Nanocoating.nl

Metalen hek schilderen in 5 stappen

Zie jij jouw hekwerk graag glanzen in de zon? Dan hebben wij goed nieuws! Door jouw metalen hekwerk te schilderen een fris likje metaalverf zorg je niet alleen voor kleur en glans, maar geniet je ook van bescherming tegen roest. Ons stappenplan: metalen hek schilderen legt je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt.

Metalen hek schilderen met metaalverf (i.p.v. normale verf)

Een metalen tuinhek of balkonhek moet veel doorstaan in het Nederlandse klimaat! Daarom is het belangrijk dat je een metalen hek regelmatig onderhoudt met een goede verf. Helemaal als het ook nog eens een veiligheidshek betreft zoals een balkonhek of balustrade. Gaat het hek erg roesten, dan kan het hekwerk minder veilig zijn! Dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar kan je een hekwerk schilderen met gewone verf? Liever niet!

De beste verf voor metalen hekwerk is toch wel metaalverf. Je kunt ook een gewone verf/buitenlak/acrylverf gebruiken, maar deze geeft twee grote problemen:

  1. Gewone buitenlak hecht minder goed op metaal
  2. Metaal verven met acrylverf zorgt niet voor bescherming tegen roest

Een metaalverf heeft dit allemaal wel! Om deze reden wordt metaal verven met acrylverf (gewone buitenlak) door professionele schilders afgeraden.

metalen hek schilderen

Metalen hekwerk schilderen met gewone verf? Gebruik liever een speciale verf voor metaal.

Een metalen hekwerk schilderen met metaalverf heeft verder de volgende voordelen:

  1. Gaat actief roest tegen en sommige verfproducten kunnen zelfs rechtstreeks over een roestig hekwerk aangebracht worden.
  2. Makkelijk aan te brengen met een kwast. Er zijn zelfs handige metaalsprays te koop die het klusje nog sneller klaren.
  3. Zal niet verkleuren door zonlicht. Eenmaal op de juiste manier aangebracht blijft de lak lang zitten.

Kortom, metaal verven met gewone verf is echt zonde! Voor een paar euro meer heb je veel langer plezier van je verfwerk.

3x aanbevolen verf voor metalen hekwerk

Of het nu gaat om een gegalvaniseerd hekwerk schilderen of een roestig metalen hekwerk, er zijn een aantal mooie producten die je heel eenvoudig aanbrengt in de door jou gewenste kleur. Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we er alvast drie voor je op een rij gezet die je gemakkelijk online kunt bestellen:

Hammerite metaallak

+ Meest verkochte metaallak
+ Hecht zonder schuren
+ Direct over roest aan te brengen
– Beperkt aantal kleuren

metaalverf-hammerite-metaallak-hoogglans
Wijzonol Industrielak

+ Vele kleuren
+ Professionele kwaliteit
+ Geeft een heel even resultaat
– Alleen online verkrijgbaar

wijzonol industrielak metaal
Hammerite Metaalspray

+ Ook in mat verkrijgbaar
+ Handige sprays
+ Positieve reviews
– Niet geschikt voor grote hekwerken

Hammerite-Hoogglans-Spuitlak

Verflaag expert tip

Tegenwoordig is verf voor metalen hekwerken ook verkrijgbaar in een matte afwerking in plaats van hoogglans. Super mooi! Let er wel op dat viezigheid sneller zichtbaar is op matte verf.

Metalen hekwerk schilderen (5 simpele stappen)

Hekken worden gemaakt van verschillende soorten metaal. Zo kan het zijn dat jij te maken hebt met een ijzeren hek, een stalen hek, een smeedijzeren hek, gietijzeren hek of zelfs een RVS hek. De stappen die je moet nemen zijn afhankelijk van het soort metaal. Kijk daarom altijd op de verpakking voordat je jouw metalen hekwerk schilderen gaat. In dit 5 stappenplan gaan we een ijzeren hek schilderen met speciale verf voor metalen hekwerk (metaallak).

Stap 1: Gebruik een magneet om het materiaal van je hek te bepalen.
Er zijn twee typen metaallak: Aluzinc-lak en gewone metaallak. Staal, gietijzer of smeedijzer (ferro metalen) hekwerken kan je schilderen met metaallak. Deze soorten metaal kan je makkelijk herkennen want ze zijn magnetisch! Daarnaast vertonen ze snel roestplekken. Is het hek niet magnetisch? Dan heb je waarschijnlijk te maken met aluminium, gegalvaniseerd metaal, RVS of zink (non-ferro metalen). In dat geval gebruik je een Aluzinc-lak.

gegalvaniseerd hekwerk schilderen

Gegalvaniseerd hekwerk schilderen? Gebruik dan geen metaallak

Stap 2: Test de metaallak of verwijder de oude laklaag
Zit er al een laagje lak op je hekwerk? Breng dan een klein beetje metaallak aan op de bestaande laag. Ziet het er na een uur goed uit? Geen oneffenheden (zoals rimpels of losgeraakte verfdelen)? Dan kan je direct beginnen met het aanbrengen van je lak! Zie je toch veel oneffenheden, dan is het toch aan te raden om de verf te verwijderen.

Stap 3: Schuren en ontvetten van het hekwerk
Schuur je hek met een schuurblok of schuurpapier met fijne korrel. Maak het stofvrij en ontvet het hek met een metaalontvetter. Klaar? Spoel of spuit het hek dan na met schoon water. Zorg ervoor dat er geen resten metaalontvetter achterblijven.

Tip: bescherm jezelf tegen vrijgekomen schuurstof met een stofkap en veiligheidsbril.

Stap 4: Verf of spray je hekwerk met metaallak
Yes! Nu is het echte werk begonnen. Breng de door jou gekozen metaallak aan en zorg ervoor dat je alle hoeken en kieren goed meeneemt.

Stap 5: Drogen en tweede laag aanbrengen
Op de verpakking van de metaallak staat aangegeven hoe lang de verf moet drogen voordat je jouw hek kunt overschilderen. Let er op dat het bij warm weer sneller kan gaan, en bij koude temperaturen juist langzamer.

Koop metaallak of aluzinc-lak makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop verf voor een metalen hekwerk bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook metaalontvetter en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Gegalvaniseerd hekwerk verven (let op!)

Een gegalvaniseerd hekwerk verven gaat net even anders als het verven van een ijzeren hekwerk. Een hek van aluminium, gegalvaniseerd metaal, RVS of zink (non-ferro metalen) behandel je namelijk met aluzinc-lak. Een nadeel van aluzinc-lak is dat het in lang niet zoveel kleuren en glansgraden verkrijgbaar is als een metaallak en dat je eerst een primer moet gebruiken voor het aanbrengen.

Wil jij toch een andere kleur of glansgraad (bijvoorbeeld mat?) Breng dan na het aanbrengen van aluzinc-lak een laag hechtprimer aan. Daarna kun je alle soorten metaalverf wel gebruiken.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over tuin- en buitenverf?

Heb je een vraag over het verven van je metalen hekwerk? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *