Nanocoating.nl

Bootonderhoud

Iedereen die een vaartuig heeft weet; een boot of schip heeft veel onderhoud nodig! Maar waar begin je? De zoektocht naar het juiste product in een overweldigend aanbod kan lastig zijn. In dit artikel vertellen wij je daarom alles over bootonderhoud en helpen we jou op weg bij het vinden van de juiste producten voor boven en onder de watergrens.

Bootonderhoud in Nederland

Het is niet lastig voor te stellen dat Nederland van oudsher een hechte band heeft met het water. Het water is immers ook nooit ver weg. Denk maar aan de zee en onze vele rivieren en meren. Deze vaarwateren spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven en zijn wij er voor onze handel ook grotendeels van afhankelijk. Zo heeft Nederland gedurende de jaren een zeer rijke maritieme geschiedenis opgebouwd en hebben wij uitermate veel kennis opgedaan betreft het bouwen en onderhouden van vaartuigen. Tegenwoordig speelt het water nog steeds een belangrijke rol in onze industrie, maar is er sindsdien ook steeds meer pleziervaart bijgekomen! Zodra het vaarseizoen is geopend trekken wij er graag op uit met bijvoorbeeld onze zeilboten, sloepen of roeiboten.

Diverse verfmerken richten zich daarom op booteigenaren in de pleziervaartsector. Een aantal bekende merken:

 • Epifanes
 • International
 • De IJssel
 • Owatrol
 • Awlgrip
 • Hempel

Waarom is het belangrijk om je boot te onderhouden?

Verf kan zeer goede bescherming bieden tegen externe invloeden. Vaartuigen staan tenslotte als geen ander onder constante invloed van de elementen. Zo hebben vaartuigen te maken met:

 • Zoet en zout water;
 • Regen en wind;
 • Zinderende hitte en ijzige koud.

De gevolgen van deze externe invloeden kunnen zeer nadelig zijn. Zo kan onder invloed van (zout) water corrosie ontstaan of het vaartuig aangroei krijgen van micro-organismen. Ook kunnen kunststof ondergronden beschadigd raken door osmose.

Houten onderdelen beschermen

Bij pleziervaart, maar zeker ook bij de binnenvaart, kunnen veel vaartuigen nog voorzien zijn van houten onderdelen. Wanneer je deze onbehandeld laat kunnen zij krimpen, uiteenzetten, scheuren of zelfs gaan rotten. Bovendien hebben veel schepen tegenwoordig in meer of mindere mate te maken met chemische of mechanische belasting.

Een mooie uitstraling

Als particulier of professioneel booteigenaar wil je uiteraard dat je vaartuig optimaal is beschermd tegen welke nadelige invloed dan ook. Maar optimale bescherming is niet het enige vereiste. Het oog wil ook wat. Naast ultieme bescherming moet het vaartuig er ook fraai uitzien! Gelukkig zijn hier vele producten voor op de markt. Bovendien maken deze producten het onderhoudsproces ook nog eens een stuk gemakkelijker!

Bootonderhoud boven de watergrens

Ondergronden boven de waterlijn, zoals dek en den, moeten aan iets andere eisen voldoen dan ondergronden die zich onder water bevinden. Zo is hier een mooi resultaat belangrijk, maar zijn een goede weervastheid en bescherming tegen stoten en krassen minstens even belangrijk. Ook wil je dat je ondergrond bestand is tegen reiniging en chemische middelen. Een prachtige lak- of vernislaag kan je heel goed in deze wensen tegemoet komen. Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we er alvast drie voor je op een rij gezet die je gemakkelijk online kunt bestellen:

Epifanes bootlak
epifanes-bootlak
Epifanes hardhoutvernis
hardhoutolievernis epifanes
International Interdeck
international interdek

Verflaag expert tip

Na al je harde schilderwerk wil je natuurlijk zo lang mogelijk van het hoogkwalitatieve resultaat blijven genieten. Regelmatige reiniging is hierbij van groot belang en helpt aanzienlijk de duurzaamheid te verlengen. Heb je al last van vervuiling, vergeling of vlekken? Dan kun je uitstekend International High Strength Stain Remover gebruiken. Wanneer je dit op polyester of geschilderde oppervlakken aanbrengt, verwijdert de zelfwerkende gelformule zonder schrobben zelf de verontreiniging! Dit voorkomt krassen op het oppervlak. Ideaal voor het beschermen én herstellen van de laklaag!

Van dekkende bootlak tot antislip lakverf: alles voor je boot

Dekkende bootlak: met een dekkende bootlak, zoals Epifanes Bootlak, kun je in ruim 40 verschillende kleuren je creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan. Deze zeer hoogglanzende, 1-component klassieke jachtlak heeft een zeer goede weer- en waterbestendigheid. Dankzij de hoge dekkracht en intense kleuren kun je een prachtige resultaat behalen met een zeer langdurig glansbehoud.

Anti-slip lakverf: wanneer je een laklaag op je dek wilt aanbrengen kun je ervoor kiezen hier een anti-slip lakverf voor te gebruiken. International Interdeck is zo’n anti-slip lakverf die speciaal geschikt is voor je dek. Het bevat namelijk een zeer fijn non-slip materiaal en is op allerlei ondergronden eenvoudig verwerkbaar. Het resultaat is een zijdeglanzende eindlaag die ook nog eens verblinding door reflectie van de zon voorkomt.

Blanke lak met de uitstraling van olie: heb je te maken met hout en wil je graag de natuurlijke pracht van hout zichtbaar laten? Dan kun je kiezen voor een vernislaag. Epifanes Hardhoutolievernis biedt bijvoorbeeld UV-beschermende eigenschappen. Zo heb je minimale kans op verkleuring van het hout. De basis van dit 1-component vernis is voorzien van houtolie en alkyd- en fenolhars. Door de ademende eigenschappen is deze vernis uitstekend geschikt voor houten onderdelen van teakhout, iroco en andere vet- en oliehoudende houtsoorten.

Bootonderhoud onder de watergrens

Onder water heeft een vaartuig weer met hele andere invloeden te maken. Onder de watergrens is een vaartuig namelijk zeer gevoelig voor de aangroei van micro-organismen, zoals algen, mosselen en zeepokken. Dit wil je voorkomen, omdat deze aangroei ervoor kan zorgen dat je meer weerstand krijgt tijdens het varen en je brandstofverbruik hierdoor stijgt. Daarnaast kan het ook invloed hebben op de snelheid van je vaartuig en hoe goed deze manoeuvreerbaar is. Om dit natuurlijke proces te remmen is het belangrijk om je boot of schip te voorzien van een antifouling systeem.

International Interspeed

 Harde antifouling

Epifanes Foul-Away

Zachte antifouling

zachte-antifouling
CR antifouling primer

Optimale hechting

epifanes antifouling primer chloorrubber

Welke antifouling is geschikt?

Welke antifouling je besluit te gebruiken is afhankelijk van het soort vaartuig. Er zijn twee soorten te onderscheiden:

bootonderhoud

Onder de waterlijn is antifouling noodzakelijk

 1. Harde antifouling: voor een snelvarend schip kun je bijvoorbeeld het beste een harde antifouling gebruiken. Een harde antifouling is ook meer geschikt wanneer je de boot laat overwinteren in het water. Met een sterke en harde antifouling, zoals International Interspeed Extra, slijt de antifouling laag vanzelf dankzij de koperhoudende bestanddelen en kan het zo de nodige bescherming bieden.
 2. Zachte of zelfslijpende antifouling: een zelfslijpende antifouling is daarentegen weer zeer geschikt om te gebruiken bij vaartuigen die varen tot 25 knopen (ongeveer 45 km/h). Bij een zelfslijpende antifouling slijt de verflaag langzaamaan tijdens het varen. Door dit slijtageproces kunnen de beschermende stoffen vrijkomen en krijgt aangroei geen kans om zich te hechten. Dit soort antifoulings zijn zeer geschikt voor boten die regelmatig varen. Epifanes Foul Away is bijvoorbeeld zo’n zelfslijpende antifouling. Het verschil met andere antifoulings echter is dat deze geen koper, koperverbindingen of tin bevat, maar op basis is van gemodificeerde harsen.

Gebruik altijd een primer voor antifouling

Voor welke antifouling of bootverf behandeling je ook kiest; het is belangrijk om altijd een goed primersysteem te gebruiken. De duurzaamheid van een antifouling is voor een groot deel hiervan afhankelijk. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kiezen voor Epifanes Chloorrubber Antifouling Primer. Het voordeel van deze primer is dat het universeel toepasbaar is als onderwater- en antifoulingprimer. Het biedt daarbij voldoende elasticiteit en taaiheid om eventuele werking in de ondergrond op te vangen en het is tevens uitstekend roestwerend en conserverend.

Onderhoud van antifouling en bootlak

Aangezien je met een verflaag te maken hebt die z’n kracht mede krijgt door de slijtende werking is het van belang om de verflaag goed intact te houden. Dit is om de antifouling goed zijn werk te laten doen, maar ook om te zorgen dat de laag niet dermate slijt en het water vrij spel krijgt op je vaartuig. Wanneer je de behandeling bijhoudt en voor elk seizoen je vaartuig inspecteert kun je blijven genieten van de optimale voordelen van een antifouling. Zo blijf je beter maneouvreerbaar in het water, heb je minder brandstofkosten, betere weerstand en is het gemakkelijker om je boot te onderhouden met minder inspanning.

Hetzelfde geldt voor je ondergronden boven de watergrens. Wanneer je deze laklagen goed bijhoudt kun je langdurig genieten van een prachtig resultaat en een optimale duurzaamheid. Je verdere energie kun je gewoon spenderen aan het trotseren van onze prachtige wateren middels heerlijke vaartochten in jouw op-en-top onderhouden vaartuig!

Meer lezen over verf voor op je boot?

Heb je een vraag over bootonderhoud? Wij helpen!

1 reactie(s) moet(en) worden goedgekeurd.
1 antwoord
 1. J.T.M. van Manen zegt:

  Ik heb een visboot – Terhi die deze week uit het water is gehaald. De onderkant was helemaal bedekt met mosseltjes. Die heb ik eraf gestoken met een plamuurmes. Wat nu want de onderkant is zwart / groen bedekt met alg?
  Wat is een goede methode ?
  Dank voor uw advies !
  J. van Manen
  Breda – 076 -5440291

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *