Nanocoating.nl

Een houten plafond schilderen doe je zo

Vooral in oudere woningen zie je regelmatig houten plafonds voorbijkomen in de vorm van schrootjes of plafondplaten. Vaak zijn houten plafonds donkerbruin of bevatten een laagje glanzende vernis. Ben je hier geen fan van of kan het hout wel een nieuw likje verf gebruiken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We vertellen je in dit artikel alles over een houten plafond schilderen.

Jouw houten plafond schilderen: dekkend of transparant?

Een houten plafond kan je verven met een dekkende houtlak zodat je bijvoorbeeld een mooie witte kleur krijgt. De houtnerf en de originele houtkleur zijn na de verfbeurt niet meer zichtbaar. Ben je wel gecharmeerd van de houtlook? Dan kan je er ook voor kiezen om een blanke oftewel transparante lak te gebruiken. Hiermee verdiep je de houtkleur en geef je het hout een matte of zijdeglans uitstraling.

Je houten plafond opknappen – 4 stappen

Een houten plafond is eenvoudig te creëeren, betaalbaar en levert ook een aangename omgevingstemperatuur op. Hout geleid niet goed, waardoor een ruimte langer warm blijft óf juist langer koel. Kortom, volkomen logisch dat je dit wilt behouden, maar hoe maak je een houten plafond nu modern?

houten plafond verven met houtlak

Een houten plafond schilderen kan met dekkende of transparante lak

  1. Reinigen & ontvetten: Je begint uiteraard met het reinigen en ontvetten van de oppervlakte, zodat de verf straks beter hecht. Bestaat het plafond uit onbehandeld hout, dan veeg je het schoon met een stoffer en een pluisvrije doek. Je gaat er tenslotte met een licht vochtige doek overheen. Is het hout reeds behandeld, dan kun je er rustig een reinigingsmiddel bij gebruiken;
  2. Schuren: Schuur de houten planken licht op met een schuurspons en maak het vervolgens weer stofvrij, waarna je het nogmaals goed reinigt;
  3. Grondverf: Voordat je de de houten schroten verven kunt moet je ze nog in de grondverf zetten. Met een roller voorzie je de planken eenvoudig en snel van een goede gronding, maar voor de voegen kun je beter een kwastje gebruiken;
  4. Lakken: Laat de grondverf goed drogen, voordat je begint aan de afwerking. Kies bij voorkeur voor een watergedragen verf, die niet snel vergeelt tijdens de donkere dagen.

Als een pro houten schrootjes verven met deze producten

Er zijn vele merken die houtlak verkopen in diverse kleuren, zodat je jouw planchetten plafond kunt renoveren aan de hand van je interieur. Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we er alvast drie voor je op een rij gezet die je gemakkelijk online kunt bestellen:

S2U nova Satin

+ Professioneel merk
+ Vele kleuren
+ Zijdeglans
+ Alleen online

sigma s2u nova satin
Rubbol BL Magura

+ Professioneel verfmerk
+ Prachtig mat
+ Dekt in 1 keer
+ Alleen online

sikkens rubbol magura
Flexa Expert

+ Budgetvriendelijk
+ Goede dekking
+ Zijdeglans
+ Online & bouwmarkt

Flexa expert houtlak

Verflaag expert tip

Een houten plafond schilderen met latex is absoluut niet aan te raden, want latex is bestemd voor andere ondergronden, zoals muren. Als je muurverf op een houten plafond aanbrengt, dan zal het binnen de kortste keren gaan bladderen. Dat wil je natuurlijk niet hebben, want dan kun je van voren af aan beginnen.

Houten plafond verven met krijtverf

In tegenstelling tot reguliere latex kun je wel jouw houten plafond verven met krijtverf! Deze verfsoort aanbrengen op hout kan meestal zonder voorbehandeling, want op een ruwe ondergrond is de hechting des te beter.

Houten plafond verven met krijtverf

Je plafond verven met krijtverf is mogelijk als het ruw hout betreft

Heb je een gladde ondergrond, dan ruw je deze eerst wat op door te schuren. Onbehandelde houtsoorten, zoals mahonie, teak en eiken veroorzaken echter gele vlekken, wanneer je het niet juist voorbehandeld.

Gebruik voor deze klus een grondverf op waterbasis.

Als deze droog is, dan kun je jouw plafond probleemloos overschilderen met de krijtverf.

Koop je plafond verf makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop de verf om je plafond op te knappen bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Zelf doen of uitbesteden

Het schilderwerk van je plafond kun je makkelijk zelf doen, maar het is wel een werkje. Als je daar niet op zit te wachten is uitbesteden een goed alternatief. De prijs voor het laten schilderen van een houten plafond varieert tussen de € 6,- en € 15,- per vierkante meter. Het lagere tarief is van toepassing, indien er een verfspuit gebruikt kan worden. Hout verven kan echter best een precisieklusje zijn. Als het met de hand geverfd moet worden, dan kost het je gemiddeld tussen de € 10,- en € 15,-. 

Voor een oppervlakte van zo’n 30m2 ben je dan rond de € 220,- kwijt, maar voor 70m2 zo’n € 1.500,-. Dit is wel het tarief exclusief materialen en verf, dus houd hier rekening mee!

Je houten plafond laten verven door een vakschilder

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verf voor op plafonds?

Heb je een vraag over het verven van je houten plafond? Wij helpen!

1 antwoord
  1. Colinda Pronk zegt:

    Ik wil een reeds geverfd houten plafond opnieuw schilderen. Is ontvetten voldoende of moet ik oude verflagen verwijderen?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *