Nanocoating.nl

Gestucte muur verven

Gestucte muren kun je niet zomaar met muurverf behandelen, want ze zijn te poederig en hebben vaak een zuigende werking. In dit artikel bieden we jou een stappenplan, geven we tips en delen we de door ons aanbevolen producten voor het schilderen van een poederige muur.

Moet je stucwerk schilderen? (Ja!)

Stucwerk schilderen is absoluut aanbevolen, maar niet altijd direct mogelijk. Glad stucwerk is geschikt voor een gladde, mooie verflaag. Dit noemen we sausklaar stucwerk schilderen. Behangklaar stucwerk schilderen daarentegen is niet heel handig om te doen, want dit is een stoffige en oneffen ondergrond.

Tip: vraag altijd een stukadoor om de muur sausklaar te maken, voordat je start met verven. Wil je behangklaar stucwerk schilderen, zorg dan voor de juiste voorbehandeling met voorstrijk of fixeermiddel.

3 aanbevolen producten voor het verven van stucwerk

Wil je een gestucte muur schilderen dan is een voorstrijk, primer of impregneermiddel aan te bevelen. Het grootste verschil tussen deze drie zit in de dekking:

 1. Impregneermiddel: Transparant en trekt echt in een oppervlak om de zuiging van een muur te verminderen. Geschikt voor sausklaar stucwerk.
 2. Primer: Semi-dekkend en vormt een dunne hechtingslaag op de muur. Geschikt voor behangklaar stucwerk.
 3. Voorstrijk: Ook veelal semi dekkend maar heeft wel iets meer laagdikte waardoor sommige voorstrijk producten ook gebruikt kunnen worden voor het isoleren van vlekken of het tegenhouden van vochtschimmel.
Impregneer

Transparant

Voorstrijk-spacklatex-sikkens-muurfix
Primer

Semi-dekkend

Sigma verf
Voorstrijk

Voor vochtige muren

Alabastine-Xtra-Voorstrijk

Verflaag expert tip

De verf laat los van je gestucte muur? Dan is de muur nog vochtig geweest bij het overschilderen of er is geen voorstrijk/fixeermiddel gebruikt. Er zit helaas niets anders op dan de muurverf afschuren en opnieuw schilderen.

Droogtijd van gestucte muren

Voordat je aan de slag gaat is het van belang dat de gestucte muur goed droog is. Betrek je een nieuwbouwwoning? Laat het dan eerst goed drogen! Wat is de droogtijd van stucwerk schilderen? Per millimeter pleisterwerk moet de muur twee dagen drogen. Gemiddeld genomen zal dit neerkomen op 6 tot 14 dagen droogtijd.

Houd er rekening mee, dat de juiste omstandigheden het drogen bespoedigen. Een goede ventilatie is van belang, maar voorkom dat ramen en deuren worden opengezet. De binnentemperatuur is perfect rond de 20 graden Celcius, maar voorkom dat de kachel hoog wordt gezet. Let op dat het stucwerk echt droog is voor je muurverf aanbrengt. Anders laat de verf mogelijk los van de gestucte muur in een later stadium omdat deze niet goed heeft kunnen hechten.

Tip: Wanneer de muur egaal is en zonder donkere plekken, dan is de muur droog.

Direct verf en voorstrijk kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Gestucte muur verven: zo doe je dat!

Gamma heeft een hele behulpzame video gemaakt voor het verven van stucmuren, maar uiteraard hebben we een ook een geschreven stappenplan voor je gemaakt.

Gestucte binnenmuur schilderen video

In 6 stappen stucwerk schilderen

 1. Voorbereiden: een goede voorbereiding is het halve werk, want je wilt dat het eindresultaat optimaal is. Begin met het ontvetten van de muur. Dit doe je door ontvetter toe te voegen aan een emmer water, zodat je er een oude doek in kunt onderdompelen. Reinig de complete muur door er met de doek overheen te wrijven, waardoor eventuele loszittend stuc losraakt. Losse delen verwijder je eenvoudig, zodat je een egaal eindresultaat krijgt.
 2. Fixeren: als de muur erg poederig is en wit afgeeft, dan heb je te maken met witkalk. Haal zoveel mogelijk van de muur, met de vochtige doek, waarna je een laag voorstrijk fixeer middel aanbrengt. Dit droogt snel en dringt diep tot in onder onderlaag door, zodat je verfbladders voorkomt. Verf laat los van de gestucte muur, wanneer er onder de oppervlakte van de muur nog vocht verborgen zat. Dit komt er langzaam uit, maar wordt tegengehouden door de verflaag. Bij eventuele volgende lagen kan de verf enorm los scheuren tijdens het rollen.

  Gestucte muur verven

  Een behangklaar gestucte muur verven vergt iets meer voorbereiding dan sausklaar stucwerk schilderen

 3. Repareren: nu is het tijd om de muur in topconditie te krijgen. Dit doe je door hardnekkige vlekken te behandelen met een goede vlekkenspray, zodat je ze later kunt overschilderen. Naast vlekken kun je ook te maken krijgen met scheuren en gaten. Voor kleine gaatjes gebruik je een muurvuller, maar voor de grote gaten en scheuren gatenvuller of nadenvuller.
 4. Schuren: het moment om te schuren is aangebroken, dus schuur de oneffenheden tot ze verdwenen zijn en de muur weer fijn en glad aanvoelt. Start met de gestucte muur stofvrij maken en ga over tot het echte schilderwerk.
 5. Voorstrijk: ben je bij de tweede stap al op witkalk gestuit, dan heb je al een voorstrijkmiddel aangebracht en kun je deze stap overslaan. Heb je dit nog niet gedaan, dan is het nu tijd om de complete muur in de voorstrijk te zetten. Dit middel heft de zuigende werking van gestucte muren op, zodat je straks minder verf nodig hebt.
 6. Schilderen: start met het schilderen van de randen en hoeken. Zorg dat je minimaal 4 cm vanaf de rand werkt, zodat de moeilijkste plekken in de verf zitten. De rest van de muur zet je ruimschoots in de verf met een roller op een telescoopsteel. Schroom niet om de roller regelmatig in de verf te dopen, want te zuinig beïnvloed het eindresultaat negatief. Werk ‘nat in nat’, wat inhoudt dat je geverfde vlakken laat overlappen. Werk van links naar rechts, waarna je overgaat op van boven naar beneden. Werk bij voorkeur aan één stuk door, want even pauze nemen tussendoor veroorzaakt kleurverschil.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen?

Heb je een vraag over stucwerk schilderen? Wij helpen!

2 antwoorden
 1. Vincent Rondwijk zegt:

  Goed om te weten dat ik mijn muren wellicht moet fixeren. Mijn stukadoor heeft pas mijn muren geëgaliseerd en er komt nog veel wit poeder en stof vanaf. Goed om te weten dat dit snel droogt. Dan kan ik binnenkort gaan beginnen met schilderen!

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Hoi Vincent,

   Wat leuk om te horen dat je iets aan onze info hebt! Succes met je schilderklus.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *