Nanocoating.nl

White wash – productgids

De voordelen van white wash verf, beits, was of olie

Met een white wash verf brengt u een trendy witte waas aan op hout, waarbij de houtnerf goed te zien blijft. Momenteel is deze behandeling met beits of een wax-achtig product erg populair voor het behandelen van steigerhout.

Dit komt niet alleen door diens mooie looks, white wash verf komt met allerlei voordelen:

5 redenen om meubels white wash te verven

 • Het geeft een doorleefde, oude uitstraling die perfect past in een brocante of landelijke woonstijl
 • Het gaat vergeling en verkleuring tegen van bijvoorbeeld eikenhout
 • Beschermt het hout tegen weersinvloeden
 • Geschikt om op binnen- en buitenmeubelen te gebruiken
 • Het is een voordelige manier om oude meubels een frisse nieuwe look te geven

Interessant feitje: Kalk werd wegens zijn ontsmettende werking vroeger vaak gebruikt op muren, vloeren en meubels van bijvoorbeeld boerderijen. Deze kalk trok prachtig in de nerven van het hout. White wash bootst dit nostalgische effect na!

Op zoek naar applicatie-mogelijkheden voor deze bijzondere beits? In dit artikel kijken we welke houten meubels allemaal baat hebben bij een fris likje white wash. Daarnaast geven we u een doe-het-zelf handleiding!

Kalkverf
Binnenbeits
Parketolie
White wash buiten
white-wash-Hermadix-Meubelolie-eXtra
Olie

Van kalkwas tot krijtverf; welke white wash verf past bij uw houtsoort

White wash is allereerst erg geschikt als coating voor steigerhout. Verffabrieken springen in op deze trend met bijvoorbeeld steigerhoutbeits. Naast een witte kleur, is de beits ook in andere kleuren te verkrijgen, namelijk grey wash, black wash en antraciet wash.

White wash is een verzamelnaam voor allerlei beits- of was-achtige verven die een witte waas op hout kunnen aanbrengen.

Kalkwas en kalkpasta zijn bijvoorbeeld vormen van white wash. Deze zorgen beide voor een nóg transparantere finish. We gaan de 4 bekendste varianten white wash bij langs:

1. Steigerhoutbeits

Het meest karakteristieke type white wash én het meest toepasbaar voor buitenschilderwerk. Tuinmeubilair van steigerhout, schuttingen en tuinhuisjes profiteren allemaal van deze beits. Kan ook binnen aangebracht worden!
Geschikt voor: Anders dan de naam doet vermoeden, kan bijna elke houtsoort met steigerhoutbeits worden behandeld.
Ongeschikt voor: N.v.t.

2. Krijtverf

Creëert een streperig effect. Het meest dekkende van alle varianten en laat minder van de houtstructuur zien. Geeft een meer egale laag én is ook geschikt voor muren en wanden.

Geschikt voor: Alle houtsoorten.
Ongeschikt voor: Harde houtsoorten met een dichte structuur.

Als het een tropische houtsoort betreft met een heel druk patroon, dan kunt u er ook voor kiezen om in plaats van een steigerhoutbeits te gaan voor verdunde krijtverf. Deze kan u gemakkelijk wat meer dekkend aanbrengen.

3. Kalkwas / Witte verniswas

Feitelijk is kalkwas verdunde krijtverf. Deze verdunning zorgt voor een transparant, niet dekkend white wash effect op meubels. Groeven blijven extra goed zichtbaar. Speciaal voor binnen-interieur! Als alternatief kan ook witte verniswas worden gebruikt voor nagenoeg hetzelfde effect.

Geschikt voor: Eikenhout, ruw hout, of een zachtere houtsoort zoals vuren of grenen.
Ongeschikt voor: Harde houtsoorten met een dichte structuur. Bloedend hout

4. Kalkpasta

Kalkpasta is voor het echte precisiewerk; het geeft een zeer transparante white wash aan meubels. Eigenlijk krijgen enkel de nerven van het hout een witte tint. Werk kalkpasta altijd af met vernis of was om de afwerklaag te beschermen!

Geschikt voor: onbehandeld (ongelakt) of gebeitst hout.
Ongeschikt voor: Harde houtsoorten met een dichte structuur of bloedend hout.

white-wash-steigerhout-beits-op-tuinbank

Tuinbankje in steigerhout beits white wash verven

krijtverf-white-wash-op-kast

De dekkende laag van krijtverf op een kast

kalkpasta-white-wash-op-kastje

Kalkpasta legt extra nadruk op groeven

tafel-in-kalkwas-white-wash

Een ouds effect met kalkwas

Laat je inspireren in deze video over white wash verf

Online white wash kopen

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

De trend van nu; White wash wax

Wil jij je spiegellijst, schilderijlijst, letterkastje of plantenpot een nieuw karakter geven, dan heb je met de decoratieve white wash wax van one by Histor het perfecte product in handen. De wax werkt heel gemakkelijk en kan op verschillende manieren aangebracht worden. Je kunt hiermee de volgende effecten creëren:

Whitewash
Wax aanbrengen met een doek of kwast op onbehandeld hout. Met witte wax creëer je op deze manier een whitewash effect.

Antiek effect
Schilder eerst je accessoire met krijtverf. Breng als deze goed droog is de wax aan. Zorg voor een afwijkende kleur van de wax.

Vergrijzen / oud maken van hout
Dit effect kun je creëren door onbehandeld hout of riet te bewerken met was. Gebruik hiervoor de grijze wax.

LET OP: als een accessoire is behandeld met een was dan kan het daarna niet meer met krijtverf behandeld worden!

White wash kopen: een overzicht van de mogelijkheden

Zoals we eerder al vaststelden, komt white wash in allerlei soorten en maten. Gezien het zo’n populaire manier van verven betreft, vind u het doorgaans ook bij de meeste Nederlandse bouwmarkten, zoals de Gamma, Praxis of Karwei. Kalkpasta of steigerhoutbeits is daarnaast ook prima online aan te schaffen bij webwinkels.

Wilt u white wash kopen, bekijk dan zeker het overzicht hieronder voor de mogelijkheden!

White wash productPrijs vanaf
Steigerhoutbeits
Tenco steigerhout white wash beits €21,95 (per 2.5 liter)
CetaBever steigerhouten tuinmeubel beits €14,66 (per 750ml)
Hermadix Steigerhoutbeits €11,95 (per 750ml)
Kalkwas / Verniswas
Polyvine verniswas €22,50 (per 500 ml)
Amazona Colourwax €19,50 (per 250ml)
Abbondanza kalkwas €16,95 (per 375ml)
Antiek kalkwas €10,95 (per 370ml)
Krijtverf
Wood&wall (Gamma) €39,95 (per 2.5 liter)
Mimi Belvédere krijtverf (Praxis)€21,59 (per 500ml)
Histor Krijtverf (Karwei) €14,99 (per 250ml)
Kalkpasta
Golden Wave €21,95 (per 500ml)
Linova Just Paint €31,55 (per 750ml)
De Parel Gilde Meesters €23,90 (per 500ml)

Twijfelt u over het juiste type white wash voor uw project? Contacteer ons gerust! Onze experts geven u meer dan graag advies!


White wash doe het zelf: in 6 stappen naar die trendy witte waas!

U baande zich een weg door alle mogelijkheden in de wereld van white wash. Enkel het aanbrengen zelf rest nog. Een klusje dat gemakkelijk geklaard kan worden via onze white wash doe-het-zelf handleiding!

Lees in 6 stappen hoe u zelf meubels white washt:

Stap 1: Onbehandeld hout zorgt doorgaans voor het beste resultaat. In alle andere gevallen moet u eerst oude was- of laklagen van het hout schuren.
Stap 2: Maak alles stof-, vuil- en vetvrij met stofdoek of stofzuiger. Zorg ervoor dat het hout brandschoon is!
Stap 3: Gebruikt u kalkverf? Dat kunt u eventueel eerst verdunnen met water als u een meer transparanter uiterlijk wil.
Stap 4: Tijd om de whitewash verf in een dunne laag aan te brengen! Gebruik voor randjes een dunne kwast. Voor grote stukken gebruikt u een roller of stevige doek!

Men raad doorgaans 3 laklagen voor onbehandeld en twee voor behandeld hout aan. Doordat white wash doorgaans zo’n transparant effect creëert, kunt u hier echter ook naar eigen wens in variëren.

Stap 5: Laat het geheel drogen. Schuur na opdroging het geheel opnieuw met zeer fijn schuur papier. In het geval van kalkwas kunt u de waslaag ook opboenen voor meer glans!
Stap 6: In het geval van kalkpasta moet het geheel afgewerkt worden met een natte vernis. Voor buiteninterieur is het aanbrengen van een extra nano coating ter bescherming tegen weersinvloeden aan te raden!

6 antwoorden
 1. Frank zegt:

  Ik heb buiten steigerhoutbeits gebruikt. Resultaat is mooi, maar helaas niet erg vuilafstotend waardoor vuile vlekken alleen uitgeschuurd kunnen worden. Het heeft in dat opzicht de eigenschappen van grondverf.
  Tip?

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Frank,

   Je kunt steigerhout beits extra beschermen met een nano coating voor hout. Nano coating is een vloeistof die je kunt aanbrengen over de steigerhoutbeits. Het zorgt voor een sterke en onzichtbare bescherming tegen water, vuil en groene aanslag.In dit artikel lees je er alles over.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 2. Diny zegt:

  Ik zou mijn donkere hardhouten aanrechtblad met white wash willen behandelen! Hoe krijg ik een mooi waterafstotend resultaat en met welke verf? Ik heb de bestaande verflagen met afbijt verwijderd!

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Diny,

   Voor het behandelen van jouw hardhouten aanrechtblad zijn er twee opties. De eerste optie is wat goedkoper en bestaat uit het aanbrengen van een steigerhout beits en een nano coating. Je zou hiervoor bijvoorbeeld de Tenco steigerhout white wash beits kunnen gebruiken. Deze beits is sneldrogend en zorgt ervoor dat de natuurlijke hout structuur zichtbaar blijft. Om te zorgen dat het aanrechtblad waterafstotend is kun je een nano coating over de white wash heen aanbrengen, zoals de Nano Coating voor Hout PF Care 102. Deze coating zorgt er namelijk voor dat het hout beschermd wordt en dat etens-, vet- en drank-ongelukjes eenvoudig met een vochtig doekje weg te deppen zijn. Het nadeel van de nano coating is dat het alleen een kleine bescherming biedt.

   Wanneer je op zoek bent voor meer bescherming van het aanrechtblad zou je na de beits het blad kunnen behandelen met de Trae Lyx Naturel ultramatte 2-componentenlak. Deze coating is iets duurder dan de nano coating maar zorgt er voor dat het aanrechtblad kras-, slijt- en stootvast wordt en de lak is goed bestand tegen chemicaliën. De lak geeft een natuurlijke en onbehandelde uitstraling.

   Succes met het project!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 3. Janneke zegt:

  Hallo! Ik wil graag mijn houten meubels met white wash verf gaan behandelen. Is het aanbevolen om eerst goed te schuren of kan dit ook over een bestaande verflaag heen?

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Janneke,

   Voor een optimale hechting en indringing van de whitewash verf is het zeker aan te raden om het meubel eerst grondig te schuren en schoon te maken. Een white wash zal niet goed in het hout trekken als er al een gesloten verflaag op zit.

   Succes met het opknappen van je houten meubels!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *