Nanocoating.nl

Behang verven

Wel of niet behang verven? Het kan zeker! In dit artikel vertellen we je meer over het verven van diverse behangsoorten. Hoe voorkom je bobbels en waar moet je verder rekening mee houden?

Kun je over behang schilderen? (Ja, en het is niet moeilijk!)

Behang verven met muurverf is een vrij eenvoudige oplossing voor het updaten van je interieur. Je geeft een ruimte snel een andere uitstraling zonder dat je al het behang moet verwijderen. Het is wel noodzakelijk van tevoren te testen op weekmakers, zodat je weet of je wel of niet over behang verven kan. Maak een klein stukje van het behang nat en kijk of het na enkele minuten ook loskomt. Is dit het geval, dan kun je het behang niet verven, want dan is het niet soepel genoeg en zal het gegarandeerd van de muur afkomen.

Komt het behang wel goed door de test heen, dan is het goed om te weten dat er diverse behangsoorten zijn. De aanpak verschil per soort behang, dus lees vooral nog even door.

Behang verven met krijtverf

Ook krijtverf aanbrengen over het bestaande behang is geen enkel probleem. Voor veel diy-ers is dit een leuke manier om wat creativiteit los te laten op de wanden. Heeft het huidige behang namelijk een reliëf of patroon? Dan kun je, door de krijtverf niet te dik aan te brengen, het patroon laten doorkomen.

Verven over behang

Er zijn verschillende behangsoorten en de één is moeilijker om over te schilderen dan de ander. Hieronder bespreken we een aantal soorten:

Vinyl behang verven

‘Kan ik schilderen over vinylbehang?’ Een veelgestelde vraag in bouwmarkten en speciaalzaken, maar het antwoord op de vraag verschilt nogal eens. Verffabrikanten adviseren vaak om niet over vinylbehang (ook wel schuimbehang genoemd) heen te verven, want de muurverf kan gaan kleven. Dit is een reactie op de weekmakers, die in het behang verwerkt zijn.

behang verven

Vinyl behang verven is iets lastiger als andere behangsoorten

Professionele schilders zeggen daarentegen dat het wel degelijk mogelijk is om over vinyl heen te gaan, mits het met een goede latexverf gebeurt én het behang goed bevestigd is. Het advies inzake schuim behang verven is eigenlijk gelijk, want dit is ook een vinyl behang soort.

Renovlies

Renovatievlies is een goede manier om oude muren op te knappen, want dit overschilderbare behang creëert egale wanden met een frisse witte kleur. Het oververven van renovlies doe je met verf op waterbasis, maar voor een oogverblindend eindresultaat breng je eerst nog een grondlaag aan. Hierdoor komt de muur beter uit de verf.

Glasvezel

Heb je glasvlies- of glasweefselbehang, dan hoef je geen weekmakerstest te doen, want deze behangsoorten zijn gemaakt om overheen te schilderen. Deze deze best geteste muurverf van sikkens is in het bijzonder geschikt voor deze klus.

Tips voor het overschilderen van behang

Zo af en toe vormen zich na het behang verven bobbels, die meestal vanzelf wegtrekken. Is de verf al opgedroogd en zijn er nog steeds luchtbellen zichtbaar? Maak met een scherp mesje een inkeping in de bel, zodat de lucht eruit kan. Druk er een beetje lijm achter en zet de losse delen vanaf de zijkanten, met beleid, vast.

Direct verf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Benodigde hulpmiddelen

Verven met een muurverf op waterbasis vraagt om acrylkwasten, zodat de materialen op elkaar zijn afgestemd. Maar als je het behang gaat verven, welke roller heb je dan nodig? Grote vlakken bewerk je bij voorkeur met een goede vachtroller, want hiermee behaal je het meest mooie resultaat.

Bekijk deze korte video over het schilderen van behang

Schilderen na het verwijderen van het behang? (Let op de lijm!)

Dit is vaak een intensieve klus, want het behang komt meestal niet eenvoudig van de muur af. Het is een ander stappenplan dan het verven over behang, dus daarom hebben we even kort een plan van aanpak gemaakt:

 1. Zorg dat de vloer, plinten, sierlijsten etc zijn afgeschermd, zodat er geen stof en vocht bij kan;
 2. Ga aan de slag met een behangafstomer, zodat je met warm water en stoom het behang losweekt. Verkies je de handmatige werkwijze, dan is dit hét moment om aan de slag te gaan met een plantenspuit, spons en warm water. Eventueel kun je afwasmiddel aan het water toevoegen voor sneller resultaat;
 3. Resten behang verwijder je met een spatel of plamuurmes, maar wees voorzichtig. De muur moet zo egaal mogelijk blijven;
 4. Zorg ervoor dat er geen lijmresten meer op de muur zijn achterblijven;
 5. Zijn er toch gaten en scheuren zichtbaar, dan pak je een vulmiddel erbij, maar kleine oneffenheden werk je weg met een finisher. Laat het plamuurmiddel drogen en schuur het vervolgens lichtjes op;
 6. Maak muren stofvrij;
 7. Is het behang compleet verwijderd en de muur strak en glad, dan kan het verven beginnen. Kies een acrylverf met een matte of (hoog)glanzend effect, zoals deze.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen?

Heb je een vraag over behang verven? Wij helpen!

1 antwoord
 1. Rudolf zegt:

  Wij hebben in het verleden behang overschilderd met fraai resultaat. Nu echter, na zes jaren komt op sommige delen het patron van het behang weer door de verf heen. Zichtbaar dus. Hoe zou dat kunnen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *