelijks instelmogelijkheden.
 • Dit apparaat is werkelijk briljant voor dit geld. Temperatuur is regelbaar in stapjes van 10°C tot 650 °C, luchtstroom in 5 stappen regelbaar.

Verf verwijderen met afbijtmiddel

Het laatste middel dat gebruikt kan worden om de oude verflaag te verwijderen is afbijtmiddel. De verfafbijt wordt vaak gebruikt voor lastige randjes en hoekjes die moeilijk af te branden zijn. Door het middel in een dikke laag aan te brengen, komt de verf los en kun je het vervolgens verwijderen met een verfkrabber. Een goed afbijtmiddel doet wat het moet doen. Lees ons artikel over de beste verfafbijt voor een top 5 afbijtmiddelen met de bijkomende voordelen.

Het gebruik van afbijtmiddel is een effectieve, maar ook ongezonde manier om de verf te verwijderen. Afbijtmiddel is namelijk slecht voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Gebruik daarom altijd handschoenen en een veiligheidsbril wanneer je aan de slag gaat met afbijtmiddel.

Reviews Rust-oleum Paint Stripper

 • Deze verfafbijt werkt echt! Je moet per verflaag een met een kwast een laagje opbrengen, even wachten. En dan gaat de oude verflaag er erg gemakkelijk vanaf.
 • De verf laat na 15 minuten los en je hoeft er alleen maar met een plamuurmes en staalborstel over heen en het is compleet verf vrij!

Direct afbijtmiddel of verf verwijderingsproducten kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Stappenplan; de beste manier om verf te verwijderen

Met het stappenplan hieronder kun jij zo goed en zo snel mogelijk die oude verflaag verwijderen. Benodigdheden zijn: Veiligheidsbril en -handschoenen, verfkrabber, heteluchtpistool, afbijtmiddel, schuurpapier, kurkblokje en een schuurmachine.

Stap 1 Voorbereiding. Voordat je begint met het verwijderen van de oude verf, is het handig om eerst het hang- en sluitwerk van de deur of het kozijn af te halen. Wanneer je dit gedaan hebt, zet je de veiligheidsbril op, trek je de handschoenen aan en is het tijd om te beginnen.

Stap 2 Oude verflaag wegkrabben en föhnen. Met de verfkrabber in de ene hand en het heteluchtpistool in de andere ben je klaar om aan de slag te gaan. Let bij het branden op dat je de föhn voor laat gaan en dat je er met de krabber achteraan komt. Op deze manier ben je altijd de verf aan het verhitten en krab je de verflaag direct weg. Wanneer je eerst gaat branden, dan de brander weg legt en vervolgens gaat krabben, werk je veel minder efficiënt en ben je langer bezig. Andere punten waar je op moet letten bij het verwijderen van verf zijn:

 • Zorg dat de krabber goed scherp is, dit werkt een stuk makkelijker;
 • Krab altijd met de lengte van het hout en de nerven mee;
 • Houd de verfbrander niet te lang op één plek, de verf mag niet gaan branden!

Wanneer je binnen gaat verven, moet je erom denken dat je de ruimte goed laat doorluchten. Bij het verhitten komen namelijk schadelijke stoffen vrij.

Verflaag expert tip

Trek de krabber niet recht naar beneden maar houd deze schuin. Hiermee snijd je beter door de lagen heen.

Stap 3 Moeilijke randen en hoeken behandelen. Wanneer je te maken hebt met moeilijke randen en hoeken, kan het lastig zijn om met de verfföhn te werken. Op zo’n moment kun je afbijtmiddel gebruiken. Omdat een blik afbijtmiddel onder druk kan staan, maak je eerst een klein gaatje in het deksel voordat je het blik openmaakt. Hier kun je bijvoorbeeld een priem voor gebruiken. Vervolgens breng je het afbijtmiddel in een dikke laag aan met een kwast. Wanneer je vellen of kleine kristallen op de toplaag ziet, komt de verf los en kun je met een verfkrabber de verf makkelijk weghalen.

Stap 4 Afwerken met schuurpapier. Na het branden en krabben is het tijd om te schuren. Hiermee haal je de laatste resten weg en zorg je voor een mooie afwerking. Gebruik voor de grote oppervlakken een schuurmachine en voor de moeilijk bereikbare plekken een kurkblokje omwikkelt met schuurpapier.

Stap 5 Schoonmaken. Tot slot maak je het hout schoon met een natte doek en laat je het goed drogen. Nu ben je klaar om te gaan verven!

Tip: Heb je een 2 componenten lak gebruikt en wil je deze verwijderen? Lees dan ons artikel over coating verwijderen.

Verf verwijderen uitbesteden

Nu je de tips en het stappenplan hierboven gelezen hebt, ben je klaar om zelf aan de slag te gaan. Laat je de klus toch liever door een professional uitvoeren? Klik dan op de link hieronder en plaats de klus gemakkelijk online.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verf of het verwijderen ervan?

Heb je een vraag over verf verwijderen? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *