Nanocoating.nl

Zelfreinigende coating

Nooit meer vuil glas met zelfreinigende coating

Zelfreinigende coating, enkel de naam alleen al klinkt als een illusie. Toch kunnen al die ramen in kantoor, alsmede enkele andere typen ondergronden, zichzelf schoonmaken met deze vernuftige coating. Het is tijdsbesparend én ontzettend vuilafstotend. Zelfreinigende coating is namelijk gebaseerd op piepkleine nanodeeltjes. Deze bevatten het bestandsdeel titaandioxide, wat bij zonlicht bijna al het organische vuil verbreekt dat achterblijft op de ondergrond.

Zelfreinigende coating, ook wel nano coating ramen genoemd, heeft super hydrofobische eigenschappen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen, kijken we naar specialisten die het kunnen aanbrengen én bespreken we de mogelijkheden om zelf uw ramen van de coating te voorzien.


Van autoruiten tot zonnepanelen; zelfreinigende coating dekt het

De coating kan worden toegepast op steen, metaal en kunststof ondergronden. Ook kan het worden geplaatst als zogenaamde nano coating voor op zonnecellenToch is zelfreinigende coating glas is eigenlijk veruit de meest gehoorde combinatie. Ramen vuilafstotend maken, is zeer nuttig omdat ze veel gevoeliger voor vuil, waardoor ze hier meer baat bij hebben. Het wordt veel gebruikt bij luchthavens, industriegebieden, wolkenkrabbers en zelfs woningen.

Zo werkt zelfreinigende coating: Op de ondergrond wordt een hydrofiele laag geplaatst van enkele nanometers dik. Deze zorgt ervoor dat condens en regenwater zich verspreiden over het gehele oppervlak; hierdoor spoelt (bijvoorbeeld) de ruit schoon én blijven er geen strepen achter. De titaandioxide-deeltjes breken bij zonlicht (UV-straling) tot slot de overige vervuiling af.

Op deze ondergronden kan het worden gebruikt
Ramen bij luchthavens, industriegebieden, autoruiten, kantoren én woonruimtes. Ook zonnecellen en zonnepanelen, tegels (buiten & binnen), metalen liften en opslagcabines, schepen en tenslotte stoeltjes in grote arena’s.

zelfreinigende coating glas voorbeeld


Dit zijn de voor- en nadelen van zelfreinigend glas

Interesse om ramen vuilafstotend te maken? We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Hierbij is glas als uitgangspunt genomen, maar in feite geldt het voor elke ondergrond.

Voordelen zelfreinigend glas

 • Tot vijf keer minder onderhoud aan de ondergrond
 • Perfect voor hooggelegen of moeilijk te bereiken plekken
 • Helder zicht naar buiten bij regen
 • Aanzienlijk minder condensatie op de ramen
 • Milieuvriendelijk door verminderd gebruik schoonmaakmiddelen
 • U houdt tijd over voor andere zaken!

Nadelen zelfreinigend glas

 • Eerlijk is eerlijk; de naam is ietwat misleidend. De ondergrond heeft af en toe nog wel onderhoud nodig, zij het zonder intensief gebruik van schoonmaakmiddelen
 • Na 1 á 2 jaar verliest het iets van zijn zelfreinigende eigenschappen
 • Het aanbrengen is vrij prijzig

Zelfreinigende coating aanbrengen: prijs en specialisten

In Nederland zijn er diverse specialisten op het gebied van zelfreinigende coating. De meeste zijn puur gefocust op zelfreinigende coating glas aanbrengen, maar anderen bieden zelfreinigende coating ook aan voor andere ondergronden.

De prijs is sterk afhankelijk van uw project en het type ondergrond. Zoals eerder benoemd kan het kostenplaatje behoorlijk hoog uitvallen.

Houd bij zelfreinigend glas in ieder geval rekening met 80 – 140 euro per m².

Alternatieven voor zelfreinigend glas: Nano coating

Zoekt u een alternatief voor het veelal prijzige zelfreinigend klas? Er zijn verschillende semipermanente onderhoudsmiddelen voor thuisgebruik op de markt om oppervlakken easy of self cleaning te maken. Het vuil hecht door de nano coating minder goed op het oppervlak en is daardoor eenvoudiger te verwijderen. Het is niet “self cleaning” maar wel easy cleaning dus! Hieronder een aantal voorbeelden van dergelijke producten:

NC Nano Coating voor glas

Bescherm glas met echte Nano coatings

NC Nano coating voor glas is speciaal ontwikkelt voor glas. De meest ideale en beste oplossing om glas ‘easy to clean’ te maken. Deze nano coating voor glas droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen met microvezeldoek of -spons, zowel voor binnen als voor buiten toepasbaar. NC Nano coating voor glas bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Tip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor glas. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Meer lezen over nano coating?

Stel je vraag over zelfreinigend glas, wij helpen graag!

4 antwoorden
 1. Bettie Kamer zegt:

  15 jaar geleden zijn kunststof kozijnen met zelfreinigend glas bij ons geplaats.
  De laatste 2 jaar merk ik dat na een regenbui de ramen er niet uitzien, soms net of er olie op zit, soms een witte waas.
  Na informeren blijkt dat zelfreinigende ramen ideaal zijn voor hoge kantoorgebouwen waar een glazenwasser slecht bij kan.
  Ik kan kwalijk na iedere regenbui alle ramen lappen.

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Bettie,

   Wat vervelend dat de zelfreinigende glazen niet meer goed lijken te werken. De nano coating op zelfreinigende glazen zou er voor moeten zorgen dat het vuil van de glazen afgespoeld wordt en geen strepen achterlaat. De coating verliest na verloop van tijd de werking en kan dan opnieuw aangebracht worden.

   Omdat wij niet weten welke coating bij jouw glazen gebruikt is, is het voor ons lastig om hier een oplossing voor te bedenken. Wij adviseren daarom om contact op te nemen met de persoon of het bedrijf die de zelfreinigende glazen geplaatst heeft. Of om degene die de zelfreinigende coating heeft aangebracht hier naar te vragen. Waarschijnlijk kunnen zij jou hier meer over vertellen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Daan,

   Een raam waar na levering (dus niet al in de fabriek) een zelfreinigende coating op wordt aangebracht slijt na verloop van tijd afhankelijk van de omstandigheden (zit de coating aan de buiten of binnenkant, wordt deze ook nog handmatig schoongemaakt etc.) De werkzame duur van een zelfreinigende coating verschilt per fabrikant. Laat je hier daarom goed over informeren bij aanschaf.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *