Nanocoating.nl

Mat, zijdeglans of hoogglans verf of lak – Glansgraden

Er zijn vele soorten verf verkrijgbaar, dus het is even zoeken naar het juiste product voor jouw project. Je houdt rekening met de ondergrond, de omgeving en natuurlijk ook met de glansgraad van de verf. Wat zijn de verschillen tussen mat, zijdeglans of hoogglans verf?

Verschillen tussen de glansgraden

Glansgraad: Mat en ultra mat

Verf met de glansgraad mat weerkaatst geen licht, dankzij de open- en poreuze structuur. Voor het verven van muren en plafonds is dit de standaard. Deze verfsoort heeft een enigszins ruwe structuur en is kwetsbaarder in gebruik. Er zijn diverse variaties verkrijgbaar, zoals kalkmat, zijdemat, extra mat, ultramat en mat.

Kenmerken:

 • Een warme, rustige uitstraling;
 • Momenteel de trend voor muurverf;
 • Camoufleert oude gebruikerssporen;
 • Is na aanbrengen wel vlekgevoelig, dus minder geschikt voor de kinderkamer;
 • Kun je spuiten;
 • Geeft unieke draai aan meubels.

Glansgraad: Zijdeglans en Eiglans

Dit is misschien wel de meest gebruikte glansgraad. Dekt goed, is eenvoudig verwerkbaar én goed te onderhouden. De verf heeft een open structuur, waardoor licht deels wordt weerkaatst. Is geschikt voor vrijwel alle woonruimtes!

Glansgraden

Vroeger was zijdeglans de standaard voor muren, nu is ultramat populair.

Kenmerken:

 • Geeft een subtiele glans;
 • Is goed aan te brengen met verfspuit;
 • Kan slechts kleine oneffenheden verdoezelen.

Glansgraad: Hoogglans

Dit is de hoogste glansgraad, waardoor je een bijna spiegelende wand creëert. Doordat de substantie hierdoor de ondergrond er extra laat uitspringen is hoogglans muurverf bijna niet verkrijgbaar. Hoogglans verf maakt de ruimte optisch groter en geeft je muur een statement. Hoogglans wordt vaker gebruikt voor het lakken van meubels, deuren en kozijnen omdat het chique oogt en water en vuil beter afstoot als een matte lak.

Kenmerken:

 • Spiegelende glans;
 • Stof en krassen goed zichtbaar;
 • Kleurvast;
 • Waterbestendig;
 • Benadrukt oneffenheden;

In verschillende glansgraden jouw muur verven

Of het nu gaat om witte verf in zijdeglans of verf in een trendy kleur in ultramat, er zijn een aantal mooie producten die je heel eenvoudig aanbrengt in de door jou gewenste afwerking. Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we er alvast drie voor je op een rij gezet (zijdeglans, hoogglans en ultramat), die je gemakkelijk online kunt bestellen:

Flexa Powerdek

+ Echt doe-het-zelf merk
+ Mat & Zijdeglans
+ Positieve reviews
+ Budgetvriendelijk

Muurverf-Flexa-powerdek-muren-en-plafonds
Sikkens Alpha Projecttex

+ Professioneel verfmerk
+ Ultramat
+ Dekt in 1 keer
+ Alleen online

Sikkens-Alphatex-SF
Sigma s2u Gloss

+ Professioneel verfmerk
+ Hoogglans
+ Lak
+ Ook voor buiten

sigma s2u gloss

Verflaag expert tip

Ga jij jouw muur verven  of meubels lakken dan heb je de keuze uit verschillende glansgraden. Iedere fabrikant heeft hier ook nog eens zijn eigen naam voor. Het kan verwarrend zijn wat het verschil is tussen extra mat en ultramat, eiglans en zijdeglans. Laat je daarom goed informeren door de verfwebshop (online) of in de bouwmarkt over de glansgraad die jij wilt.

Wat is het verschil tussen mat en zijdemat verf en lak?

Zijdematte muurverf is een compromis tussen mat en zijdeglans: het heeft geen échte glans, maar wel een mooie zijdeachtige gloed. Een voordeel van deze muurverf is dat het net iets beter te onderhouden is, want je kunt kleine vuiltjes rustig verwijderen!

Veel doe-het-zelvers willen weten wat de satin verf betekenis is, maar daar kunnen we heel kort over zijn. Satin verf is namelijk niets anders dan de zijdeglans verf, zoals je die in de lokale bouwmarkt of online webshop vindt. Het verschil tussen mat en satin verf hebben we hierboven al beschreven, maar we herhalen het voor alle duidelijkheid nog even: het zit ‘m in de glansgraad!

Koop je verf en lak makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop de verf om je muur op te knappen bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Toepassingen mat, zijdeglans of hoogglans verf

Tenslotte willen we nog twee veelvoorkomende vragen beantwoorden:

 • Kun je matte verf over zijdeglans gebruiken?
 • Gebruik je hoogglans of zijdeglans op houtwerk binnen?

Matte verf over zijdeglans

Wil je matte verf over zijdeglans aanbrengen, dan moet je eerst goed ontvetten en reinigen. Als de oppervlakte geheel vet- en vuilvrij is, dan kun je gaat schuren. Na het schuren maak je de wand nogmaals schoon en dan kun je met een gerust hart matte verf aanbrengen.

Hoogglans of zijdeglans op het houtwerk?

Houtwerk is kwetsbaar en je wilt, naast een prachtig eindresultaat, natuurlijk schade voor vuil of weersinvloeden voorkomen. Hoogglans lak beschermt de ondergrond tegen vuil, maar is daarbij ook nog eens waterafstotend.

Je verfklus laten uitvoeren door een vakschilder

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verf- en laksoorten?

Heb je een vraag over de verschillende glansgraden?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *