Nanocoating.nl

Epoxy vloercoating zelf aanbrengen

Een epoxy vloercoating aanbrengen is een nauwkeurige klus, maar is zeker zelf te realiseren. In dit artikel vind je de voor- en nadelen, een stappenplan en een prijstabel, zodat je goed voorbereid aan de gang kunt gaan.

Epoxy vloercoating – introductie

Voor je begint is het wellicht goed om te weten wat een epoxy vloercoating precies is. Een vloercoating is een kunstharslaag, die zich waterdicht en naadloos vormt. Het is gebaseerd op basis van polyurethaan of op epoxy, zoals in dit artikel. De coating beschermt de bestaande vloer en is erg dun. De uitstraling van de vloer verandert in een matte- of glanzende laag, waarbij je zelfs voor een extra afwerking kunt kiezen zoals antislip of gekleurde flakes.

Epoxy staat bekend om zijn keiharde en slijtvaste eigenschappen. Een epoxyvloer is bestand tegen olie, vet en andere vloeistoffen en heeft een moderne industriële betonlook. Dit maakt het de ideale vloer voor een hobbyruimte of garage. Maar de meest populaire toepassing blijft toch wel de keukenvloer.

Verschillen tussen een epoxy vloercoating en een epoxy gietvloer

Het is goed om te beseffen dat een epoxy vloercoating iets anders is dan een epoxy gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk veelal aangebracht in woonruimtes en industriële vloeren, maar een vloercoating daarentegen vind je met name in loodsen en garages. Het belangrijkste verschil zit in de laagdikte. Een gietvloer is dikker en kan hiermee oneffenheden in de vloer bedekken, dempt contactgeluid meer en is erg slijtvast. Een vloercoating is dunner en dus voordeliger, sneller te gieten maar ook iets minder sterk. Een overzicht van verschillen en overeenkomsten:

Epoxy vloercoatingEpoxy gietvloer
> 0,5 mm laagdikte> 1,5 mm laagdikte
Vanaf €11,86 per m2 (zelf aanbrengen)Vanaf €20,70 per m2 (zelf aanbrengen)
Gladde afwerking met de juiste voorbereiding (egaliseren)Gladde afwerking door vullend vermogen
Toepassing in werkplaatsen, garages en woonruimtenToepassing in woonruimten en industriële ruimten
Gemiddeld stootvastZeer stootvast
VloeistofdichtVloeistofdicht
Eenvoudig te verwerkenVaak door coatingexpert aangebracht
Gemiddelde chemische bestendigheidHoge chemische bestendigheid

Koop online alles voor je epoxy vloercoating klus

Praxis, hornbach, karwei etc. hebben één ding gemeen: ze verkopen weinig tot geen coating. Alabastine heeft een standaard epoxy garagevloer coating set die in sommige bouwmarkten verkocht wordt. Wil je iets anders dan kan je beter online je slag slaan. Vaak zitten er uitgebreide handleidingen bij en heeft iedere webshop een klantenservice die je van extra advies kan voorzien. Plus, je hoeft niet te sjouwen met zware verpakkingen. Win-win dus! Om het je gemakkelijk te maken hebben we al een aantal producten voor je verzameld:

Garagevloer pakket

Compleet pakket voor de garage

epoxy betonvloer pakket
Epoxy vloercoating

5m2 tot 50m2 per pakket

Epoxy Gietvloer

5m2 tot 16m2 per pakket

Verflaag expert tip

Voor een goede hechting heb je in veel gevallen een primer nodig. Er is een primer voor droge ondergronden, licht vochtige ondergronden en gladde ondergronden. Deze laatste is perfect als primer over tegels en gevlinderd beton. Na de primer kan je eventueel nog egalisatiemortel aanbrengen om een betonvloer met grove structuur of de naden van tegels glad en onzichtbaar te maken.

Voor- en nadelen van vloercoating

Een epoxy vloercoating is niet een geheel nieuwe vloer, maar een beschermende laag op de bestaande ondergrond. Nu we dit weten is het handig om te voor- en nadelen in kaart te brengen, zodat je zeker bent van je keuzen om een vloercoating zelf aan te brengen.

Voordelen van een epoxy vloercoatingNadelen van een epoxy vloercoating
Je bent in +- 2 dagen klaarNiet zo duurzaam als een gietvloer
Je bent voordelig uitNiet geschikt in combinatie met vloerverwarking
Mooie, moderne (beton)lookKan koud en hard aanvoelen
Makkelijk schoon te maken en vloeistofdichtOneffenheden blijven (zonder egalisatie) zichtbaar
Stofvrij (allergievrije vloer!)Minder loopcomfort als een polyurethaan vloercoating
Veel kleuren en afwerkingenMinder geluiddempend als een polyurethaan vloercoating
Aan te brengen op tegels, hout, lelijke betonvloeren en meerKan krimp en uitzet scheuren minder goed opvangen
Perfect voor huisdieren (krasbestendig)Niet geschikt voor zeer zware belasting van voertuigen, stellages etc.

Direct een epoxy vloercoating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Vloercoating betonlook en andere afwerkingsmogelijkheden

Hierboven valt te lezen dat de vloer in diverse kleuren en afwerkingen kan worden aangebracht. Qua kleur moet je denken aan de gehele waaier aan RAL-kleuren, dus de mogelijkheden qua kleur zijn vrijwel eindeloos. Wil je de populaire betonlook vloercoating creëren dan kan je ook verschillende grijstinten mengen.

Naast kleur, zijn er ook andere mogelijkheden, die uiteraard de uiteindelijke kostprijs beïnvloeden:

  • Metallic kleuren: voor een super mooi metallic effect meng je metallic pigmenten door de vloercoating. Van apple green tot shimmer gold; er zijn wel 20 kleuren om uit te kiezen!
  • Kleurvlokken: deze decoratieve vlokken (ook wel kleurflakes) zijn verkrijgbaar in zwart, zilver en een mengsel van zwart wit.
  • Antislip korrels (van fijn tot grof): voor een antislipeffect meng je deze korrel met de vloercoating of strooi je deze later plaatselijk in. Er bestaan ook zogenoemde soft sand rubberkorrels die perfect zijn voor bijvoorbeeld een inloopdouche.
  • Transparante epoxy vloercoating: met deze ultra transparante vloercoating blijf je de ondergrond zien maar heb je toch de voordelen van een vloercoating.
  • Glow in the dark: door een speciaal glow in the dark poeder te mengen door de vloercoating krijg je een speciale vloer met een groene of blauwe gloed in het donker.
epoxy betonvloer pakket
Epoxy garagevloer pakket

Handig doe-het-zelf pakket garagevloer coating

Dat is handig! Speciaal voor garagevloeren heeft Resion een pakket samengesteld met alles wat je nodig hebt. Een garagevloer opknappen is hiermee een fluitje van een cent. Na het aanbrengen van garagevloer coating is je garagevloer mooi egaal, makkelijk schoon te maken, vochtbestendig en stofvrij.

De garagevloer coating pakketten zijn verkrijgbaar in 10, 15, 20, en 30m2 maar ook grotere oppervlakken zijn mogelijk (pakket op maat). Het epoxy garagevloer pakket biedt de volgende voordelen:

  • Alles om direct aan de slag te gaan
  • Kies uit alle RAL kleuren
  • Maar één laag nodig
  • Veilig en makkelijk om aan te brengen met een stappenplan en video
  • Inclusief primer, coating en hulpmaterialen

Verbruik op geëgaliseerde vloer: 500 gr/m2
Verbruik op ruw beton/cement: 750 gr/m2

Tip: Laat de epoxy garagevloer minimaal 72 uur uitharden voordat je deze in gebruik neemt. Pas na 7 dagen is de vloer vochtbestendig en chemisch belastbaar.

Stappenplan zelf aanbrengen vloercoating

Als de keus is gemaakt en er gaat een epoxy coating aangebracht worden op de vloer, dan is het tijd voor een doordachte werkwijze. Lees verder om het complete stappenplan toe te passen:

  1. Zorg dat de ondergrond schoon en droog is. Is er sprake van een nieuwe ondervloer (beton of zandcement bijvoorbeeld), dan moet dit minimaal vijf weken drogen, voordat de coating aangebracht kan worden. Bestaat de ondergrond uit gladde tegels? Schuur deze op met een schuurmachine, waarbij je een grove korrel gebruikt (60-80). Zuig de restanten stof op en ga over tot het grondig reinigen door middel van St. Marcs. Soms is een vloer lastig droog te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de vochtige kelder onder het huis. Het is dan essentieel, dat de vloer behandeld wordt met een goede epoxyprimer;

    epoxy vloercoating zelf aanbrengen

    Een epoxy vloercoating zelf aanbrengen is een nauwkeurige, maar niet een moeilijke klus!

  2. Gaten en vloeren moeten uiteraard ook voor het aanbrengen van de epoxy vloercoating gerepareerd worden, aangezien de toplaag zich vormt naar de ondergrond. Gebruik epoxyplamuur bij gaten, scheuren en kuilen. Zijn er juist bultjes of andere uitstekende vormen waarneembaar, dan slijp je deze bij met een slijpmachine met diamantschijf;
  3. Soms zal er sprake zijn van roosters, plinten of andere voorwerpen op – of langs – de vloer. Plak, op de plekken waar je geen coating wilt tegenkomen, af met afplaktape;
  4. Dan is het nu tijd voor de ware klus: het mengen van de twee componenten vloercoating van epoxy. Raadpleeg, voordat je begint, de handleiding en meng zorgvuldig volgens de aangegeven verhoudingen. Zorg ervoor dat er niet teveel van het middel wordt aangemaakt, want het moet verwerkt worden binnen 45 minuten. Is het een grote oppervlakte en heb je meer tijd nodig, dan splits je dit op in meerdere beurten;
  5. Meng componenten A en B grondig, waarbij je de eerste kan verdunnen met 10% water. De tweede laag wordt niet verdund;
  6. Start met het aanbrengen van de coating op de randen met een kwast. Eventueel kan er ook een mini-roller worden gebruikt, maar zorg er te allen tijde voor dat het doordrenkt raakt met coating. Begin in de breedte met rollen en rol na in de lengterichting;
  7. Laat deze laag zo’n 24 uur uitharden;
  8. Als dit gebeurd is, dan is het tijd voor de tweede laag die op dezelfde manier wordt aangebracht. De vloer is na een dag goed beloopbaar, maar belasten mag pas na een week.

Hoogglans of matte toplaag

Standaard is een vloercoating hoogglans, dus als een matte uitstraling gewenst is, dan is er een matte PU coating benodigd. Deze coating breng je minimaal 24 uur na de tweede laag vloercoating aan. Een tussenweg is zijdeglans. Met een zijdeglans topcoating creëer je een licht antislip oppervlak, die wel makkelijk schoon te maken blijft.

Vloercoating prijs per m2

Vanzelfsprekend is de prijs van de vloercoating afhankelijk van diverse factoren. De kostprijs is afhankelijk van de oppervlakte, de kleur en eventuele afwerkingen. Ook moet je rekening houden met kosten voor het egaliseren van de ondervloer (indien nodig) en of er een speciale primer nodig is. Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat je per vierkante meter tussen de € 20,- en € 60,- kwijt bent. Hieronder een indicatietabel:

ProductPrijs (Vanaf)Aantal M2Webshop
Toolpakket klein
Toolpakket groot
€ 39,99
€ 89,99
40-50m2
30-200m2
Primer vochtige ondergronden€ 24,99 – € 199,993-70m2
Primer droge ondergronden€ 19,99 – € 549,993-250m2
Primer voor gladde ondergronden€ 26,99 – € 299,995-50m2
Egalisatiemortel€ 119,99 – € 199,9912-25m2
Schraaplaag€ 129,955-8m2
Epoxy vloercoating € 69,99 – € 359,995-50m2
Epoxy gietvloer€ 199,99 – € 359,997-16m2
Zijdeglans of Mat topcoating€ 69,99 – € 249,9910-60m2

Meer lezen over coating?

Heb je een vraag over het zelf aanbrengen van epoxy vloercoating?

Wij hebben experts op gebied van coating die je graag van advies op maat voorzien. Stel je vraag hieronder en krijg binnen 3 werkdagen antwoord!

2 antwoorden
  1. welkenhuizen zegt:

    hallo,

    Ik heb een garragevloer die met een 2K coating is gecoat. coating is inmiddels bijna 4 jaar oud en heeft uitstekend haar diensten bewezen. Enkel de kleur bevalt niet meer. Is het mogelijk hieroverheen een betonlook coating aan te brengen en zo ja , welke materialen heb ik hiervoor nodig.

    Ik zie uw antwoord met veel interesse tegemoet,

    Jos

    Beantwoorden
  2. Bert de bree zegt:

    Ik wil een epoxyvloer coating met vlokken op een beton triplex vloer aanbrengen , kan dat , of moet ik iets speciaals met het oppervlak van het betonplex doen, jhet is de vloer van een toilet wagen

    Mvg Bert de Bree

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *