Nanocoating.nl

Je boot antislip maken (dek & kajuit)

Water en een houten of polyester bootvloer is geen goede combinatie. Gevaarlijke valpartijen wil je natuurlijk voorkomen! Gelukkig is je boot antislip maken helemaal niet moeilijk met een handige 2 in 1 antislip bootlak of losse korrels. Wij vertellen je de voor- en nadelen van beide opties en waar je het kunt kopen.

Antislip lak, korrels en antislip stickers vergelijking

Ga je jouw boot antislip maken dan heb je verschillende opties om uit te kiezen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:

Antislip bootlak

Antislip lak is een lak waar een antislip korrel doorheen is gemengd. Het heeft een rubberachtig uiterlijk en is speciaal ontwikkeld voor bootdekken, kuipen en andere plaatsen waar antislip nodig is. Je kunt de antislipverf makkelijk zelf aanbrengen met een roller of kwast.
Geschikt voor: zeilboten, motorboten, visboten, surfplanken, stalen boten, polyester boten, aluminium boten, steigers en vlonders.
Voordelen: bestand tegen zeewater en intensief gebruik, makkelijk aan te brengen, professioneel uiterlijk. Fijn loopcomfort.
Nadelen: niet makkelijk te verwijderen, duurder als een sticker of losse korrels.

Antislip korrels of antislip poeder

Antislip korrels zijn losse rubber achtige korrels die je kunt mengen met alle soorten bootlak. Je kunt kiezen uit fijne korrels of iets grovere medium korrels in de kleur beige of wit. Wil je een onzichtbare antislip laag op je boot dan kan je ook kiezen voor een fijne transparante poeder.

boot antislip maken

Een boot antislip maken kan met verschillende producten.

Geschikt voor: alle oppervlakken waar je antislip op wilt, zoals dekken, gangboorden, vloeren in natte ruimtes.
Voordelen: Kleurloos, de kleur van de eindlaag blijft hetzelfde, zelf te bepalen grofheid en gemakkelijk schoon te maken.
Nadelen: moet worden gemengd of ingestrooid in een andere lak, die moet je dus los aanschaffen.

Antislip stickers

Antislip stickers zijn losse transparante stickers met een antislip afwerking in ronde vorm of lijnvormen die je op je dek of boot trappen kunt plakken. Er bestaan ook grotere stickers  die je zelf op maat kunt knippen. Dit wordt ook wel antislip dek bekleding genoemd. Nog een stapje verder is boot tapijt met antislip eigenschappen. Antislip boot tapijt moet je net als tapijt thuis vastlijmen aan de ondergrond.
Geschikt voor: zeilboten, motorboten, visboten, surfplanken, stalen boten, polyester boten, aluminium boten. Minder geschikt voor houten boten.
Voordelen: voordelig, makkelijk en snel plaatselijk aan te brengen, je hoeft niet met verf of lak in de weer en de stickers zijn makkelijk te verwijderen.
Nadelen: er komt makkelijker vuil onder en je kan het goed zien zitten.

Polyester, rubber of houten bootdek antislip maken

Een polyester boot is het makkelijkste antislip te maken. Of het nu gaat om het bootdek, de kajuit of een trappetje, eigenlijk zijn alle bovengenoemde opties geschikt. Hetzelfde geldt voor aluminium boten.

Een houten boot is wat lastiger antislip te maken omdat hout werkt. Hierdoor kan je alleen producten gebruiken die een beetje flexibel zijn. Het beste kan je antislipkorrels of poeder mengen met een geschikte bootlak voor houten boten. Een rubber boot antislip maken doe je het beste met flexibele stickers of dekbekleding.

Je boot antislip maken is voordelig en snel klaar met deze producten

Of het nu gaat om een bootdek van staal, polyester, hout, aluminium of ferrocement, er zijn een aantal mooie antislip producten die je heel eenvoudig aanbrengt. Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we er alvast drie voor je op een rij gezet die je online kunt bestellen:

Gripelast Antislipverf

+ Professionele kwaliteit
+ Hecht uitstekend
+ UV en zeewater bestendig
– Verf & antislip in 1

Antislip boot lak gripelast
SoftSand antislipkorrels

+ Wit of Beige kleur
+ Budgetvriendelijk
+ Instrooien of mengen
– Van fijn tot medium

Soft sand antislip boot korrels
DD lak antislip poeder

+ Zeer fijn
+ Kleurloos
+ Ideaal in combinatie met DD lak
+ Fijn loopcomfort

Boot Antislip poeder

Verflaag expert tip

Voor een mooi resultaat of wanneer je alleen bepaalde zones op het boot dek antislip wilt maken gebruik je een goede tape. Hiermee kan je een strakke scheidingslijn maken tussen de bodem en de binnenkant van de boot.

Zo maak je jouw boot (dek) antislip!

Of je nu aan het werk gaat met antislip verf of losse korrels, de werkwijze is grofweg hetzelfde. Ga je met korrels aan de slag dan kan je ervoor kiezen om ze direct te mengen met de lak (zo krijg je een heel gelijk resultaat, maar kan je de lak niet meer voor iets anders gebruiken) of de korrels los instrooien wanneer de laklaag nog nat is.

Hieronder hebben wij een stappenplan en een kort filmpje over het aanbrengen van Gripelast antislipverf op een polyester bootdek:

Stap 1: Afplakken
Maak een scheidingslijn met tape tussen de bodem en de binnenkant van de boot met een fineline tape.

Stap 2: Schuren en ontvetten
Maak je bootdek goed schoon met een sopje en schuur daarna het oppervlak met schuurpapier (korrel 320) en ontvet het dek daarna met een ontvetter. Wacht tot het oppervlak van je boot droog is.

Stap 3: Aanbrengen antislipverf
Breng nu GripElast antislipverf aan met een lijmkam. Als de antislip bootlak goed over de bodem is verdeeld rol je deze na met een structuurroller. De GripElast antislipverf moet ongeveer 24-48 uur uitharden en kan na circa zeven dagen volledig worden belast.

Tip: breng voor een stevige en duurzame antisliplaag na 48 uur een tweede laag aan.

Bekijk dit korte filmpje om te zien hoe het er in de praktijk uitziet:

Webshops voor het antislip maken van je boot

Vind meteen wat je zoekt! Koop antislip bootlak,  korrels of stickers bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

4 bonus tips voor gegarandeerd succes

Je boot antislip maken is in principe een makkelijke klus. Hier een paar extra tips die ervoor zorgen dat het niet kan misgaan:

  1. Maak geen gebruik van “gewone” verf/lak wanneer je losse korrels gebruikt, maar kies echt voor eentje die geschikt is voor boten.
  2. Let goed op de temperatuur buiten. Bij warm weer droogt de verf te snel en bij koud weer erg langzaam.
  3. Uiteraard is regen funest voor een verflaag die nog niet droog is.
  4. Zorg voor het aanbrengen dat je bootdek volledig vrij is van aanslag, vuil en modder, anders hecht de antislipverf niet goed!

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over bootlak?

Heb je een vraag over antislip verf of bootlak? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *