Gietvloer woonkamer
Gietvloer woonkamer; duurzaam en comfortabel
Ga direct naar:
Een gietvloer woonkamer is mooi. Daar kunnen we kort over zijn. Maar wist u ook dat een gietvloer heerlijk comfortabel aanvoelt onder de voeten? En in combinatie met vloerverwarming zorgt het ook nog eens voor een uitstekende warmteverdeling. Niet gek dus dat steeds meer mensen kiezen voor deze gladde kunststof vloer.
Wat is een gietvloer precies? -Een gietvloer, zoals de naam al zegt, is een vloer die wordt gegoten in één of meerdere RAL kleuren.
Een gietvloer woonkamer bestaat uit verschillende lagen; eerst een primer (voor een optimale hechting) daarna meerdere lagen (afhankelijk van de gewenste laagdikte) en een sterke toplaag.
5 voor- en nadelen van een gietvloer in de huiskamer
Kijkt u op internet dan benoemt men vaak alleen de voordelen van een gietvloer woonkamer. Natuurlijk heeft een gietvloer, net als alle andere vloersoorten, voor- en nadelen. Wat goed is om te weten is dat er veel verschillende gietvloeren zijn. De basis materiaalsoorten waar u uit kunt kiezen zijn meestal Polyurethaan (PU) en Epoxy (EP). Beide materialen verschillen op sommige punten van elkaar.
Het gebruikte materiaal bepaalt uiteraard de prijs maar is ook van invloed op de voor- en nadelen. In onderstaand overzicht hebben we de daarom de meest voorkomende voor- en nadelen van een gietvloer woonkamer op een rijtje gezet.
5 voordelen:
Trendy en strak; ga voor de industriële betonlook of juist minimalistisch met een gietvloer!
- Vloeistoffen trekken niet in de vloer. De vloer is ook heel makkelijk schoon te maken Lekker hygiënisch dus.
- Erg geschikt in combinatie met vloerverwarming. Het is overal even warm!
- De vloer is erg duurzaam, u hebt er jarenlang plezier van!
- Een gietvloer is anti allergeen en brandvertragend.
5 nadelen:
- Een gietvloer krasgevoelig. Een PU gietvloer is zachter dan een EP gietvloer en daarom krasgevoeliger, maar een sterke topcoat is in beide gevallen erg aan te raden.
- Als de ondervloer scheurt (bijvoorbeeld in nieuwbouwhuizen) scheurt de vloer mee. We noemen dit adervorming.
- Staan meubels en vloerkleden lang op dezelfde plek? Dan kan de vloer verkleuren.
- U kunt een gietvloer niet meeverhuizen.
- Deze vloersoort staat niet bekend om een goede geluiddemping.
Vloerverwarming in combinatie met een gietvloer
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; niet alle woonkamer gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Er zijn namelijk twee zaken van belang:
- De vloer mag niet te dik zijn (om de warmte goed te geleiden)
- De vloer moet een beetje flexibel zijn (om scheurvorming te voorkomen).
Om deze reden raden we een polyurethaan gietvloer aan bij vloerverwarming. Deze kan dun worden aangebracht, is comfortabel en enigszins flexibel. Polyurethaan gietvloeren houden de warmte goed vast, isoleren het huis en zorgen voor een lager energieverbruik (door warmte opslag) Een epoxy gietvloer is minder geschikt omdat deze minder goed krimp- en uitzetting kan opvangen.
Gietvloer woonkamer – ervaringen in nieuwbouw
In een nieuwbouwhuis is vaak nog niet al het vocht uit de vloeren en wanden. De ervaring leert dat door de werking van het beton, anhydriet of zandcement er soms scheuren ontstaan. Zoals we hierboven al aantekenden, is één van de nadelen van een gietvloer dat deze kan scheuren. Uiteraard scheurt de laag niet zomaar, de scheur begint vaak (95% van de gevallen) in de ondervloer. Dit komt omdat een gietvloer stevig hecht aan de ondergrond en een diepe scheur niet kan overbruggen.
Bekijk ook de inspiratie video van VT wonen over de gietvloer in de woonkamer
Onze vloerspecialisten hebben jarenlange ervaring op gebied van gietvloeren in nieuwbouw. We hebben ze gevraagd naar een aantal tips. Lees ze hieronder:
Plinten & afkitten
Nieuwbouw vloeren worden vaak zwevend gelegd. Doordat de ondervloer zwevend ligt, moet de gietvloer ook vrij van de wanden worden gegoten. Zo kan de ondervloer uitzetten en krimpen zonder problemen. Om toch een naadloze vloer te bereiken moeten plinten worden geplaatst plinten die u vervolgens met een hoogwaardige kit (geen silicone!) afkit.
Tip van onze ervaren specialist: Leg de plinten pas na het gieten van de vloer. Zo voorkomt u gietvlekken en krijg u het strakste resultaat.
Opstookprotocol bij vloerverwarming nieuwbouw
Door een plotselinge verandering van temperatuur kan een gietvloer scheurvorming gaan vertonen. Om dit te voorkomen laat u de vloerverwarming langzaam aan de temperatuur wennen. Dit doe u met het opstookprotocol. Dit gaat als volgt:
- Dag 1: Noteer de kamertemperatuur. Verhoog de temperatuur van het water in het vloerverwarmingsysteem met 5 graden ten opzichte van de kamertemperatuur. Dit doe u echt in de regelunit van de installatie, niet via de thermostaat in de woonkamer.
- Dag 2: Verhoog de temperatuur via de regelunit nog een keer met 5 graden.
- Dag 3 enzovoort: Verhoog de temperatuur via de regelunit tot u op een watertemperatuur in de slangen zit van 40 graden Celsius. Ga niet hoger!
- Temperatuur reguleren: De temperatuur van 40 graden Celsius minimaal 24 uur aanhouden.
- Afkoelen: Laat de temperatuur via de regelunit van het vloerverwarmingsysteem per dag 5 graden koelen totdat de eerder genoteerde omgevingstemperatuur (temperatuur in de woonkamer) weer is bereikt.
- Herhalen: Herhaal de hele cyclus nog een keer.
Test het vochtpercentage in nieuwbouw beton
Natuurlijk is voorkomen nog beter dan genezen. Daarom, de beste ondergrond voor een gietvloer? Woonkamer ondervloeren met zo min mogelijk vocht. Ervaring leert dat het vochtpercentage van een ondervloer mag niet meer dan 4 procent mag zijn als u scheuren wilt voorkomen.
De test: leg een krant onder doorzichtig plastic folie op de donkerste plek op de ondervloer en plak deze met tape rondom vast zodat er geen lucht bij kan komen. Als na 24 uur geen condensvorming onder het plastic zichtbaar is en de krant droog is, dan is de ondergrond droog genoeg en kan de gietvloer worden gegoten.
De combinatie gietvloer vloerverwarming
Als u een gietvloer wilt combineren met vloerverwarming, kies dan voor een gietvloer op basis van Polyurethaan harsen. Een gietvloer op basis van Epoxy is niet aan te raden omdat dit type hars niet elastisch is. Een PU gietvloer is daarom beter bestand tegen scheuren. Kies voor een dunne laagdikte (tussen de twee en drie millimeter) voor een optimale warmteverdeling.
Let op: U mag niet onmiddellijk de vloerverwarming aanzetten bij een nieuwe gietvloer. De uithardingstijd is minimaal 14 dagen. Volg daarna het opstookprotocol uit de alinea hierboven.
Kosten en gietvloer woonkamer specialisten in Nederland
Het gieten van een vloer in de woonkamer is specialistisch werk. U kan het uiteraard zelf doen, maar we raden het niet aan voor de onervaren klusser. Gietvloer prijzen zijn van nogal wat factoren afhankelijk. Denk van te voren goed na over de eisen en wensen voor uw perfecte gietvloer woonkamer. Om kosten te besparen, kunt u hem bijvoorbeeld ook direct in uw keuken laten leggen. Vraag offertes bij verschillende leveranciers aan en vergelijk de prijzen. Laat echter niet alleen de kosten de keuze bepalen. Let op de volgende punten:
- Welke laagdikte krijgt u aangeboden?
- Is de offerte inclusief het eventueel voorbewerken, egaliseren en schoonmaken van de ondervloer?
- Welke harsen worden er gebruikt en van welke kwaliteit is de hars?
- Is de offerte inclusief een krasbestendige toplaag?
- Zijn alle wensen voor de ideale gietvloer woonkamer meegenomen? Denk dan aan bijvoorbeeld anti-slip zones of bepaalde kleurafwerkingen?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!