Nanocoating.nl

Gietvloer doe het zelf

Wanneer je zelf een gietvloer gaat leggen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk veel verschillende keuzemogelijkheden in coatingtype en afwerking. In dit artikel bespreken we daarom producten, voorbereiding, uitvoering en extra opties. Zo heb jij straks genoeg informatie om de klus zelf te klaren!

Bespaar op de kosten van een gietvloer

Als er één manier is om op de kosten van een gietvloer te besparen dan is het wel door deze zelf aan te brengen. De meeste kosten van een gietvloer zitten namelijk in het arbeidsloon. Je kunt een keuze maken uit drie opties:

 1. Je koopt zelf de benodigde materialen en je voert de gehele klus zelfstandig uit;
 2. Schakel een professioneel bedrijf in voor de voorbereidingen (bijv. egaliseren van de vloer) en jij voert de rest zelf uit;
 3. Huur een helpende regisseur per gewenste dag, koop zelf de materialen en voer het samen uit.

Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Er zijn namelijk veel verschillende keuzemogelijkheden in coatingtype en afwerking. Verder is de laagdikte van belang. Een te dunne laag zorgt sneller voor slijtage/oneffenheden, een te dikke laag zorgt voor onnodige kosten. Een goede voorbereiding is dus het halve werk.

Gietvloer Doe-het-zelf paketten en producten

Hieronder alvast een aantal aanbevolen “Gietvloer doe het zelf” pakketten en producten:

Praxis gietvloer voor garage pakket
doe-het-zelf-gietvloer-rust-oleum-epoxyshield
Rust Oleum Epoxy Gietvloer in betonlook
gietvloer-doe-het-zelf-2k-epoxy
OAF Gietvloer
(voordeligste keuze!)
doe-het-zelf-gietvloer-remmers-epoxy
Remmers Garage gietvloer
gietvloer-doe-het-zelf-Alabastine-vloervuller-1kg
Egaliseren met Alabastine vloervuller

Kies voor gietvloer doe het zelf pakket of los product

Als je van plan bent om een gietvloer zelf aan te brengen dan kun je, in plaats van losse spullen bestellen, ook gaan voor een compleet doe het zelf pakket. Veel online aanbieders leveren namelijk een compleet doe het zelf pakket met alles wat je nodig hebt voor het zelf aanbrengen van de gietvloer. In het pakket zitten vaak de volgende producten:

gietvloer-doe-het-zelf-pakket-vloer

Een gietvloer doe het zelf pakket voor de vloer kan je ook op de wand aanbrengen

 • De twee componenten Gietvloer coating (Polyurethaan of Epoxy)
 • Emmers en menggardes (geschikt voor boormachine)
 • Kwasten
 • Diverse rollers met houders
 • Telescoopstok
 • Afplaktape
 • Een uitgebreide handleiding

Eventueel kun je zelf nog reparatieplamuur aanschaffen om eventuele beschadigingen in de ondergrond te repareren.

Het voordeel van een los gietvloer product

De prijs van een doe het zelf pakket is vaak hoger dan de aanschaf van een losse coating en benodigdheden. Zie je toch een goedkoop doe het zelf pakket? Vaak worden er in dat geval grondstoffen van mindere kwaliteit gebruikt. Goedkoop is in dat geval echt duurkoop.

Goede doe het zelf pakketten kosten al snel tussen de €200 en €300 (voor +- 5 m2). Bij een los product zijn grootverpakkingen mogelijk. Deze bieden extra voordeel. Namelijk, hoe meer m2 hoe lager de vierkantemeterprijs.

Gietvloer prijs berekenen bij zelf doen

Natuurlijk bespaar je op de prijs wanneer je de gietvloer zelf legt. Een groot deel van de prijsberekening is namelijk bestemd voor de arbeidskosten. Er zijn echter nog een paar zaken waar je rekening mee kunt houden:

 • Hoe groter het oppervlak hoe voordeliger de prijs per m2. Bij een gietvloer van minder dan 50 m2 betaal je vaak een vaste prijs wanneer je dit laat uitvoeren door een coatingbedrijf.
 • Bepaal vooraf de laagdikte en bereken goed hoeveel je nodig hebt.
 • De potlife (verwerkingstijd) is erg belangrijk. Meng niet meer dan je in één keer en in één laag kunt aanbrengen. Zo voorkom je onnodige kosten.
 • Goedkoop kan duurkoop zijn (goedkope grondstoffen) lees reviews, ervaringen en gebruik goede merken.
 • Standaardkleuren (zoals grijs) zijn het voordeligst.
 • Heb je een nieuwbouwwoning? Als de buren ook een gietvloer willen kun je soms goedkoper inkopen.

Workshop gietvloer leggen

Wil jij jezelf maximaal voorbereiden op het leggen van een gietvloer? Dan kun je hiervoor ook een particuliere workshop volgen. In één dag kom je dan alles te weten over het zelf aanbrengen van een gietvloer in bijvoorbeeld de garage, badkamer of woonkamer. Je leert het van ervaren vloerspecialisten. Veel aanbieders van dit soort workshops geven daarna een kortingsvoucher mee voor een doe-het-zelf pakket. Vanaf €389,-

Direct een Gietvloer doe het zelf pakket of los Gietvloer product kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Voorbereiding en inspectie voor een doe het zelf gietvloer

Voordat je begint met het aanbrengen van een gietvloer is het belangrijk om te bepalen wat de huidige staat is van de ondervloer. Omdat een gietvloer dun is zullen imperfecties, grote scheuren en kuilen zichtbaar blijven. Inspecteer daarom de staat van de ondergrond en pas eventueel één of meerdere voorbereidingsopties toe:

doe-het-zelf-gietvloer-woonkamer

Met de juiste producten breng je zelf eenvoudig een gietvloer in de woonkamer aan

1. Schuur een imperfecte ondervloer

Bij de bouwmarkt kun je een schuurmachine huren om de vloer egaal glad te maken. Als de ondervloer er erg slecht aan toe is dan kun je er ook voor kiezen om een expert de vloer te laten zandstralen of diamantslijpen.

2. Vul scheuren en gaten op

Als de ondervloer (krimp)scheuren vertoont of gaten heeft, dan moet je deze opvullen voordat je een gietvloer aanbrengt. Hiervoor gebruik je overschilderbare kit (geen silicone!) of polyesterplamuur. Diepe gaten vul je met een cementgebonden vulmiddel. Alle reparaties moeten volledig droog/hard zijn voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van de gietvloer.

3. Egaliseer de ondervloer met Egaline of een Schraplaag

Bij te ruwe betonvloeren of houten ondervloeren kun je ervoor kiezen een extra egalisatielaag aan te brengen. Dit is een halve centimeter dikke laag die zorgt voor een mooie egale ondervloer. In de bouwwereld wordt deze laag ook wel een ‘egalinevloer’ genoemd en is met name geschikt voor een Polyurethaanvloer. Een schraplaag is vaak voldoende voor een Epoxy gietvloer. Dit is een laagje die de ondervloer luchtdicht afsluit. Hiermee worden luchtbellen in de gietvloer voorkomen.

Maak de vloer zelf antislip

In principe is een vloercoating niet erg glad. Rondom natte zones kan het toch soms fijn zijn om wat extra veiligheidsmaatregelen te nemen. In dat geval kun je een antislip additief (losse korrels) toevoegen aan de vloer. Deze antislip korrels strooi je in de nog natte vloer waarna deze met de topcoat worden geseald. Enkele voorbeelden van producten die verkrijgbaar zijn bij o.a. Verfbestelsite:

Rust-Oleum Antislip additief | € 10,45 | 700 gram
Sibelco vuurgedroogd zilverzand antislipkorrel | € 31,45 | 25 kilo |  Circa 1 tot 3 Kg per m², afhankelijk van het gewenste anti slip resultaat.

doe-het-zelf-garage-gietvloer-grijs
Garagevloer coating

Onze aanbeveling voor een doe het zelf gietvloer in de garage

Epoxy Shield 2-componenten betonverf, speciaal voor garagevloeren. Grijs of lichtgrijs. Voor ca. 26 m2. Na het aanbrengen van de gietvloer is de garagevloer bestand tegen slijtage door voertuigen, autobanden, water en chemicaliën. Eén laag zou voldoende moeten zijn. Ook het vooraf aanbrengen van een primer is niet nodig. Het wordt niet aanbevolen deze gietvloer aan te brengen op garagevloeren van egalisatie-mortel zoals egaline en anhydriet.

Onze aanbeveling:

Dit is een betaalbaar doe het zelf pakket en is voor iedereen te gebruiken. Het bevat een handige handleiding, een fijn schoonmaakmiddel en decoratieflakes. De twee componenten zitten in precies de juiste mengverhouding bij elkaar. Dat kan niet misgaan!

Tip: Wil je liever een effen betonlook vloer, laat dan de flakes gewoon achterwege.

Gietvloer doe het zelf: de juiste benodigdheden

Iedere doe het zelf klus begint met de juiste benodigdheden. In de tabel hieronder staat alles wat je nodig hebt om aan de klus te beginnen.

Gietvloer zelf doen; dit heeft u nodig
Product/MateriaalToepassingVanaf Prijs (incl.BTW)Verkrijgbaarheid
SchraplaagOptioneel voor het luchtdicht maken van de ondergrond€179,95 25 KG (25m²)Diverse online webshops
Hechtprimer/EgalineOptioneel voor optimale hechting en egalisatie van de ondergrond€11,- per m2Diverse online webshops
Polyurethaan coatingGeschikt voor woonkamers, badkamers en kantoren€183,94 5 KG (150 gram per m²)Verfbestelsite
Epoxy coatingGeschikt voor garages, werkplaatsen en buitenterassen€109,- 5 KG (4,5 m² per KG) Verfbestelsite
Pluisvrije rollersVoor het uitrollen van de gietvloerVanaf €5,-Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
Platte kwastVoor het verdelen van het mengsel in de hoeken en bij plintenVanaf €2,- Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
Mengstaaf Voor plaatsing op boormachineVanaf €4,-Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
Emmers Voor het mengen van de coatingVanaf €3,-Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
AfplaktapeVoor het afplakken van plinten en drempelsVanaf €2,- per rol (5m)Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)

Het zelf aanbrengen van een gietvloer in 10 stappen

Nu kan het echte werk beginnen! Volg deze 10 stappen hieronder voor het beste resultaat. Kom je er zelf niet helemaal uit of is de productinformatie of de handleiding toch net iets te technisch? Vraag het onze vloerenspecialisten. Wij helpen je graag!

 1. Stofzuigen: Begin met het stofvrij maken van de vloer.
 2. Schuren: Schuur daarna voor een optimale hechting de ondervloer en/of maak deze vervolgens schoon met een speciaal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld een mengsel van ammoniak met lauwwarm water).
 3. Drogen: Droog tot slot de vloer goed na.
 4. Kitten: Maak eerst de naden, plinten en/of verwarmingsbuizen vloeistofdicht door deze te kitten met overschilderbare acrylaat kit, GEEN siliconenkit.
 5. Schraplaag en/of primer aanbrengen: Voor een gladde ondergrond en strak resultaat breng je nu de schraplaag aan en breng daarna indien nodig een primer aan. Afhankelijk van de ondergrond kan het zijn dat je meerdere primerlagen moet aanbrengen voor een optimale hechting.
 6. Inspecteren: Inspecteer vervolgens de vloer en zorg dat deze helemaal glad is. Schuur eventuele oneffenheden weg. Vul grote plekken op met een schraplaag en kleine eventueel met een beetje staalplamuur. Laat dit drogen (minimaal 18 uur)
 7. Zones verdelen: Verdeel de vloer in vlakken met de tape (zo groot als je met één gemengde portie kunt behandelen)
 8. Mengen: Meng de twee componenten van de gietvloer volgens bijgeleverde instructies in een emmer. Maak nooit meer aan dan je in één keer kunt verwerken.
 9. Aanbrengen: Breng vervolgens meerdere lagen aan in naleving van de op de verpakking aangegeven droogtijd. Tip: Begin bij de randen en verdeel zo egaal mogelijk (spaan beetje schuin houden)
 10. Toplaag aanbrengen: Breng een toplaag aan met weinig druk. Deze zorgt voor een mooie afwerking en geeft bescherming. Deze laag is te vergelijken met transparante lak over een houten vloer. Werk het indien nodig eens in de zoveel jaar bij en de vloer is weer als nieuw.

Extra tips:

 • Het is aan te raden om een eerste coating aan te brengen in bijvoorbeeld de garage. Is het resultaat naar wens? Dan kan het daarna ook in de woonkamer, badkamer, bedrijfsruimte of werkplaats worden aangebracht.
 • Giet stroken van links naar rechts en smeer daarna goed en egaal uit
 • Droging is sterk afhankelijk van de vloertemperatuur, omgevingstemperatuur, en de luchtvochtigheid. De minimale verwerkingstemperatuur is 15 graden Celsius. Iedere laag moet zeker 18 uur drogen.
 • Elke volgende laag moet altijd binnen 36 uur na de vorige laag aangebracht worden.
 • Ventileer de ruimte goed
 • Voeg antislip korrels toe om de gietvloer minder glad te maken

Gitevloerklus toch liever uitbesteden?

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over gietvloeren of coating?

Stel hier jouw vraag over het leggen van een gietvloer.
Wij helpen je graag verder!

2 antwoorden
 1. R.G. van Rossem zegt:

  Geachte mevrouw/mijnheer,
  Ten behoeve van reparaties aan een bestaande gekleurde grint/korrelvloer, zou ik graag bij u materialen bestellen.
  Graag zou ik met u telefonisch in contact willen komen om een en ander te bespreken m.b.t. onder andere de kleur, de hoeveelheden waarin de materialen geleverd kunnen worden.
  Het gebouw waar de reparaties moeten plaatsvinden is in Den Bosch en betreft de showroom van een autobedrijf.
  Telefoonnummer is: (verborgen). In afwachting van uw telefonische reactie.
  Met vriendelijke groet, R.G. van Rossem.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *