Nanocoating.nl

Coating verwijderen

Coating verwijderen; zo gaat het in zijn werk

Coating verwijderen kan op verschillende manieren en om verschillende redenen. Sommige lagen kunt u schrapen, afbijten, afkrabben, verfföhnen, afbranden, schuren, slijpen, zandstralen of chemisch verwijderen. De keuze is afhankelijk van de ondergrond, gewenste arbeidsintensiteit en soort coating.

In dit artikel bespreken we een aantal opties om de laag te verwijderen op diverse ondergronden. Zo gaan we in op hout, vloer, metaal en beton.


Decoratieve coating verwijderen van hout en andere ondergronden

Deze klus is vrij eenvoudig zelf te klaren met verfafbijtmiddel of een verfföhn of verfbrander. Dit zijn uw opties:

 1. Verwijder vuil en losse verf en oude lagen met een verfkrabber en/of harde borstel
 2. Verwijder de hele laag met een speciaal hiervoor bedoelde elektrische verfföhn (werkt beter dan een brander + minder brandgevaar).
  Let op: Bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij. Trek ook werkhandschoenen aan, zodat gloeiende verfkrullen niet op uw huid terechtkomen. Bescherm de ruit of de muur tegen oververhitting met een stuk blik, wandtegel of een breed plamuurmes. Zo voorkomt u schroeiplekken of barsten.
 3. Gebruik afbijtmiddel voor ondergronden die ongeschikt zijn voor bovenstaande opties. Afbijt is toepasbaar op alle houtsoorten, metaal, glas, steen en aluminium. Voor een optimale werking kunt u het ingesmeerde oppervlak afdekken met plastic folie, zo kan het oplosmiddel niet verdampen en blijft het langer werken.
 4. Schuur de laag met een schuurmachine of handmatig met schuurpapier.

Aanbevolen afbijt voor 1 en 2 componenten coating

Histor-afbijt
Histor afbijt
 • Verf en Beits
 • Alkyd + Acryl
 • Latex
 • Epoxy
prochemko-coating-afbijt
Afbijt spray
 • Afbijt spray
 • Epoxy coating
 • Polyurethaan
 • Alle verf
polyfilla-super-afbijt
Polyfilla Afbijt
 • Verf en beits
 • Epoxy coating
 • Polyurethaan
 • Niet op PVC!
mondial-verf-afbijt
Mondial afbijt
 • Budgetkeuze
 • Verf en lijm
 • 2k coating
 • Hout, staal
alabastine-ultra-afbijt
Alabastine afbijt
 • Verf en lak
 • Latex
 • Metaalverf
 • Op hout & staal

Coating verwijderen van de vloer

Het verwijderen van een vloercoating kan een intensieve en tijdrovende klus zijn. Veel mensen kiezen er daarom voor om deze klus uit te besteden aan vakmannen met professionele (schuur) apparatuur. Mocht u toch liever zelf aan de slag gaan dan zijn er verschillende opties:

Schuren is een intensieve maar goede manier om een bestaande coating van de vloer te verwijderen. Het is een snelle methode waarbij u het milieu spaart en ook uw gezondheid (want er komen minder schadelijke stoffen vrij). Wij adviseren u om een grote schuurmachine voor vloeren te huren bij bijvoorbeeld Boels. Hiermee schuurt u de oude laag af en ook eventuele oneffenheden. De nieuwe coating zal hierdoor beter hechten. Maak de vloer dan daarna wel goed stofvrij.

Daarnaast kunt u ook afbijtmiddel gebruiken. U brengt het simpelweg met een roller of dweil aan over de vloer en wacht tot de coating zacht wordt. Daarna kunt u met een plamuurmes of verfschraper de restjes verwijderen. Spoel de grond daarna wel grondig na! Let er ook op dat niet iedere tweecomponenten vloercoating kan worden afgehaald met dit chemische goedje. Ook is het niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Een brander of föhn is niet echt aan te bevelen voor deze klus. Het is erg milieubelastend en vaak niet goed voor de ondervloer.

Direct benodigdheden voor het verwijderen van coating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Coating verwijderen van metaal

Om een coating van metaal of staal te verwijderen kunt u ervoor kiezen om het metaal te stralen. Stralen met straalgrit maakt de metalen of stalen constructie een beetje ruw. Daarnaast haalt het resten van roest, olie of oude coatinglagen weg. U creëert dan een perfecte ondergrond om het metaal te coaten. Daarnaast is stralen goedkoper slijpen of polijsten.

Ook zijn er verscheidene afbijtmiddelen om een laklaag of coating van metaal te verwijderen. Meer weten over poedercoating verwijderen van metaal? Lees er meer over in ons artikel!


Coating verwijderen van beton

Voordat u beton opnieuw van een laag coating kunt voorzien, is het zaak oude lagen te verwijderen. Coating verwijderen van beton kunt u zelf doen, maar vaak is het handiger en sneller om betonverf professioneel te laten verwijderen. Wilt u toch liever zelf aan de slag met het verwijderen van de coating, dan kunt u op dezelfde manier te werk gaan als eerder uitgelegd; Afbijtmiddel, afbranden of (diamant)schuren.

Er kunnen daarna verschillende eindafwerkingen worden toegepast. Deze eindafwerkingen hebben allemaal hun eigen voordelen. Soms is het genoeg om slechts één laag te schuren. Maar voor een esthetische eindafwerking zijn vaak meer stappen nodig om tot een hoog gepolijste betonlaag te komen.

Epoxy remover voor tanks

Met Epoxy Remover (+- €20,- per fles, 1 behandeling) verwijdert u oude coating- en verflagen uit metalen bromfiets of motorfiets tanks. Verwijder eerst alle benzine uit de tank en reinig met water. Hierna Remover in de tank gieten en vulopening afsluiten. Tank schudden en rond draaien en de Remover minstens een dag laten inwerken. De coating zal geleidelijk aan opweken en loslaten van de tankwand. Nadat de Remover met coating resten is verwijderd de tank naspoelen met water en Tank Cure Reiniger. Niet geschikt voor kunststof tanks!

Innovatie Robotlaser voor verwijderen coating op vliegtuigen

De Nederlandse start-up LCR Systems bouwt enorme robots die met lasers de verflagen van vliegtuigen verwijderen. Dat is efficiënter en milieuvriendelijker dan chemische methodes.

LCR Systems ontwikkelt robots van 25 meter hoog. Deze kunnen met de Laser Coating Removal techniek (LCR) passagiersvliegtuigen, militaire straaljagers en helikopters autonoom van hun coating ontdoen. In deze techniek schieten laserbundels de verf van metalen oppervlakten. Na de behandeling is het oppervlak direct klaar voor een nieuwe verflaag. Het proces van LCR is milieuvriendelijker en kosten-efficiënter dan conventionele methodes. Er komt geen chemisch afval of stof vrij. De kosten voor het strippen van een vliegtuig liggen met het systeem bovendien 80 procent lager dan bij conventionele methoden. Ook levert het een tijdsbesparing van 30 procent op.

Bedrijven gebruiken nu veelal chemische afbladdermiddelen, waarna onderhoudsmedewerkers in beschermende pakken handmatig alle oppervlakken moeten opschuren en behandelen. Bron: FD

Klus voor coating verwijderen uitbesteden

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *